Πολιτική Υγείας

Θάνος Πλεύρης πανδημία: Τηρούμε απαρέγκλιτα τους κανόνες του ΠΟΥ στην καταγραφή των θανάτων, η Ελλάδα σε καλή θέση στην υπερβάλλουσα θνητότητα [live]

Θάνος Πλεύρης πανδημία: Τηρούμε απαρέγκλιτα τους κανόνες του ΠΟΥ στην καταγραφή των θανάτων, η Ελλάδα σε καλή θέση στην υπερβάλλουσα θνητότητα [live]

Θάνος Πλεύρης πανδημία: Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή θέση στην υπερβάλλουσα θνητότητα με βάση τα στοιχεία καταγραφής των θανάτων, τηρώντας απαρέγκλιτα τους κανονισμούς του ΠΟΥ. 900.000 ραντεβού έχουν κλειστεί μέχρι τώρα για εμβολιασμό. Τι απάντησε στο healthweb για την άρση της αναστολής των αδειών των νοσοκόμων και γιατρών στα νοσοκομεία αφού είναι εξαντλημένοι.

Στην σημερινή συνέντευξη τύπου του υπουργού Υγείας κ. Θάνου Πλεύρη έγινε εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στο χτεσινό του διάγγελμα. Στην συνέντευξη παρέστησαν ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κ. Άγγελος Μπίνης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος. Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή θέση σε σχέση με την υπερβάλλουσα θνητότητα σε παγκόσμια κλίμακα. Αντιθέτως, χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κοινή καταγραφή των θανάτων από το ECDC, γεγονός που επιφέρει αρκετά μειωμένη καταγραφή των θυμάτων από την Covid-19. Εάν η Ελλάδα τηρούσε την ίδια τακτική, η καταγραφή των θανάτων θα ήταν 20% χαμηλότερη. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Ελλάδα θα συνεχίσει να τηρεί απαρέγκλιτα τους κανονισμούς από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Θάνος Πλεύρης – Άγγελος Μπίνης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως η πορεία των εμβολιασμών συνεχίζεται με αισιόδοξους ρυθμούς. Συγκεκριμένα, μέχρι τώρα έχουν κλειστεί 900.000 ραντεβού για εμβολιασμό. Αυτό, όπως δήλωσε, είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο και αντανακλά την ελαχιστοποίηση της δυναμικής των τσαρλατάνων που αντιτίθενται στην σημασία του εμβολίου. Οι πολίτες δείχνουν πως στρέφονται πλέον σε μεγαλύτερο ποσοστό Δεν υπάρχει σχέδιο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολίου. Σε σχέση με τις αναστολές των υγειονομικών, ο υπουργός παραδέχτηκε πως παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Δηλαδή υπάρχουν περισσότεροι από 6.000 υγειονομικοί, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί και δεν μπορούν επομένως να επιστρέψουν στην εργασία τους. Η επίταξη ωστόσο έχει βοηθήσει στην κάλυψη των κενών.

Σε ερώτηση του healthweb.gr και της δημοσιογράφου Νικολέτας Ντάμπου σε σχέση με την εξουθένωση των υγειονομικών εν μέσω πανδημίας, ο κ. Πλεύρης δεσμεύτηκε πως με την πρώτη ευκαιρία θα φροντίσει η Πολιτεία να άρει τις αναστολές αδειών που έχουν τεθεί σε ισχύ αυτή την περίοδο με την έξαρση του νέου κύματος. Ευχαρίστησε το υγειονομικό προσωπικό για την αφοσίωση που έχει επιδείξει όλη αυτή την περίοδο, ενώ παράλληλα επεσήμανε πως το υπουργείο βρίσκεται στο πλάι των υγειονομικών που δέχονται επίθεση αναφορικά με την πανδημία. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως ορισμένοι δράττονται της ευκαιρίας για να μειώσουν την σημασία του εμβολίου ή να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη. Σε τέτοιες περιπτώσεις αβάσιμων μηνύσεων, οι υγειονομικοί θα έχουν την πλήρη αρωγή της Πολιτείας.

Το δεύτερο σκέλος της ερώτησης της κ. Ντάμπου είχε να κάνει με την πιθανότητα διεύρυνσης των ατόμων που λαμβάνουν τα φάρμακα κατά του COVID . Ο υπουργός Υγείας απάντησε πως δυστυχώς η παραγωγή των μονοκλωνικών είναι περιορισμένη. ωστόσο, αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από την παραγωγή χαπιών. Σε αυτό το σκέλος υπάρχει ήδη συμφωνία με τη Merck και ενδεχομένως με τη Pfizer, με χρονικό σημείο το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η παραγωγή των χαπιών αποδεικνύεται αρκετά πιο γρήγορη διαδικασία, καθώς ο τρόπος παραγωγής είναι πολύ πιο εύκολος. Συμπληρώνοντας τα παραπάνω, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως η διεύρυνση της χορήγησης των μονοκλωνικών αποτελεί θέμα επιστημονικής και όχι πολιτικής επιλογής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πάνω απο 40 οι εθελοντές γιατροί που στηρίζουν το ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα-Προχωρά κανονικά η επίταξη

Θάνος Πλεύρης: Ενθαρρυντική η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών για ένταξη στο ΕΣΥ

Πλεύρης: Επίταξη από την επόμενη εβδομάδα αν δεν ανταποκριθούν οι ιδιώτες γιατροί

Πλεύρης 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών: Οι ασθενείς βασικός κρίκος στη συνδιαμόρφωση πολιτικών Υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

220.000 νέα κρούσματα "πυρετού" στη Βόρεια Κορέα καθώς συνεχίζει να μάχεται την Covid

Βόρεια Κορέα: Εν μέσω έλλειψης εργαλείων δημόσιας υγείας, ο Βορράς έχει κινητοποιήσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους στον τομέα της υγείας για να βρουν άτομα με πυρετό και να τους απομονώσουν σε εγκαταστάσεις καραντίνας.

Χιλιάδες κάτοικοι του Πεκίνου αρνητικοί στην Covid σε καραντίνα

Κίνα κορωνοϊός: Οι χρήστες του Weibo εξέφρασαν εκτεταμένη ανησυχία ότι οι αρχές του Πεκίνου ακολουθούσαν παρόμοια προσέγγιση με τη Σαγκάη, όπου οι κάτοικοι έχουν ταλαιπωρηθεί κάτω από ένα πολύμηνο lockdown που έχει αρνηθεί σε πολλούς ανθρώπους την επαρκή πρόσβαση σε τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη. 

Το CDC συνιστά το ενισχυτικό εμβόλιο Pfizer για παιδιά 5 έως 11 ετών

Η Pfizer και ο συνεργάτης της BioNTech κάνουν επί του παρόντος το μοναδικό εμβόλιο για την COVID-19 διαθέσιμο για παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας στις ΗΠΑ. Αυτές οι ηλικίες 5 έως 11 λαμβάνουν δόση που είναι το ένα τρίτο της ποσότητας που χορηγείται σε όλους τους 12 ετών και άνω.

Πλησιάζουν τα 2 εκατομμύρια κρούσματα Covid-19 στη Βόρεια Κορέα

Βόρεια Κορέα: Αφού διατήρησε έναν αμφίβολο ισχυρισμό ότι είχε κρατήσει τον ιό έξω από τη χώρα για δυόμισι χρόνια, η Βόρεια Κορέα αναγνώρισε τις πρώτες μολύνσεις από την COVID-19 στις 12 Μαΐου και υφίσταται ταχεία εξάπλωση από τότε.