Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Κατερίνα Κουτσογιάννη: Η αντιεμβολιαστική ρητορική έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις

Κατερίνα Κουτσογιάννη: Η αντιεμβολιαστική ρητορική έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις

Κατερίνα Κουτσογιάννη: Γράφει η Κατερίνα Κουτσογιάννη Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων των παιδιών με ρευματικά νοσήματα «ΡευΜΑζην».

“Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο η πανδημία COVID-19 έχει αλλάξει δραματικά τον τρόπο ζωής, επικοινωνίας, εργασίας και διασκέδασης. Έχει επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία, τα εθνικά συστήματα υγείας που δοκίμασαν τις αντοχές τους, την εκπαίδευση καθώς επίσης και τις εργασιακές σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα έχει αλλάξει τις ανθρώπινες, διαπροσωπικές σχέσεις, καθώς μας έχει στερήσει την ανθρώπινη επαφή, όπως τη γνωρίζαμε μέχρι τώρα”.

“Εικόνες απ’ όλο τον κόσμο όπου συνάνθρωποι μας πάλευαν στις εντατικές για την ζωή τους, υγειονομικό προσωπικό εξαντλημένο από τις ατελείωτες βάρδιες και τον αγώνα απέναντι σ αυτό τον άγνωστο εχθρό, είναι ακόμα νωπές και ο φόβος να επαναληφθούν είναι μεγάλος. Ο αριθμός των 4 εκατομμύριών συνανθρώπων μας που έχασαν τελικά την μάχη είναι τρομακτικός!Οι χρόνιοι ασθενείς, ως άτομα που ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες αλλά και το στενό οικογενειακό μας περιβάλλον, αντιμετωπίσαμε και εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε την πανδημία ως έναν υπαρκτό κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή μας. Άλλαξε άρδην η καθημερινότητά μας, και πολλοί από εμάς περιοριστήκαμε μόνο στις απαραίτητες για τις θεραπείες μετακινήσεις.Αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε πολλές από τις καθημερινές μας συνήθειες ενώ η μάσκα, τα αντισηπτικά και η αυστηρή τήρηση κανόνων ατομικής προστασίας είχαν γίνει και εξακολουθούν να είναι ο δεύτερος εαυτός μας.Ο εμβολιασμός μας λοιπόν απετέλεσε και αποτελεί το εισιτήριο για την ελευθερία, όπως ακριβώς αποτελούν οι θεραπείες στις οποίες υποβαλλόμαστε το εισιτήριο για την υγεία και την ποιοτική ζωή.Το εμβόλιο ανέδειξε για ακόμη μία φορά τον καθοριστικό ρόλο της επιστήμης και της τεχνολογίας, που με άρτια, άμεση και οργανωμένη συνεργασία κατάφεραν να δώσουν στην ανθρωπότητα την ελπίδα, που για μερικούς μήνες είχε εκλείψει”.

“Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας αλλά και όλοι οι Σύλλογοι ασθενών απ’ όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες σε συνεργασία με τις αντίστοιχες επιστημονικές εταιρείες, μόλις άρχισε η διαδικασία του εμβολιασμού συντάχθηκαν με την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας και το εμβολιαστικό πρόγραμμα, αντιλαμβανόμενοι ότι ο εμβολιασμός είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της covid19 και  ο μόνος τρόπος να χτίσουμε την ανοσία που όλοι χρειαζόμαστε αφού η ανοσία όλων μας ξεκινάει από την προσωπική ανοσία του καθενός μας ξεχωριστά.Η συλλογική ανοσία καθίσταται πλέον όχι μόνο μία αναγκαία συνθήκη για τη διασφάλιση της υγείας των ευπαθών ομάδων, στις οποίες σαφώς και συγκαταλέγονται όλοι οι χρόνιοι ασθενείς, αλλά και ολόκληρου του πληθυσμού, θεωρείται επιπλέον ένα κρίσιμο εργαλείο για την ανάκαμψη της οικονομίας και ανάδειξης της χώρας ως ένα ασφαλή προορισμό ειδικά τώρα με το άνοιγμα του τουρισμού και την πλήρη επαναφορά των οικονομικών δραστηριοτήτων.Στην παρούσα φάση, η χώρα μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας. Τόσο η χαλάρωση των μέτρων, που μας δίνουν μια μικρή ανάσα ελευθερίας, όσο και η εκκίνηση της τουριστικής σεζόν μας βάζουν όλους σε ένα σχετικό κλίμα χαλαρότητας. Παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς ο κίνδυνος του ιού ελλοχεύει, οι μεταλλάξεις εξαπλώνονται επικίνδυνα, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη της χώρας δυστυχώς δεν είναι ακόμα ικανοποιητική και ικανή να εξασφαλίσει την πολυπόθητη ανοσία της κοινότητας”.

Η παραπληροφόρηση

“Είναι γεγονός ότι  από τις πρώτες κιόλας μέρες της πανδημίας υπήρχε  στο διαδίκτυο μεγάλη διασπορά ανεύθυνων πληροφοριών ακόμα και στα υπόλοιπα ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνο) σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, την χρήση μάσκας, τις θεραπείες κατά της covid-19,κ.α.Η παραπληροφόρηση εντάθηκε και εξαπλώθηκε επικίνδυνα μετά την εμφάνιση των εμβολίων και την προσπάθεια για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ιδιαίτερα δε μετά την εξαγγελία του υποχρεωτικού εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού.” όπως είπε στο ygeia50plus.Η Ένωση ασθενών Ελλάδας έγκαιρα αντιμετώπισε το πρόβλημα της παραπληροφόρησης και σύγχυσης των ασθενών, δημιουργώντας την ιστοσελίδα www.mazi.greekpatient.gr όπου διοχέτευε ασφαλείς πληροφορίες για την πανδημία και τον εμβολιασμό και έθεσε έγκαιρα σε λειτουργία μια γραμμή στήριξης των ασθενών στον πενταψήφιο αριθμό 11132.Με επιστολές στους αρμόδιους φορείς αλλά και Δελτία Τύπου πήρε άμεσα θέση υπέρ  του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων, την προτεραιοποίηση του εμβολιασμού τους, την αναγκαιότητα εμβολιασμού όλων των πολιτών ώστε να κτιστεί το τείχος ανοσίας και να αντιμετωπιστεί η πανδημία, καθώς και θέση υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού.Το τελευταίο διάστημα δυστυχώς η αντιεμβολιαστική ρητορική έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Υπέρμαχοι «αρνητές», του ιού αλλά και των εμβολίων, με τελείως διαστρεβλωμένες απόψεις, αλλά και πολίτες, κυρίως νεαρής ηλικίας, που έχουν παρασυρθεί από το αρνητικό κλίμα που έχει εντέχνως δημιουργηθεί γύρω από την ασφάλεια των εμβολίων, δημιουργώντας σύγχυση, αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους θέτοντας σε κίνδυνο όλη την κοινωνία.

Είναι αδιαμφισβήτητο πως ο εμβολιασμός αποτελεί αυστηρά προσωπική υπόθεση του καθενός μας. Ωστόσο είναι επίσης αδιαμφισβήτητο πως η μάχη με την πανδημία δεν έχει ακόμα λήξει και οι μεταλλάξεις του ιού γίνονται πιο επιθετικές.Η επιστήμη έχει κάνει το χρέος της, παρέχοντάς μας ασφαλή εμβόλια, που αποτελούν τα μοναδικά μας όπλα έναντι του ιού. Είναι στο χέρι μας τώρα, να ακούσουμε τους επιστήμονες, και συνεχίζοντας να τηρούμε τα μέτρα  αυτοπροστασίας να καταφέρουμε να βγούμε νικητές και από αυτή τη μάχη. Κάθε άλλη στάση θα θέσει σε κίνδυνο την κοινωνία μας, το συνάνθρωπό μας και εν τέλει το ίδιο μας το  μέλλον”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μαρία Θεοδωρίδου: Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί θετικά για τον εμβολιασμό παιδιών 12-15

Άρση διακριτικής μεταχείρισης δημοσίων υπαλλήλων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Αναφορά ποσοστού εμβολιασμένων και μη στον αριθμό κρουσμάτων, θανάτων, διασωληνωμένων του ΕΟΔΥ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας συνυπέγραψε επιστολή προς τον ΕΜΑ για την αντιμετώπιση των αντιβιοτικών ελλείψεων

ΔΟΘ: Η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) ζήτησε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) την επίσπευση και ενίσχυση των προσπαθειών σε κοινοτικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων που σημειώνονται σε ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά σκευάσματα.

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Συμμετοχή στο "Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου"

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Από πλευράς της ΕΑΕ ο Πρόεδρος κ. Δέδες μνημόνευσε τη σημασία εγγραμματοσύνης υγείας του πληθυσμού, καθώς όπως παρατηρήθηκε με την πανδημία, εξίσου μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η επιδημία της παραπληροφόρησης και των fake news.

Αγριά Βόλου: Ο 10χρονος μαθητής κατέληξε από πνευμονία

Αγριά Βόλου: Ισχαιμία του μυοκαρδίου και βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος (πνευμονία) ήταν οι αιτίες που οδήγησαν στον θάνατο τον 10χρονο Κωνσταντίνο Περδίου από τον Κισσό, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση.

ΕΣΑμεΑ: Κινητοποίηση 6 Φεβρουαρίου στο υπ. Μεταφορών αν δεν λυθεί το ζήτημα των διοδίων

ΕΣΑμεΑ: Η Συνομοσπονδία θα προβεί σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο στις 6 Φεβρουαρίου, εάν δεν διασφαλιστεί ότι θα έχει ολοκληρωθεί η έκδοση της νέας κάρτας, έως τα τέλη Μαρτίου.

Ψευτογιατρός: Στο σπίτι του βρέθηκε ο Αλέξης Κούγιας, ενώ η ΕΛΑΣ δημοσίευσε τα στοιχεία του

Ψευτογιατρός: Ενώ η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στοιχεία του φερόμενου ως ψευτογιατρού, ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας βρέθηκε στο σπίτι του 66χρονου σήμερα το πρωί.