Πολιτική Υγείας

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Αποκλεισμός ανεμβολίαστων από όλους τους κλειστούς χώρους [vid]

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Αποκλεισμός ανεμβολίαστων από όλους τους κλειστούς χώρους [vid]

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στο έκτακτο σημερινό του διάγγελμα, από την επόμενη Δευτέρα (22/11), όλοι οι ανεμβολίαστοι ενήλικες πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Παράλληλα, είπε, πως το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών θα παύει να ισχύει 7 μήνες από την έκδοσή του.

Αποφάσεις της κυβέρνησης “για το πως θα πρέπει προχωρήσουμε μπροστά” ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στο σημερινό του διάγγελμα. Όπως είπε 3 στους 4 ενήλικες πολίτες έχουν επιλέξει το εμβόλιο, ωστόσο κάποιοι παραμένουν απροστάτευτοι. Οι ηλικιωμένοι εμβολιασμένοι, αν και προστατευμένοι γίνονται πιο ευάλωτοι καθώς έχουν λιγότερα αντισώματα με την πάροδο του χρόνου. Για τον λόγο αυτό, είπε, όλοι οι μεγαλύτεροι πρέπει να κάνουν την πρώτη δόση και όλοι οι εμβολιασμένοι την τρίτη. Όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, αν είχαμε τα ποστοστά θωρακισμένων ηλικωμένων της Πορτογαλίας, η χώρα θα είχε 5 φορές λιγότερες διασωληνώσεις. “Κι αν το σύνολο των μεγάλων ηλικιών εμβολιαστεί, ο κορωνοϊός θα μετατραπεί σε ένα είδος εποχιακής γρίπης”, είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως “αν όλοι τηρήσουμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής, τότε ίσως εξαφανιστεί”.

Συμπληρωματικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

  • Από την επόμενη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα.
  • Οι πιστοί ανεμβολίαστοι θα μπαίνουν στην εκκλησία μόνο με αρνητικό εργαστηριακό τεστ [rapid]. “Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία”, σημείωσε.
  • Το πιστοποιητικό εισόδου για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών δεν θα ισχύει 7 μήνες μετά την έκδοσή του. “Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου”, διευκρίνισε.
  • Στο δημόσιο και ιδιωτικό θα επεκταθεί το κυλιόμενο ωράριο για αποφυγή συνωστισμού.
  • Οι έλεγχοι θα γίνουν ακόμη πιο εντατικοί.
  • Ενισχύεται το ΕΣΥ με επιστράτευση ιδιωτικών μονάδων εντατικής θεραπείας και γιατρών, καθώς και προσλήψεις για αντικατάσταση ανεμβολίαστου προσωπικού.

 

Να ενταχθεί η τρίτη δόση στα προαπαιτούμενα για την εγκυρότητα των πιστοποιητικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Ειδικά για την ισχύ των πιστοποιητικών, ο Πρωθυπουργός σημείωσε, ότι με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εισηγηθεί και η Ψηφιακή Ευρωπαϊκή Βεβαίωση να είναι έγκυρη μόνον αν αναγράφει και την τρίτη δόση μετά το εξάμηνο. Ώστε, όπως είπε, “να αποφύγουμε κάθε ρωγμή στο τείχος ανοσίας που έχει ήδη χτιστεί στην ήπειρό μας”.

Πρόκειται, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, για επιλογές ενθαρρυντικές και όχι κατασταλτικές. Για την ανοιχτή κοινωνία και οικονομία. “Κυβέρνηση και κοινωνία, υπογράψαμε μαζί ένα συμβόλαιο τιμής: να μην ξανακλείσουμε, με ασπίδα το εμβόλιο. Και πρέπει να τηρήσουμε τους όρους αυτής της συμφωνίας”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ξεκινούν οι επιτάξεις ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ

Πώς διαχειριζόμαστε ασθενείς με κορωνοϊό στο σπίτι

Χίλιοι νεκροί από Covid σε 15 ημέρες τον Νοέμβριο - Σε ποιες περιοχές καλπάζει ο κορωνοϊός

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί και αυτό επιβάλλεται να το γνωρίζουν όσοι παίρνουν θέση πίσω από το τιμόνι

Στις Η.ΠΑ. το 1/3 των ατυχημάτων που σημειώνονται έχουν ως βασική αιτία την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ με τα θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων στα οποία εμπλέκεται μεθυσμένος οδηγός να ανέρχονται το 2019 σε 10.000.

Το CDC θα πρέπει να παρακολουθεί περισσότερες πρωτοφανείς λοιμώξεις COVID-19 για να προλάβει την πανδημία, προειδοποιούν οι ειδικοί

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το CDC επιτρέπει τουλάχιστον 4 εβδομάδες καθυστέρησης για τη σύνδεση των δεδομένων επιτήρησης περιστατικών με το Σύστημα Πληροφοριών Ανοσοποίησης (IIS) και τα ζωτικά δεδομένα καταγραφής έως και ένα μήνα μετά τη διάγνωση."

Η κυβέρνηση της Σουηδίας αρνήθηκε να συστήσει τον εμβολιασμό covid παιδιών κάτω των 12 αφού διαπίστωσε ότι θα είχε μικρό ιατρικό όφελος από αυτό

Η Σουηδική κυβέρνηση συνιστά εμβόλια για παιδιά 12 ετών και άνω από τον Οκτώβριο του 2021 και συνιστά εμβόλια για παιδιά υψηλού κινδύνου μεταξύ 5 και 11 ετών.

Μαγιορκίνης: Τάση αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας

Μαγιορκίνης: Στην Ελλάδα, η πανδημία δείχνει σημεία σταθεροποίησης, με μία τάση επίσης αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες, είπε ο επιδημιολόγος - καθηγητής στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την Covid από το υπουργείο Υγείας.

Παπαευαγγέλου: 8 στις 10 νέες εισαγωγές οφείλονται στην Όμικρον

Παπαευαγγέλου: Όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου, σταδιακά παρατηρείται αύξηση των νέων νοσηλειών που οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον. Συγκεκριμένα, 8 στους 1ο ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο είναι με την μετάλλαξη Όμικρον, διευκρίνισε και υπογράμμισε πως η νόσηση με την Όμικρον δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα.

Γκάγκα: Ξεκινά την επόμενη εβδομάδα η διάθεση αντιικών χαπιών κατ' οίκον

Γκάγκα: Η θεραπεία με τα αντιικά χάπια απευθύνεται σε όσους συνανθρώπους μας είναι άνω των 18 ετών και έχουν προβλήματα υγείας, πλην των εγκύων, σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός.

Θάνος Πλεύρης: Επαναφορά μουσικής και απελευθέρωση ωραρίου στη διασκέδαση

Πλεύρης μέτρα: Mερική αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων από 30 Ιανουαρίου αποφάσισε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Τα νέα μέτρα ανακοίνωσε προ ολίγου ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Θετική η επιτροπή ειδικών στη μουσική και το 50% πληρότητας στα γήπεδα

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων μέτρα: Κλείδωσαν τα μέτρα ,σύμφωνα με πληροφορίες του healthweb, επιστρέφει η μουσική μόνο για καθήμενους, χωρίς παράλληλα να επεκτείνεται το ωράριο σε εστίαση και διασκέδαση. 50% πληρότητα στα γήπεδα, μία εβδομάδα παράταση στα πιστοποιητικά εμβολιασμού.