Greek English French German Italian
sap3-e1455607888486.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Το Κέντρο Υγείας Σαπών στην Ροδόπη δεν έχει ασθενοφόρο αλλά έχει δύο οδηγούς ασθενοφόρων. Το ξέσπασμα απογοήτευσης του διευθυντή κύριο Θωδή Σεραφείμ για την τραγική κατάσταση του Κέντρου στο www.LIFE2DAY.gr


Εδώ και πολλά χρόνια το ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Σαπών, που υπήρχε το πήραν στην Κομοτηνή. Κατά συνέπεια το Κέντρο Υγείας δεν έχει καν όχημα! Ενώ έχει δύο οδηγούς ασθενοφόρων. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει, επίσης , και στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ο οποίος χρονολογείται από την δημιουργία του Κέντρου το 1987. Ενώ, ολοένα αυξάνονται τα κρούσματα βίαιων αντιδράσεων από αγανακτισμένους ασθενείς.


Σημερινός προορισμός της μεγάλης έρευνας του LIFE2DAY.GR σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, είναι η Ροδόπη και το Κέντρο Υγείας Σαπών. Εκεί, μιλήσαμε με τον διευθυντή, κύριο Σεραφείμ Θώδη ο οποίος μας μίλησε για τις ελλείψεις που υπάρχουν στο προσωπικό εξαιτίας των αποσπάσεων του προσωπικού στο νοσοκομείο, καθώς επίσης και η παντελής έλλειψη ασθενοφόρου. Το ξέσπασμα απογοήτευσης του διευθυντή για την τραγική κατάσταση του Κέντρου.


Το www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε κρίση : Διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ : Κέντρο Υγείας Ανωγείων:Νοσηλευτές απουσιάζουν με μακροχρόνιες άδειες & πληρώνονται 


Το Κέντρο Υγείας Σαπών αυτή τη στιγμή διαθέτει τρεις γενικούς γιατρούς, ένα παιδίατρο, έναν οδοντίατρο , μία μαία και δύο βοηθούς παρασκευαστή για το μικροβιολογικό εργαστήριο και μία βοηθός στο ακτινολογικό. Τυπικά το Κέντρο θεωρείται πλήρες στην στελέχωση του, ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό της δύναμης του είναι αποσπασμένη στο νοσοκομείο της Ροδόπης. Πρόκειται για οχτώ άτομα ιατρικού προσωπικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού που βοηθούν το νοσοκομείο αφήνοντας ακάλυπτο το Κέντρο με δυσάρεστες συνέπειες στις εφημερίες και στην ομαλή ροή της λειτουργίας της Μονάδας. Φαντάζεται κανείς πως όταν σε ένα Κέντρο Υγείας απουσιάζουν οχτώ ολόκληρα άτομα, το πρόβλημα γιγαντώνεται. Και μάλιστα εξαπλώνεται και στο νοσηλευτικό προσωπικό, όταν αυτή τη στιγμή η Μονάδα έχει μείνει μόλις με έξι νοσηλευτές, με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν ούτε οι εφημερίες, ούτε τα ρεπό ή οι άδειες.
[caption id="attachment_70729" align="alignnone" width="500"] Κέντρο Υγείας Σαπών στην Ροδόπη Κέντρο Υγείας Σαπών στην Ροδόπη[/caption]

Εδώ και πολλά χρόνια το ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Σαπών, που υπήρχε το πήραν στην Κομοτηνή. Κατά συνέπεια το Κέντρο Υγείας δεν έχει καν όχημα! Ενώ έχει δύο οδηγούς ασθενοφόρων.
Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα υποστελέχωσης προκύπτει από τους οδηγούς ασθενοφόρων. Μετά τον θάνατο ή την συνταξιοδότηση οδηγών το Κέντρο έμεινε με δύο κι ενώ ρωτήσαμε τον διευθυντή αν αυτό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στις βάρδιες των οδηγών εκείνος αποκρίθηκε στο LIFE2DAY.GR πως εδώ και πολλά χρόνια το ασθενοφόρο που υπήρχε το πήραν στην Κομοτηνή. Κατά συνέπεια το Κέντρο Υγείας δεν έχει καν όχημα! Πλέον το Κέντρο εξυπηρετείται από το ΕΚΑΒ της Κομοτηνής, το οποίο απέχει είκοσι τέσσερα χιλιόμετρα που διανύονται σε περίπου δεκαπέντε λεπτά και έτσι και οι οδηγοί του Κέντρου απασχολούνται στο ΕΚΑΒ.


Ο διευθυντής κύριος Θωδής Σεραφείμ του Κέντρου Υγείας Σαπών ενημέρωσε το LIFE2DAY.GR πως εδώ και λίγο καιρό, η τροφοδοσία των αναλώσιμων υλικών από την Υγειονομική Περιφέρεια έχει αρχίσει να αποκτά κανονική ροή, καλύπτοντας το Κέντρο που δεν παρουσιάζει κενά κι έτσι δεν υπάρχουν παρόμοια προβλήματα ούτε σε φάρμακα.
Αντίθετα, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ο οποίος χρονολογείται από την δημιουργία του Κέντρου το 1987, γεγονός που έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε όλα τα μηχανήματα είτε με συνεχόμενες βλάβες είτε με συντηρήσεις που δεν πραγματοποιούνται. Τα μηχανήματα πρέπει να αντικατασταθούν για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά το Κέντρο, καθώς οι βλάβες είναι συχνές και ενδεχόμενη συντήρηση καθυστερεί.


Ο κύριος Θώδης μίλησε στο LIFE2DAY.GR για τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα βίαιων αντιδράσεων από αγανακτισμένους ασθενείς. Παραδέχτηκε πως στο Κέντρο υπάρχουν τέτοια φαινόμενα από βίαιους ή μεθυσμένους ασθενείς και συνοδούς και το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο όταν εφημερεύει γυναίκα γιατρός και γυναίκα νοσηλεύτρια, ενώ δεν υπάρχει προσωπικό ασφαλείας ώστε να αντιμετωπίσει τέτοια κρούσματα. Το Κέντρο Υγείας Σαπών εξυπηρετεί κάθε χρόνο περισσότερα από σαράντα χιλιάδες άτομα καλύπτοντας τον μισό νομό Ροδόπης ήτοι περίπου τριάντα χιλιάδες γεγονός που καταδεικνύει και τον φόρτο εργασίας της Μονάδας.


Ο κύριος Θώδης έκλεισε την συνέντευξη στο LIFE2DAY.GR εκφράζοντάς μας την απογοήτευση του και την στεναχώρια του για την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο, από το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Pin It

Cook name