Πολιτική Υγείας

Βία ΠΟΥ: Προτάσεις δράσεων από θύματα ή τρίτους για προστασία εν καιρώ lockdown

Βία ΠΟΥ: Προτάσεις δράσεων από θύματα ή τρίτους για προστασία εν καιρώ lockdown

Εάν κάποιο άτομο που γνωρίζετε χρειάζεται επείγουσα βοήθεια για οποιονδήποτε λόγο, να είστε έτοιμοι να καλέσετε τις υπηρεσίες υγείας έκτακτης ανάγκης, την αστυνομία, το κέντρο υγείας, ή την ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή βοήθειας.

Βία ΠΟΥ: Η ενδοοικογενειακή βία και ειδικά η βία κατά των γυναικών στο σπίτι ήταν μία από τις χειρότερες πτυχές του πρώτου lockdown που ζήσαμε σε παγκόσμιο επίπεδο τον Μάρτιο του 2020. Τώρα, ενόψει του δεύτερου COVID-19 lockdown, ο εφιάλτης της βίας κατά των γυναικών στο σπίτι ξυπνά και πάλι.

Πέραν από τις συμβουλές των ειδικών (π.χ. ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) παραθέτει προτάσεις δράσεων από την πλευρά των θυμάτων βίας στο σπίτι, ώστε να προστατευθούν από τους θύτες τους.

Βία κατά των γυναικών εν μέσω COVID-19 lockdown: Τι συμβουλεύει ο Π.Ο.Υ.

Το σπίτι μου δεν είναι ένα ασφαλές μέρος για μένα. Τι μπορώ να κάνω;

Εάν αντιμετωπίζετε βία στο σπίτι, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε με την οικογένεια, τους φίλους και τους γείτονές σας, να ζητήσετε υποστήριξη από μια αρμόδια τηλεφωνική γραμμή ή, εάν είναι ασφαλές, από κάποιον ιστότοπο για επιζώντες ενδοοικογενειακής βίας. Μάθετε εάν οι τοπικές υπηρεσίες (π.χ. καταφύγια, συμβουλευτικές υπηρεσίες) είναι ανοιχτές και επικοινωνήστε μαζί τους εάν είναι διαθέσιμες.

Κάντε ένα πλάνο ασφάλειας σε περίπτωση κλιμάκωσης της βίας εναντίον σας ή των παιδιών σας. Αυτό περιλαμβάνει:

  • Κανονίστε με έναν γείτονα, έναν φίλο, έναν συγγενή, έναν συνάδελφο ή ένα καταφύγιο να μπορείτε να πάτε εκεί σε περίπτωση που πρέπει να φύγετε από το σπίτι αμέσως για ασφάλεια.
  • Καταρτίστε ένα σχέδιο για το πώς θα βγείτε από το σπίτι με ασφάλεια και πώς θα φτάσετε εκεί (π.χ. μεταφορά).
  • Ετοιμάστε τσάντα με μερικά απαραίτητα αντικείμενα (π.χ. έγγραφα ταυτότητας, τηλέφωνο, χρήματα, φάρμακα και ρούχα) και μια λίστα με αριθμούς τηλεφώνου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
  • Εάν είναι εφικτό, δημιουργήστε έναν δικό σας μυστικό “κώδικα επικοινωνίας” με έναν αξιόπιστο γείτονα, ώστε να μπορούν να σας βοηθήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ανησυχώ για κάποιο άτομο που ξέρω. Πώς μπορώ να βοηθήσω;

Εάν γνωρίζετε ή ανησυχείτε για κάποιο άτομο που έχει κακή σχέση και βιώνει ενδοοικογενειακή βία, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε:

  • Διατηρείτε τακτικά επαφή με το άτομο για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές, διασφαλίζοντας ότι είναι ασφαλές να επικοινωνήσει μαζί σας. Να υποθέσετε ότι ο θύτης μπορεί να δει, να ακούσει ή να παρακολουθήσει τις επικοινωνίες, οπότε σκεφτείτε πώς μπορείτε να επικοινωνήσετε με το άτομο που σας ενδιαφέρει. Στείλτε τους ένα SMS ή ένα μήνυμα μέσω email ή μέσω κοινωνικής δικτύωσης με τρόπο ασφαλή για εκείνη. Να είστε διακριτικοί όταν επικοινωνείτε μαζί τους αν ο θύτης είναι παρών στο σπίτι, έτσι ώστε να μην διατρέχουν κίνδυνο πρόσθετης βλάβης.
  • Μάθετε ποιες κοινωνικές υπηρεσίες για θύματα ενδοοικογενειακής βίας (π.χ. καταφύγια, ανοιχτές τηλεφωνικές γραμμές, συμβουλευτικές υπηρεσίες, γυναικείες οργανώσεις) λειτουργούν κατά τη διάρκεια του COVID-19 lockdown και ενημερώστε τη γνωστή σας γι’ αυτές τις πληροφορίες, αρκεί να το κάνετε διακριτικά χωρίς να το ανακαλύψει ο θύτης.
  • Εάν κάποιο άτομο που γνωρίζετε χρειάζεται επείγουσα βοήθεια για οποιονδήποτε λόγο, να είστε έτοιμοι να καλέσετε τις υπηρεσίες υγείας έκτακτης ανάγκης, την αστυνομία, το κέντρο υγείας, ή την ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή βοήθειας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Χ. Σάλτη εξομολογείται την ενδοοικογενειακή βία που υπέστει

Δραματική αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας στην καραντίνα

Η ΕΛΑΣ δημιούργησε ειδική υπηρεσία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας

Έλληνιδες ηλικίας 40 – 54 ετών θύματα βίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Ερυθρός Σταυρός των ΗΠΑ ανακοίνώνει την εθνική έλλειψη αίματος

"Τις τελευταίες εβδομάδες, τα κέντρα αίματος σε όλη τη χώρα ανέφεραν λιγότερη από μία ημέρα παροχή αίματος ορισμένων κρίσιμων τύπων αίματος - ένα επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο. Εάν η παροχή αίματος της χώρας δεν σταθεροποιηθεί σύντομα, μπορεί να μην είναι διαθέσιμο αίμα που σώζει ζωές για κάποιους ασθενείς όταν χρειάζεται».

Οι ρωσικές αρχές συντομεύουν την απαιτούμενη περίοδο απομόνωσης για τα άτομα που έχουν μολυνθεί με covid-19 από 14 σε επτά ημέρες,

Η κρατική στατιστική υπηρεσία της Ρωσίας, η οποία χρησιμοποιεί ευρύτερα κριτήρια καταμέτρησης, τοποθετεί τον αριθμό των θανάτων πολύ υψηλότερα, λέγοντας ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τον ιό μεταξύ Απριλίου 2020 και Οκτωβρίου 2021 είναι πάνω από 625.000.

Δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία ότι τα υγιή παιδιά χρειάζονται 3η δόση, λέει ο ΠΟΥ

ΠΟΥ: "Δεν υπάρχει καμία απόδειξη αυτή τη στιγμή ότι τα υγιή παιδιά ή οι έφηβοι χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις. Κανένα στοιχείο απολύτως", επεσήμανε η Σούμια Σουαμινάθαν.

Ο πρόεδρος της Κίνας δεσμεύτηκε να στείλει επιπλέον 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου covid σε άλλες χώρες

Συγκριτικά, οι διαχειριστές του προγράμματος COVAX που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για την αποστολή εμβολίων σε αναπτυσσόμενες χώρες ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο ότι έχει παραδώσει τώρα 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου.