Πολιτική Υγείας

Τσιόδρας Κορωνοϊός: Ανησυχητική η επανεμφάνιση του καθηγητή

Τσιόδρας Κορωνοϊός: Ανησυχητική η επανεμφάνιση του καθηγητή

Τσιόδρας Κορωνοϊός: Ανησυχητική η επανεμφάνιση του καθηγητή. Ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας  δήλωσε: “Σε μία ημέρα ιστορική, που έχουμε πολλές ιστορικές μνήμες αντρειοσύνης από μία μικρή χώρα απέναντι στο φασισμό πριν πολλές δεκαετίες, νομίζω περισσότερο από τη γλώσσα των αριθμών μιλάει η γλώσσα της καρδιάς. Περισσότερο από τη γλώσσα των μέτρων, μιλάει η φωνή της συνείδησης.

Ο καθηγητής θέλησε να ενθαρρύνει τους πολίτες να μην χάσουν την ελπίδα τους και δεν δίστασε να αναφερθεί και στην προσωπική του δυσαρέσκεια σχετικά με την χρήση της μάσκας.  “Το απαγορευτικό έχει τεράστιες πνευματικές συνέπειες, ψυχικές συνέπειες και συνέπειες οι οποίες δεν έχουν αξιολογηθεί στην ολότητά τους ακόμα. Παρόλα αυτά, σήμερα είδα με ενδιαφέρον να αυξάνονται οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για ακόμα και αυτή την επιλογή αν τα πράγματα συνεχίσουν να προχωρούν έτσι.”

” Εμείς, στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, με μια ψυχή και μια φωνή, όπως νομίζω όλοι οι Έλληνες αυτή τη στιγμή πρέπει να κάνουμε, κοιτάμε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ανεκτά μέτρα, ώστε να συνεχίζεται η κοινωνική ζωή και να αποφύγουμε το lockdown, το απαγορευτικό με τις συνέπειες που έχει αυτό.” Αναφέρθηκες επίσης στην αύξηση των κρουσμάτων λέγοντας: ” Βλέπουμε με στεναχώρια, θα το πω αυτό, και θα ακούσετε κάποια περισσότερα μέτρα από τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας, να ανεβαίνει η διασπορά και να πιέζεται το σύστημα Υγείας ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, στην Κεντρική Μακεδονία, στην Ήπειρο, στη Δυτική Μακεδονία. Και λέμε πού θα φτάσει αυτό; Είμαστε στο τέλος Οκτωβρίου, έχουμε μπροστά μας Νοέμβριο, ένα δύσκολο Δεκέμβριο και ίσως ένα ακόμα πιο δύσκολο Ιανουάριο που κουβαλάει όμως μαζί του την ελπίδα του εμβολίου.”  Τόνισε επίσης ότι δεν είναι θέμα ευθύνης αλλά είναι θέμα συνείδησης.

Σχετικά με την κυκλοφορία του εμβολίου είπε: “Και εγώ ελπίζω, ελπίζω ότι το εμβόλιο θα έρθει. Ίσως και πιο γρήγορα από ότι περιμένουμε. Έχουμε αισιόδοξα μηνύματα ότι το εμβόλιο μιας από τις μεγάλες προσπάθειες, το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δουλεύει σε όλες τις ηλικίες. Έχουμε μια ελπίδα ότι το εμβόλιο το αμερικάνικο, δουλεύει επίσης στις μεγάλες ηλικίες. Σήμερα είχαμε συνάντηση εδώ, στο Υπουργείο, με το Ρώσο πρέσβη. Μας έλεγε για την ελπίδα του ρωσικού εμβολίου, από ένα μεγάλο Ινστιτούτο έρευνας των εμβολίων. Υπάρχει ελπίδα.” Ωστόσο για την ώρα όπως ο ίδιος επισήμανε: “Η μάσκα είναι η μοναδική επιλογή. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Να πω ένα παράδειγμα. Στο καφέ, το εστιατόριο. Δεν έχω πάει από τον Φεβρουάριο. Δεν έχω ζήσει αυτό που ζούσα πριν. Δεν μπορώ να το περιγράψω με καλύτερα λόγια, αλλά όποιος το έχει στερηθεί σαν και μένα, μπορεί να με καταλάβει.”

“Πρέπει να περιορίσουμε τις συναθροίσεις. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από το Υπουργείο να ιχνηλατήσει τα κρούσματα, να βρει τις στενές επαφές. Όσο περισσότερους ανθρώπους βρίσκουμε στα νέα κρούσματα που είναι στενές επαφές των προηγούμενων, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες να ελέγξουμε αυτήν την επιδημία. Εάν όμως δεν κάνουμε τίποτα από τα ανωτέρω ή τα κάνουμε με βαριά καρδιά ή τα κάνουμε αισθανόμενοι δεσμευμένοι, δεν θα τα τηρήσουμε σωστά. Θα τα τηρήσουμε λάθος. Η επιδημία θα διασπαρεί ακόμα περισσότερο. Η ικανότητα ιχνηλάτησης θα αδυνατίσει και η ιχνηλάτηση βέβαια προϋποθέτει και το ισχυρό testing, το ισχυρό εργαστηριακό δίκτυο και θα μείνουμε πίσω.” Και έκλεισε αναφερόμενος στην θυσία που απαιτείται απο μέρος όλων να γίνει προκειμένου να βγούμε σύντομα από αυτό που βιώνουμε όλοι, όπως και ό ίδιος.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Δερμιτζάκης: Μπορεί να δούμε 5.000 με 6.000 κρούσματα την ημέρα

Κορωνοϊός και Βιταμίνη D

Ο Α. Ξάνθος απήυθυνε ερώτηση στη βουλή για την απαξίωση των ΤΟΜΥ

Rapid test μέσα από το αυτοκίνητο (drive through) έκανε εχθές ο ΕΟΔΥ

ΕΟΔΥ test: Δωρεάν έλεγχοι ανίχνευσης κορωνοϊού στον δρόμο.  Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν χθες, (26 Νοεμβρίου), rapid test, μέσα από το αυτοκίνητο (drive through). Οι συνολικά 9 δράσεις οργανώθηκαν σε κεντρικά και εύκολα προσβάσιμα σημεία αστικών και επαρχιακών περιοχών 8 Περιφερειακών Ενοτήτων της Ελλάδας, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους […]

Η Γαλλία αμβλύνει σταδιακά τους περιορισμούς της

Γαλλία κορωνοϊός: Σταδιακό άνοιγμα ανακοίνωσε ο Macron. Η Γαλλία θα αρχίσει να αμβλύνει τους αυστηρούς περιορισμούς της αυτό το Σαββατοκύριακο, επιτρέποντας στα μη απαραίτητα καταστήματα να ανοίξουν ξανά, δήλωσε ο Πρόεδρος Emmanuel Macron. Οι άνθρωποι θα μπορούν επίσης να μοιράζονται “στιγμές με την οικογένεια” κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας  ωστόσο […]

Ο Θεόδωρος Παπαϊωάννου πρόεδρος της επιτροπής διαπραγμάτευσης ιατροτεχνολογικών του ΕΟΠΥΥ

Συστάθηκε η επιτροπή η διαπραγμάτευσης αμοιβών και τιμών ιατροτεχνολογικών προϊόντων του εθνικού οργανισμού παροχής υπηρεσιών υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.). της οποίας πρόεδρος ορίστηκε ο κ. Θεόδωρο Παπαϊωάννου καθηγητής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Μέτρα για την επάνδρωση των ΜΕΘ όλης της χώρας παίρνει ο Πρωθυπουργός

Αναφερόμενος, τέλος, στην στρατηγική εμβολιασμού σε 1.018 κέντρα ανά τη χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι στόχος είναι από τον Ιανουάριο να τεθεί σε εφαρμογή ένα «πολύ καλά οργανωμένο κι επιθετικό σχέδιο εμβολιασμού, της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού πληθυσμού» που θα έχει ορίζοντα έξι μηνών. Διευκρίνισε όμως ότι αυτό δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Παράταση του lockdown

Πέτσας μέτρα: Παράταση του lockdown μέχρι τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καθώς όπως δήλωσε “υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για μείωση των κρουσμάτων και εφόσον συνεχιστεί αυτό θα υπάρχει και λιγότερη πίεση στο σύστημα υγείας.” “Η απόφαση αυτή είναι επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό” τόνισε ο κ. Πέτσας, ενώ […]

Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της πολιτικής υγείας της Σλοβακίας όσον αφορά τα κρούσματα covid-19

Η Σλοβακία ωστόσο δεν αρκείται σε ό,τι έχει ήδη πετύχει. Η κυβέρνηση αποφεύγει να θριαμβολογήσει, τονίζοντας ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, συνεχίζει τις αυστηρές συστάσεις προς τους πολίτες για αυξημένα ατομικά μέτρα προστασίας, αλλά κυρίως ετοιμάζει ένα νέο πανεθνικό πρόγραμμα μαζικών τεστ.

Κικίλιας:Το ΕΣΥ αντέχει.Η Ελλάδα δεν θα σωθεί με λόγια, αλλά με πράξεις

‘’Είναι εμφανές πόσο επικίνδυνος και θανατηφόρος είναι ο κορωνοϊός. Τα κρούσματα είναι υψηλά σε Βόρεια Ελλάδα, με 633 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη. Επίσης βαρύ φορτίο έχουν η Ημαθία και η Λάρισα.’’είπε ο Υπουργός Υγείας Βασίλη Κικίλιας  στην καθιερωμένη ενημέρωση της Τρίτης, παρουσιάζοντας το έργο και τις δράσεις του ΕΟΔΥ.