Πολιτική Υγείας

Θάνος Πλεύρης πρόληψη: Ομιλία Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

Θάνος Πλεύρης πρόληψη: Ομιλία Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

Θάνος Πλεύρης πρόληψη: Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε σε όλους τους τόνους στο πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός με την κατάλληλη πρόληψη κατά της πανδημίας.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μίλησε σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή. Θέμα της σημερινής συνεδρίασης ήταν η διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και η προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19. Ο Υπουργός επανέλαβε την σημασία του εμβολιασμού, καθώς αποτελεί το κύριο όπλο των πολιτών απέναντι στον κορωνοϊό. Αναφέρθηκε εκτεταμένα στο πρόγραμμα πρόληψης που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας και που εντείνει πλέον στην προσπάθεια επέκτασης του ποσοστού εμβολιασμένων στην Ελλάδα.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη

«Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι πάρα πολύ σημαντικές- και ως βουλευτής συμμετείχα και σε όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής των Κοινωνικών Υποθέσεων- και πραγματικά είναι σημαντικό το ότι έρχονται εδώ επιστήμονες και παράλληλα με τον πολιτικό κόσμο, μπορούμε να κάνουμε γόνιμες συζητήσεις, έτσι ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένες πολιτικές. Θα ήθελα να πω, ακριβώς επειδή σήμερα αναφερόμαστε στις χρόνιες παθήσεις και ξεκινάμε την κουβέντα από την πρόληψη- και οπωσδήποτε εν μέσω της πανδημίας, η πρόληψη στη συγκεκριμένη περίπτωση και η αντιμετώπιση είναι το εμβόλιο- ότι το 72,5% του ενηλίκου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί έστω με τη μία δόση, ενώ τον εμβολιασμό του έχει ολοκληρώσει το 70% του ενήλικου και το 63% του γενικού πληθυσμού.

Αυτός ο κόσμος, αυτή τη στιγμή, προστατεύεται και από τη νόσηση, αλλά κυρίως από τη βαριά νόσηση και την απώλεια ζωής. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Σχεδόν το 90% των συνανθρώπων μας που είναι στις ΜΕΘ είναι άνθρωποι που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν. Και, αντιστοίχως, κάποιος που δεν εμβολιάζεται έχει 30 φορές περισσότερες πιθανότητες να βρεθεί σε βαριά νόσηση ή και να απωλέσει τη ζωή του. Και όταν βλέπουμε τα στοιχεία στο σύνολό τους, μας δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλη λύπη το γεγονός ότι συνάνθρωποί μας δεν θα είχαν βρεθεί σε αυτή τη θέση αν είχαν εμβολιαστεί, έχουν βρεθεί και σε νεότερες ηλικίες. Άρα, είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή να πείσουμε για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Η σημασία της πρόληψης

Φαντάζομαι ότι όλοι συγκλονιστήκατε, διαβάζοντας ότι συμβούλευσαν έγκυο γυναίκα να μην κάνει το εμβόλιο, δεν το έκανε και αυτή τη στιγμή μία γυναίκα, που θα μπορούσε να είχε σωθεί, δεν έχει σωθεί. Και αυτό προκαλεί, πραγματικά, πόνο και στον Υπουργό Υγείας και στον καθένα χωριστά. Πρέπει να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και είναι πάρα πολύ σημαντική η τρίτη δόση, διότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι και οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας, το γεγονός ότι βρίσκονται σε μία δυσκολότερη θέση ως προς την νόσηση, συνδυάζεται σε μεγάλο βαθμό με το χρόνο του εμβολιασμού.
Άρα, αυτή τη στιγμή, το εμβόλιο είναι η ξεκάθαρη και μοναδική προστασία απέναντι στη νόσο.

Και ξεκινάω από αυτό, διότι συνδυαστικά από την πανδημία ερχόμαστε και στη σημερινή κουβέντα που έχει να κάνει με την πρόληψη. Διότι φανταστείτε εάν στη χώρα μας, τόσο στο κομμάτι της Πρωτοβάθμιας, που πολλές φορές συζητάμε, ή στη Δημόσια Υγεία, στην πρόληψη, αν είχαμε τη δυνατότητα αυτό που πάει να γίνει συνολικά τώρα, να είχε γίνει όλα τα προηγούμενα έτη, σε πόσο
καλύτερη κατάσταση θα βρίσκονταν οι ασθενείς μας, οι οποίοι θα είχαν διαγνωστεί με κάποια νόσο σε πρώιμο στάδιο. Και για αυτό το λόγο είναι πάρα πολύ σημαντικό το πρόγραμμα που υπάρχει από το Ταμείο Ανάκαμψης, το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης», διότι ένα μεγάλο μέρος του αφορά στις προληπτικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένου και του τμήματος που πήρε το όνομα της μεγάλης γυναίκας πολιτικού που όλοι αισθανθήκαμε μεγάλο πόνο για την απώλειά της, της Φώφης Γεννηματά.

Η ιδιαιτερότητα αυτού του προγράμματος, και πώς διαφέρει από όλα τα άλλα προγράμματα- και θέλω να καταστεί σαφές για να δείτε ποια είναι η φιλοσοφία και της Κυβέρνησης και του Υπουργείου, βάσει και των χρημάτων που υπάρχουν στο Ταμείο Ανάκαμψης- είναι όχι η απλή συνταγογράφηση που
γινόταν και η δυνατότητα που, ούτως ή άλλως, θα έχει κάποιος για να μπορεί να πάει να κάνει τις προληπτικές εξετάσεις. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι εκμεταλλευόμαστε μία πολύ καλή πρακτική που δημιουργήθηκε και έχει να κάνει με τα εμβόλια. Αυτή είναι η αποστολή του μηνύματος sms με αποτέλεσμα, πλέον, να μην αφήνουμε απλώς τον πολίτη να γνωρίζει ότι έχει μία δυνατότητα επιλογής
πρόληψης που μπορεί να του την πει ο γιατρός του και να πάει να την κάνει.

Αποστολή sms

Εμείς θα τον βρίσκουμε στέλνοντάς του το μήνυμα, βάσει των ειδικών συνθηκών για εξετάσεις που πρέπει να κάνουν και θα ξεκινήσουν πιλοτικά από το πρώτο εξάμηνο του 2022. Το ίδιο το sms ουσιαστικά θα διαμορφώνει και τις συνθήκες του παραπεμπτικού, έτσι ώστε να γνωρίζει ο πολίτης ότι μπορεί να κάνει μία προληπτική εξέταση και να πάει να την εκτελέσει με έναν συγκεκριμένο
τρόπο και στις δημόσιες και στις ιδιωτικές δομές, με το ίδιο το Κράτος, την Πολιτεία, να τον προσεγγίζει και να τον κατευθύνει. Και ποιο είναι το σημαντικό από αυτή τη διαδικασία; Οι προληπτικές εξετάσεις πρέπει να έχουν και ένα επόμενο στάδιο. Η ανταπόκριση σε αυτές τις προληπτικές εξετάσεις θα δημιουργήσει στην ουσία ένα ισχυρό μητρώο πιθανοτήτων, οι οποίες υπάρχουν για μετέπειτα νόσηση ή νόσηση στο πρώτο βαθμό, που θα ωφελήσει τον ίδιο τον ασθενή.

Διότι το γνωρίζετε και όσοι είστε εδώ από τους συλλόγους ασθενών, πόσο σημαντικό είναι για την αντιμετώπιση, για τη θεραπεία, να βρούμε σε πρώιμο στάδιο το οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει, ενώ θα βοηθήσει και γενικότερα το σύστημα να δημιουργεί σιγά-σιγά σοβαρές βάσεις μητρώων ασθενών.
Με αυτή την προληπτική διαδικασία, λοιπόν, θα καταφέρουμε σε πρώιμο στάδιο να βοηθήσουμε τον πολίτη και θα μπορέσει να έχει και μία καλύτερη επιδημιολογική εικόνα η Πολιτεία. Θα έρθουμε και στο επόμενο στάδιο, το οποίο συνδέεται με την φαρμακοβιομηχανία, διότι γίνεται μία μεγάλη κουβέντα. Είναι η μεγάλη κουβέντα για το claw back, το οποίο εμείς προσπαθούμε να το κάνουμε σε μία άλλη βάση. Και η άλλη βάση είναι στο κομμάτι της κατανάλωσης, όχι αναγκαστικά στο κομμάτι των τιμών.

Μέσω, λοιπόν, των διαπραγματεύσεων των οποίων κάνουμε, οι οποίες υπήρχαν και οι οποίες εντείνονται, θα μπαίνει μέσα και ο παράγοντας της κατανάλωσης αυτών των φαρμάκων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε ότι είναι αντίστοιχη η κατανάλωση στην
πατρίδα μας, μέσα από μία σειρά θεραπευτικών πρωτοκόλλων που θα βοηθήσουν και αυτές οι προληπτικές εξετάσεις να γίνουν σε συνδυασμό με μία ομαλή συνταγογράφηση, ώστε να λαμβάνει τη νέα, καινοτόμα θεραπεία ο ασθενής που πραγματικά την χρειάζεται. Ευελπιστούμε ότι με την πρόληψη, την ιχνηλάτηση, αλλά και τη φαρμακευτική αντιμετώπιση θα έχουμε μία συνολική εικόνα της Υγείας.

Τα διδάγματα της πανδημίας

Διότι τα διδάγματα της πανδημίας, αλλά και γενικότερα της πρόληψης, καταδεικνύουν το εξής: ότι τα χρήματα τα οποία δίνουμε για την Υγεία, αν δίνονται σωστά και δίνονται και σε χρόνο πρώιμο στο στάδιο της πρόληψης, πέρα από την καλή πορεία που μπορεί να έχει ο ασθενής, μας βοηθούν και στα
οικονομικά της Υγείας για το τι θα αντιμετωπίσουμε μετά. Μέσα σε όλα αυτά, λοιπόν, είναι πάρα πολύ σημαντική, κύριε Πρόεδρε, η πρωτοβουλία που αναλαμβάνετε, είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι σε αυτή
συμμετέχει το σύνολο των εμπλεκόμενων, από ασθενείς μέχρι τη φαρμακευτική βιομηχανία. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε τις βάσεις, ώστε πλέον και με αυτό το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων, το οποίο ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, να δομήσουμε ένα σύστημα Δημόσιας Υγείας που οπωσδήποτε θα ενδυναμωθεί από την Πρωτοβάθμια η οποία, δυστυχώς, ήταν και αυτή ένα θύμα της πανδημίας.

Διότι στα πλαίσια της μάχης του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν μπορέσαμε να την εφαρμόσουμε στο βαθμό που θα θέλαμε, επειδή έπρεπε να συνδράμει τα Νοσοκομεία. Κλείνοντας, λοιπόν: Η πρόληψη είναι πάρα πολύ σημαντική. Και, όσον αφορά τους εμβολιασμούς, πρέπει να πείσουμε τους πολίτες μας να εμβολιαστούν και για τις δύο δόσεις, αλλά και για την τρίτη. Διότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στον ελληνικό λαό. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας το θωρακίζουμε, το ενισχύουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε υπερδιπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ, έχουμε 12.000 επικουρικούς γιατρούς, άνω των 2.000 μόνιμους γιατρούς έχουν μπει στο σύστημα και άνω των 2.000 επικουρικοί.

Όμως, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως και το κάθε εθνικό σύστημα υγείας, έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και συνεπώς όταν υπάρχει η δυνατότητα του εμβολίου που θα μας θωρακίσει, πρέπει να εμβολιαστούμε. Η Πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι σημαντικό και για αυτόν που εμβολιάζεται και για αυτόν που δεν εμβολιάζεται, να έχει τη θεραπεία που του αξίζει. Όμως, είναι πάρα πολύ λυπηρό, όταν υπάρχει η δυνατότητα να σωθεί κάποιος με τον εμβολιασμό, να μην το κάνει. Και εκεί θα στοχεύσουμε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τρίτη δόση για όλους από την Παρασκευή - Ανοίγει η πλατφόρμα

Με αρνητικό test η είσοδος ανεμβολίαστων σε δημόσιο,τράπεζες-Αναβάθμιση ποινών και προστίμων

Πλεύρης: "Όχι" σε οριζόντια περιοριστικά μέτρα-Ενδεχόμενο συνδυασμού γ' δόσης με πλήρη εμβολιασμό

Το Υπουργείο Υγείας απαντά στην καταγγελία του Άκη Τσελέντη για απουσία θρησκευτικών συμβόλων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

'Εγκριση δαπάνης για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS & απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων

ΗΔΙΚΑ: Εγκρίθηκε από την ΗΔΙΚΑ η δαπάνη για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS και απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων στα δημόσια Νοσοκομεία και τις δομές ΠΦΥ της χώρας.

Τα ευρωπαϊκά φεστιβάλ δεν πρέπει να καταργηθούν λόγω της ευλογιάς των πιθήκων λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Η Meg Doherty, από τα παγκόσμια προγράμματα HIV, ηπατίτιδας και σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων στον ΠΟΥ, δήλωσε: «Δεν το ονομάζουμε σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. «Ο στιγματισμός δεν βοηθά ποτέ σε ένα ξέσπασμα ασθένειας», πρόσθεσε. «Αυτή δεν είναι μια γκέι ασθένεια. Ωστόσο, θέλουμε οι άνθρωποι να γνωρίζουν ποιοι είναι οι κίνδυνοι».

Η Σαγκάη αναφέρει μηδενικά κρούσματα COVID για πρώτη φορά εδώ και μήνες

Κίνα κορωνοϊός: Η Κίνα ανέφερε μηδενικά νέα κρούσματα COVID-19 στη Σαγκάη για πρώτη φορά από τον Μάρτιο σήμερα, καθώς το τελευταίο ξέσπασμα της χώρας υποχωρεί μετά από μήνες καραντίνας και άλλους περιορισμούς.

Συνεδρίαση του ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων - Πιθανή παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία

Αν και η πλειονότητα των νέων περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων έχει παρατηρηθεί σε ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οποιοσδήποτε διατρέχει πιθανό κίνδυνο.

Η επιτροπή CDC συνιστά στους ηλικιωμένους να κάνουν νεότερα εμβόλια γρίπης

Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές γρίπης. Υπολογίζεται ότι, τα τελευταία χρόνια, μεταξύ 70% και 85% των θανάτων που σχετίζονται με την εποχική γρίπη έχουν συμβεί σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Η ΝΥ εργάζεται να επεκτείνει την εμβολιαστική κάλυψη κατά της ευλογιάς των πίθηκων

Ευλογιά των πίθηκων: Την Πέμπτη, η πόλη της Νέας Υόρκης έγινε η πρώτη πόλη των ΗΠΑ που άρχισε να προσφέρει το εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων σε όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νόσησης. Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Υγείας της πόλης, Δρ. Ashwin Vasan, στόχος είναι η επέκταση της δυνατότητας εμβολιασμού σε όλη την πόλη." 

Τζο Μπάιντεν: Mια θλιβερή μέρα για τη χώρα η απόφαση για τις αμβλώσεις

Τζο Μπάιντεν: «Τώρα με την ανατροπή της απόφασης-ορόσημο Roe v. Wade, ας είμαστε πολύ ξεκάθαροι, η υγεία και η ζωή των γυναικών σε αυτό το έθνος βρίσκονται σε κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο.

Διευκρινίσεις και απαντήσεις με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα έδωσαν αξιωματούχοι υγείας

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις επαναμολύνσεις, πρόκειται για κάτι δεδομένο, τόνισε και συμπλήρωσε πως επειδή ο ιός θα παραμείνει για πολλά χρόνια, αν όχι για πάντα, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι επαναμολύνσεις είναι κομμάτι της κανονικότητας που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια.