Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Junk food: Υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με πρόωρους θανάτους

Junk food: Υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με πρόωρους θανάτους

Junk food: Η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων κυμαινόταν από 13% έως 21% της συνολικής πρόσληψης τροφής στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 69 ετών που συμπεριλήφθηκε στη μελέτη.


Μια νέα μελέτη για το πώς τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τροφών όπως παγωτό, χοτ ντογκ και αναψυκτικά συνέβαλε σε περίπου 57.000 πρόωρους θανάτους στη Βραζιλία το 2019. Αυτό ήταν περίπου το 10% των πρόωρων θανάτων στη Βραζιλία που παρατηρήθηκε σε άτομα ηλικίας 30 έως 69 ετών εκείνο το έτος, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων (UPFs) κυμαινόταν από 13% έως 21% της συνολικής πρόσληψης τροφής στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 69 ετών που συμπεριλήφθηκε στη μελέτη, σύμφωνα με ένα δελτίο ειδήσεων σχετικά με  αυτήν τη μελέτη. «Η κατανάλωση UPF συνδέεται με πολλά αποτελέσματα διαφόρων ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, ορισμένοι καρκίνοι και άλλες ασθένειες, και αντιπροσωπεύει μια σημαντική αιτία αποτρέψιμων και πρόωρων θανάτων μεταξύ των ενηλίκων της Βραζιλίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Eduardo A.F. Nilson.

Τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας

Ο επικεφαλής ιατρικός διευθυντής του WebMD, John Whyte, MD, MPH, αξιολογεί τις τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα. «Οι ερευνητές πρότειναν ότι σε χώρες υψηλού εισοδήματος όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία, όπου τα UPFs αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης, ο εκτιμώμενος αντίκτυπος θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος», ανέφερε το δελτίο τύπου. Το American Journal of Clinical Nutrition ανέφερε το 2021 ότι περίπου το 57% των θερμίδων που καταναλώνονται στις ΗΠΑ προέρχονται από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η μελέτη στη Βραζιλία μοντελοποίησε δεδομένα από εθνικές διατροφικές έρευνες για να εκτιμήσει πόσα UPFs καταναλώθηκαν από διαφορετικές ομάδες που ορίζονται ανά ηλικία και φύλο στη Βραζιλία, αναφέρει η ανακοίνωση. Οι ερευνητές υπολόγισαν τον αριθμό των πρόωρων θανάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν διαφορετικές ομάδες είχαν μειώσει την πρόσληψη UPFs κατά 10%, 20% και 50%. Η απλή μείωση των επεξεργασμένων τροφίμων θα μπορούσε να μειώσει το ποσοστό θνησιμότητας στη Βραζιλία και σε πολλά άλλα έθνη, είπαν οι ερευνητές.

«Ακόμη και η μείωση της κατανάλωσης UPF στα επίπεδα μόλις πριν από μια δεκαετία θα μείωνε τους σχετικούς πρόωρους θανάτους κατά 21%. Χρειάζονται επειγόντως πολιτικές που αποθαρρύνουν την κατανάλωση UPF», είπε ο Nilson. Η Maura Walker, PhD, επίκουρη καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι η έρευνα δεν συνέδεσε άμεσα τους πρόωρους θανάτους με τους UPF. «Είναι πιθανό αυτά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα να είναι μόνο ένας παράγοντας που οδηγεί σε πράγματα όπως η υπέρταση, τα φτωχά λιπίδια του αίματος, οι υψηλότερες περιφέρειες μέσης και έτσι συνδέονται στην πραγματικότητα με τη θνησιμότητα», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς τα επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας;

Αυτή είναι η ποσότητα ζάχαρης που πρέπει πραγματικά να φάτε

Μυστικά για να ζήσετε μέχρι τα 100!

Συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon