Πολιτική Υγείας

Σπάζοντας την αλυσίδα της παιδικής ιλαράς στην Τανζανία

Σπάζοντας την αλυσίδα της παιδικής ιλαράς στην Τανζανία

Τα τελευταία 2 χρόνια, η Τανζανία έχει βιώσει επιδημίες ιλαράς που έχουν επηρεάσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 1.500 παιδιά με περισσότερους από 30 θανάτους.

Σχεδόν 8 εκατομμύρια παιδιά στην Τανζανία έχουν λάβει εμβόλια για να παραμείνουν προστατευμένα κατά της ιλαράς-ερυθράς μετά τις πρόσφατες σποραδικές και καυτές εστίες ιλαράς σε διάφορες περιοχές της χώρας από τον Ιούλιο του 2022. Σε απάντηση, το Υπουργείο Υγείας μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και οι εταίροι πραγματοποίησαν αρκετές ασκήσεις περιοδικής επιτήρησης και τώρα την εντατική εκστρατεία εμβολιασμού που στόχευε παιδιά ηλικίας 12 μηνών έως 52 μηνών σε όλη τη χώρα.

Η ιλαρά είναι μια από τις πιο μεταδοτικές λοιμώξεις που είναι γνωστές στον άνθρωπο και συγκαταλέγεται στους τέσσερις κορυφαίους θανάτους παιδικής ηλικίας παγκοσμίως. Παρά την ύπαρξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου, περίπου 120.000 θάνατοι εξακολουθούν να συμβαίνουν παγκοσμίως σε ένα χρόνο.

Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Τανζανίας για να οργανώσει ολοκληρωμένες προετοιμασίες, όπως μια εθνική εκστρατεία εμβολιασμού και τη διεξαγωγή εμβολιασμού κατά της ιλαράς ως μέρος της ενσωμάτωσης του COVID-19, εκπαίδευση εργαζομένων στον τομέα της υγείας, τεχνική ικανότητα, αποθήκευση εμβολίων, κοινοτική συμμετοχή και εξασφάλιση διαμορφωτικής εποπτείας, παρακολούθησης και αξιολόγησης της διαδικασίας για τη διασφάλιση ποιοτικής παράδοσης εμβολίου.

Σε μια ομιλία που διαβάστηκε εκ μέρους του εκπροσώπου της ΠΟΥ για τη χώρα, Δρ Charles Sagoe-Moses, ο Δρ William Mwengee, Υπεύθυνος Εμβολιασμού του ΠΟΥ συνεχάρη την κυβέρνηση για τη συνεργασία και συμβούλεψε ότι εκτός από την οργάνωση μιας εθνικής εκστρατείας, όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υιοθετήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εφαρμογής βελτίωση της παροχής υπηρεσιών ρουτίνας εμβολιασμού και της επιτήρησης ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια.

«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω την κυβέρνηση ότι ο ΠΟΥ, η UNICEF και όλοι οι εταίροι εμβολιασμού δεσμεύονται να σας υποστηρίξουν δεσμεύοντας ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για την επίτευξη της υψηλής κάλυψης εμβολιασμού και της έγκαιρης επιτήρησης που απαιτείται για την εξάλειψη της ιλαράς ερυθράς».

Τα τελευταία 2 χρόνια, η Τανζανία έχει βιώσει επιδημίες ιλαράς που έχουν επηρεάσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 1.500 παιδιά με περισσότερους από 30 θανάτους. Περίπου το 80% όλων των παιδιών που προσβλήθηκαν από ιλαρά δεν εμβολιάστηκαν. Από την πλευρά της, η Υπουργός Υγείας, κα Ummy Mwalimu, η οποία εκπροσωπήθηκε από τη Διευθύντρια Προληπτικών Υπηρεσιών, Dr Tumaini Haonga, ανέφερε ότι τα στατιστικά στοιχεία των παιδιών που έχουν προσβληθεί από ιλαρά απαιτούν την έγκαιρη παρέμβαση της εκστρατείας.

Αναγνώρισε και ευχαρίστησε όλους τους εταίρους για την τεράστια υποστήριξή τους στη διασφάλιση της υγείας των παιδιών της Τανζανίας. «Ο παιδικός εμβολιασμός είναι μια από τις πιο οικονομικές παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία για τη μείωση της παιδικής νοσηρότητας και θνησιμότητας και η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ιλαράς ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την ανακούφιση αυτού του ιού», κατέληξε.

Για μια μητέρα της οποίας το παιδί εμβολιάστηκε στο Kondoa, η Aisha Memga, ήταν πέρα από τη χαρά της για την προστασία που θα προσφέρει ο εμβολιασμός στο παιδί και την οικογένειά της. «Είμαι χαρούμενος για την οικογένειά μου και όλους τους γείτονές μου των οποίων τα παιδιά έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της ιλαράς. Η υγεία των παιδιών μας είναι υψηλή προτεραιότητα. Ευχαριστούμε την κυβέρνηση που φροντίζει πάντα να είμαστε ασφαλείς και υγιείς».

Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από έναν ιό. Μεταδίδεται εύκολα όταν ένα μολυσμένο άτομο αναπνέει, βήχει ή φτερνίζεται. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, επιπλοκές, ακόμη και θάνατο. Η ιλαρά μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε, αλλά είναι πιο συχνή στα παιδιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί η ιλαρά επιστρέφει στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Εξαφανίστηκε η πολιομυελίτιδα από την Ινδία;

Ο ΠΟΥ αναφέρει αύξηση 79% στα κρούσματα ιλαράς παγκοσμίως

Η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι κλειδί κατά της αναμενόμενης αύξησης των κρουσμάτων ιλαράς στην ΕΕ/ΕΟΧ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χαρδαλιάς: Προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού 6 εκατ. ευρώ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Περιφέρειας Αττικής

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Χαρδαλιάς, εντός του 2024 αναμένεται νέα πρόσκληση για περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού και των άλλων νοσοκομείων της Αττικής.

ΝΙΜΤΣ - Παραχώρηση 50 κλινών νοσηλείας στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της Covid-19

Για την αποζημίωση του ιατρικού προσωπικού του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., λόγω συμμετοχής του στο πρόγραμμα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., εφαρμόζονται αναλόγως οι κείμενες διατάξεις για την αποζημίωση των εφημεριών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., καθώς και οι διατάξεις της υπό στοιχεία Φ.900/9/568018/Σ.942/ 3.12.2021 (Β΄ 5821) κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας.

Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

Ο κ. Γεωργιάδης είχε διμερείς συναντήσεις με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. κ. Στέλλα Κυριακίδου και με τον Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μιχάλη Διαμανό.

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας σε Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας

Η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας με δρομολογημένες στοχευμένες ενέργειες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομική διαχείριση των Νοσοκομείων.