del2-e1474351250329.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Ούτε ένα ζευγάρι γάντια δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υγείας Δελβινακίου αλλά ούτε και χαρτί υγείας το οποίο αγοράζει το προσωπικό αγοράζει από την τσέπη του. Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί και το ζήτημα της καθαριότητας αφού υπάρχει μία καθαρίστρια για 750 τετραγωνικά. Ο κύριος Μιχαήλ Μάντζιος διοικητικός υπάλληλος μιλάει στο www.Life2day.gr


Κάθε μέρα το LIFE2DAY.GR σας μεταφέρει μέσα στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Ελλάδας, παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί σε αυτά. Στο σημερινό μας ταξίδι για το ρεπορτάζ πηγαίνουμε στον νομό Ιωαννίνων που υπάγεται στην Γ' Υγειονομική Περιφέρεια και πιο συγκεκριμένα στο Δελβινάκι.


Tο www.life2day.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME ) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε κρίση διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ.

Το Δελβινάκι είναι μία παραμεθόριος περιοχή κοντά στα Αλβανικά σύνορα. Στην ευθύνη του ΚΥ Δελβινακίου υπάγονται δέκα τέσσερα Περιφερειακά Ιατρεία κι εμείς είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον διοικητικό υπάλληλο κύριο Μιχαήλ Μάντζιο και ο οποίος αναφέρει τις ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά που φέρνουν το Κέντρο σε σημείο να μην έχει ούτε ένα ζευγάρι γάντια! Παράλληλα οι ελλείψεις στο μικροβιολογικό εργαστήριο, αλλά και σε οδηγούς ασθενοφόρων. Ενώ γίνεται έκκληση για ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας το οποίο δεν επαρκεί.


Το ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR αναδεικνύει το πρόβλημα των ελλείψεων σε αναλώσιμα υλικά. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένα ζευγάρι γάντια! Παράλληλα δεν υπάρχει χαρτί υγείας το οποίο το προσωπικό αγοράζει από την τσέπη του, ενώ ακόμα και μάσκες ή άλλα αναλώσιμα βρίσκονται σε περιορισμένη ποσότητα και καταναλώνονται χωρίς να αντικαθίστανται. Από το Κέντρο μας διαβεβαιώνουν ότι οι παραγγελίες γίνονται κανονικά και έγκαιρα για όλα τα υλικά, όμως οι προμηθευτές δεν ενδιαφέρονται να προμηθεύσουν με πίστωση. Ο καθένας θέλει να παίρνει τα χρήματα του ακριβώς με την παράδοση των υλικών και αυτό είναι δύσκολο να συμβεί. Η Υγειονομική Περιφέρεια στέλνει αποφάσεις κανονικά, όμως είναι ζήτημα των προμηθευτών και των εταιρειών. Καμία βοήθεια δεν υπάρχει ούτε από την τοπική αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα το πρόβλημα να είναι πιο έντονο.


Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί και το ζήτημα της καθαριότητας αφού το Κέντρο εξυπηρετείται από ιδιωτική εταιρεία η οποία διαθέτει ένα άτομο για τρεις φορές την εβδομάδα από τέσσερις ώρες. Αντιλαμβάνεται κανείς πως η συχνότητα αυτή στην καθαριότητα κάθε άλλο παρά αρκεί για να διατηρείται το μέρος σε καλή κατάσταση και το οποίο είναι 750 τετραγωνικά.
[caption id="attachment_80741" align="alignnone" width="500"]Κέντρο Υγείας Δελβινακίου Κέντρο Υγείας Δελβινακίου[/caption]

Στο Κέντρο Υγείας Δελβινακίου βρίσκονται αυτή τη στιγμή τρεις γιατροί γενικής ιατρικής και μία ιατρός ιατρικής βιοπαθολογίας η οποία είναι και η διευθύντρια του κέντρου και εκτός των άλλων υπεύθυνη και για την λειτουργία του μικροβιολογικού. Εκτός αυτών δεν υπάρχουν άλλες ειδικότητες στο κέντρο. Στις εφημερίες βέβαια του Κέντρου, συμμετέχουν και οι γιατροί από τα περιφερειακά ιατρεία -τα οποία πλαισιώνονται και με γενικούς γιατρούς εκτός από αγροτικούς- με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν κενά στις εφημερίες και αυτές να βγαίνουν με επάρκεια.


Το νοσηλευτικό προσωπικό στο Κέντρο αποτελείται από οχτώ άτομα και ένα ακόμα το οποίο βρίσκεται σε άδεια κύησης και αναμένεται να βοηθήσει επιπλέον με την επιστροφή της. Το υπάρχον προσωπικό επαρκεί ώστε να βγαίνουν οι βάρδιες με επάρκεια ενώ ρεπό και άδειες δίδονται κανονικά και χωρίς προβλήματα.


Οι οδηγοί του ασθενοφόρου του Κέντρου είναι μόλις τρεις και ο αριθμός τους αφήνει αρκετές ακάλυπτες βάρδιες με αποτέλεσμα να επιστρατεύεται το ΕΚΑΒ όσες φορές δεν υπάρχει κάλυψη από τους οδηγούς. Στο ιδανικό σενάριο θα έπρεπε να υπάρχουν άλλα τρία άτομα που θα έβγαζαν έστω και οριακά όλες τις βάρδιες. Τα οχήματα του ΕΚΑΒ που καλύπτουν τις κενές βάρδιες του κέντρου, έρχονται από τα Δολιανά και καλύπτουν μία απόσταση που φτάνει τα δεκαπέντε λεπτά ως το Κέντρο Υγείας.
Ο κύριος Μάντζιος αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως στα φάρμακα η εικόνα είναι καλύτερη αφού αυτά τα προμηθεύονται από το νοσοκομείο "Χατζηκώστα" στο οποίο και ανήκαν πριν την ένταξή τους στην Υγειονομική Περιφέρεια. Έτσι εκεί δεν υπάρχουν προβλήματα ελλείψεων.


Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του Κέντρου βρίσκεται σε καλή κατάσταση, εκτός από ένα μηχάνημα το οποίο χρησιμοποιείται για βιοχημικές αναλύσεις από το μικροβιολογικό εργαστήριο, το οποίο δεν λειτουργεί και στερεί αυτήν την δυνατότητα από την ιατρό. Κατά συνέπεια, τα βιοχημικά στέλνονται στο νοσοκομείο και από εκεί έρχονται τα αποτελέσματα. Λόγω κόστους (περίπου εφτά χιλιάδες ευρώ) η αποκατάσταση ή αντικατάσταση του μηχανήματος αυτού θεωρείται απαγορευτική κι έτσι η κατάσταση μένει ως έχει.


Το Κέντρο Υγείας Δελβινακίου εξυπηρετεί καθημερινά λίγο κάτω από εκατό άτομα, ενώ το καλοκαίρι ο αριθμός αυτός υπερβαίνει τα εκατό άτομα. Ο πληθυσμός που καλύπτει το Κέντρο αφορά σε έναν πληθυσμό που προσεγγίζει τις δέκα χιλιάδες, ενώ μαζί με τα περιφερειακά ιατρεία, ο αριθμός αυτός φτάνει τις δεκαέξι χιλιάδες κόσμου.

Pin It