Greek English French German Italian
ksanthos.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου 


Εντόπισε και σας αποκαλύπτει το www.LIFE2DAY.gr το Κέντρο Υγείας Περάματος του περήφανου Μυλοπόταμου στην Κρήτη  όπου εργαζόταν ως μικροβιολόγος πριν γίνει υπουργός Υγείας ο κ. Ανδρέας Ξανθός και το οποίο βρίσκεται σε δραματική κατάσταση παρόλο που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Κρήτη, με περισσότερους από εκτατών πενήντα ασθενείς ανά ημέρα να επισκέπτονται το κέντρο , σε ένα σύνολο πληθυσμού που εξυπηρετεί και ανέρχεται στους είκοσι εφτά χιλιάδες κατοίκους. Ο διευθυντής κύριος Νικόλαος Παπαδάκης μιλάει στο LIFE2DAY.GR 


Το Κέντρο Υγείας Περάματος αποτελείται από έναν παθολόγο που είναι ο ίδιος ο κύριος Παπαδάκης και εφτά γενικούς γιατρούς. Επιπροσθέτως υπάρχει ένας οδοντίατρος και ένας μικροβιολόγος ο οποίος όμως δεν είναι άλλος από τον κύριο Ξανθό, νέο Υπουργό Υγείας ο οποίος προφανώς δεν βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας πλέον.


Tο www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε κρίση Διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ : Κέντρο Υγείας Καστελλίου Πεδιάδος:5 γιατροί ‘ λάστιχο’ εξυπηρετούν άλλες 5 μονάδες


Όταν η συζήτηση πέρασε στον τομέα του νοσηλευτικού προσωπικού ο διευθυντής ανέφερε πως εκεί η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική. Οι νοσηλευτές αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε οριακό σημείο με μόλις έξι νοσηλευτές να μην μπορούν να βγάζουν τις βάρδιες τους με ευκολία, ενώ αν κάποιος αρρωστήσει είναι μαθηματικά βέβαιο πως δεν βγαίνουν οι βάρδιες τους. Το Κέντρο χρειάζεται ακόμα και δέκα νοσηλευτές για να λειτουργήσει ομαλά γεγονός που δείχνει και την σοβαρότατη έλλειψη που υπάρχει.


Το LIFE2DAY.GR συνεχίζει την μεγάλη έρευνα μέσα από την οποία προβάλλει τα προβλήματα σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας και στα πλαίσια αυτής, σήμερα κατευθυνόμαστε στην Κρήτη και στα ορεινά του νομού Ρεθύμνης, στο Κέντρο Υγείας Περάματος του περήφανου Μυλοπόταμου. Εκεί βρίσκουμε τον διευθυντή, κύριο Νικόλαο Παπαδάκη ο οποίος θα μας μιλήσει για την κατασταση που βρίσκεται το κέντρο.


το Κέντρο Υγείας Περάματος όπου εργαζόταν ως μικροβιολόγος πριν γίνει υπουργός Υγείας ο κ. Ανδρέας Ξανθός

Υπάρχουν και εφτά Περιφερειακά Ιατρεία τα οποία αποτελούνται από δύο αγροτικούς γιατρούς και ακόμα πέντε γενικούς. Με τον αριθμό αυτών των γιατρών στο Κέντρο Υγείας Περάματος του Μυλοπόταμου οι εφημερίες βγαίνουν οριακά και με μεγάλη δυσκολία και ιδιαίτερη καταπόνηση των υπαρχόντων γιατρών. Στο ιδανικό σενάριο που προβλέπεται από το οργανόγραμμα οι ειδικοί γιατροί φτάνουν τους δεκαπέντε γεγονός που δείχνει πως οι ελλείψεις αγγίζουν το 50% στο Κέντρο.


Σε αυτό το σημείο ωστόσο ο κύριος Παπαδάκης θέλησε να κάνει μία δυσοίωνη πρόβλεψη σε ότι αφορά την στελέχωση των Μονάδων υγείας από γιατρούς, αφού επισήμανε την φυγή των ειδικευόμενων στο εξωτερικό όπου υπάρχει τεράστια ζήτηση. Σημείωσε ότι είναι πολύ λογικό να μην κάθονται στην Ελλάδα υπό κακές συνθήκες εργασίας και χαμηλούς μισθούς και σε λίγα χρόνια η φυγή αυτή θα δημιουργήσει τεράστιο κενό στην Ελλάδα. Ζήτημα το οποίο όπως εδώ στο LIFE2DAY.GR έχουμε αναδείξει, απασχολεί πολλούς διοικητές και διευθυντές μονάδων υγείας.


Όταν η συζήτηση πέρασε στον τομέα του νοσηλευτικού προσωπικού ο διευθυντής ανέφερε πως εκεί η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική. Οι νοσηλευτές αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε οριακό σημείο με μόλις έξι νοσηλευτές να μην μπορούν να βγάζουν τις βάρδιες τους με ευκολία, ενώ αν κάποιος αρρωστήσει είναι μαθηματικά βέβαιο πως δεν βγαίνουν οι βάρδιες τους. Το Κέντρο χρειάζεται ακόμα και δέκα νοσηλευτές για να λειτουργήσει ομαλά γεγονός που δείχνει και την σοβαρότατη έλλειψη που υπάρχει.


Στο Πέραμα, υπάρχουν μόλις δύο οδηγοί ασθενοφόρων και μάλιστα ο ένας βρίσκεται σε άδεια, οπότε το Κέντρο αδυνατεί να καλύψει περισσότερη από μία βάρδια. Τις υπόλοιπες βάρδιες καλύπτει το ΕΚΑΒ το οποίο σύμφωνα με τον κύριο Παπαδάκη θα ήταν ιδανικό να ήταν μία ανεξάρτητη υπηρεσία και να ενσωμάτωνε όλα τα Κέντρα Υγείας, να λειτουργεί αυτόνομα και να χωρίζεται με σταθμούς ανά χιλιομετρική απόσταση. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να καλύψει με επάρκεια και με ταχύτητα όλα τα περιστατικά και τις όποιες ανάγκες. Αυτή τη στιγμή το κάθε περιστατικό μεταφοράς μπορεί να χρειαστεί ακόμα και ένα δίωρο και αν αυτό σημαίνει ότι θα δεσμευτεί ο ένας από τους δυο γιατρούς της εφημερίας, αντιλαμβάνεται κανείς τι προβλήματα μπορεί αυτό να σημαίνει.


Ο κύριος Παπαδάκης αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν και πολλές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά με ειδική έμφαση στα αντιδραστήρια του μικροβιολογικού εργαστηρίου. Μετά και την αδυναμία της Υγειονομικής Περιφέρειας να τροφοδοτήσει επαρκώς το Κέντρο, αναζητούνται λύσεις από δωρεές είτε από ιδιωτικούς φορείς είτε από τον Δήμο που εξυπηρετεί σε αρκετές περιπτώσεις κυρίως διαθέτοντας τα συνεργεία του σε βλάβες που προκύπτουν στο Κέντρο. Πρόβλημα εντοπίζεται και στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό με μηχανήματα που κατά καιρούς παρουσιάζουν βλάβες οι οποίες ωστόσο έστω και αργοπορημένα, διορθώνονται μέσα από συμβάσεις συντήρησης που υπάρχουν.


Ο κύριος Παπαδάκης διαβεβαιώνει το LIFE2DAY.GR πως η ροή της προμήθειας των φαρμάκων είναι σε ικανοποιητικά πλαίσια χωρίς ελλείψεις.


Το Κέντρο Υγείας Περάματος είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Κρήτη, με περισσότερους από εκατόν πενήντα ασθενείς ανά ημέρα σε ένα σύνολο πληθυσμού που εξυπηρετεί και ανέρχεται στους είκοσι εφτά χιλιάδες κατοίκους, αριθμός που την τουριστική περίοδο εκτοξεύεται αφού στις αρμοδιότητες του Κέντρου ανήκουν και περίπου εφτάμισι χιλιάδες κλίνες που καλύπτονται από τουρίστες, αυξάνοντας έτσι τον φόρτο εργασίας της Μονάδας αυτής.


Ελπίζουμε να φροντίσει περισσότερο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός το υπουργείο και τον κλάδο της  Υγείας  από ότι το Κέντρο Υγείας Περάματος του περήφανου Μυλοπόταμου στην Κρήτη  όπου εργαζόταν πριν γίνει υπουργός.

Pin It

Cook name