Ρεπορτάζ Υγείας

ΕΟΔΥ: Νέες οδηγίες διαχείρισης κρουσμάτων στο Δημόσιο

ΕΟΔΥ: Νέες οδηγίες διαχείρισης κρουσμάτων στο Δημόσιο

ΕΟΔΥ: Νέες οδηγίες διαχείρισης κρούσματος κορωνοϊού σε δημόσιες υπηρεσίες εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, ο οποίος τονίζει ότι σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος εμφανίσει έστω και ήπια συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID 19 εκτός του χώρου της οργανικής μονάδας, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιεί τον ορισμένο συντονιστή COVID 19 για τις περαιτέρω ενέργειες. Σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID 19 εντός της οργανικής μονάδας, θα πρέπει να ενημερώσει τον άμεσο προϊστάμενο του και τον συντονιστή διαχείρισης COVID-19, να φοράει μάσκα και να αποχωρεί άμεσα από τον χώρο εργασίας του.

Ο ασθενής καλείται να παραμένει στο σπίτι του για ανάρρωση ή να καλέσει το ΕΚΑΒ για τη μεταφορά του στον εγγύτερο υγειονομικό σχηματισμό. Στη συνέχεια, ο συντονιστής διαχείρισης COVID 19 ενημερώνει τον ΕΟΔΥ για επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση όλων των πιθανών επαφών του κρούσματος. Κομβικής σημασίας μετά την αποχώρηση του ύποπτου κρούσματος από τον χώρο εργασίας είναι να ακολουθήσει επιμελής καθαρισμός, εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες του χώρου όπου κινήθηκε ο εργαζόμενος με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο εργαζόμενος παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον (εφόσον η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία) ενώ η οργανική μονάδα συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της. Ο συντονιστής διαχείρισης COVID 19 της οργανικής μονάδας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ κάνει εκτίμηση κινδύνου και αποφασίζει τα επιδημιολογικά μέτρα πρόληψης της διασποράς, όπως προσωρινή αναστολή εισόδου ατόμων στον στενό χώρο εργασίας του υπόπτου κρούσματος για ένα 24ωρο. Ακολουθεί πολύ καλός αερισμός και σχολαστικός καθαρισμός του χώρου και απολύμανση των επιφανειών του χώρου του εργαζομένου με τη χρήση κατάλληλων μέσων προστασίας και ο χώρος επαναχρησιμοποιείται κανονικά.

Αν το μοριακό τεστ για κορωνοϊό είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα τον συντονιστή διαχείρισης COVID 19 της οργανικής μονάδας προκειμένου να ακολουθήσει ιχνηλάτηση των επαφών που είχε στην επιχείρηση, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Ο εργαζόμενος με θετικό μοριακό τεστ μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και ύφεση των συμπτωμάτων του. Για την επάνοδο των επιβεβαιωμένων περιστατικών δεν απαιτείται η διενέργεια νέου τεστ.

Εάν κατά τη διάρκεια της 14ήμερης καραντίνας, ασυμπτωματικό άτομο που έχει θεωρηθεί στενή επαφή, κάνει με δική του πρωτοβουλία ή για εξατομικευμένους λόγους εργαστηριακό έλεγχο, τότε εάν το μοριακό τεστ είναι θετικό, παραμένει σε κατ’ οίκον απομόνωση για 10 ημέρες από την ημέρα διενέργειας του τεστ. Εάν το μοριακό τεστ είναι αρνητικό, παραμένει σε καραντίνα έως την ολοκλήρωση του 14ημέρου.

Συρροή κρουσμάτων σε οργανική μονάδα

Όταν υπάρχουν τρία ή περισσότερα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα (συμπτωματικά ή ασυμπτωματικά), σε διάστημα 14 ημερών, ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ προκειμένου να προβεί σε εκτίμηση κινδύνου σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ως φορέα ιχνηλάτησης επαφών. Η απόφαση για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της οργανικής μονάδας, εκδίδεται από τον οικείο υπουργό ή τους επικεφαλής των αντίστοιχων υπηρεσιών του Δημοσίου μετά από γνώμη του Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, κατ’ εφαρμογή του εκάστοτε ισχύοντος Πρωτοκόλλου Διαχείρισης Κρούσματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εισαγγελική παρέμβαση για τα κρούσματα κορωνοϊού σε οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα

Σχολεία κορωνοϊός 2020: Οδηγίες σε μαθητές – καθηγητές για ενδεχόμενο κρούσματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς επηρεάζει η παραλλαγή δέλτα τα παιδιά

Αλλά η μερίδα των παιδιών που νοσηλεύονται με σοβαρή ασθένεια δεν έχει αλλάξει σημαντικά. Οι τεράστιοι αριθμοί μπορούν να κάνουν να φαίνεται ότι τα παιδιά αρρωσταίνουν με την παραλλαγή δέλτα, αλλά οι ειδικοί λένε ότι αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει. Τα περισσότερα μολυσμένα παιδιά έχουν ήπιες λοιμώξεις ή κανένα σύμπτωμα και δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν.

Άνοιγμα Πανεπιστημίων: Τι προβλέπεται για τους ανεμβολίαστους φοιτητές και το testing - Aναλυτικά το ΦΕΚ

Πανεπιστήμια: Δημοσιεύθηκε σήμερα Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στη διεξαγωγή κάθε μορφής εκπαιδευτικής διαδικασίας α΄, β΄ και γ΄ κύκλου σπουδών των ΑΕΙ του χειμερινού εξαμήνου 2021-22 που θα πραγματοποιηθεί υποχρεωτικά δια ζώσης.

ΠΣΦ: Το ποτήρι ξεχείλισε-Προειδοποιούν για αναστολή παροχής υπηρεσιών προς ΕΟΠΥΥ

ΠΣΦ: Ο ΠΣΦ έχει αποστείλει επιστολή στους παρόχους του υγειονομικού μετώπου καλώντας σε κοινό αγώνα, με μόνο σύνθημα να σταματήσει αυτός ο Γολγοθάς στον οποίο οι πάροχοι κουβαλάνε τον "Σταυρό του μαρτυρίου" από το 2013, με την επιβολή των ρυθμίσεων rebate και claw back.