Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Αυστραλία: Νέα μελέτη εξετάζει τις επιπτώσεις στην υγεία από τη μείωση του αλατιού στα συσκευασμένα τρόφιμα

Αυστραλία: Νέα μελέτη εξετάζει τις επιπτώσεις στην υγεία από τη μείωση του αλατιού στα συσκευασμένα τρόφιμα

"Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η συμμόρφωση με τα κριτήρια αναφοράς του ΠΟΥ σε σύγκριση με τους ισχύοντες στόχους νατρίου της Αυστραλίας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για την υγεία και να αποτρέψει πάνω από τρεις φορές περισσότερους θανάτους και νέα περιστατικά ασθενειών κάθε χρόνο", δήλωσε ο Trieu, προσθέτοντας ότι ο μεγαλύτερος αντίκτυπος των κριτηρίων αναφοράς του ΠΟΥ μπορεί να εξηγηθεί τόσο από τη συμπερίληψη περισσότερων συσκευασμένων τροφίμων όσο και από τους αυστηρότερους στόχους νατρίου.

Αυστραλία: Η αναδιαμόρφωση των συσκευασμένων τροφίμων στην Αυστραλία ώστε να περιέχουν λιγότερο νάτριο μπορεί να σώσει περίπου 1.700 ζωές ετησίως και να αποτρέψει σχεδόν 7.000 ετήσιες διαγνώσεις καρδιακών παθήσεων, νεφροπάθειας και καρκίνου του στομάχου, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στο Hypertension. Η υψηλή πρόσληψη νατρίου αυξάνει την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, χρόνιας νεφρικής νόσου και καρκίνου του στομάχου. Για να μειωθεί η συχνότητα εμφάνισης αυτών των παθήσεων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά τη μείωση της μέσης πρόσληψης νατρίου σε ολόκληρο τον πληθυσμό κατά 30% έως το 2025, γεγονός που περιορίζει τη συνολική ημερήσια πρόσληψη νατρίου ανά άτομο σε περίπου 2 γραμμάρια (g) ή 2.000 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα. Οι Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ συνιστούν στους υγιείς ενήλικες να περιορίζουν το νάτριο σε λιγότερο από 2.300 mg ημερησίως. Η τρέχουσα ημερήσια πρόσληψη νατρίου στις ΗΠΑ εκτιμάται σε 3.400 mg/ημέρα ανά άτομο.

Το περισσότερο νάτριο στη διατροφή των ανθρώπων προέρχεται από επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία εκτιμά ότι το 75% ή περισσότερο της ημερήσιας πρόσληψης νατρίου στις ΗΠΑ προέρχεται από επεξεργασμένα/συσκευασμένα τρόφιμα και τρόφιμα εστιατορίων. Η μείωση του νατρίου στα συσκευασμένα τρόφιμα μέσω προγραμμάτων αναδιαμόρφωσης των προϊόντων θεωρείται από τον ΠΟΥ ως η “καλύτερη αγορά” για την πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με την υψηλή πρόσληψη νατρίου. Το 2021, ο ΠΟΥ εξέδωσε οδηγίες για τα επίπεδα νατρίου σε κατηγορίες τροφίμων που συμβάλλουν περισσότερο στην πρόσληψη νατρίου, όπως τα επεξεργασμένα κρέατα, το ψωμί και οι σάλτσες. Για παράδειγμα, το σημείο αναφοράς του ΠΟΥ για το κρέας του μεσημεριανού γεύματος είναι 540 mg νατρίου ανά 100 g προϊόντος και το ψωμί είναι 330 mg νατρίου ανά 100 g προϊόντος. Πολλές χώρες έχουν εφαρμόσει προγράμματα αναδιαμόρφωσης για τα επεξεργασμένα τρόφιμα- ωστόσο, μπορεί να παρακολουθούνται ανεπαρκώς και να περιλαμβάνουν λιγότερες κατηγορίες τροφίμων από αυτές που συνιστά ο ΠΟΥ.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση θέσπισε ένα εθελοντικό πρόγραμμα αναδιαμόρφωσης για 27 κατηγορίες συσκευασμένων τροφίμων. Τα κριτήρια αναφοράς του ΠΟΥ, ωστόσο, περιλαμβάνουν 58 κατηγορίες συσκευασμένων τροφίμων. “Είχαμε προηγουμένως μοντελοποιήσει τις πιθανές επιπτώσεις του αυστραλιανού προγράμματος”, δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Kathy Trieu, M.P.H., Ph.D., επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ανώτερη ερευνήτρια στην πολιτική τροφίμων στο The George Institute for Global Health και ανώτερη λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, αμφότερες στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. “Σε αυτή τη μελέτη, θελήσαμε να εκτιμήσουμε τον πιθανό αριθμό των πρόσθετων πρόωρων θανάτων, των νέων κρουσμάτων ασθενειών και των ετών ζωής με αναπηρία που μπορούν να αποτραπούν με τα κριτήρια αναφοράς νατρίου του ΠΟΥ, τα οποία είναι πάνω και πέρα από τους στόχους της αυστραλιανής κυβέρνησης για την αναδιαμόρφωση του νατρίου”. Στην προηγούμενη μελέτη τους, ο Trieu και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι το σχέδιο της Αυστραλίας μείωσε τη μέση πρόσληψη νατρίου κατά 107 mg ημερησίως ανά άτομο και μπορεί να αποτρέψει περίπου 500 θανάτους, 1.900 νέες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων, χρόνιων νεφροπαθειών και καρκίνου του στομάχου (συνδυαστικά) και 7.355 έτη ζωής με αναπηρία (DALY) στην Αυστραλία κάθε χρόνο. Τα DALY είναι ένα μέτρο των ετών υγιούς ζωής που χάνονται λόγω ασθένειας ή πρόωρου θανάτου. Εφάρμοσαν το ίδιο στατιστικό μοντέλο για να εκτιμήσουν τον πιθανό αντίκτυπο της επέκτασης του αυστραλιανού σχεδίου ώστε να συμπεριληφθούν και οι 58 κατηγορίες συσκευασμένων τροφίμων στα σημεία αναφοράς του ΠΟΥ. Το μοντέλο χρησιμοποίησε εθνικά δεδομένα από το 2011-2012 σχετικά με την πρόσληψη νατρίου, τη σύνθεση των τροφίμων και τις πωλήσεις για τις στοχευμένες κατηγορίες τροφίμων. Οι ερευνητές εκτίμησαν αρχικά τη μείωση της πρόσληψης νατρίου που μπορεί να επέλθει εάν επιτευχθούν οι στόχοι του ΠΟΥ. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας δημοσιευμένα στατιστικά στοιχεία για τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης νατρίου και της υψηλής αρτηριακής πίεσης, υπολόγισαν την πιθανή επίδραση της μείωσης του νατρίου στα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων και χρόνιων νεφροπαθειών. Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου και για τις δύο παθήσεις.

Ο αντίκτυπος στον καρκίνο του στομάχου υπολογίστηκε χρησιμοποιώντας εκτιμήσεις κινδύνου που προέκυψαν από δημοσιευμένες μελέτες για το νάτριο και τον καρκίνο του στομάχου. Η ανάλυση προσδιόρισε τον δυνητικό αριθμό θανάτων, νέων κρουσμάτων νόσου και DALYs που μπορούν να αποφευχθούν με την τήρηση των οδηγιών του ΠΟΥ. Οι αναλύσεις εκτίμησαν ότι η εφαρμογή των στόχων του ΠΟΥ για το νάτριο στην Αυστραλία μπορεί να οδηγήσει σε: Μια μέση μείωση του νατρίου κατά 404 mg ανά ημέρα για τους ενήλικες, Περίπου 1.770 λιγότερους θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις, νεφροπάθειες και καρκίνο του στομάχου κάθε χρόνο, με το μεγαλύτερο μέρος των επιπτώσεων στους θανάτους να οφείλεται στην αποφυγή θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις (1.450 από το σύνολο). Περίπου 4.500 λιγότερα νέα περιστατικά καρδιαγγειακών παθήσεων, 2.050 λιγότερα νέα περιστατικά νεφροπάθειας και 350 λιγότερα νέα περιστατικά καρκίνου του στομάχου ετησίως- και Συνολικά 25.670 λιγότερα DALYs από τις τρεις παθήσεις.

“Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η συμμόρφωση με τα κριτήρια αναφοράς του ΠΟΥ σε σύγκριση με τους ισχύοντες στόχους νατρίου της Αυστραλίας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για την υγεία και να αποτρέψει πάνω από τρεις φορές περισσότερους θανάτους και νέα περιστατικά ασθενειών κάθε χρόνο”, δήλωσε ο Trieu, προσθέτοντας ότι ο μεγαλύτερος αντίκτυπος των κριτηρίων αναφοράς του ΠΟΥ μπορεί να εξηγηθεί τόσο από τη συμπερίληψη περισσότερων συσκευασμένων τροφίμων όσο και από τους αυστηρότερους στόχους νατρίου. Στους περιορισμούς της μελέτης περιλαμβάνεται η χρήση δεδομένων εθνικής έρευνας διατροφής που συλλέχθηκαν το 2011-12 και βασίστηκαν σε μία μόνο 24ωρη ανάκληση διατροφής για την εκτίμηση της κατανάλωσης τροφίμων, επομένως, τα δεδομένα αυτά ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα πρόσληψη νατρίου. Επιπλέον, οι εκτιμήσεις της επιβάρυνσης της νόσου μπορεί να είναι λιγότερο ακριβείς από τις εκτιμήσεις των πιο εύκολα μετρήσιμων αποτελεσμάτων, όπως ο θάνατος. Επίσης, ενδέχεται να υπάρχουν και άλλοι τρόποι εκτός από την αρτηριακή πίεση που η μείωση του νατρίου επηρεάζει τις καρδιαγγειακές και νεφρικές παθήσεις.

Συν-συγγραφείς είναι οι Daisy Coyle, Ph.D., Emalie Rosewarne, M. Nutrition & Diet, Maria Shahid, M.P.H., Rain Yamamoto, Ph.D., Chizuru Nishida, Ph.D., Bruce Neal, Ph.D., Feng He, Ph.D., Matti Marklund, Ph.D. και Jason Wu, Ph.D.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς τα επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας;

Είναι το θαλασσινό αλάτι πιο υγιεινό από το κανονικό αλάτι;

Λιγότερο νάτριο, περισσότερο κάλιο για μείωση καρδιακών παθήσεων

Όταν η μεγάλη δόση αλατιού στα τρόφιμα διαταράσσει τους ρυθμούς του ύπνου σας

Οδηγίες της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μείωση νατρίου στη διατροφή των Αμερικανών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περισσότερα είδη κροτώνων, μεγαλύτερη περίοδος, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί «Το Ιλινόις είναι στην πρώτη γραμμή»

"Μετακινούνται σε πολλά μέρη και το Ιλινόις βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών. Λαμβάνουμε περισσότερα τσιμπούρια παντού. Έχουμε δει δεκαπλάσια αύξηση στον αριθμό των ασθενειών που μεταδίδονται από κρότωνες. Είναι καιρός να το γνωρίζουμε. "

Συμβουλές για να ταξιδέψετε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο με αλτσχάιμερ

Ενημερώστε την αεροπορική σας εταιρεία ότι ταξιδεύετε με κάποιον που έχει προβλήματα μνήμης. Πείτε τους για τυχόν ανησυχίες για την ασφάλεια ή ειδικές ανάγκες σχετικά με το αγαπημένο σας πρόσωπο.

ΕΟΔΥ: 2 θάνατοι από Covid και 6 διασωληνωμένοι - ύφεση στη γρίπη

ΕΟΔΥ: Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 117. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 81 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 636.

Η ετοιμότητα για τον ιό HPAI A(H5N1) διαφέρει από χώρα σε χώρα

«Οι προκλήσεις που αναφέρονται στην παρακολούθηση των εκτεθειμένων ατόμων και οι διαφορές στις αντιιικές συστάσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη να ενισχυθεί και να τυποποιηθεί η ετοιμότητα και η ανταπόκριση της δημόσιας υγείας στους ιούς HPAI A(H5N1) στις Η.Π.Α., ιδιαίτερα εάν αναφέρονται επιπρόσθετα συμβάντα μετάδοσης του ιού A(H5N1) από ζώο σε άνθρωπο», γράφουν οι συγγραφείς.

Πόσο επικίνδυνη είναι η αναταραχή σε ένα αεροπλάνο; Πόσο πρέπει να ανησυχώ;

Ένας τρόπος για να κατανοήσετε δραστηριότητες με μικρούς, δυσνόητους κινδύνους είναι να συγκρίνετε τους κινδύνους τους με τους κινδύνους πιο οικείων δραστηριοτήτων. Αν το κάνουμε αυτό, τα δεδομένα δείχνουν πολύ ξεκάθαρα ότι είναι πολύ πιο επικίνδυνο να οδηγείς αυτοκίνητο ή να οδηγείς μοτοσικλέτα παρά να ταξιδεύεις με αεροπλάνο.

Τα οφέλη για την υγεία και τα οικονομικά οφέλη του θηλασμού ποσοτικοποιήθηκαν

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο μητρικός θηλασμός έχει σημαντικό όφελος για την υγεία και την οικονομία και ότι η αύξηση των ποσοστών μητρικού θηλασμού στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των ανισοτήτων τα πρώτα χρόνια.

Απαιτείται επαγρύπνηση για να αποτραπεί η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στους ανθρώπους

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περαιτέρω τα στοιχεία που παρέχονται σε αυτή τη μελέτη για να υποστηρίξουμε τον εμβολιασμό [της γρίπης των πτηνών] σε ζώα και να ενισχύσουμε τη βιοασφάλεια της αγοράς ζωντανών πτηνών στη χώρα. "

Close Icon