Greek English French German Italian
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου 


Το προσφυγικό και μεταναστευτικό είναι  ευρωπαϊκό πρόβλημα  ήταν άτοπη και λανθασμένη  η όλη διαδικασία του κ. Γιάννη Μουζάλα να εστιάσει μόνο στην Ελλάδα τονίζει  στο www.life2day.gr ο Πρόεδρος του οργανισμού  «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος.


«Άτοπη» και «λανθασμένη» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του οργανισμού  «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος μιλώντας το www.life2day.gr την απάντηση του  υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα  σχετικά με το θέμα των  δικαιωμάτων των ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών και προσφύγων!


Πιο συγκεκριμένα,  ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος εξήγησε:  «με την ανοιχτή επιστολή που  είχαμε στείλει  προς το υπουργείο για τα δικαιώματα των παιδιών μεταναστών και προσφύγων μιλούσαμε για ένα πρόβλημα Ευρωπαϊκό όχι μόνο Ελληνικό, επομένως ήταν άτοπη και λανθασμένη  η όλη διαδικασία του κ. Γιάννη Μουζάλα να εστιάσει μόνο στην Ελλάδα   . Η ίδια απορία γι’ αυτά τα παιδιά υπάρχει σε όλη την Ευρώπη!».


Το Χαμόγελο του Παιδιού ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (Missing Children Europe) ήταν παρών στην διάσκεψη που έγινε στην Μάλτα  με θέμα: «Χαμένοι στη μετανάστευση: Εργαζόμαστε από κοινού για την προστασία των παιδιών από την εξαφάνιση».


Η διάσκεψη διοργανώθηκε από την Missing Children Europe σε συνεργασία με το  Ίδρυμα της Προέδρου της Μάλτας «The President’s Foundation for the Wellbeing of Society» στo πλαίσιo της εκστρατείας: «Μιλώντας για όλα όσα δεν μπορούν να ειπωθούν», η οποία είχε ξεκινήσει 8 μέρες πριν από την άτυπη συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων όλης της Ευρώπης,  με θέμα:  τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί Ασύλου και Μετανάστευσης.


Σε αιχμηρό τόνο τέθηκαν στην εν λόγω διάσκεψη προτάσεις  και συστάσεις για την προστασία των παιδιών μεταναστών-προσφύγων, με στόχο να ασκηθεί πίεση στους αρμόδιους πολιτικούς, προκειμένου να λειτουργήσει ως μέσο εξεύρεσης συγκεκριμένων λύσεων με τις αρμόδιες αρχές προς όφελος των παιδιών.


«Στην Μάλτα ενώθηκε η φωνή μας με της προέδρου της Μάλτας κα Marie Louise Coleiro Preca για την Ευρώπη, η οποία έβγαλε ένα λόγο καυστικό και πραγματικά ήταν η πρώτη φορά που άκουσα κάποιον επίσημο να μιλάει έτσι για το προσφυγικό θέμα. Εκεί έγινε μια προσπάθεια να φανεί τελικά η έλλειψη ενδιαφέροντος που υπάρχει για τα χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά που εξαφανίζονται σε όλη τη Ευρώπη ή ολόκληρων οικογενειών και δεν δίνεται η ανάλογη σημασία, όπως τα παιδιά που χάνονται ή εξαφανίζονται σε τοπικό ή σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με την Europol, την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία, 10.000 ασυνόδευτα παιδιά έχουν ήδη εξαφανιστεί στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να μένουν στα αζήτητα και να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και διακίνησης , παιδιά τα οποία το μόνο που ζητούσαν ήταν να φύγουν από την φρίκη του πολέμου και της κακουχίας» επισημαίνει στο www.life2day.gr ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος , Πρόεδρος του Οργανισμού  “Το Χαμόγελο του Παιδιού”.


Να σημειωθεί εδώ ότι “Το Χαμόγελο του Παιδιού” έμπρακτα, με κινητές ιατρικές μονάδες και εθελοντές γιατρούς έχει  συμπαρασταθεί και βοηθήσει πολλά προσφυγόπουλα, όταν ξεκίνησε το προσφυγικό στο λιμάνι του Πειραιά που άρχισαν να έρχονται οι άνθρωποι από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ο κ. Σοφοκλής Παναγιώτου , συντονιστής των ιατρικών θεμάτων του οργανισμού θυμάται μιλώντας στο www.life2day.gr:  « Ήτανε 29 Φεβρουαρίου, φτάσαμε το βράδυ, πήγαμε με τον ‘’Ιπποκράτη’’ το κινητό πολυιατρείο  μας και με κάποιους εθελοντές γιατρούς, οι οποίοι μας βοήθησαν . Τελικά παραμείναμε εκεί πολλούς μήνες, φύγαμε όταν έκλεισε ο Πειραιάς. Στην αρχή με τον ’ Ιπποκράτη’,  στη συνέχεια με μικρότερη μονάδα και στο τέλος στήσαμε ένα κοντέινερ. Εκεί συνειδητοποιήσαμε ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε πρόληψη για τα παιδιά. Αυτό που χρειαζόντουσαν ήταν θεραπεία, αντιβιώσεις, φάρμακα. Γενικότερα στηρίξαμε πολλά παιδιά στο λιμάνι το ίδιο και στην Βόρεια Ελλάδα, με κάποια ασθενοφόρα πήγαμε στην Ειδομένη και στην συνέχεια όταν έκλεισαν και τα δυο με τις μονάδες επισκεφθήκαμε κάποιες δομές φιλοξενίας στην Αθήνα και στην Βόρεια Ελλάδα».


Ποιες είναι οι μελλοντικές δράσεις σας για τα προσφυγόπουλα ;


«Έχουμε ήδη «υιοθετήσει» κάποιες δομές φιλοξενίας και έχουμε φτιάξει μια ομάδα για να στηρίξουμε τα παιδιά ολιστικά , όχι μόνο με τις ιατρικές ανάγκες που έχουν αλλά και με δημιουργική απασχόληση, με βοήθεια ειδών πρώτης ανάγκης και σε οτιδήποτε άλλο χρειάζονται όλα αυτά τα παιδιά. Στην Αθήνα αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σταθερά στη δομή της Ελευσίνας ,  στη δομή του Ελαιώνα και  σύντομα θα βρισκόμαστε στην Βόρεια Ελλάδα όπου θα δημιουργήσουμε κάποια κοντέινερ για να υπάρχει ένας χώρος, όπου θα μπορούν να γίνονται διάφορες δραστηριότητες» καταλήγει ο κ. Σοφοκλής Παναγιώτου.


 
Pin It

Cook name