Πολιτική Υγείας

Θάνος Πλεύρης: Διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια περί lockdown και κλεισίματος των σχολείων

Θάνος Πλεύρης: Διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια περί lockdown και κλεισίματος των σχολείων

Θάνος Πλεύρης: O υπουργός Υγείας, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές της επικράτειας, την έλλειψη ιατρικού προσωπικού ορισμένων ειδικοτήτων στο σύνολο της χώρας, ενώ διευκρίνισε σε ποια περίπτωση θα γίνει επίταξη των υπηρεσιών.

Σε σημερινή του συνέντευξη (9/11) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο περί lockdown– είτε τοπικού, είτε γενικού- και κλεισίματος των σχολείων. Ο ίδιος διευκρίνισε πως τα προαναφερθέντα μέτρα “δεν έχουν καμία σχέση με τις προθέσεις της Κυβέρνησης”. Όπως σημείωσε, η φιλοσοφία των μέτρων έχει να κάνει μόνο με την προστασία ανεμβολίαστων: “Εάν χρειαστούν περαιτέρω μέτρα, αυτά θα είναι στη φιλοσοφία των μέτρων που αναγγέλθηκαν και θα έχουν να κάνουν με περιορισμούς πρόσβασης σε διαφόρους χώρους ή με δυνατότητα αυτή η πρόσβαση να είναι με ιχνηλάτηση και με τεστ στους ανεμβολίαστους”.

Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά

Tα ποσοστά των κρουσμάτων στα σχολεία είναι πολύ λιγότερα από αυτά τα οποία είχαμε υπολογίσει όταν καταρτίσαμε το πρωτόκολλο, προκειμένου να λειτουργήσουν, ανέφερε ο υπουργός στην συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και τον Γιάννη Ντσούνο. “Το εκπαιδευτικό πρωτόκολλο λειτουργεί υποδειγματικά”, σημείωσε.

Τι γίνεται στις περιοχές που πιέζονται, Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα;

O κ. Πλεύρης ανέφερε πως η κυβέρνηση είναι σε πλήρη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και αυτή τη στιγμή περίπου 150 απλές κλίνες δίνονται από ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλία για να καλύψουν περιστατικά Covid, ενώ έχουν δοθεί και 200 κλίνες στη Θεσσαλονίκη. Αντιστοίχως, γίνεται μεταφορά προσωπικού από τις περιοχές που δεν πιέζονται για να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες όπου υπάρχουν. Όσον αφορά την Θεσσαλία, σημείωσε πως έχουν μπει στον προγραμματισμό μεγάλες ιδιωτικές δομές που έχουν το δικό τους προσωπικό και η πίεση δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στη Β. Ελλάδα.

Έλλειψη ειδικοτήτων στο ΕΣΥ – Πότε θα πάμε και σε επίταξη υπηρεσιών;

Όπως ανέφερε ο κ. Πλέυρης, υπάρχουν συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρών που λείπουν όχι μόνο από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά συνολικά από τη χώρα, όπως είναι οι αναισθησιολόγοι, οι γενικοί γιατροί και οι πνευμονολόγοι. Ο υπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει απευθύνει πρόσκληση, δίνοντας κίνητρα για να μπουν στο σύστημα. “Αυτή τη στιγμή ενημερώνονται και θα γίνει συζήτηση και με τους Ιατρικούς Συλλόγους, έτσι ώστε σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση σε αυτή την πρόσκληση, η Κυβέρνηση να προχωρήσει και σε επίταξη των υπηρεσιών”, διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης εκφράζοντας την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί και πως οι γιατροί θα έρθουν οικειοθελώς. “Αλλά αυτή τη στιγμή επειδή το Εθνικό μας Σύστημα πιέζεται και απουσιάζουν συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρών, εάν δεν υπάρξει άμεσα ανταπόκριση, και όταν λέω άμεσα εννοώ στην τρέχουσα εβδομάδα, και δεν καλυφθούν οι θέσεις ή μέρος αυτών των θέσεων, τότε θα πάμε και σε επίταξη υπηρεσιών”. Παράλληλα διευκρίνισε πως η επίταξη αφορά στις περιοχές οι οποίες πιέζονται και όχι στο σύνολο της χώρας.

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Η αναστολή εργασίας πήρε παράταση μέχρι το Δεκέμβριο

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, η αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών πήρε παράταση μέχρι το Δεκέμβριο. “Εάν χρειαστεί θα υπάρξει και άλλη παράταση βάσει της πορείας της πανδημίας”, σημείωσε και προσέθεσε πως “όσοι είναι επικουρικοί δεν θα ανανεώνεται η σύμβασή τους. Όσοι είναι μόνιμοι δεν κινδυνεύει η εργασία τους, αλλά θα επιστρέψουν στο ΕΣΥ ή εμβολιασμένοι ή όταν πια η πανδημία δεν θα έχει αυτή την επικινδυνότητα”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αποδοκιμασίες της Μίνας Γκάγκα στη Λάρισα

Κορωνοϊός 9/11 – 8.613 νέα κρούσματα – 46 νεκροί – 486 διασωληνωμένοι

Πλεύρης: Απάντηση στον Τσίπρα για τα Νοσοκομεία "Ιπποκράτειο" & "Γ. Παπανικολάου" στη Θεσσαλονίκη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Ερυθρός Σταυρός των ΗΠΑ ανακοίνώνει την εθνική έλλειψη αίματος

"Τις τελευταίες εβδομάδες, τα κέντρα αίματος σε όλη τη χώρα ανέφεραν λιγότερη από μία ημέρα παροχή αίματος ορισμένων κρίσιμων τύπων αίματος - ένα επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο. Εάν η παροχή αίματος της χώρας δεν σταθεροποιηθεί σύντομα, μπορεί να μην είναι διαθέσιμο αίμα που σώζει ζωές για κάποιους ασθενείς όταν χρειάζεται».

Οι ρωσικές αρχές συντομεύουν την απαιτούμενη περίοδο απομόνωσης για τα άτομα που έχουν μολυνθεί με covid-19 από 14 σε επτά ημέρες,

Η κρατική στατιστική υπηρεσία της Ρωσίας, η οποία χρησιμοποιεί ευρύτερα κριτήρια καταμέτρησης, τοποθετεί τον αριθμό των θανάτων πολύ υψηλότερα, λέγοντας ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τον ιό μεταξύ Απριλίου 2020 και Οκτωβρίου 2021 είναι πάνω από 625.000.

Δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία ότι τα υγιή παιδιά χρειάζονται 3η δόση, λέει ο ΠΟΥ

ΠΟΥ: "Δεν υπάρχει καμία απόδειξη αυτή τη στιγμή ότι τα υγιή παιδιά ή οι έφηβοι χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις. Κανένα στοιχείο απολύτως", επεσήμανε η Σούμια Σουαμινάθαν.

Ο πρόεδρος της Κίνας δεσμεύτηκε να στείλει επιπλέον 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου covid σε άλλες χώρες

Συγκριτικά, οι διαχειριστές του προγράμματος COVAX που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για την αποστολή εμβολίων σε αναπτυσσόμενες χώρες ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο ότι έχει παραδώσει τώρα 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου.