Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Κατερίνα Κουτσογιάννη: Η αντιεμβολιαστική ρητορική έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις

Κατερίνα Κουτσογιάννη: Η αντιεμβολιαστική ρητορική έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις

Κατερίνα Κουτσογιάννη: Γράφει η Κατερίνα Κουτσογιάννη Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων των παιδιών με ρευματικά νοσήματα «ΡευΜΑζην».

“Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο η πανδημία COVID-19 έχει αλλάξει δραματικά τον τρόπο ζωής, επικοινωνίας, εργασίας και διασκέδασης. Έχει επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία, τα εθνικά συστήματα υγείας που δοκίμασαν τις αντοχές τους, την εκπαίδευση καθώς επίσης και τις εργασιακές σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα έχει αλλάξει τις ανθρώπινες, διαπροσωπικές σχέσεις, καθώς μας έχει στερήσει την ανθρώπινη επαφή, όπως τη γνωρίζαμε μέχρι τώρα”.

“Εικόνες απ’ όλο τον κόσμο όπου συνάνθρωποι μας πάλευαν στις εντατικές για την ζωή τους, υγειονομικό προσωπικό εξαντλημένο από τις ατελείωτες βάρδιες και τον αγώνα απέναντι σ αυτό τον άγνωστο εχθρό, είναι ακόμα νωπές και ο φόβος να επαναληφθούν είναι μεγάλος. Ο αριθμός των 4 εκατομμύριών συνανθρώπων μας που έχασαν τελικά την μάχη είναι τρομακτικός!Οι χρόνιοι ασθενείς, ως άτομα που ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες αλλά και το στενό οικογενειακό μας περιβάλλον, αντιμετωπίσαμε και εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε την πανδημία ως έναν υπαρκτό κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή μας. Άλλαξε άρδην η καθημερινότητά μας, και πολλοί από εμάς περιοριστήκαμε μόνο στις απαραίτητες για τις θεραπείες μετακινήσεις.Αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε πολλές από τις καθημερινές μας συνήθειες ενώ η μάσκα, τα αντισηπτικά και η αυστηρή τήρηση κανόνων ατομικής προστασίας είχαν γίνει και εξακολουθούν να είναι ο δεύτερος εαυτός μας.Ο εμβολιασμός μας λοιπόν απετέλεσε και αποτελεί το εισιτήριο για την ελευθερία, όπως ακριβώς αποτελούν οι θεραπείες στις οποίες υποβαλλόμαστε το εισιτήριο για την υγεία και την ποιοτική ζωή.Το εμβόλιο ανέδειξε για ακόμη μία φορά τον καθοριστικό ρόλο της επιστήμης και της τεχνολογίας, που με άρτια, άμεση και οργανωμένη συνεργασία κατάφεραν να δώσουν στην ανθρωπότητα την ελπίδα, που για μερικούς μήνες είχε εκλείψει”.

“Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας αλλά και όλοι οι Σύλλογοι ασθενών απ’ όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες σε συνεργασία με τις αντίστοιχες επιστημονικές εταιρείες, μόλις άρχισε η διαδικασία του εμβολιασμού συντάχθηκαν με την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας και το εμβολιαστικό πρόγραμμα, αντιλαμβανόμενοι ότι ο εμβολιασμός είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της covid19 και  ο μόνος τρόπος να χτίσουμε την ανοσία που όλοι χρειαζόμαστε αφού η ανοσία όλων μας ξεκινάει από την προσωπική ανοσία του καθενός μας ξεχωριστά.Η συλλογική ανοσία καθίσταται πλέον όχι μόνο μία αναγκαία συνθήκη για τη διασφάλιση της υγείας των ευπαθών ομάδων, στις οποίες σαφώς και συγκαταλέγονται όλοι οι χρόνιοι ασθενείς, αλλά και ολόκληρου του πληθυσμού, θεωρείται επιπλέον ένα κρίσιμο εργαλείο για την ανάκαμψη της οικονομίας και ανάδειξης της χώρας ως ένα ασφαλή προορισμό ειδικά τώρα με το άνοιγμα του τουρισμού και την πλήρη επαναφορά των οικονομικών δραστηριοτήτων.Στην παρούσα φάση, η χώρα μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας. Τόσο η χαλάρωση των μέτρων, που μας δίνουν μια μικρή ανάσα ελευθερίας, όσο και η εκκίνηση της τουριστικής σεζόν μας βάζουν όλους σε ένα σχετικό κλίμα χαλαρότητας. Παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς ο κίνδυνος του ιού ελλοχεύει, οι μεταλλάξεις εξαπλώνονται επικίνδυνα, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη της χώρας δυστυχώς δεν είναι ακόμα ικανοποιητική και ικανή να εξασφαλίσει την πολυπόθητη ανοσία της κοινότητας”.

Η παραπληροφόρηση

“Είναι γεγονός ότι  από τις πρώτες κιόλας μέρες της πανδημίας υπήρχε  στο διαδίκτυο μεγάλη διασπορά ανεύθυνων πληροφοριών ακόμα και στα υπόλοιπα ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνο) σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, την χρήση μάσκας, τις θεραπείες κατά της covid-19,κ.α.Η παραπληροφόρηση εντάθηκε και εξαπλώθηκε επικίνδυνα μετά την εμφάνιση των εμβολίων και την προσπάθεια για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ιδιαίτερα δε μετά την εξαγγελία του υποχρεωτικού εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού.” όπως είπε στο ygeia50plus.Η Ένωση ασθενών Ελλάδας έγκαιρα αντιμετώπισε το πρόβλημα της παραπληροφόρησης και σύγχυσης των ασθενών, δημιουργώντας την ιστοσελίδα www.mazi.greekpatient.gr όπου διοχέτευε ασφαλείς πληροφορίες για την πανδημία και τον εμβολιασμό και έθεσε έγκαιρα σε λειτουργία μια γραμμή στήριξης των ασθενών στον πενταψήφιο αριθμό 11132.Με επιστολές στους αρμόδιους φορείς αλλά και Δελτία Τύπου πήρε άμεσα θέση υπέρ  του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων, την προτεραιοποίηση του εμβολιασμού τους, την αναγκαιότητα εμβολιασμού όλων των πολιτών ώστε να κτιστεί το τείχος ανοσίας και να αντιμετωπιστεί η πανδημία, καθώς και θέση υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού.Το τελευταίο διάστημα δυστυχώς η αντιεμβολιαστική ρητορική έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Υπέρμαχοι «αρνητές», του ιού αλλά και των εμβολίων, με τελείως διαστρεβλωμένες απόψεις, αλλά και πολίτες, κυρίως νεαρής ηλικίας, που έχουν παρασυρθεί από το αρνητικό κλίμα που έχει εντέχνως δημιουργηθεί γύρω από την ασφάλεια των εμβολίων, δημιουργώντας σύγχυση, αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους θέτοντας σε κίνδυνο όλη την κοινωνία.

Είναι αδιαμφισβήτητο πως ο εμβολιασμός αποτελεί αυστηρά προσωπική υπόθεση του καθενός μας. Ωστόσο είναι επίσης αδιαμφισβήτητο πως η μάχη με την πανδημία δεν έχει ακόμα λήξει και οι μεταλλάξεις του ιού γίνονται πιο επιθετικές.Η επιστήμη έχει κάνει το χρέος της, παρέχοντάς μας ασφαλή εμβόλια, που αποτελούν τα μοναδικά μας όπλα έναντι του ιού. Είναι στο χέρι μας τώρα, να ακούσουμε τους επιστήμονες, και συνεχίζοντας να τηρούμε τα μέτρα  αυτοπροστασίας να καταφέρουμε να βγούμε νικητές και από αυτή τη μάχη. Κάθε άλλη στάση θα θέσει σε κίνδυνο την κοινωνία μας, το συνάνθρωπό μας και εν τέλει το ίδιο μας το  μέλλον”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μαρία Θεοδωρίδου: Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί θετικά για τον εμβολιασμό παιδιών 12-15

Άρση διακριτικής μεταχείρισης δημοσίων υπαλλήλων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Αναφορά ποσοστού εμβολιασμένων και μη στον αριθμό κρουσμάτων, θανάτων, διασωληνωμένων του ΕΟΔΥ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Επίδοση ευρημάτων μελέτης στον ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας για εξορθολογισμό νοσοκομειακής δαπάνης

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Οι εκπρόσωποι της Ένωσης παρέδωσαν στο Γενικό Γραμματέα το πλήρες κείμενο της τελικής έκθεσης της μελέτης, της οποίας τα ευρήματα θα παρουσιαστούν σε συνέδρια, δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις, με την παράκληση να διαβιβάσει περίληψή της, που επιδόθηκε, αρμοδίως, στον κ. Υπουργό Υγείας και στις Δ.Υ.Πε.

Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού: Επικίνδυνος για διαβητικούς & παχύσαρκους ο κορωνοϊός

Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού: Η 5η Επιστημονική Συνάντηση, που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού 17-19/9, έχει θέσει ως στόχο να ενημερώσει το ευρύ κοινό για όλα τα νεότερα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα σε ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και πολλά άλλα που ενδιαφέρουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Γενικευμένη Φλυκταινώδης Ψωρίαση: Συμπτώματα - Διάγνωση - Πρόληψη

Γενικευμένη Φλυκταινώδης Ψωρίαση: Πρόκειται για μία σπάνια και σοβαρή φλεγμονώδη δερματική ασθένεια, με επεισόδια εξάρσεων, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών με εξίσου σοβαρές επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία.

Alzheimer: Η συμβολή του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου στη Νοητική Έκπτωση

Alzheimer: Πέμπτη 16/9/2021 στις 18:30 διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Η συμβολή του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου στη Νοητική Έκπτωση» από την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer.

Μηδενική ανοχή στις περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Η αυστηρότητα με την οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν όλοι όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης πρέπει να είναι παραδειγματική. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων και όσοι σκέφτονται να το πράξουν θα πρέπει να αντιληφθούν ότι οι κυρώσεις θα είναι βαρύτατες.

Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης: Ευρωπαϊκό βραβείο στον Δημήτρη Κοντοπίδη

Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης: Με στόχο να ταρακουνήσει τα λιμνάζοντα ύδατα στην χώρα μας, τον Νοέμβριο του 2019, ο κ. Κοντοπίδης αρνήθηκε τη προσφορά μεταμόσχευσης πνεύμονα στο μεταμοσχευτικό κέντρο και ενώ ήδη βρισκόταν δύο χρόνια στη λίστα αναμονής. Με την κίνησή του αυτή πίεσε ττην διαδικασία και η κυβέρνηση έκανε βήματα για να διαθέσει μια νέα επαναστατική θεραπεία για την Κυστική Ίνωση (CFTR modulators) στην Ελλάδα. 

Ε.Ε.Ι.Κ.: Βραβείο για την “Καλύτερη Αποτελεσματική Διαπραγμάτευση Συλλόγου Ασθενών με τους Φορείς"

Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης: Ο επίτιμος Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης Δημήτρης Κοντοπίδης κατά την παραλαβή του βραβείου μαζί με την Πρόεδρο του Συλλόγου  Άννα Σπίνου, ανέδειξε τον κομβικό ρόλο των εκπροσώπων των ασθενών στην επίτευξη άμεσης πρόσβασης στις καινοτόμες θεραπείες και στην ευρύτερη χάραξη πολιτικής Υγείας.