Πολιτική Υγείας

Βία ΠΟΥ: Προτάσεις δράσεων από θύματα ή τρίτους για προστασία εν καιρώ lockdown

Βία ΠΟΥ: Προτάσεις δράσεων από θύματα ή τρίτους για προστασία εν καιρώ lockdown

Εάν κάποιο άτομο που γνωρίζετε χρειάζεται επείγουσα βοήθεια για οποιονδήποτε λόγο, να είστε έτοιμοι να καλέσετε τις υπηρεσίες υγείας έκτακτης ανάγκης, την αστυνομία, το κέντρο υγείας, ή την ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή βοήθειας.

Βία ΠΟΥ: Η ενδοοικογενειακή βία και ειδικά η βία κατά των γυναικών στο σπίτι ήταν μία από τις χειρότερες πτυχές του πρώτου lockdown που ζήσαμε σε παγκόσμιο επίπεδο τον Μάρτιο του 2020. Τώρα, ενόψει του δεύτερου COVID-19 lockdown, ο εφιάλτης της βίας κατά των γυναικών στο σπίτι ξυπνά και πάλι.

Πέραν από τις συμβουλές των ειδικών (π.χ. ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) παραθέτει προτάσεις δράσεων από την πλευρά των θυμάτων βίας στο σπίτι, ώστε να προστατευθούν από τους θύτες τους.

Βία κατά των γυναικών εν μέσω COVID-19 lockdown: Τι συμβουλεύει ο Π.Ο.Υ.

Το σπίτι μου δεν είναι ένα ασφαλές μέρος για μένα. Τι μπορώ να κάνω;

Εάν αντιμετωπίζετε βία στο σπίτι, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε με την οικογένεια, τους φίλους και τους γείτονές σας, να ζητήσετε υποστήριξη από μια αρμόδια τηλεφωνική γραμμή ή, εάν είναι ασφαλές, από κάποιον ιστότοπο για επιζώντες ενδοοικογενειακής βίας. Μάθετε εάν οι τοπικές υπηρεσίες (π.χ. καταφύγια, συμβουλευτικές υπηρεσίες) είναι ανοιχτές και επικοινωνήστε μαζί τους εάν είναι διαθέσιμες.

Κάντε ένα πλάνο ασφάλειας σε περίπτωση κλιμάκωσης της βίας εναντίον σας ή των παιδιών σας. Αυτό περιλαμβάνει:

  • Κανονίστε με έναν γείτονα, έναν φίλο, έναν συγγενή, έναν συνάδελφο ή ένα καταφύγιο να μπορείτε να πάτε εκεί σε περίπτωση που πρέπει να φύγετε από το σπίτι αμέσως για ασφάλεια.
  • Καταρτίστε ένα σχέδιο για το πώς θα βγείτε από το σπίτι με ασφάλεια και πώς θα φτάσετε εκεί (π.χ. μεταφορά).
  • Ετοιμάστε τσάντα με μερικά απαραίτητα αντικείμενα (π.χ. έγγραφα ταυτότητας, τηλέφωνο, χρήματα, φάρμακα και ρούχα) και μια λίστα με αριθμούς τηλεφώνου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
  • Εάν είναι εφικτό, δημιουργήστε έναν δικό σας μυστικό “κώδικα επικοινωνίας” με έναν αξιόπιστο γείτονα, ώστε να μπορούν να σας βοηθήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ανησυχώ για κάποιο άτομο που ξέρω. Πώς μπορώ να βοηθήσω;

Εάν γνωρίζετε ή ανησυχείτε για κάποιο άτομο που έχει κακή σχέση και βιώνει ενδοοικογενειακή βία, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε:

  • Διατηρείτε τακτικά επαφή με το άτομο για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές, διασφαλίζοντας ότι είναι ασφαλές να επικοινωνήσει μαζί σας. Να υποθέσετε ότι ο θύτης μπορεί να δει, να ακούσει ή να παρακολουθήσει τις επικοινωνίες, οπότε σκεφτείτε πώς μπορείτε να επικοινωνήσετε με το άτομο που σας ενδιαφέρει. Στείλτε τους ένα SMS ή ένα μήνυμα μέσω email ή μέσω κοινωνικής δικτύωσης με τρόπο ασφαλή για εκείνη. Να είστε διακριτικοί όταν επικοινωνείτε μαζί τους αν ο θύτης είναι παρών στο σπίτι, έτσι ώστε να μην διατρέχουν κίνδυνο πρόσθετης βλάβης.
  • Μάθετε ποιες κοινωνικές υπηρεσίες για θύματα ενδοοικογενειακής βίας (π.χ. καταφύγια, ανοιχτές τηλεφωνικές γραμμές, συμβουλευτικές υπηρεσίες, γυναικείες οργανώσεις) λειτουργούν κατά τη διάρκεια του COVID-19 lockdown και ενημερώστε τη γνωστή σας γι’ αυτές τις πληροφορίες, αρκεί να το κάνετε διακριτικά χωρίς να το ανακαλύψει ο θύτης.
  • Εάν κάποιο άτομο που γνωρίζετε χρειάζεται επείγουσα βοήθεια για οποιονδήποτε λόγο, να είστε έτοιμοι να καλέσετε τις υπηρεσίες υγείας έκτακτης ανάγκης, την αστυνομία, το κέντρο υγείας, ή την ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή βοήθειας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Χ. Σάλτη εξομολογείται την ενδοοικογενειακή βία που υπέστει

Δραματική αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας στην καραντίνα

Η ΕΛΑΣ δημιούργησε ειδική υπηρεσία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας

Έλληνιδες ηλικίας 40 – 54 ετών θύματα βίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτες από τον ΠΟΥ για να διαπιστωθεί εάν εξαπλώνονται μεταλλάξεις πίσω από την ευλογιά των πιθήκων

Ο ΠΟΥ ζήτησε βοήθεια από το κοινό για να βρει ένα νέο όνομα, με έναν ειδικό ιστότοπο όπου ο καθένας μπορεί να κάνει προτάσεις. «Θα ενημερώσουμε το κοινό μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο ΠΟΥ.

Η διευθύντρια του CDC διατάζει αναδιοργάνωση, λέγοντας ότι η απάντηση στην COVID-19 «δεν ανταποκρίθηκε αξιόπιστα στις προσδοκίες»

Οι αλλαγές έρχονται εν μέσω συνεχιζόμενης κριτικής για την απάντηση του οργανισμού στην COVID-19, την ευλογιά των πιθήκων και άλλες απειλές για τη δημόσια υγεία.

Πώς επηρέασε η μετανάστευση και ο covid19 την υγεία το 2021;

Μετανάστευση: Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση Παγκόσμιας Μετανάστευσης, η τρέχουσα παγκόσμια εκτίμηση είναι ότι υπήρχαν περίπου 281 εκατομμύρια διεθνείς μετανάστες στον κόσμο το 2020, που αντιστοιχεί στο 3,6 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Τι είπε σε συνέντευξη ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης για την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα και τα απαιτούμενα μέτρα

Όσον αφορά τα εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων ο Θάνος Πλεύρης είπε: «Χθες παραλάβαμε 2.300 δόσεις περίπου, ενώ παράλληλα είμαστε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να παραλάβουμε και 100 θεραπείες.

Καταναγκαστική εργασία, πιθανή «σκλαβιά» στην κινεζική Xinjiang, σύμφωνα με εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ

Η Κίνα επέμενε εδώ και καιρό ότι λειτουργούσε κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης στο Xinjiang που έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού, με τον Πρόεδρο Xi Jinping να επισκέπτεται την περιοχή τον περασμένο μήνα και να χαιρετίζει τη «μεγάλη πρόοδο» που σημειώθηκε στις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας θα είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή μετά νέο κανόνα του FDA

Ο FDA διευκρίνισε ότι η νέα κατηγορία συσκευών OTC «ισχύει για ορισμένα ακουστικά βαρηκοΐας αγωγιμότητας που προορίζονται για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω τα οποία έχουν αντιληφθεί ήπια έως μέτρια βαρηκοΐα. Οτιδήποτε άλλο είτε πρόκειται για διαφορετικό είδος βοήθειας είτε για κάποιο νεότερο, θα απαιτούσε και πάλι ιατρική συνταγή.

Ο διορισμός άνδρα από τη Σκωτία σε «τσάρο της φτώχειας» προκάλεσε οργή στις γυναίκες

Η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει ήδη επενδύσει εκατομμύρια λίρες από το 2017 για τη χρηματοδότηση προϊόντων δωρεάν περιόδου σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά ο νόμος το καθιστά νομική απαίτηση.

Ο Μπιλ Γκέιτς και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας συζητούν την επέκταση της παγκόσμιας συνεργασίας στον τομέα της υγείας

Ο Γκέιτς συναντήθηκε επίσης με τους ηγέτες της SK Bioscience, η οποία έλαβε χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Συνασπισμό για Καινοτομίες Ετοιμότητας Επιδημίας CEPI για την ανάπτυξη του εμβολίου της για την COVID-19.