dioikitis-gianema-.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό παρουσιάζει το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων λόγω συνταξιοδότησης εξυπηρετώντας με λίγο προσωπικό μηνιαίος περισσότερους από δεκαπέντε χιλιάδες ασθενείς. Ο διοικητής του νοσοκομείου κύριος Γεωργόπουλος Λάμπρος μιλάει στο LIFE2DAY.GR.


Ο διοικητής του Γενικού  Νοσοκομείου Ιωαννίνων μας επισημαίνει πως το πρόβλημα έγκειται στο λανθασμένο σύστημα αρχής διαχείρισης ανθρώπινου προσωπικού στην δημόσια υγεία. Όπως χαρακτηριστικά είπε, αυτό που συμβαίνει είναι ένα αρνητικό φαινόμενο ανάποδης πυραμίδας!


Το LIFE2DAY.GR αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης (MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας μας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την νέα στήλη του www.Life2day.gr – ALERT Νοσοκομεία σε Κρίση-Διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ :Το LIFE2DAY.GR αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης (MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας μας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την νέα στήλη του www.Life2day.gr – ALERT Νοσοκομεία σε Κρίση-Διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ : Κέντρο Υγείας Βελεστίνου:εταιρία αφαίρεσε μηχάνημα γενικής αίµατος 


Να σημειώσουμε ότι το LIFE2DAY.GR κάνει καταγραφή των προβλημάτων και αναγκών των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της χώρας μας καθημερινά σ’ όλη την Ελλάδα , με σκοπό να τα αναδείξει. Πρόκειται για δουλειά που δεν έχει κάνει ούτε το Υπουργείο Υγείας για να γνωρίζει τις ανάγκες ώστε να ξέρει τι  αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ . Μέχρι σήμερα πληρώνει χωρίς να γνωρίζει τις ανάγκες!
[caption id="attachment_68260" align="alignnone" width="450"]Ο διοικητής του Γενικού  Νοσοκομείου Ιωαννίνων  κύριος Γεωργόπουλος Λάμπρος  Ο διοικητής του Γενικού  Νοσοκομείου Ιωαννίνων  κύριος Γεωργόπουλος Λάμπρος[/caption]

Συνεχίζεται το καθημερινό ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR στα νοσοκομεία αναδεικνύοντας τα εκάστοτε προβλήματα, συνεχίζεται με επόμενο σταθμό τα Ιωάννινα και συγκεκριμένα το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης της Ηπείρου. Εκεί, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον διοικητή του νοσοκομείου, κύριο Γεωργόπουλο Λάμπρο, ο οποίος ανέδειξε τις ελλείψεις σε ιατρικό και γενικό προσωπικό στάθηκε στο σοβαρό ζήτημα των capital controls και το πως αυτά επηρέασαν την λειτουργία του νοσοκομείου, ενώ παρουσίασε τις απόψεις του για την σωστή λειτουργία των νοσοκομείων. Σημειώνει δε και τον σπουδαίο ρόλο που παίζει το νοσοκομείο στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Βόρειας Ηπείρου.


Ο κύριος Γεωργόπουλος αναφέρει πως το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων διαθέτει τριακόσιες πενήντα κλίνες σημειώνοντας τις ελλείψεις που υπάρχουν. Συγκεκριμένα, από τις 238 οργανικές θέσεις σε ιατρικό προσωπικό, είναι καλυμμένες οι 186, ποσοστό 78%. Την ίδια ώρα, το δυναμικό στο νοσηλευτικό προσωπικό ανέρχεται στους 402 από τις 473 θέσεις αγγίζοντας το 85% στην πληρότητα. Σε περισσότερες λεπτομέρειες, το διοικητικό προσωπικό απαριθμεί 87 άτομα από τα 127 που προβλέπονται (68%), το επιστημονικό προσωπικό του νοσοκομείο ανέρχεται σε 14 από τα 21 προβλεπόμενα, το τεχνικό 36 από τα 51, ενώ το παραϊατρικό κατέχει 46 άτομα από τα 72 προβλεπόμενα.


Σε αυτό το σημείο ο διοικητής αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως το πρόβλημα σε ότι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό είναι περισσότερο πολύπλοκο αφού πολλά από τα άτομα που απαρτίζουν το δυναμικό του νοσοκομείου φτάνει στα όρια της συνταξιοδότησης, έχοντας μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που έχουν ακόμα ξεπεράσει την τριανταπενταετία. Ο κύριος Γεωργόπουλος επισημαίνει πως το πρόβλημα έγκειται στο λανθασμένο σύστημα αρχής διαχείρισης ανθρώπινου προσωπικού στην δημόσια υγεία. Όπως χαρακτηριστικά είπε, αυτό που συμβαίνει είναι ένα αρνητικό φαινόμενο ανάποδης πυραμίδας!


Σε ότι αφορά την επάρκεια του νοσοκομείου σε τρόφιμα ή αναλώσιμα, ο κύριος Γεωργόπουλος αναφέρει πως στο νοσοκομείο υπάρχει επάρκεια, ωστόσο η περίοδος των capital controls δυσκόλεψε κατά πολύ τις συνθήκες αφού οι προμηθευτές δεν μπορούσαν να πληρωθούν στο τετράμηνο που θεωρείται γενικώς ένα κοινά αποδεκτό διάστημα, ενώ παράλληλα δίνεται πάντοτε προτεραιότητα στους ντόπιους προμηθευτές πρώτων υλών οι οποίοι κατά κανόνα έχουν και το σοβαρότερο πρόβλημα σε ζητήματα επιβίωσης, ρευστότητας κλπ. Αυτή τη στιγμή, το νοσοκομείο κάνει προσπάθειες να επιστρέψει στην προ capital controls κατάσταση σε ότι αφορά τις πληρωμές του.


Στον τομέα των φαρμάκων, επιχειρείται επίσης σωστή διαχείριση ώστε να αποφευχθούν τυχόν ελλείψεις. Το φαρμακείο διαθέτει περίπου επτακόσιους κωδικούς και η προτεραιότητα του νοσοκομείου είναι να επιτυγχάνεται ο συνδυασμός καλύτερης τιμής και ποιότητας, ενώ η κατεύθυνση που δίνεται είναι προς τα γεν νόσημα για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.


Ο διοικητής αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων δέχεται μηνιαία περισσότερους από δεκαπέντε χιλιάδες ασθενείς, ακόμα κι αν λειτουργεί παράλληλα με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και αυτό δικαιολογείται όχι μόνο από το πλήθος του νομού Ιωαννίνων που απαριθμεί διακόσιες χιλιάδες κατοίκους, αλλά και από τον όγκο κόσμου που δέχεται και από άλλες περιοχές. Χαρακτηριστικά ο κύριος Γεωργόπουλος αναφέρει πως στο νοσοκομείο καταφτάνουν άτομα από Κέρκυρα, Λευκάδα, ΠτολεμαΙδα, Κοζάνη, από όλη την Ήπειρο φυσικά, αλλά και από την Βόρεια Ήπειρο. Παρουσιάζει ενδιαφέρον πως οι επισκέψεις έρχονται από όλη τη Βόρεια Ήπειρο ακόμα και από αλβανούς που έρχονται κανονικά με την χαρτιά τους. Αν σκεφτεί κανείς πως η Ήπειρος απαριθμεί 350.000 πληθυσμού και η Βόρεια Ήπειρος τον ίδιο περίπου, αντιλαμβάνεται κανείς τον φόρτο του νοσοκομείου αλλά και την σημαντικότητά του. Είναι ενδιαφέρον ότι η συνεχιζόμενη απαξίωση των Κέντρων Υγείας σε προσωπικό και δυνατότητες, επιφέρουν μεγαλύτερο φόρτο στα νοσοκομεία.


Το νοσοκομείο -όπως πληροφορούμαστε στο LIFE2DAY.GR- είχε προϋπολογισμό δεκαπέντε και μισό εκατομμύρια ευρώ το 2013, ενώ το 2014 έπεσε στα οχτώ εκατομμύρια εφτακόσιες χιλιάδες για να καταλήξει το 2015 στα οχτώ εκατομμύρια εκατό χιλιάδες, ποσά στα οποία επιτυγχάνεται αρκετά μεγάλη απορροφητικότητα εξαιτίας και των αυξημένων εξόδων που παρουσιάζει το νοσοκομείο, το οποίο παράλληλα διαθέτει και πολλά κληροδοτήματα τα οποία επίσης χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης.

Pin It