Πολιτική Φαρμάκoυ

ΠΟΥ UNICEF: Τεράστιο έλλειμμα δόσεων εμβολίου, ενώ τα κρούσματα χολέρας αυξάνονται παγκοσμίως

ΠΟΥ UNICEF: Τεράστιο έλλειμμα δόσεων εμβολίου, ενώ τα κρούσματα χολέρας αυξάνονται παγκοσμίως

Η Ζάμπια ζήτησε 3,3 εκατομμύρια δόσεις, αλλά έλαβε μόνο 1,9 εκατομμύρια δόσεις. Ο Τζόουνς δήλωσε ότι οι οργανισμοί που διαχειρίζονται το απόθεμα πρέπει να «δώσουν προτεραιότητα στα αιτήματα εκείνα που αναμένεται να σώσουν τις περισσότερες ζωές».

ΠΟΥ UNICEF: Το παγκόσμιο απόθεμα εμβολίων κατά της χολέρας εξαντλείται, καθώς ορισμένες χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με αύξηση των κρουσμάτων, προειδοποιούν δύο οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών. Για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους προβλέπεται έλλειμμα τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων δόσεων μεταξύ ζήτησης και προσφοράς, δήλωσε αξιωματούχος της UNICEF, καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως.

«Το απόθεμα είναι άδειο», δήλωσε ο Φιλίπ Μπαρμπόζα, επικεφαλής επί των θεμάτων της χολέρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) την υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ. Η οξεία έλλειψη εμβολίων κατά της χολέρας αποτελεί ζήτημα τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022, όταν ο ΠΟΥ συνέστησε να χορηγείται μόνο μία δόση αντί για δύο, ώστε να διαρκέσει περισσότερο το απόθεμα που διαχειρίζεται από κοινού με άλλους οργανισμούς υγείας. Ωστόσο, η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων, ιδίως σε χώρες όπως η Ζάμπια και η Ζιμπάμπουε, έχει ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην ανεπαρκή προμήθεια. Μόνο τον Ιανουάριο, καταγράφηκαν 40.900 κρούσματα και 775 θάνατοι σε 17 χώρες, ανέφερε ο ΠΟΥ σε μια ενημέρωση για την παγκόσμια κατάσταση της χολέρας που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (12/2). Η χολέρα μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα και αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να σκοτώσει μέσα σε λίγες ώρες. Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο. Η ασθένεια προκαλείται από ένα βακτήριο που εξαπλώνεται σε μολυσμένα τρόφιμα και νερό. Για αυτό και η πρόσβαση σε καθαρό νερό και αποχέτευση είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση, όπως άλλωστε και τα εμβόλια.

Επί του παρόντος υπάρχει μόνο μια εγκεκριμένη από τον ΠΟΥ εταιρεία που κατασκευάζει εμβόλια χολέρας για παγκόσμια χρήση, η νοτιοκορεατική Eubiologics, αν και γίνονται προσπάθειες για την επέκταση της παραγωγής. Ο αναπληρωτής διευθυντής προμηθειών εμβολίων της UNICEF, Άντριου Τζόουνς, δήλωσε ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου είναι επί του παρόντος διαθέσιμες μηνιαίως, ενώ φέτος αναμένονται συνολικά περίπου 40 εκατομμύρια δόσεις. Ωστόσο, η ζήτηση αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 90 και 100 εκατομμυρίων δόσεων τόσο για την αντιμετώπιση επιδημιών όσο και για προληπτικές εκστρατείες το 2024, είπε. Ο Μπαρμπόζα δήλωσε ότι ορισμένες χώρες δεν ζητούν δόσεις επειδή γνωρίζουν ότι δεν έχουν απομείνει καθόλου εμβόλια και εκείνες που ζητούν δεν λαμβάνουν τη ζητούμενη ποσότητα. Η Ζάμπια ζήτησε 3,3 εκατομμύρια δόσεις, αλλά έλαβε μόνο 1,9 εκατομμύρια δόσεις. Ο Τζόουνς δήλωσε ότι οι οργανισμοί που διαχειρίζονται το απόθεμα πρέπει να «δώσουν προτεραιότητα στα αιτήματα εκείνα που αναμένεται να σώσουν τις περισσότερες ζωές».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Ζάμπια καθυστερεί περαιτέρω το άνοιγμα των σχολείων λόγω χολέρας

UNICEF: Προσοχή στα παιδιά καθώς η χολέρα φουντώνει στη Νότια Αφρική

Η Ζάμπια ενισχύει την εκστρατεία κατά της χολέρας καθώς αυξάνονται οι θάνατοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

K. Παπαγιάννης- Novartis Hellas : Ανάγκη η ενίσχυση της αποδοτικότητας των συστημάτων υγείας

Η Novartis Hellas στηρίζει πρωτοβουλίες με στόχο την οικοδόμηση του υγειονομικού οικοσυστήματος του 21ου αιώνα. Ο Κώστας Παπαγιάννης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas, συμμετείχε στο9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και στο πάνελ με τίτλο “Future-Proofing Businesses, Humans, Tech, and Innovation at Scale” και αναφέρθηκε στην ανάγκη μετασχηματισμού των εταιρειών με στόχο την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων και την ενίσχυση της αποδοτικότητας των συστημάτων υγείας.

Επενδυτικό  clawback : Εκατόν πενήντα εκατομμύρια ευρώ για τα έτη 2024 -2025

Ευχάριστα νέα για την φαρμακοβιομηχανία καθώς δημοσιεύτηκε η πρόσκληση για  δικαιούχους επιχειρήσεις για το συμψηφισμό αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τα έτη 2024 -2025 η οποία ανέρχεται σε 150.000.000 ευρώ . Πληροφορίες σχετικά με την δράση παρέχονται από το φορέα υλοποίησης, την γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, gsri.gov.gr Η […]

Ολ. Παπαδημητρίου (ΣΦΕΕ): Η συμπίεση του data protection θα οδηγήσει σε μείωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης

Ο κλάδος της φαρμακευτικής καινοτομίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια στενάζει από την υποχρηματοδότηση αλλά οι κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα ή σχεδόν τίποτα για να διασφαλίσουν τον εξορθολογισμό της ζήτησης, ανέφερε ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

Bristol Myers Squibb :Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεκτείνει την έγκριση του luspatercept

Τέταρτη εγκεκριμένη ένδειξη στην Ευρώπη για το luspatercept, μία πρώτη στην κατηγορία της, θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με σχετιζόμενη με νόσο αναιμία και η πρώτη θεραπεία που καταδεικνύει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έναντι της εποετίνης άλφα σε μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα χαμηλότερου κινδύνου