Greek English French German Italian
Pin It
Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα και την ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί η συνεργασία της φαρμακευτικής εταιρίας ΒΙΑΝΕΞ  με την πολυεθνική Lilly για την παραγωγή 10  εκατ. τεμαχίων βανκομικύνης με κατεύθυνση  τις διεθνείς αγορές από την ελληνική παραγωγική εταιρεία.   

Της Νικολέτας Ντάμπου

Η παραπάνω συμφωνία επιβεβαιώνει τον  ηγετικό  ρόλο  της ΒΙΑΝΕΞ στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ένα deal που αποτελεί μεγάλη διάκριση για την Ελλάδα και θα  βοηθήσει πολύ τους έλληνες πολίτες  καθώς θα δημιουργήσει 135 νέες θέσεις εργασίας.  Πρόκειται για μία επένδυση 1,5 εκ. έχοντας  ορίζοντα τετραετίας και  προοπτικές ανανέωσης.  


Τι είναι το Voncon;


Το Voncon είναι ένα ενέσιμο αντιβιοτικό φάρμακο που χορηγείται για νοσοκομειακές και ανθεκτικές λοιμώξεις. Η παραγωγή βανκομικύνης, η πατέντα της οποίας έχει λήξει εδώ και δεκαετίες καθώς πρόκειται για παλιό αντιβιοτικό ενάντια σε λοιμώξεις, δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη. Η ΒΙΑΝΕΞ είναι η μόνη φαρμακευτική εταιρία που  διαθέτει τη συγκεκριμένη τεχνογνωσία και παράγει το φάρμακο Voncon για λογαριασμό της Lilly για την ελληνική αγορά.


Αναλυτικότερα όσον αφορά στην  συμφωνία,  ανακοινώθηκε σήμερα, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), παρουσία του  Υπουργού  Υγείας, Άδωνι  Γεωργιάδη αλλά και του  ο Προέδρου  ΚΕΕΕ και ΕΒΕΑ  Κωνσταντίνου  Μίχαλου καθώς   και του  Δήμαρχου  Αμαρουσίου και Προέδρου του ΙΣΑ Γιώργο  Πατούλη .


Ο Υπουργός   Υγείας κατά τη σύντομη παρέμβασή του ανέφερε ότι «Αυτή πρέπει να είναι η Ελλάδα. Μια χώρα δυνατή, που παράγει και κερδίζει στις διεθνείς αγορές. Πρέπει να ξεφύγουμε από τη μιζέρια των τελευταίων ετών και να καταλάβουμε ότι το μέλλον δεν είναι να γκρινιάζουμε μεταξύ μας αλλά να επιτυγχάνουμε. Για αυτό ήθελα να είμαι εδώ σήμερα. Γιατί πράγματι είναι μια μέρα γιορτής.  Είναι ευκαιρία να φύγουμε για λίγο από τα τετριμμένα, την τρόικα, τα ελλείμματα, τις διαπραγματεύσεις, και να πούμε τι πραγματικά μπορεί να κάνει αυτή η χώρα στην εποχή που ζούμε».


Ο Αντιπρόεδρος και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, τόνισε «Σήμερα είναι μέρα χαράς όχι μόνο για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία αλλά για την Ελλάδα και τον ελληνισμό». Αναφέρθηκε στη μακρόχρονη πορεία της ΒΙΑΝΕΞ μίλησε για τη συμφωνία και την καλή σχέση με τη LILLY και πρόσθεσε ότι η έξοδος από την κρίση μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με σκληρή δουλειά. «Εμείς σηκώνουμε τα μανίκια και δουλεύουμε σκληρά για μια νέα Ελλάδα» είπε. Ο κ.  Δημήτρης Γιαννακόπουλος  χαρακτήρισε τεράστιο το έργο, σημειώνοντας πως ο νέος εξοπλισμός ύψους 1,5 εκ. ευρώ βρίσκεται σε διαδικασία εγκατάστασης και  Θα δημιουργήσει 135 νέες θέσεις στην ελληνική αγορά.


Ο Πρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ Παύλος Γιαννακόπουλος ανέφερε ότι «Η ΒΙΑΝΕΞ κατέχει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας με εξωστρέφεια τις τελευταίες δεκαετίες και θα συνεχίσει να προσφέρει και στο μέλλον με την ίδια αφοσίωση και στο μέλλον.
Με την σειρά του ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Φόρουμ του ΕΒΕΑ (EPhForT), Διονύσης Φιλιώτης,  υπογράμμισε ότι η συμφωνία αυτή αποδεικνύει τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα της χώρας μας να διεκδικήσει επενδύσεις από την παγκόσμια αγορά για ανάπτυξη και να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στη διεθνή οικονομία. Τα μακροπρόθεσμα άυλα οφέλη της συμφωνίας αυτής ξεπερνούν κατά πολύ την προστιθέμενη αξία που παρέχει ο μεγαλύτερος τζίρος της ΒΙΑΝΕΞ (περίπου 4%) στην αύξηση του ΑΕΠ και στις θέσεις εργασίας (135 νέες θέσεις εργασίας). Η τεχνογνωσία που θα έρθει στη χώρα μας, η σημειολογία της επένδυσης που θα αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης της ελληνικής βιομηχανίας είναι πολύ μεγαλύτερη από τους αριθμούς που μπορεί να βάλει οποιοσδήποτε δίπλα στην ίδια την επένδυση (>€1,5). Η συμφωνία αυτή είναι μια ακόμη επιτυχία του EPhForT στην προσπάθεια για υγιή ανάπτυξη στην Ελλάδα και θα ακολουθήσουν και άλλες είπε ο Διονύσης Φιλιώτης.


Ο Director Quality Assurance της LILLY S.A.C.I. για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική, και Ασία, Alan Keleher, σημείωσε ότι  «Η Lilly είναι μια από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες στον πλανήτη και εφαρμόζει με πολύ μεγάλη συνέπεια τους κανόνες GMP (Good Manufacturing Practice). Τα φάρμακά της παράγονται παντού στον κόσμο με την ίδια ακριβώς διαδικασία και υπόκεινται στους ίδιους ελέγχους. Η διαδικασία επιλογής των συνεργαζομένων εργοστασίων είναι ιδιαίτερα αυστηρή. Η επιλογή της ΒΙΑΝΕΞ μέσα από μια μακροχρόνια αξιολόγηση επιβεβαιώνει την αρτιότητα των εγκαταστάσεών της, που είναι εφάμιλλες με τα καλύτερα εργοστάσια διεθνώς σε εξοπλισμό, ανθρώπινο δυναμικό και διαδικασίες».

Pin It

Cook name