Greek English French German Italian

ndd optim

styl4.png
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου   


Στο Κέντρο Υγείας Στυλίδας ο οδηγός ασθενοφόρου ασχολείται με τις παραγγελίες και άλλες διοικητικές αρμοδιότητες αφού δεν υπάρχει ασθενοφόρο να οδηγήσει. Οι ελλείψεις συνεχίζονται και εντοπίζονται στα αναλώσιμα υλικά αλλά και φάρμακα καθώς και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ο διευθυντής του Κέντρου, κύριος Κωνσταντίνος Ντόβας μιλάει στο www.LIFE2DAY.GR


Τα προβλήματα στο ΕΣΥ δεν έχουν τέλος όπως διαπιστώνουμε καθημερινά στο κορυφαίο πόρταλ Υγείας www.Life2day.gr μέσα από την μεγάλη έρευνα που κάνουμε στο ΕΣΥ  εντοπίζοντας  σήμερα ότι στο Κέντρο Υγείας Στυλίδας  υπάρχει οδηγός ασθενοφόρου αλλά όχι ασθενοφόρο ενώ στο προηγούμενό ρεπορτάζ , ο Διευθυντής οδηγούσε το ασθενοφόρο  διαβάστε εδώ    


Η έρευνα του LIFE2DAY.GR  για το ΕΣΥ  συνεχίζεται με το Κέντρο Υγείας Στυλίδας η οποία βρίσκεται στην Στερεά Ελλάδα και αποτελεί παραλιακή κωμόπολη και λιμένα του νομού Φθιώτιδας. 


Tο www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη- Alert Νοσοκομεία σε κρίση διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ : Οδηγεί το ασθενοφόρο ο ίδιος ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αερόπολης


Στο Κέντρο Υγείας Στυλίδας είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον διευθυντή του Κέντρου, κύριο Κωνσταντίνο Ντόβα ο οποίος καταδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα σε ελλείψεις που υπάρχουν αρχικά σε αναλώσιμα υλικά και αμέσως μετά σε κάποια φάρμακα αλλά και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ σημαντικές ελλείψεις υπάρχουν και  σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό , με το τραγελαφικό της υπόθεσης να αφορά στον οδηγό του Κέντρου που δεν έχει ασθενοφόρο να οδηγήσει!


Στο Κέντρο βρίσκονται αυτή τη στιγμή τρεις επιμελητές γιατροί γενικής ιατρικής, ένας μικροβιολόγος και δύο οδοντίατροι. Για να βγαίνουν οι εφημερίες βέβαια, συμμετέχουν σε αυτές και οι γιατροί από τα περιφερειακά ιατρεία που υπάγονται στο Κέντρο, όμως είναι γεγονός πως η κάλυψη των εφημεριών είναι οριακή ωστόσο δεν υπάρχει κάποια έλλειψη. Πρόβλημα εντοπίζεται στις ειδικότητες, αφού βάση του οργανογράμματος αλλά και των πρακτικών αναγκών της περιοχής, θα έπρεπε να υπάρχει ένας παιδίατρος, όμως η θέση του δεν προκηρύσσεται πλέον αφήνοντας έτσι το κέντρο ακάλυπτο εκεί.Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό τα πράγματα είναι λίγο πιο οριακά, αφού υπάρχουν έξι άτομα ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται δέκα για να βγαίνουν με ευκολία βάρδιες, όπως επίσης να δίνονται ρεπό και άδειες. Αυτή τη στιγμή οι βάρδιες βγαίνουν, το Κέντρο δεν μένει εκτεθειμένο, όμως αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα της υπερπροσπάθειας του προσωπικού στην εν λόγω θέση.


Σε ερώτηση σχετικά με την μεταφορά των ασθενών, το ρεπορτάζ εντόπισε ότι στο Κέντρο Υγείας δεν υπάρχει καν όχημα ασθενοφόρου! Ουσιαστικά στο Κέντρο Υγείας δεν χρεώθηκε ποτέ ασθενοφόρο, είχε δανεικό ένα από το νοσοκομείο, όμως μετά την μεταφορά του Κέντρου από το νοσοκομείο στην υγειονομική περιφέρεια, το όχημα στάλθηκε πίσω και το κέντρο έμεινε χωρίς ασθενοφόρο. Πλέον, η διακομιδή γίνεται μέσω του ΕΚΑΒ το οποίο έρχεται από τη Λαμία ή από κάποιον άλλο σταθμό αν υπάρχει πιο κοντά, ωστόσο στο κέντρο υπάρχει διορισμένος ένας οδηγός άσχετα με το ότι δεν έχει αντικείμενο. Έτσι ο υπάλληλος αυτός πλέον ασχολείται με τις παραγγελίες και άλλες διοικητικές αρμοδιότητες.


Ο κύριος Ντόβας επιβεβαίωσε στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν ελλείψεις και σε αναλώσιμα υλικά. Για παράδειγμα έχουν εξαντληθεί τα αποστειρωμένα γάντια τα οποία θα πρέπει να αντικαταστήσουν οι ίδιοι οι γιατροί με δικά τους έξοδα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην Υγειονομική Περιφέρεια, αφού από το Κέντρο στέλνουν κανονικά τις παραγγελίες τους, όμως οι παραλαβές είναι και αργοπορημένες και με ελλείψεις αφού δεν υπάρχει επάρκεια ούτε στην ΥΠΕ.


Στα φάρμακα πάντως τα πράγματα είναι σε καλύτερη κατάσταση, αν και έχουν εντοπιστεί ορισμένες φορές μερικές ελλείψεις δεν αφορούν φάρμακα που είναι πρώτης ανάγκης. Ακόμα πάντως κι αν χρειαστεί κάποιο φάρμακο που δεν υπάρχει, τότε το γράφουν στον ασθενή ο οποίος το προμηθεύεται από το φαρμακείο. Οι ελλείψεις -αν υπάρχουν- εντοπίζονται κυρίως σε ενέσιμα και παυσίπονα φάρμακα, καθώς τα άμεσης ανάγκης, όπως τα καρδιολογικά, υπάρχουν σε επάρκεια στο Κέντρο.


Ο διευθυντής σημειώνει στο LIFE2DAY.GR πως μέχρι πρόσφατα υπήρχε πρόβλημα με το ακτινολογικό, το οποίο πάντως δεν χρησιμοποιείται πια αφού η μοναδική χειρίστρια δουλεύει πλέον στο νοσοκομείο, ακόμα όμως κι όταν ήταν εκεί, αυτό χαλούσε συνεχώς με συνέπεια να λείπει είτε η χειρίστρια είτε το μηχάνημα να μην δουλεύει όταν ήταν εκεί!
Αυτή η κατάσταση υπάρχει εδώ και τρία χρόνια. Από κει και πέρα, ορισμένα ηλεκτρολογικά προβλήματα έχει αναλάβει να τα φτιάξει ο Δήμος ο οποίος με αυτόν τον τρόπο δείχνει την στήριξη του στο Κέντρο, αφού και σε αυτόν, οι πόροι είναι περιορισμένοι και εφόσον δεν υπάρχει η απαιτούμενη βοήθεια από την Υγειονομική Περιφέρεια.


Στο Κέντρο Υγείας Σταλίδας εξυπηρετούνται ημερησίως περισσότερα από εκατό άτομα και αναλόγως με την εποχή που το καλοκαίρι είναι περισσότερα τα περιστατικά. Ο πληθυσμός που το Κέντρο καλύπτει ξεπερνά τις δέκα χιλιάδες, όμως οι επισκέπτες που δέχεται προέρχονται ακόμα και μέσα από την Λαμία εκτός από τα γύρω χωριά, ενώ το καλοκαίρι οι παραθεριστές αυξάνουν το μέγεθος ευθύνης του Κέντρου.

Pin It

Cook name