Διατροφή

Junk food: Υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με πρόωρους θανάτους

Junk food: Υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με πρόωρους θανάτους

Junk food: Η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων κυμαινόταν από 13% έως 21% της συνολικής πρόσληψης τροφής στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 69 ετών που συμπεριλήφθηκε στη μελέτη.

Μια νέα μελέτη για το πώς τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τροφών όπως παγωτό, χοτ ντογκ και αναψυκτικά συνέβαλε σε περίπου 57.000 πρόωρους θανάτους στη Βραζιλία το 2019. Αυτό ήταν περίπου το 10% των πρόωρων θανάτων στη Βραζιλία που παρατηρήθηκε σε άτομα ηλικίας 30 έως 69 ετών εκείνο το έτος, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων (UPFs) κυμαινόταν από 13% έως 21% της συνολικής πρόσληψης τροφής στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 69 ετών που συμπεριλήφθηκε στη μελέτη, σύμφωνα με ένα δελτίο ειδήσεων σχετικά με  αυτήν τη μελέτη. «Η κατανάλωση UPF συνδέεται με πολλά αποτελέσματα διαφόρων ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, ορισμένοι καρκίνοι και άλλες ασθένειες, και αντιπροσωπεύει μια σημαντική αιτία αποτρέψιμων και πρόωρων θανάτων μεταξύ των ενηλίκων της Βραζιλίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Eduardo A.F. Nilson.

Τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας

Ο επικεφαλής ιατρικός διευθυντής του WebMD, John Whyte, MD, MPH, αξιολογεί τις τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα. «Οι ερευνητές πρότειναν ότι σε χώρες υψηλού εισοδήματος όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία, όπου τα UPFs αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης, ο εκτιμώμενος αντίκτυπος θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος», ανέφερε το δελτίο τύπου. Το American Journal of Clinical Nutrition ανέφερε το 2021 ότι περίπου το 57% των θερμίδων που καταναλώνονται στις ΗΠΑ προέρχονται από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η μελέτη στη Βραζιλία μοντελοποίησε δεδομένα από εθνικές διατροφικές έρευνες για να εκτιμήσει πόσα UPFs καταναλώθηκαν από διαφορετικές ομάδες που ορίζονται ανά ηλικία και φύλο στη Βραζιλία, αναφέρει η ανακοίνωση. Οι ερευνητές υπολόγισαν τον αριθμό των πρόωρων θανάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν διαφορετικές ομάδες είχαν μειώσει την πρόσληψη UPFs κατά 10%, 20% και 50%. Η απλή μείωση των επεξεργασμένων τροφίμων θα μπορούσε να μειώσει το ποσοστό θνησιμότητας στη Βραζιλία και σε πολλά άλλα έθνη, είπαν οι ερευνητές.

«Ακόμη και η μείωση της κατανάλωσης UPF στα επίπεδα μόλις πριν από μια δεκαετία θα μείωνε τους σχετικούς πρόωρους θανάτους κατά 21%. Χρειάζονται επειγόντως πολιτικές που αποθαρρύνουν την κατανάλωση UPF», είπε ο Nilson. Η Maura Walker, PhD, επίκουρη καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι η έρευνα δεν συνέδεσε άμεσα τους πρόωρους θανάτους με τους UPF. «Είναι πιθανό αυτά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα να είναι μόνο ένας παράγοντας που οδηγεί σε πράγματα όπως η υπέρταση, τα φτωχά λιπίδια του αίματος, οι υψηλότερες περιφέρειες μέσης και έτσι συνδέονται στην πραγματικότητα με τη θνησιμότητα», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς τα επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας;

Αυτή είναι η ποσότητα ζάχαρης που πρέπει πραγματικά να φάτε

Μυστικά για να ζήσετε μέχρι τα 100!

Συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί το χαμομήλι θεωρείται ένα από τα καλύτερα βότανα;

Χαμομήλι: Το χαμομήλι είναι ένα ευέλικτο βότανο με ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία, από την προώθηση της χαλάρωσης και του καλύτερου ύπνου έως την υποστήριξη της υγείας του πεπτικού συστήματος, τη φροντίδα του δέρματος και πολλά άλλα.

Πόσο σημαντικά είναι τα μούρα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου;

Μούρα: Η ενσωμάτωση μιας ποικιλίας μούρων στη διατροφή σας, είτε φρέσκα, κατεψυγμένα ή ως μέρος smoothies, σαλάτας ή επιδόρπιων, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αποκομίσετε αυτά τα οφέλη για την υγεία.

Μια υπέροχη vegan συνταγή με κουνουπίδι

Κουνουπίδι σουσάμι: Δεν χρειάζεστε πολλά και πολύπλοκα συστατικά για μπουκιές από κουνουπίδι με σουσάμι. Πρόκειται για μια Vegan συνταγή, που μπορούν να απολαύσουν όλοι.