Ρεπορτάζ Υγείας

Covid – 19: Η κατάσταση του εμβολιασμού πολώνει τον πληθυσμό

Covid – 19: Η κατάσταση του εμβολιασμού πολώνει τον πληθυσμό

Επομένως, οι συμβατικές εκστρατείες ενημέρωσης δεν είναι πολύ αποτελεσματικές. "Χρειαζόμαστε περισσότερες ανταλλαγές αντί για μονόπλευρες εκκλήσεις", δήλωσε ο Henkel. Οι ερευνητές θεωρούν καθήκον των δημόσιων προσώπων, για παράδειγμα, να συνηγορήσουν υπέρ ενός ισχυρότερου διαλόγου.

Covid – 19: Τα άτομα που ταυτίζονται έντονα με την κατάσταση του εμβολίου COVID κάνουν πιο έντονες διακρίσεις έναντι της αντίστοιχης άλλης ομάδας. Αυτό προκύπτει από μελέτη που διεξήγαγε η ομάδα με επικεφαλής τον Luca Henkel, μέλος του Cluster of Excellence ECONtribute του Πανεπιστημίου της Βόννης, με τη συμμετοχή των Πανεπιστημίων της Ερφούρτης και της Βιέννης και του Ινστιτούτου Τροπικής Ιατρικής Bernhard Nocht του Αμβούργου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Human Behaviour. Οι ερευνητές ανέλυσαν τον βαθμό στον οποίο οι συμμετέχοντες προσδιόριζαν τον εαυτό τους με βάση την ιδιότητά τους ως εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι και πώς αντιλαμβάνονταν την άλλη ομάδα. Το αποτέλεσμα: Όσο περισσότερο οι συμμετέχοντες αυτοπροσδιορίζονταν ως εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι, τόσο πιο πιθανό ήταν να αποστασιοποιηθούν από την άλλη ομάδα.

Η ομάδα εξέτασε περισσότερα από 3.000 εμβολιασμένα και 2.000 μη εμβολιασμένα άτομα από τη Γερμανία και την Αυστρία από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2022. Έπρεπε να βαθμολογήσουν σε μια κλίμακα από το ένα έως το επτά πόσο έντονα συμφωνούσαν με πέντε διαφορετικές δηλώσεις σχετικά με την κατάσταση του εμβολιασμού τους. Για παράδειγμα, και από τις δύο ομάδες, περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι είναι περήφανοι που είναι (μη) εμβολιασμένοι Στο δεύτερο βήμα, δόθηκαν στους συμμετέχοντες 100 ευρώ για να τα μοιραστούν μεταξύ τους και ενός άλλου ατόμου. Έμαθαν εκ των προτέρων αν ο συνομιλητής τους ήταν εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος. Εάν το άτομο ανήκε σε διαφορετική ομάδα από τους ίδιους, το άτομο που μοίραζε τα χρήματα έκανε πιο έντονες διακρίσεις και έδωσε σημαντικά λιγότερα. Για παράδειγμα, τα εμβολιασμένα άτομα έδιναν κατά μέσο όρο 48 ευρώ σε άλλα εμβολιασμένα άτομα, αλλά μόνο 30 ευρώ σε μη εμβολιασμένα άτομα.

Οι ανεμβολίαστοι είναι πιο πιθανό να αισθάνονται κοινωνικά αποκλεισμένοι

Σε γενικές γραμμές, οι ανεμβολίαστοι άνθρωποι αντιλαμβάνονταν τη δημόσια συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ως πιο άδικη και δήλωσαν ότι βίωναν περισσότερο κοινωνικό αποκλεισμό. Η μελέτη παρέχει αποδείξεις για τη θεωρία που αναφέρεται στη βιβλιογραφία ότι οι συγκρούσεις προωθούνται όσο περισσότερο ταυτίζονται οι άνθρωποι με μια κοινωνική ομάδα, επειδή θεωρούν τη δική τους πεποίθηση ως τη σωστή και αισθάνονται ηθικά ανώτεροι. Για παράδειγμα, η μελέτη δείχνει ότι όσο περισσότερο τα μη εμβολιασμένα άτομα ταυτίζονται με την κατάσταση εμβολιασμού τους, τόσο πιο πρόθυμοι είναι να διαδηλώσουν κατά των μέτρων COVID-19. “Δείχνουμε ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 έχει γίνει όχι μόνο μια απόφαση υγείας, αλλά και μια απόφαση ιδεολογικής αξίας”, λέει ο Henkel. Οι ερωτηθέντες όχι μόνον αυτοπροσδιορίστηκαν ατομικά ως εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι, αλλά βλέπουν επίσης τον εαυτό τους ως μέρος μιας κοινωνικής ομάδας. Επομένως, οι συμβατικές εκστρατείες ενημέρωσης δεν είναι πολύ αποτελεσματικές. “Χρειαζόμαστε περισσότερες ανταλλαγές αντί για μονόπλευρες εκκλήσεις”, δήλωσε ο Henkel. Οι ερευνητές θεωρούν καθήκον των δημόσιων προσώπων, για παράδειγμα, να συνηγορήσουν υπέρ ενός ισχυρότερου διαλόγου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ψυχολογικοί παράγοντες που απομακρύουν τους ανθρώπους από την ιδέα του εμβολιασμού

Παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες μακράς covid σύμφωνα με μελέτη

Κατερίνα Κουτσογιάννη: Η αντιεμβολιαστική ρητορική έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς οι φροντιστές ατόμων με άνοια μπορούν να περιηγηθούν στις διακοπές

Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο με απώλεια μνήμης και στους φροντιστές του είναι η παρουσία σας. Οι φροντιστές συχνά δεν βγαίνουν έξω και νιώθουν μοναξιά - μια κατάσταση που επιδεινώνεται με το να είναι όλη μέρα στο σπίτι με ένα άτομο που δεν μπορεί να ασχοληθεί μαζί τους.

Οι νέοι επιζώντες από καρκίνο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου - παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αυτόν τον κίνδυνο

Επίσης, το εισόδημα του νοικοκυριού <$50Κ/έτος αύξησε δυσανάλογα τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου στους επιζώντες σε σύγκριση με τους χωρίς ιστορικό καρκίνου.

Το ιατρικό ανακοινωθέν του Γ. Ν. Σερρών για την τραγωδία στο 9ο Δημοτικό Σχολείο

Σέρρες: Το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών έβγαλε ιατρικό ανακοινωθέν, σχετικά με την προσκόμιση του άτυχου 11χρονου που έχασε τη ζωή του από την έκρηξη στο 9ο δημοτικό σχολείο, καθώς και των άλλων 2 παιδιών που διέφυγαν τον κίνδυνο.