Πολιτική Υγείας

Θάνος Πλεύρης: Σαρωτικές αλλαγές για τον ΕΟΠΥΥ και τα φάρμακα με το νέο νομοσχέδιο για την Υγεία

Θάνος Πλεύρης: Σαρωτικές αλλαγές για τον ΕΟΠΥΥ και τα φάρμακα με το νέο νομοσχέδιο για την Υγεία

Θάνος Πλεύρης: Ο Υπουργός ανακοινώνει την πολυαναμενόμενη αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ και ταυτόχρονα δρομολογεί σημαντικές αλλαγές στις φαρμακευτικές δαπάνες.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου το Νομοσχέδιο “Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας – Έλεγχος ποιοτικών κριτηρίων, έλεγχος φαρμακευτικής δαπάνης”. Το Νομοσχέδιο αφορά στην αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ και προβλέπει την εφαρμογή άμεσων μέτρων με σκοπό τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.

Βασικά σημεία του Νομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο θα θέσει σε ισχύ μια σειρά από καινοτόμες πρακτικές και θα αναδιαμορφώσει το ήδη υπάρχον σκηνικό στην πολύπαθη Υγεία. Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές θα έχουν δύο βασικούς πυλώνες. Αφενός, ο ΕΟΠΥΥ πρόκειται να λειτουργήσει πλέον ως ολοκληρωμένος ασφαλιστικός φορέας. Με αυτό τον τρόπο, είναι σημαντικό ότι θα εισαχθούν ποιοτικά κριτήρια ως προς την αξιολόγηση των παρόχων της ιδιωτικής υγείας. Σε τομείς όπως η υποβοηθούμενη γονιμοποίηση, κάτι τέτοιο χαρακτηρίζεται ρηξικέλευθο και ανοίγει την πόρτα για μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών που θα παρέχονται προς τους πολίτες.

Την ίδια στιγμή, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σχετικά με τις λειτουργίες σε ολόκληρο το φάσμα της Υγείας. Οι έλεγχοι θα λαμβάνουν χώρα σε πραγματικό χρόνο, έτσι ώστε να είναι έγκυροι και να αντανακλούν την παρούσα κατάσταση. Οποιεσδήποτε δυσλειτουργίες θα επιλύονται άμεσα και η όλη διαδικασία θα γίνει πιο αποτελεσματική. Με την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για τα νέα φάρμακα που εισάγονται στην ελληνική αγορά, υπερκεράζονται τα εμπόδια και διευκολύνεται η κυκλοφορία τους χωρίς προβλήματα και δίχως τεράστιες καθυστερήσεις που μέχρι τώρα κρίνονταν απαράδεκτες.

Τέλος, επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα διαχρονικά με τη φαρμακευτική δαπάνη. Οι έλεγχοι γίνονται πιο εντατικοί σε σχέση με τη συνταγογράφηση, ενώ ταυτόχρονα τίθενται σε εφαρμογή σύγχρονα πρωτόκολλα θεραπείας για τη βέλτιστη εμπειρία ενός ασθενοκεντρικού συστήματος υγείας.  Συνοπτικά τα ζητήματα που έρχεται να επιλύσει το νέο νομοσχέδιο της Υγείας είναι τα εξής:

  • Λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως ολοκληρωμένου ασφαλιστικού φορέα
  • Εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων σε όλους τους ιδιώτες παρόχους. Οι συνάψεις συμβάσεων και τα ποσά αποζημιώσεων θα καθορίζονται βάσει αυτών των κριτηρίων.
  • Real time έλεγχος στις υπηρεσίες.
  • Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την εισαγωγή νέων φαρμάκων και ενίσχυση των κεντρικών διαγωνισμών.
  • Εντατικοποίηση ελέγχων όσον αφορά την συνταγογράφηση και την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
  • Αναθεώρηση κανόνων θετικής λίστας και κλειστών προϋπολογισμών της κατηγορίας φαρμάκων.

Μια νέα ψηφιακή εποχή

Με την συμβολή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του κ. Κυριάκου Πιερρακάκη συγκεκριμένα, έχουν γίνει ήδη αρκετές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ελληνικό κράτος και ειδικότερα ο κλάδος της Υγείας. Μόλις χτες τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή το Covid free gr wallet για ευκολότερη αποθήκευση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Στο gov.gr πολλές υπηρεσίες ήδη αποδίδουν πολύ καλύτερα από τους προκατόχους τους. Προχωρά λοιπόν με ικανοποιητικούς ρυθμούς η ψηφιοποίηση της Υγείας, με αμέριστο όφελος προς όλους τους πολίτες της χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θάνος Πλεύρης: Ο εμβολιασμός είναι επιβεβλημένος, στα πλαίσια της έγκυρης πρόληψης

Θάνος Πλεύρης : Θα στηρίξουμε την  πρόσβαση σε νέες θεραπείες για τον καρκίνο

Ο Θάνος Πλεύρης στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ

Θάνος Πλεύρης: Όχι άλλα μέτρα για εμβολιασμένους, περιορισμοί σε ανεμβολίαστους με ισχύ για 15 ημέρες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κατέθεσε αναφορά στον Άρειο Πάγο ο Θάνος Πλεύρης κατά του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ

Ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης κατέθεσε ενώπιον της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αναφορά αξιόποινων πράξεων, με αποδέκτη τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλη Γιαννάκο. Αφορμή για την αναφορά υπήρξαν σαφώς οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου σε σχέση με κλειστές ΜΕΘ και VIP νοσηλεία ασθενών σε νοσοκομειακές δομές της Ελλάδας. Όπως είχε δεσμευτεί ο ίδιος […]

Θα κληθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Γιάννης Οικονόμου VIP ΜΕΘ: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις καταγγελίες του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και στην πιθανότητα να ληφθούν επιπλέον μέτρα ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Δημοσιεύτηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των υγειονομικών

Υπουργείο Υγείας τροπολογία: Επιβεβαιώθηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση προσωπικού νοσοκομείων, κέντρων υγείας και άλλων εργαζομένων του Υπουργείου Υγείας και κατοχυρώθηκε η σύναψη συμβάσεων με επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα για τα εμβόλια.

Επίσημο: 3μηνη ισχύς εφεξής για το πιστοποιητικό νόσησης-Έρχεται ΚΥΑ για εξειδίκευση του μέτρου

Πιστοποιητικό νόσησης: Η εισήγηση της επιτροπής για μείωση της ισχύος των πιστοποιητικών νόσησης από 6 σε 3 μήνες αποτελεί ένα επιπλέον μέτρο στην προσπάθεια να αυξηθούν οι εμβολιασμοί κατά της Covid 19. Όπως ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας, θα ακολουθήσει σχετική ΚΥΑ για την εφαρμογή των μέτρων, η οποία θα εξειδικεύσει τον τρόπο υλοποίησης της 3μηνης ισχύος, καθώς και νομοθετική τροπολογία για τις ειδικές κατηγορίες

Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στο ΕΚΠΑ

Ηλίας Μόσιαλος ΕΚΠΑ: Ο καθηγητής Πολιτικής και Διοίκησης της Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Imperial College London, κ. Ηλίας Μόσιαλος, διορίστηκε Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Plan B στη Βρετανία με τηλεργασία και πιστοποιητικά εμβολιασμού

Ηνωμένο Βασίλειο νέα μέτρα: Οι υπουργοί και η Downing Street αναμένεται να υπογράψουν νέους κανονισμούς ως Plan B για την επιβολή της τηλεργασίας και πιστοποίησης εμβολίων σε όλη την Αγγλία ενόψει των αυξανόμενων κρουσμάτων Covid στη Βρετανία.

Διαψεύδει ο Θάνος Πλεύρης τις VIP κλίνες ΜΕΘ

Πλεύρης VIP ΜΕΘ: Ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης χαρακτήρισε ως fake news τα όσα δημοσιεύονται και εξαπλώνονται τις τελευταίες ώρες και τόνισε πως η δήλωση των ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ γίνεται από τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ και μόνο.

Ο Δήμαρχος Bill de Blasio ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η πόλη της Νέας Υόρκης εφαρμόζει μια εντολή εμβολίου covid για εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

Ο Ντε Μπλάζιο είπε ότι αναμένει από τη νέα εντολή να επιβιώσει τυχόν νομικών προκλήσεων. Ένας εκπρόσωπος του Δημάρχου είπε ότι η εντολή του ιδιωτικού τομέα θα ισχύει για περίπου 184.000 επιχειρήσεις.