Ρεπορτάζ Υγείας

Δαφνί:Αναπτήρας στα χέρια του υπαίτιου το μέσω πρόκλησης φωτιάς

Δαφνί:Αναπτήρας στα χέρια του υπαίτιου το μέσω πρόκλησης φωτιάς

Της Νικολέτας Ντάμπου

Αναπτήρας ήταν το μέσω πρόκλησης εμπρησμού, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του LIFE2DAY.GR , που είχε στα χέρια του ο φερόμενος ως υπαίτιος για την πυρκαγιά -ασθενής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Δαφνί, όπου έχασαν την ζωή τους 3 ασθενείς και άλλοι δύο νοσηλεύονται.

O υπαίτιος για τη φωτιά στο ‘’ Δαφνί’’ είχε επάνω του αναπτήρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του LIFE2DAY.GR , με τον όποιο προκάλεσε την φωτιά και κόστισε τη ζωή τριών ανθρώπων και άλλων δύο άτομων-ασθενών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου οι οποίοι νοσηλεύονται . Ο ένας στο «Αττικό» και ο άλλος στο στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο» Το ερώτημα που τίθεται είναι πως βρέθηκε ο αναπτήρας στα χέρια του βαριά ψυχικά ασθενούς ; Δεν υπήρχε κάποιος γιατρός , νοσοκόμος , φύλακας να τον ελέγχει ;

Ο φερόμενος ως υπαίτιος για την φωτιά που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Σωτηρία» βρίσκεται σε καλή κατάσταση η Υγεία του, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο . Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται ο ασθενής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου που νοσηλεύεται στο «Θριάσιο» . Ενώ, η κατάσταση της Υγείας του δευτέρου τρόφιμου που νοσηλεύεται στο «Αττικό» βρίσκεται σε καλό επίπεδο χωρίς σημαντικά προβλήματα.

ΠΑΣΟΝΟΠ

Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ) τονίζει ότι είχε ενημερώσει για τις συνθήκες λειτουργείας στο Δαφνί , ένα χρόνο πρίν . «Για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο το ΨΝΑ μετατρέπεται σε αρνητικό πρωταγωνιστή της επικαιρότητας, και καταδεικνύει με τον πλέον τραγικό τρόπο την ανεπάρκεια της Ελληνικής Πολιτείας να ανταποκριθεί στη Συνταγματική της υποχρέωση ως εγγυητής της ασφάλειας των Πολιτών σε ότι αφορά τη διαδικασία παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Παρά τις εκκλήσεις της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού σε όλες ανεξαιρέτως τις Πολιτικές Ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας των τελευταίων ετών για προσλήψεις Νοσηλευτικού προσωπικού, παρά τις προειδοποιήσεις για τη λειτουργία των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων με επισφαλείς συνθήκες και επικίνδυνες αναλογίες Νοσηλευτών – νοσηλευομένων, όλοι ανεξαιρέτως οι Υπουργοί Υγείας που θήτευσαν στα χρόνια των μνημονίων επέλεξαν την επικοινωνιακή και μόνο διαχείριση του προβλήματος, και φέρουν ακέραια την πολιτική – τουλάχιστον – ευθύνη για το σημερινό αποτέλεσμα» λένε οι εκπρόσωποι των νοσηλευτών.

Πέρσι τιν Μάιο η Ομοσπονδία είχε κάνει καταγγελία για αντιμετώπιση των Νοσηλευτών που προσλήφθηκαν στα πλαίσια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με το πρόγραμμα ΨΥΧΑΡΓΩΣ αλλά απάντηση δεν έχουν λάβει παρά το γεγονός ότι η καταγγελία απασχόλησε τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο.

Ποιος είναι ο υπαίτιος εμπρηστής του ‘’ Δαφνί ‘’ ;

Ο φαιρόμενος ως υπαίτιος εμπρηστής είναι ένας βαριά ψυχικά ασθενής ο οποίος πριν από πέντε χρόνια είχε προκαλέσει τον ακαριαίο θάνατο συγγενή του. Καταδικάστηκε για την πράξη του όμως κρίθηκε ότι πάσχει από σχιζοφρένεια και για το λόγο αυτό οδηγήθηκε στο ”Δαφνί”. Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου τον τοποθέτησαν σε ειδικό θάλαμο για να μην προκαλέσει σοβαρά ατυχήματα τόσο στον εαυτό του όσο και στα άτομα που τον επισκέπτονται. Συχνά υποβάλλονταν σε προστατευτικό κλινοστατισμό (δένονταν στο κρεβάτι με ιμάντες) έως ότου δράσει η φαρμακευτική του αγωγή. Ωστόσο αρκετές φορές το προσωπικό του νοσοκομείου αναγκάστηκε να δώσει μάχες μαζί του για να τον αποτρέπει από κάποια βίαιη ενέργεια. Σε κάποιες περιπτώσεις κλήθηκαν ακόμα και 10 νοσηλευτές προκειμένου να τον θέσουν υπό έλεγχο, αλλά και πάλι δεν τα κατάφεραν. Ο 30χρονος, βάρους 150 κιλών πολλές φορές προκάλεσε τραυματισμούς νοσηλευτών, στο παρελθόν είχε βάλει και πάλι φωτιά σε χώρους του ιδρύματος, ενώ το προσωπικό του νοσοκομείου σπάνια τον άφηνε να έρχεται σε επαφή με άλλους ασθενείς καθώς φοβόντουσαν για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Δαφνί, επιβεβαίωσε με τραγικό τρόπο, τις φωνές και τις προειδοποιήσεις της Ιατρικής Κοινότητας, που συνεχώς κάνει λόγο για ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Σαν να μην έφτανε αυτό, μέσα στον μακρύ κατάλογο, έρχεται να προστεθεί και η ακαταλληλότητα των ιδρυμάτων, σχετικά με συγκεκριμένη ομάδα ψυχικά ασθενών, με υψηλότατο βαθμό επικινδυνότητας.

Όπως σημείωσε σε δήλωσή του, από την πρώτη κιόλας στιγμή, την ώρα που εκτυλισσόταν το συγκλονιστικό περιστατικό, ο ψυχίατρος και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ιδρύματος, Αλέξανδρος Χαιδεμένος, το συγκεκριμένο νοσοκομείο φιλοξενεί και πολύ βαριά περιστατικά, στην πτέρυγα και των οποίων ξέσπασε η φωτιά.

Σύμφωνα με μαρτυρίες του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και με επίσημες δηλώσεις του προέδρου του ιδρύματος υπάρχουν ενενήντα ασθενείς οι οποίοι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στους χώρους του νοσοκομείου, το άρθρο όμως 69 του Ποινικού Κώδικα, δεσμεύει τα δημόσια ψυχιατρεία και τα εξαναγκάζει χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και το ανάλογο προσωπικό, να δέχονται ασθενείς, που έχουν διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα, έχοντας το ακαταλόγιστο των πράξεών τους και αποτελώντας θανάσιμο κίνδυνο για το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και για τους υπόλοιπους ασθενείς.

Σύμφωνα με το άρθρο 69 του ΠΚ – Φύλαξη ακαταλόγιστων εγκληματιών. «Αν κάποιος, λόγω νοσηρής διατάραξης των πνευματικών λειτουργιών του (άρθρο 34) ή κωφαλαλίας (άρθρο 33 παρ. 1), απαλλάχθηκε από την ποινή ή τη δίωξη για κακούργημα ή πλημμέλημα, για το οποίο ο νόμος απειλεί ποινή ανώτερη από έξι μήνες, το δικαστήριο διατάσσει τη φύλαξή του σε δημόσιο θεραπευτικό κατάστημα εφόσον κρίνει ότι είναι επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.» Η φύλαξη ακαταλόγιστων εγκληματιών συνιστά μέτρο ασφαλείας και όχι ποινή. Σκοπός της «θεραπευτικής φύλαξης», κατ’ άρ. 69 ΠΚ, είναι αφενός η θεραπεία και αφετέρου η φύλαξη.

Σύμφωνα με τον συνήγορο του πολίτη, «η φύλαξη ακαταλόγιστων ασθενών, αποτελεί νοµικό παράδοξο να ανατίθεται στις ψυχιατρικές µονάδες, που κατά κύριο λόγο, λειτουργούν πλέον βάσει των αρχών της αποασυλοποίησης, η φύλαξη ακαταλογίστων «εγκληµατιών» και να συστήνεται στο νοσηλευτικό προσωπικό να αποφεύγεται η καθήλωση ατόµων για τα οποία θα τους αποδοθούν ενδεχομένως ευθύνες για συνέργεια σε τυχόν απόδραση «κρατουμένου». Η νοσηλεία των ασθενών αυτών παρεμποδίζεται από το έργο της φύλαξης και των κατά νόµον συνεπειών της ενδεχομένης αποδράσεως κρατουμένων, ενώ τίθεται το ερώτηµα από τους θεράποντες ιατρούς και νοσηλευτές «Είµαστε φύλακες, σωφρονιστικοί υπάλληλοι ή νοσηλευτές;» .

Ο πρόεδρος του ιδρύματος, Αλέξανδρος Χαιδεμένος, υπογράμμισε «Το Δαφνί και το Δρομοκαιτειο έχουν επιφορτιστεί με ένα καθήκον στο οποίο δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Με τη φύλαξη των ατόμων με το άρθρο 69. Ενενήντα τέτοιοι άνθρωποι δεν μπορούν να φυλαχτούν από δύο ή τρεις νοσηλευτές που μπορεί να υπάρχουν σε κάθε βάρδια. Στο κτίριο που έβαλε φωτιά ο ασθενής υπήρχαν εκείνη τη στιγμή ένας νοσηλευτής και μια νοσηλεύτρια. Τι θα μπορούσε να κάνει η γυναίκα. Είναι αδύνατον να επιτηρηθούν από το υπάρχον προσωπικό. Δεν μπορεί ένας νοσηλευτής να επιφορτιστεί και με τα καθήκοντα του αστυνομικού. Οι νοσηλευτές έχουν αναλάβει και το ρόλο του δεσμοφύλακα χωρίς όμως να μπορούν να τον διεκπεραιώσουν. Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να μεταφερθούν σε ειδικούς χώρους που θα προσφέρουν υψηλά επίπεδα ασφαλείας’».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων ανά περιφέρεια

Κορωνοϊός 16/01 - 510 νέα κρούσματα - 20 νεκροί - 323 διασωληνωμένοι

Πρωταθλητής του τέννις θετικός στον COVID επιβιβάζεται σε αεροπλάνο

Ο παίκτης του τέννις Tennys Sandgren έχει επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για το Australian Open στη Μελβούρνη, παρά το γεγονός ότι ήταν θετικός  στον Covid-19 τη Δευτέρα. Ο Αμερικανός ήταν άρρωστος με τον ιό τον Νοέμβριο, αλλά έκανε κι άλλο θετικό τεστ νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ,ενώ αισθανόταν «εντελώς υγιής»

Χαρδαλιάς: Aυστηρό lockdown σε Αχαρνές, παράταση σε Ασπρόπυργο, άρση σε Ελευσίνα

Χαρδαλιάς: Την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων (λιανεμπόριο, κομμωτήρια, επιχειρήσεις περιποίησης νυχιών και ινστιτούτα αισθητικής) από τις 18 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης κάποιων περιορισμών.

Όταν ο πολιτισμένος κόσμος πάσχει διατροφικά

Η έλλειψη σε ιώδη επηρεάζει περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Το συχνότερο σύμπτωμα είναι ο μεγεθυμένος θυρεοειδής. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό, να προκαλέσει δύσπνοια και αύξηση βάρους. Οι καλύτερες διατροφικές πηγές ιωδίου είναι: τα φύκια, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά είδη και τα αυγά.

Μπέρδεμα και με τα "ξεχασμένα" κρούσματα στα Τρίκαλα

Τρίκαλα κορωνοϊός: Αλαλούμ με «ξεχασμένα» κρούσματα.  Μια ημέρα μετά το μπάχαλο που έφερε παρέμβαση εισαγγελέα στην Κοζάνη ερωτήματα διατυπώνονται και για τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν για την ΠΕ Τρικάλων.