Πολιτική Υγείας

Θάνος Πλεύρης πανδημία: Τηρούμε απαρέγκλιτα τους κανόνες του ΠΟΥ στην καταγραφή των θανάτων, η Ελλάδα σε καλή θέση στην υπερβάλλουσα θνητότητα [live]

Θάνος Πλεύρης πανδημία: Τηρούμε απαρέγκλιτα τους κανόνες του ΠΟΥ στην καταγραφή των θανάτων, η Ελλάδα σε καλή θέση στην υπερβάλλουσα θνητότητα [live]

Θάνος Πλεύρης πανδημία: Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή θέση στην υπερβάλλουσα θνητότητα με βάση τα στοιχεία καταγραφής των θανάτων, τηρώντας απαρέγκλιτα τους κανονισμούς του ΠΟΥ. 900.000 ραντεβού έχουν κλειστεί μέχρι τώρα για εμβολιασμό. Τι απάντησε στο healthweb για την άρση της αναστολής των αδειών των νοσοκόμων και γιατρών στα νοσοκομεία αφού είναι εξαντλημένοι.

Στην σημερινή συνέντευξη τύπου του υπουργού Υγείας κ. Θάνου Πλεύρη έγινε εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στο χτεσινό του διάγγελμα. Στην συνέντευξη παρέστησαν ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κ. Άγγελος Μπίνης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος. Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή θέση σε σχέση με την υπερβάλλουσα θνητότητα σε παγκόσμια κλίμακα. Αντιθέτως, χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κοινή καταγραφή των θανάτων από το ECDC, γεγονός που επιφέρει αρκετά μειωμένη καταγραφή των θυμάτων από την Covid-19. Εάν η Ελλάδα τηρούσε την ίδια τακτική, η καταγραφή των θανάτων θα ήταν 20% χαμηλότερη. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Ελλάδα θα συνεχίσει να τηρεί απαρέγκλιτα τους κανονισμούς από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Θάνος Πλεύρης – Άγγελος Μπίνης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως η πορεία των εμβολιασμών συνεχίζεται με αισιόδοξους ρυθμούς. Συγκεκριμένα, μέχρι τώρα έχουν κλειστεί 900.000 ραντεβού για εμβολιασμό. Αυτό, όπως δήλωσε, είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο και αντανακλά την ελαχιστοποίηση της δυναμικής των τσαρλατάνων που αντιτίθενται στην σημασία του εμβολίου. Οι πολίτες δείχνουν πως στρέφονται πλέον σε μεγαλύτερο ποσοστό Δεν υπάρχει σχέδιο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολίου. Σε σχέση με τις αναστολές των υγειονομικών, ο υπουργός παραδέχτηκε πως παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Δηλαδή υπάρχουν περισσότεροι από 6.000 υγειονομικοί, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί και δεν μπορούν επομένως να επιστρέψουν στην εργασία τους. Η επίταξη ωστόσο έχει βοηθήσει στην κάλυψη των κενών.

Σε ερώτηση του healthweb.gr και της δημοσιογράφου Νικολέτας Ντάμπου σε σχέση με την εξουθένωση των υγειονομικών εν μέσω πανδημίας, ο κ. Πλεύρης δεσμεύτηκε πως με την πρώτη ευκαιρία θα φροντίσει η Πολιτεία να άρει τις αναστολές αδειών που έχουν τεθεί σε ισχύ αυτή την περίοδο με την έξαρση του νέου κύματος. Ευχαρίστησε το υγειονομικό προσωπικό για την αφοσίωση που έχει επιδείξει όλη αυτή την περίοδο, ενώ παράλληλα επεσήμανε πως το υπουργείο βρίσκεται στο πλάι των υγειονομικών που δέχονται επίθεση αναφορικά με την πανδημία. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως ορισμένοι δράττονται της ευκαιρίας για να μειώσουν την σημασία του εμβολίου ή να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη. Σε τέτοιες περιπτώσεις αβάσιμων μηνύσεων, οι υγειονομικοί θα έχουν την πλήρη αρωγή της Πολιτείας.

Το δεύτερο σκέλος της ερώτησης της κ. Ντάμπου είχε να κάνει με την πιθανότητα διεύρυνσης των ατόμων που λαμβάνουν τα φάρμακα κατά του COVID . Ο υπουργός Υγείας απάντησε πως δυστυχώς η παραγωγή των μονοκλωνικών είναι περιορισμένη. ωστόσο, αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από την παραγωγή χαπιών. Σε αυτό το σκέλος υπάρχει ήδη συμφωνία με τη Merck και ενδεχομένως με τη Pfizer, με χρονικό σημείο το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η παραγωγή των χαπιών αποδεικνύεται αρκετά πιο γρήγορη διαδικασία, καθώς ο τρόπος παραγωγής είναι πολύ πιο εύκολος. Συμπληρώνοντας τα παραπάνω, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως η διεύρυνση της χορήγησης των μονοκλωνικών αποτελεί θέμα επιστημονικής και όχι πολιτικής επιλογής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πάνω απο 40 οι εθελοντές γιατροί που στηρίζουν το ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα-Προχωρά κανονικά η επίταξη

Θάνος Πλεύρης: Ενθαρρυντική η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών για ένταξη στο ΕΣΥ

Πλεύρης: Επίταξη από την επόμενη εβδομάδα αν δεν ανταποκριθούν οι ιδιώτες γιατροί

Πλεύρης 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών: Οι ασθενείς βασικός κρίκος στη συνδιαμόρφωση πολιτικών Υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επί τάπητος το πρωτόκολλο επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών – Τι θα γίνει με τα πρόστιμα στους άνω των 60

Τέλος, για τη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης χωρίς συνταγογράφηση, ο υπουργός Υγείας διαμήνυσε πως σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις, καθώς απομένουν διαδικαστικά ζητήματα να επιλυθούν από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) για το πώς θα γίνεται η καταγραφή των πολιτών.

Οι Ιάπωνες μαθητές που πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές για την κίνηση αναφέρουν καλύτερη υγεία

Ένας περιορισμός του σχεδιασμού αυτής της μελέτης είναι ότι η αιτιώδης συνάφεια δεν μπόρεσε να διαπιστωθεί- με άλλα λόγια, δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί γιατί κάποιοι μαθητές ανταποκρίθηκαν ή όχι στις κατευθυντήριες γραμμές.

Η Κίνα ανακοινώνει εθνική χαλάρωση των περιορισμών COVID

Οι αναζητήσεις στη μεγαλύτερη ταξιδιωτική εφαρμογή της χώρας, Ctrip, για αεροπορικά εισιτήρια ενόψει της κινεζικής Πρωτοχρονιάς έφτασαν σε υψηλό τριών ετών, ανέφερε το κρατικό μέσο ενημέρωσης The Paper.

Ξεκινάει μέσα στον Δεκέμβριο το προληπτικό πρόγραμμα για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας

Πρόληψη: Η κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μέσα στον Δεκέμβριο το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο της μήτρας, που αφορά 2,5 εκατ. γυναίκες με ηλικία από 21 έως και 65 ετών, οι οποίες θα λάβουν SMS για να προβούν σε προσυμπτωματικό έλεγχο.

Διαγράφονται τα πρόστιμα για τους άνω των 60 ετών που τελικά εμβολιάστηκαν

Τέλος, με το νέο σχέδιο νόμου, ρυθμίζονται επείγοντα ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, που αφορούν ενδεικτικά στον έλεγχο του ύψους της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε σχέση με τον τρόπο διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (Φ.Υ.Κ.), στον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό της αγοράς με τα αναγκαία φαρμακευτικά προϊόντα, στην αναγνώριση σε επίπεδο αποζημιώσεως της καινοτομίας και πρωτοτυπίας ελληνικών φαρμακευτικών σκευασμάτων και στη διευκόλυνση στελέχωσης των κινητών ομάδων υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.). 

Η αλλαγή του FDA εισάγει φθηνότερα και ευκολότερα ακουστικά βαρηκοΐας

Μην προσπαθήσετε να εξοικονομήσετε χρήματα αγοράζοντας μόνο ένα ακουστικό βαρηκοΐας. Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν το ίδιο επίπεδο ακοής και στα δύο αυτιά, ώστε να μπορούν να καταλάβουν από πού προέρχεται ένας ήχος, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ακοολογίας.

Δημόσια διαβούλευση για την προστασία της δημόσιας υγείας

Θάνος Πλεύρης: Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η διασφάλιση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που πάσχουν από απειλητική για τη ζωή τους ασθένεια ή από χρόνια εξελικτική ασθένεια, με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής ανακουφιστικής φροντίδας.