Πολιτική Υγείας

Χρυσοχοΐδης: Οι μεταρρυθμίσεις θα προσαρμόσουν το ΕΣΥ στην σημερινή πραγματικότητα

Χρυσοχοΐδης: Οι μεταρρυθμίσεις θα προσαρμόσουν το ΕΣΥ στην σημερινή πραγματικότητα

Χρυσοχοΐδης: Ποια είναι τα μεγάλα στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν ώστε όλοι οι ασθενείς να έχουν κερδίσει το δικαίωμα της πρόσβασης, της ισότητας και της ίσης παρακολούθησης στις υπηρεσίες υγείας;

Στη σημασία των μεταρρυθμίσεων στον χώρο της υγείας για να επιτευχθεί η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στα μεγάλα στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν ώστε όλοι οι ασθενείς να έχουν κερδίσει το δικαίωμα της πρόσβασης, της ισότητας και της ίσης παρακολούθησης στις υπηρεσίες υγείας αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στον χαιρετισμό του στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, που πραγματοποιείται υπό τον τίτλο «Συνδιαμορφώνοντας ένα νέο ΕΣΥ».

«Οι μεταρρυθμίσεις», τόνισε, ειδικότερα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «θα προσαρμόσουν τα συστήματα υγείας, στη σημερινή πραγματικότητα και στις σημερινές ανάγκες των ασθενών και του πληθυσμού της χώρας, δεδομένου ότι η νοσηρότητα του σήμερα σε σχέση με το χθες είναι πολύ μεγαλύτερη, διότι τα χρόνια νοσήματα είναι πολύ περισσότερα και αυτό γιατί αυξάνεται διαρκώς το προσδόκιμο της ζωής, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται πάρα πολλά προβλήματα». Σημείωσε τις προτεραιότητες που πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και έκανε λόγο για «στοιχήματα» που πρέπει να κερδηθούν στον χώρο της υγείας, ώστε οι ασθενείς να νοιώσουν ότι έχουν ίσα δικαιώματα.

Αναλυτικότερα, όπως τόνισε «το ένα θέμα είναι η πρόσβαση. Το πώς φτάνει κάποιος με τρόπο εύκολο στο σύστημα. Ο τρόπος με τον οποίον φτάνει και ο τρόπος με τον οποίον τον διαχειρίζεται, ανεξάρτητα από την οικονομική του θέση είναι κορυφαίο ζήτημα και έχει να κάνει με τη δημοκρατία μας, με τα δικαιώματά μας, με την ισονομία, την ισοπολιτεία, την ισότητα των ανθρώπων. Για να υπάρχει πρόσβαση, σημαίνει ότι οι υγειονομικές μονάδες, έχουν και το προσωπικό και τις δομές και τις υποδομές και τα μέσα να απορροφούν τους ασθενείς αυτούς που το επισκέπτονται, με τρόπο που ικανοποιούν τις ανάγκες του» είπε.

«Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι η ισότητα, η δυνατότητα δηλαδή όλων να έχουν πρόσβαση στις βασικές τεχνολογίες της εποχής, οι οποίες αναπτύσσονται συνέχεια. Όπως για παράδειγμα τα φάρμακα. Στον χώρο των φαρμάκων καθημερινά γίνονται θαύματα, έχουμε καινοτόμα φάρμακα, τα οποία μπαίνουν στη ζωή μας, τα οποία έχουν ένα μεγάλο κόστος, αλλά η πρόσβαση και η ίση μεταχείριση των πολιτών απέναντι στη χρήση του φαρμάκου, είναι ένα καθοριστικό ζήτημα, επίσης δημοκρατίας, δικαιωμάτων, κοινωνικού κράτους και ισονομίας.

Είναι μια δεύτερη, βασική παράμετρος μιας πολιτικής μετά την πρόσβαση, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας και ακολούθως αναφέρθηκε στο τρίτο «στοίχημα». «Είναι το ζήτημα του follow up, της παρακολούθησης. Ποιος παρακολουθεί τους ανθρώπους που έχουν χρόνιες παθήσεις, πώς τους παρακολουθεί, κάθε πότε τους παρακολουθεί. Αυτό σημαίνει τη δυνατότητα του ασθενή να έχει μια διαρκή παρακολούθηση όλα τα χρόνια της ζωής του, έτσι ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά σε σχέση με τις σίγουρες παρενέργειες που έχει μια ασθένεια, πολλές φορές, χρόνια», κατέληξε.

Μιλώντας για στρατηγικούς στόχους, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι, είναι απαραίτητο, μεταξύ άλλων να οργανωθούν στη χώρα κέντρα αναφοράς, «έτσι ώστε να είναι αυτονόητη η είσοδος, η εξέταση και η έξοδος κάθε χρόνο χιλιάδων ανθρώπων που έχουν ανάγκη αυτή τη διαδικασία». Ενώ, πρόσθεσε ότι το σύστημα υγείας χρειάζεται μια σειρά από καινοτομίες που θα οδηγήσουν στην αναμόρφωσή του και έφερε ως παράδειγμα την ψηφιοποίηση του συστήματος με τον φάκελο του ασθενούς που θα διευκολύνει πάρα πολύ τόσο τους ασθενείς, όσο και τους γιατρούς.

Όπως και το Μητρώο του καρκίνου σε συνδυασμό με το Εθνικό Συμβούλιο για τον καρκίνο, το οποίο «θα εισηγείται πολιτικές για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τους καρκινοπαθείς με τρόπο που πραγματικά τους αξίζει». Αναφέρθηκε επίσης, στη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου ΜΑΦ για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών και αντίστοιχων μονάδων για το Τραύμα, στη συγκρότηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια, την Εθνική Δράση κατά της παιδικής παχυσαρκίας, τα προγράμματα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού κ.α.

«Όλα αυτά μαζί θα συγκροτήσουν πραγματικά ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Δεν έχουμε περιθώρια να κάνουμε κάποιες, αν θέλετε, βελτιώσεις. Έχουμε υποχρέωση να προχωρήσουμε σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση και να λάβουμε αποφάσεις». Κλείνοντας κάλεσε τα μέλη της Ένωσης Ασθενών να συμμετέχουν «σε όλα τα κρίσιμα όργανα λήψης αποφάσεων, σε όλες τις επιτροπές που εισηγούνται κρίσιμες πολιτικές, όπως ήδη έχουμε ξεκινήσει με τις ελλείψεις φαρμάκων που συμμετέχετε, αλλά και σε άλλες ομάδες εργασίας.

Πρέπει να συμμετέχετε παντού. Να αξιολογείτε, να συμμετέχετε στα συστήματα αξιολόγησης και απόδοσης των υγειονομικών μονάδων για να υπάρχει πραγματικά μια συμπόρευση με την κοινωνία» κατέληξε χαρακτηριστικά. Ακολούθησε συζήτηση με εκπροσώπους των Ασθενών, την οποία συντόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Νίκος Δέδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

12o Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών: Συνδιαμορφώνοντας ένα Νέο ΕΣΥ

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης - Ανακοίνωσε την πρόσληψη γιατρών για τα νοσοκομεία Ηρακλείου και Σητείσς

Την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΟΦ εξήγγειλε ο Υπουργός Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται τον νέο Υγειονομικό Χάρτη - Τι θα περιλαμβάνει

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εκπαίδευση αεροδιάσωσης στους διασώστες του ΕΚΑΒ Σερρών - Η εκπαίδευση θα γίνει σε όλη την Ελλάδα

«Η εκπαίδευση γίνεται για να είμαστε έτοιμοι για την πρωτογενή διάσωση, η οποία σημαίνει ότι όταν γίνει ένα ατύχημα θα μπορεί να προσεγγίζει το ελικόπτερο, όπως γίνεται στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Είναι πάρα πολύ σημαντική εκπαίδευση», είπε ο κ. Αγγελίδης, ευχαριστώντας την Αερολέσχη Σερρών και τον πρόεδρό της Γιώργο Βασιλείου για την παραχώρηση των εξαιρετικών εγκαταστάσεών της.

Επιστολική Ψήφος: Ιστορική τομή εκσυγχρονισμού και διεύρυνσης της δημοκρατικής διαδικασίας στη χώρα

«Μαζί με τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή, τολμάμε και μεγάλες αλλαγές που αναβαθμίζουν την πολιτική ζωή. Και νομίζω ότι είναι οι πιο χειροπιαστές απαντήσεις που μπορούμε να δώσουμε για την Ευρώπη, για την Ελλάδα, για τη δημοκρατία που θέλουμε» κατέληξε.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS - Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον HIV

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS (UNAIDS), στόχος είναι μέχρι το 2030 να έχει επιτευχθεί το 95-95-95 που ερμηνεύεται ως εξής: το 95% των ατόμων που ζουν με τον HIV να έχουν διαγνωσθεί, το 90% των ατόμων που ζουν με τον HIV να είναι υπό θεραπεία και το 86% των ατόμων που ζουν με τον HIV να έχουν επιτύχει ιική καταστολή.

Για καινούργιες απώλειες αμάχων προειδοποιούν οι ΗΠΑ

Γάζα Πόλεμος: Οι ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ να περιορίσει τη ζώνη των μαχών, και να ξεκαθαρίσει πού μπορούν να αναζητήσουν καταφύγιο οι Παλαιστίνιοι άμαχοι στη διάρκεια οποιασδήποτε ισραηλινής επιχείρησης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την προληπτική χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων

Προληπτική χορήγηση φαρμάκων: Το Υπουργείο Υγείας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποφάσισαν με κοινή υπουργική απόφαση να θεσπίζεται η διαδικασία προληπτικής διάθεσης αντιρετροϊκών φαρμάκων

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ στηρίζει τα άτομα με παχυσαρκία

Ο Σύλλογος παρέχει καθοδήγηση, συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, ενώ παράλληλα μέσα από τις δράσεις του, επιδιώκει την ενδυνάμωση των σχέσεων και τη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των μελών (ασθενών με παχυσαρκία και ειδικών με την παχυσαρκία επαγγελματιών).