Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου 


Δεν υπάρχει πρόβλημα έλλειψης αίματος στην Ελλάδα και δεν κινδυνεύουν οι πολίτες από την ελονοσία, είπαν σε όλους τους τόνους τόσο η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όσο και η πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) αλλά και ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ ) μετά το τέλος της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο ΥΥΚΑ  . Εντυπωσιακό βέβαια ήταν ότι απουσίαζε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, από την σύσκεψη για ένα τόσο πολύ σοβαρό θέμα που αφορά στην δημόσια Υγεία και δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία της ηγεσίας του υπουργείου ότι δεν ήταν παρόντες εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ διότι  πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη σύσκεψη την Τετάρτη στο υπουργείο Υγείας, με την συμμετοχή του προέδρου του Κέντρου . 


Υπάρχει επάρκεια σε αίμα για όλη την Ελλάδα είπε η πρόεδρος του ΕΚΕΑ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ) κυρία Χάρις Ματσούκα αλλά και σε περιόδους που μπορεί να υπάρχει κάποια έλλειψη γίνεται χρήση από την τράπεζα αίματος των ενόπλων δυνάμεων. Να μην ανησυχούν επίσης οι θαλασσαιμικοί ασθενείς αφού είναι καλυμμένοι , τόνισε η πρόεδρος. Διευκρίνισε ωστόσο η κ. Ματσούκα ότι υπάρχει προσωρινός αποκλεισμός των αιμοδοτών η οποίοι βρίσκονται σε περιοχές με κρούσματα ελονοσίας και όχι καραντίνα , όπως έχει υποθεί από πολλούς επιστήμονες


Για τα καταγεγραμμένα κρούσματα ελονοσίας για τα οποία υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση τις τελευταίες ημέρες ο καθηγητής της ΕΣΔΥ και επιδημιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος είπε ότι υπάρχουν 4 κρούσματα εγχώριας μετάδοσης με τα οποία ασχολούμαστε σημειώνοντας ότι δεν προκαλούν πρόβλημα τα διαγνωσμένα κρούσματα διότι λαμβάνουν θεραπεία αλλά τα αδιάγνωστα . Στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων ελλοχεύει ο κίνδυνος λόγω κακών συνθήκων αλλά χωρίς να σημαίνει ότι απειλείται η δημοσιά υγειά, διευκρίνισε.


Ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός με την σειρά του επιβεβαίωσε ότι πράγματι δεν θα έχουμε πρόβλημα με το αίμα φέτος στην χώρα μας και ότι ‘’ χειριζόμαστε το θέμα με επάρκεια και αξιοπιστία’’ Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να επικαιροποιηθεί το Σχέδιο Ενίσχυσης της εθελοντικής Αιμοδοσίας και αν υπάρχει καλύτερος συντονισμός των αιμοδοσιών με το ΕΚΕΑ. Με την ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος που περιλαμβάνει το εθνικό μητρώο εθελοντών αιμοδοτών και την ιχνηλασιμότητα των ομάδων αίματος από τη φλέβα του δότη στη φλέβα του λήπτη. Είναι ένα πληροφοριακό σύστημα το οποίο είναι σε εξέλιξη και με την ολοκλήρωσή του θα μπορεί το ΕΚΕΑ- που έχει την ευθύνη του συντονισμού και της ενιαίας διαχείρισης αυτού του κρίσιμου κοινωνικού αγαθού όπως είναι το αίμα- να ξέρει σε real time χρόνο τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις ελλείψεις και να παρεμβαίνει και να καλύπτει τα κενά σε όλη τη χώρα.Το εν λόγω σύστημα είναι σε εξέλιξη .


Για την ελονοσία είπε ο Α.Ξανθός ότι ‘’ Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής. Αυτό προκύπτει από τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις και αξιολογήσεις. Είπαμε από την αρχή ότι δεν θα επιτρέψουμε το προσφυγικό ζήτημα να μετατραπεί σε ζήτημα δημόσιας υγείας. Και αυτό το πράγμα το έχουμε καταφέρει. Υπήρξαν προβλήματα, υπήρξαν δυσκολίες, διαχειριστήκαμε ένα τεράστιο, πρωτοφανές για τα μεταπολεμικά χρονικά, ρεύμα μετακίνησης πληθυσμών, Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα ήταν οι συνθήκες διαβίωσης, στέγασης και σίτισης. Θεωρώ λοιπόν ότι ούτε «υγειονομική βόμβα» υπάρχει στη χώρα, ούτε «υγειονομικό ναρκοπέδιο» .


Συνεχίζοντας τόνισε ο υπουργός ότι ‘’ Είμαστε μια χώρα υγειονομικά ασφαλής. Έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη χρηματοδοτική και λειτουργική ενίσχυσή του δημόσιου συστήματος υγείας. Υπάρχει μια καθυστέρηση με τη διαδικασία των προσλήψεων αλλά πιέζουμε να προχωρήσει πιο γρήγορα για να καλυφθούν τα κενά που είχαν δημιουργηθεί σωρευτικά τα τελευταία 5-6 χρόνια. Η δημόσια υγεία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, δεν μπορεί να μπαίνει στο πεδίο της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και πρέπει να μένει απ’ έξω από τις φωνές του ακραίου λαϊκισμού και του ανεύθυνης αντιπολίτευσης. Εμείς θα συνεχίσουμε με σοβαρότητα να συνεργαζόμαστε με την επιστημονική κοινότητα, με τους φορείς που η πολιτεία έχει ορίσει να έχουν το ρόλο της προστασίας της δημόσιας υγείας. Εκφράζουμε τη στήριξή μας και στο Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, ευχαριστούμε τον πρόεδρο του ΚΕΕΠΝΟ, την ΕΣΔΥ, τα Πανεπιστήμια, τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών που αυτή την περίοδο στρατεύονται για να στηρίξουν όχι την κυβέρνηση, όχι την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αλλά την πολιτεία, τη χώρα και το αίσθημα ασφάλειας του πληθυσμού στον ευαίσθητο τομέα’’


Από την πλευρά του ο ΓΓ Δημόσιας υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος, τόνισε συνεχίζει να κάνει τη δουλειά του διότι έχει την κάλυψη του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υγείας και ανέφερε για το θέμα της ελονοσίας ότι το Σχέδιο ΜΕΡΟΠΗ για την ελονοσία επικαιροποιήθηκε πέρυσι και λειτουργεί (διαβάστε εδώ το σχέδιο) παρόλο που υπάρχουν οικονομικά προβλήματα και λίγο προσωπικό. ‘’Όλα αυτά θα τα διορθώσουμε και με τη χρηματοδοτική βοήθεια από την ΕΕ. Εμείς προσπαθούμε απερίσπαστοι από κάθε άλλου τύπου επικοινωνιακή τακτική, να κάνουμε τη δουλειά μας. ‘’ σημείωσε.


‘’ Υπάρχει σχέδιο στο θέμα του αίματος και μάλιστα με ακραία συνέπεια γιατί η πρόληψη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Δημόσιας Υγείας. Κανένα μέτρο πρόληψης δεν δικαιολογεί ακραίες εκφράσεις όπως ο όρος «καραντίνα». Είναι απαράδεκτο επιστήμονες να χρησιμοποιούν τη λέξη «καραντίνα». Είναι προσωρινός αποκλεισμός αιμοδοσίας και τίποτε άλλο’’ είπε ο κ. Μπασκόζος


Αναφέρθηκε και στους ψεκασμούς των κουνουπιών ο κ. Μπασκόζος τονίζοντας ότι πραγματοποιήθηκαν με επάρκεια από τις Περιφέρειες και σε κάποιες περιπτώσεις, αποτελεσματικότερα από προηγούμενα έτη. Ωστόσο, θα υπάρξουν θεσμικές αλλαγές, ώστε να γίνει καλύτερος συντονισμός με τις περιφέρειες , όπως δήλωσε. ‘’ Η περιφέρεια έχει την ευθύνη και βλέπετε ότι και η περιφέρεια έχει την ευαισθησία να απαντήσει και δια του κ. Μπακογιάννη και δια του κ. Αγοραστού. Δεν λέω ότι έγινα όλα τέλεια. Γιατί υπάρχουν και εταιρείες που κάνουν ενστάσεις η μια στην άλλη και εμποδίζουν τις περιφέρειες. Επίσης θα μπορούσαν τα προγράμματα αεροψεκασμού να είναι πιο μακροχρόνια, για δύο ή τρία έτη έτσι ώστε να μην έχουμε διαγωνισμούς κάθε χρόνο. ‘’ υπογράμμισε.


Γιατί άραγε δεν ήταν παρόντες εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ;

Pin It