ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Δύο συνταγές του Αγίου Όρους ιδανικές για το κρύο

Δύο συνταγές του Αγίου Όρους ιδανικές για το κρύο

Εύκολη και πεντανόστιμη ψαρόσουπα με μία παραδοσιακή συνταγή, ακριβώς όπως την φτιάχνουν οι πατέρες στο Περιβόλι της Παναγιάς, στο Άγιο όρος.

Για την ψαρόσουπα θα χρειαστούμε: 1 κιλό ψάρια διάφορα για βραστά, 2 κρεμμύδια, 1 μάτσο σέλινο, 4 καρότα, 2 πράσινες πιπεριές, 1 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο, 4 μέτριες πατάτες, ¼ φλιτζάνι λάδι, ½ φλιτζάνι ρύζι, αλάτι και πιπέρι.

Αρχικά, καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα ψάρια και τα λαχανικά. Βράζουμε σε 1.5 λίτρο νερό τα ψάρια μαζί με ολόκληρα τα λαχανικά, εκτός από τον άνηθο. Όταν βράσουν όλα καλά βγάζουμε τα λαχανικά και τα περνάμε από το μπλέντερ ή από τον μύλο των λαχανικών. Προσοχή, εκτός από τις πιπεριές τις οποίες πετάμε. Στη συνέχεια σουρώνουμε τα ψάρια και βάζουμε το καθαρό ζουμί σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε μέσα επίσης το λάδι, τον άνηθο, αλάτι και τα πολτοποιημένα λαχανικά. Όταν πάρουν βράση όλα μαζί, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 10 λεπτά. Το κατεβάζουμε και ρίχνουμε λεμόνι και πιπέρι. Τα ψάρια που κρατήσαμε από το σούρωμα είτε τα βάζουμε σε μία πιατέλα και τα σερβίρουμε ξεχωριστά, είτε τα ρίχνουμε μέσα στην σούπα.

Αγιορείτικη χταποδόσουπα, μια εκπληκτική συνταγή ιδανική για τον κρύο καιρό, από τον  Μοναχό Επιφάνιο, ο οποίος λέει χαρακτηριστικά γι΄αυτήν: «Είναι πεντανόστιμη και μοσχοβολάει συγχρόνως θάλασσα και λαχανόκηπο»!

Η αγιορείτικη χταποδόσουπα, είναι πολύ χορταστική, πλούσια σε υλικά, δυναμωτική και πολύ απολαυστική! Είναι σίγουρο ότι με τη γεύση της θα «κατακτήσει» όχι μόνο όσους δεν είναι λάτρεις της σούπας, αλλά και εκείνους που ίσως είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά τη σούπα με χταπόδι.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για την αγιορείτικη χταποδόσουπα είναι:

500 γρ. χταπόδι
1/3 φλ. ελαιόλαδο
2 πατάτες
1 καρότο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 φλ. ψιλοκομμένο άνηθο
1 ντομάτα
1 κ. σούπας πελτέ ντομάτας
1/2 φλ. κριθαράκι
1/2 κ. γλυκού κόκκινο πιπέρι
1/2 κ. γλυκού κύμινο
Αλάτι, πιπέρι
Χυμός από 1 λεμόνι

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι. Αν έχει το λεγόμενο «δόντι» το αφαιρούμε καθώς και τα μάτια. Το δέρμα από την κουκούλα βγαίνει πιο εύκολα μετά το βράσιμο. Τεμαχίζουμε το χταπόδι.

Αχνίζουμε το χταπόδι και το σκεπάζουμε με νερό. Το βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσει ή 20 λεπτά στην χύτρα.

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά. Κόβουμε τις πατάτες, τα καρότα και την ντομάτα σε κύβους και ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά.

Όταν βράσει το χταπόδι, το βγάζουμε, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το αφήνουμε στην άκρη. Στο ζουμί του, συμπληρώνουμε 5 φλ. νερό και ρίχνουμε τις πατάτες, τα καρότα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σέλινο και το λάδι. Τα αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά και μετά προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι, το κόκκινο πιπέρι και το κύμινο.

Μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε και το κριθαράκι με το χταπόδι. Ανακατεύουμε καλά και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι. Μετά την κατεβάζουμε και ρίχνουμε το λεμόνι. Όποιος θέλει προσθέτει έξτρα λεμόνι στο πιάτο του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν κατά 17,2% τα τροχαία τον Φεβρουάριο

Βραζιλία: 56 νεκροί από τις κατολισθήσεις και τις τεράστιες πλημμύρες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η γρίπη των πτηνών H5N1 μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία;

Ήδη από το 1997, μόλις ένα χρόνο μετά την πρώτη ανακάλυψη του H5N1, υπήρχαν προειδοποιητικά σημάδια ότι αυτή η μορφή γρίπης των πτηνών ήταν ικανή να προκαλέσει όλεθρο πολύ πέρα από τα πουλιά. Εκείνο το έτος, τα κρούσματα πουλερικών στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ συνδέθηκαν με 18 ανθρώπινες μολύνσεις – και το ένα τρίτο […]

Ιλαρά: Τουλάχιστον 42 ανθρώποι πέθαναν στη βορειοανατολική Νιγηρία

Ιλαρά: Η αδυναμία των φορέων δημόσιας υγείας στη Νιγηρία να επιτύχουν ποσοστό εμβολιασμού 95% που απαιτείται για την καταστολή της ιλαράς οδήγησε σε ανησυχητική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον ιό πέρυσι.

ΕΦΕΤ: Οδηγίες στους καταναλωτές για ένα ασφαλές πασχαλινό τραπέζι

ΕΦΕΤ: Ο ΕΦΕΤ τονίζει ότι είναι σημαντικό οι καταναλωτές να δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια των τροφίμων για να ελαχιστοποιούν την επικινδυνότητα των τροφιμογενών νοσημάτων και τη σπατάλη των τροφίμων.

Long Covid: Τα συμπτώματα της μακράς COVID στα παιδιά διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία

Long Covid: Οι κλινικοί γιατροί μπορούν να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν κατάλληλα τη μακρά COVID όταν κατανοήσουν καλύτερα πώς επηρεάζονται διαφορετικές ηλικιακές ομάδες από την πάθηση.

Φρένο στη μείωση των τσιγάρων που καπνίζονται ημερησίως στην Αγγλία

Οι άνθρωποι επιλέγουν όλο και περισσότερο να χρησιμοποιούν φθηνότερο χειροποίητο καπνό αντί για πιο ακριβά βιομηχανοποιημένα τσιγάρα, αποδεικνύοντας ότι η συνέπεια στη φορολογία και τη ρύθμιση σε όλους τους τύπους τσιγάρων είναι το κλειδί.