Πολιτική Υγείας

Χώρες Κόσμος: Η ελευθερία του Τύπου σε παρακμή

Χώρες Κόσμος: Η ελευθερία του Τύπου σε παρακμή

Η Cambridge Analytica έκανε τη ζημιά. Οι ειδήσεις έγιναν στοχευμένη αγορά, με μεθοδολογίες ανάλυσης κοινωνικών μέσων που ουσιαστικά κατέστρεψαν ολόκληρη την ιδέα των ειδήσεων. Οι ειδήσεις έγιναν εμπόρευμα, όπως το γρήγορο φαγητό και ήταν τόσο καλά για εσάς. Αυτό το καταστροφικό γεγονός ήταν σχεδόν το τέλος της ελευθερίας του τύπου.

Χώρες Κόσμος: Το Facebook λέει ότι έχει κλείσει πολλές σελίδες και λογαριασμούς για την ανάρτηση ανεπιθύμητων και ψεύτικων ειδήσεων. AFP Οι αριθμοί ρεπόρτερ χωρίς σύνορα του 2021 για την ελευθερία του Τύπου κυκλοφορούν αργά και απαθείς ως συνήθως. Κάνουν ενδιαφέρουσα ανάγνωση – Εάν μπορείτε να ανεχτείτε το συμπέρασμα ότι ο τύπος στις ΗΠΑ έχει «μικρά ζητήματα». Η ελευθερία του τύπου υπάρχει στην πραγματικότητα μόνο σε περίπου 25% των χωρών παγκοσμίως.

Τι είναι η ελευθερία του τύπου; Θα εκπλαγείτε. Αυτό πρέπει να είναι μια ρητορική ερώτηση. Στην πράξη είναι εικασία. Ορίζεται ως το δικαίωμα δημοσίευσης ειδήσεων χωρίς κυβερνητική παρέμβαση, για παράδειγμα. Αυτό δεν λέει καθόλου για παρεμβολές από κανέναν άλλο. Η ελευθερία του τύπου μπορεί να καλύπτεται από συνταγματικά δικαιώματα ή από δικαιώματα ελεύθερης έκφρασης. Ακόμα δεν λέει τίποτα για τη σκόπιμη παραμόρφωση πληροφοριών, ψευδείς πληροφορίες ή λύσσα που προωθούν τα δίκτυα.

Η ιστορία της ελευθερίας του Τύπου είναι εξίσου… ενοχλητική. Η θεωρία και η πρακτική δεν φαίνεται να έχουν πολλά κοινά. Ο Hearst Press, ο National Inquirer, και άλλες ενδιαφέρουσες χλωρίδες και πανίδα είναι «Τύπος», σίγουρα. Αλλά πού είναι η ελευθερία;

2016 και ελευθερία του τύπου Δεν υπάρχει λόγος ανατροπής του 2016 και της συνέχειάς του. Υπάρχει ανάγκη να εξεταστεί ακριβώς τι συνέβη. Ήταν η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της ελευθερίας του Τύπου. Όχι εξαιτίας του Τραμπ. Όχι εξαιτίας της άρνησης και των «ψεύτικων ειδήσεων» ως απάντηση σε όλα. Ούτε καν λόγω των πολιτικών κρεμαστρών των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η Cambridge Analytica έκανε τη ζημιά. Οι ειδήσεις έγιναν στοχευμένη αγορά, με μεθοδολογίες ανάλυσης κοινωνικών μέσων που ουσιαστικά κατέστρεψαν ολόκληρη την ιδέα των ειδήσεων. Οι ειδήσεις έγιναν εμπόρευμα, όπως το γρήγορο φαγητό και ήταν τόσο καλά για εσάς. Αυτό το καταστροφικό γεγονός ήταν σχεδόν το τέλος της ελευθερίας του τύπου.

Οι αλγόριθμοι αντικατέστησαν το δημόσιο συμφέρον, ίσως για πρώτη φορά. Οι αλγοριθμικοί τύποι λειτουργούν σε συγκεκριμένες εργασίες. Οι εργασίες, σε αυτήν την περίπτωση, στοχεύουν συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς. Καμία σχέση με γεγονότα ή πραγματικές πληροφορίες. Όλα αυτά αφορούσαν την αξιοποίηση της άγνοιας και την εκμετάλλευσή της.

Η επόμενη φάση αφορούσε τη διείσδυση στην αγορά. Έχοντας απομονωθεί ένα τμήμα της αγοράς, ένα μεγάλο πολιτικό, όλα τα νέα τύπου ομογενοποιήθηκαν. Όλα τα αντίθετα ήταν «ψεύτικα» εξ ορισμού. Τα μηνύματα για τους λιντσάρους δημοσιογράφους αφθονούν το 2016. Ελευθερία του τύπου, λέτε; Πού και πότε; Το αποτέλεσμα ήταν χαοτικό. Η κλιματική αλλαγή, το Black Lives Matter, η περιβαλλοντική σφαγή και οι αρνητικές ειδήσεις κάθε είδους έγιναν «ψεύτικες» από προεπιλογή. Το μάρκετινγκ ήταν τόσο αποτελεσματικό, και έτρεξε τόσο βαθιά. Είναι σε εξέλιξη. Ο αλγόριθμος δεν έχει εξαφανιστεί. Εξακολουθεί να παράγει μαζική παραπληροφόρηση για το τι απομένει από αυτό το τμήμα της αγοράς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Είμαστε ελεύθεροι ή έτσι νομίζουμε

Ανύπαρκτα τα δικαιώματα της γυναίκας στην Ιορδανία

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Πως θα προστατεύσετε την ιδιωτικότητά σας [vid]

Η βρετανική εφημερίδα Sun έκανε πρωτοσέλιδο τον γυμνό πρίγκιπα Χάρι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τσιόδρας: Με τα εμβόλια αποφύγαμε 5.660 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 8.400 θανάτους

5.660 νοσηλείες σε ΜΕΘ έχουν αποφευχθεί λόγω των εμβολιασμών και κατά 91% μειώθηκε ο κίνδυνος θανάτου για τους πλήρως εμβολιασμένους. Μελέτη με στοιχεία έως τις 11 Οκτωβρίου δείχνει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή .Ο κ.Τσιόδρας προειδοποίησε ότι επόμενη περίοδος «δεν θα είνα εύκολη».

Νέα αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους στον ιδιωτικό τομέα - Τι ισχύει

Yποχρεωτικά και με δική τους επιβάρυνση θα υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο (rapid ή μοριακό τεστ), οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με φυσική παρουσία στο χώρο εργασίας οι οποίοι δεν εμβολιάζονται.

Οι ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία λόγω των διαφορών για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 συνεχίστηκαν σε όλες τις ΗΠΑ αυτόν τον μήνα

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δήλωσαν ότι, ενώ έχει αναφερθεί ένας μικρός αριθμός προβλημάτων υγείας, τα εμβόλια COVID-19 είναι ασφαλή και εξαιρετικά αποτελεσματικά. Υπάρχουν περισσότεροι από 189 εκατομμύρια Αμερικανοί πλήρως εμβολιασμένοι στις ΗΠΑ και τα κρούσματα COVID-19 έχουν μειωθεί από τον Σεπτέμβριο. Περισσότεροι από 726.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του John's Hopkins Coronavirus Resource Center.

Προσπάθεια της FDA βελτίωσης της πρόσβασης στα ακουστικά βαρηκοΐας και μείωσης του κόστους για εκατομμύρια Αμερικανούς.

Και οι δύο νομοθέτες έστειλαν στον FDA μια επιστολή την περασμένη εβδομάδα ζητώντας κανονισμούς για τα ακουστικά βαρηκοΐας χωρίς ιατρική συνταγή χωρίς καθυστέρηση.

Tα 5 νέα μέτρα κατά της δημογραφικής κρίσης παρουσίασε στο Εconomist ο Χατζηδάκης

Κωστής Χατζηδάκης: Μιλώντας στο συνέδριο του Economist για τις δημογραφικές προκλήσεις και τις πολιτικές για την ισότητα των δύο φύλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τα πέντε νέα μέτρα κοινωνικού περιεχομένου για να αντιμετωπιστεί η δημογραφική κρίση.

Συνεχίζεται η μάχη του Βασίλη Λεβέντη με τον κορωνοϊό-Τα τελευταία νέα για την υγεία του

Βασίλης Λεβέντης: Για 25η ημέρα παραμένει στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού» ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος νοσεί από κορωνοϊό.

Οι αστυνομικοί πρέπει να βλέπουν τον εμβολιασμό ως βασικό μέρος της δουλειάς τους, λέει ο Fauci

Κατά το 2020 και το 2021, 94 αξιωματικοί πέθαναν από πυρά. "Δεν ζούμε σε κενό ως άτομα. Ζούμε σε μια κοινωνία και η κοινωνία πρέπει να προστατευθεί", δήλωσε ο Fauci την Κυριακή. "Και το κάνετε αυτό όχι μόνο προστατεύοντας τον εαυτό σας, αλλά προστατεύοντας τους ανθρώπους γύρω σας, κάνοντας εμβολιασμό".

Η συγκινητική ανάρτηση του Κώστα Μπακογιάννη για την μάχη της μητέρας του Ντόρας με τον καρκίνο

Κώστας Μπακογιάννης για Ντόρα: Η ανάρτηση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη μετά την ανακοίνωση της μητέρας του, Ντόρας ότι πάσχει από καρκίνο. «Η αγάπη σώζει και η μάνα μου παίρνει αυτή τη στιγμή περίσσευμα απ’ όλους», έγραψε μεταξύ άλλων ο Κώστας Μπακογιάννης.