Πολιτική Υγείας

Σουηδία Κορωνοϊός: Αντιμετώπιση της πανδημίας με συστάσεις & κάποιους περιορισμούς ως έσχατο μέτρο

Σουηδία Κορωνοϊός: Αντιμετώπιση της πανδημίας με συστάσεις & κάποιους περιορισμούς ως έσχατο μέτρο

Σε αντίθεση με μέτρα που υιοθετήθηκαν ευρέως στην Ευρώπη, η Σουηδία ακολούθησε μια διαφορετική στρατηγική βασισμένη κυρίως σε συστάσεις, χωρίς επιβολή γενικών περιορισμών (lockdown) και σχεδόν χωρίς αναγκαστικά μέτρα.

Σουηδία Κορωνοϊός: Την άποψη ότι η Σουηδία δεν έχει αλλάξει στρατηγική για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού παρά την αυστηροποίηση των συστάσεων και των περιορισμών, δήλωσε ο πρωθυπουργός της. «Μπορώ να κατανοήσω ότι μπορεί κάποιος να μπει στον πειρασμό να αναρωτηθεί: “έχει αλλάξει η στρατηγική;” Όχι, είναι ακριβώς η ίδια στρατηγική: φροντίζουμε ώστε να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν την εξάπλωση της μόλυνσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν σε μια συνέντευξη στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT.

«Όμως είναι σαφές πως ανάλογα με την κατάσταση μπορεί επίσης κάποιος να κάνει αλλαγές», είπε.

            

Σε αντίθεση με μέτρα που υιοθετήθηκαν ευρέως στην Ευρώπη, η Σουηδία ακολούθησε μια διαφορετική στρατηγική βασισμένη κυρίως σε συστάσεις, χωρίς επιβολή γενικών περιορισμών (lockdown) και σχεδόν χωρίς αναγκαστικά μέτρα.

Όμως απέναντι στη νέα αύξηση των μολύνσεων και των θανάτων από το φθινόπωρο, η κυβέρνηση υιοθέτησε πιο αυστηρά μέτρα στα μέσα Νοεμβρίου, κυρίως περιορίζοντας τη συμμετοχή σε δημόσιες εκδηλώσεις σε ένα όριο οκτώ ατόμων το πολύ. Ο κάθε πολίτης καλείται πλέον να συναναστρέφεται μόνο τα μέλη του νοικοκυριού του.

Μπορεί ένα λοκντάουν ή το πλήρες κλείσιμο των μπαρ, των εστιατορίων και των καταστημάτων να μην είναι στη ημερήσια διάταξη, όμως ο Στέφαν Λεβέν παρουσίασε την Παρασκευή μια νέα σειρά πιο αυστηρών μέτρων και συστάσεων απέναντι σε ένα δεύτερο κύμα το οποίο έχει ήδη πάρει περίπου 2.000 ζωές στη χώρα αυτή των λίγο παραπάνω από 10 εκατομμύρια κατοίκων.

Τη Δευτέρα, η Σουηδία έκλεισε επίσης για πρώτη φορά τα σύνορά της με το Ηνωμένο Βασίλειο και με τη Δανία, προκειμένου να αποτρέψει με την τελευταία μεταδόσεις που θα συνδέονται με διασυνοριακά ψώνια.

              

Η εισαγωγή ορίων στον αριθμό των επισκεπτών των καταστημάτων και των αθλητικών αιθουσών, ο περιορισμός σε τέσσερα άτομα το πολύ των συνδαιτυμόνων σε ένα τραπέζι στα εστιατόρια, έναντι οκτώ μέχρι τώρα και –μέτρο ακόμη πιο συμβολικό– η σύσταση για χρήση μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες από τις αρχές Ιανουαρίου, κυρίως τις ώρες αιχμής, όταν η τήρηση φυσικής απόστασης είναι αδύνατη, περιλαμβάνονται στα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Η Σουηδία δεν συνιστά μέχρι τώρα τη χρήση μάσκας πουθενά εκτός από τις υπηρεσίες υγείας, μια θέση μοναδική στην Ευρώπη αν όχι σε όλον τον κόσμο.

Η σκανδιναβική χώρα θα παρουσιάσει επίσης έναν προσωρινό νόμο που θα επιτρέπει κυρίως το κλείσιμο των καταστημάτων και των εστιατορίων, αλλά δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από τα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης.

Ωστόσο συζητήσεις είναι σε εξέλιξη για την επιτάχυνση της διαδικασίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες την πανδημία;

Σήμα «κινδύνου» εκπέμπει για τον κορωνοϊό το ECDC στην Ευρώπη

Χρηστάκης: Η πρόβλεψη για το τρίτο κύμα κορωνοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

'Εγκριση δαπάνης για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS & απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων

ΗΔΙΚΑ: Εγκρίθηκε από την ΗΔΙΚΑ η δαπάνη για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS και απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων στα δημόσια Νοσοκομεία και τις δομές ΠΦΥ της χώρας.

Τα ευρωπαϊκά φεστιβάλ δεν πρέπει να καταργηθούν λόγω της ευλογιάς των πιθήκων λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Η Meg Doherty, από τα παγκόσμια προγράμματα HIV, ηπατίτιδας και σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων στον ΠΟΥ, δήλωσε: «Δεν το ονομάζουμε σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. «Ο στιγματισμός δεν βοηθά ποτέ σε ένα ξέσπασμα ασθένειας», πρόσθεσε. «Αυτή δεν είναι μια γκέι ασθένεια. Ωστόσο, θέλουμε οι άνθρωποι να γνωρίζουν ποιοι είναι οι κίνδυνοι».

Η Σαγκάη αναφέρει μηδενικά κρούσματα COVID για πρώτη φορά εδώ και μήνες

Κίνα κορωνοϊός: Η Κίνα ανέφερε μηδενικά νέα κρούσματα COVID-19 στη Σαγκάη για πρώτη φορά από τον Μάρτιο σήμερα, καθώς το τελευταίο ξέσπασμα της χώρας υποχωρεί μετά από μήνες καραντίνας και άλλους περιορισμούς.

Συνεδρίαση του ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων - Πιθανή παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία

Αν και η πλειονότητα των νέων περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων έχει παρατηρηθεί σε ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οποιοσδήποτε διατρέχει πιθανό κίνδυνο.

Η επιτροπή CDC συνιστά στους ηλικιωμένους να κάνουν νεότερα εμβόλια γρίπης

Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές γρίπης. Υπολογίζεται ότι, τα τελευταία χρόνια, μεταξύ 70% και 85% των θανάτων που σχετίζονται με την εποχική γρίπη έχουν συμβεί σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Η ΝΥ εργάζεται να επεκτείνει την εμβολιαστική κάλυψη κατά της ευλογιάς των πίθηκων

Ευλογιά των πίθηκων: Την Πέμπτη, η πόλη της Νέας Υόρκης έγινε η πρώτη πόλη των ΗΠΑ που άρχισε να προσφέρει το εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων σε όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νόσησης. Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Υγείας της πόλης, Δρ. Ashwin Vasan, στόχος είναι η επέκταση της δυνατότητας εμβολιασμού σε όλη την πόλη." 

Τζο Μπάιντεν: Mια θλιβερή μέρα για τη χώρα η απόφαση για τις αμβλώσεις

Τζο Μπάιντεν: «Τώρα με την ανατροπή της απόφασης-ορόσημο Roe v. Wade, ας είμαστε πολύ ξεκάθαροι, η υγεία και η ζωή των γυναικών σε αυτό το έθνος βρίσκονται σε κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο.

Διευκρινίσεις και απαντήσεις με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα έδωσαν αξιωματούχοι υγείας

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις επαναμολύνσεις, πρόκειται για κάτι δεδομένο, τόνισε και συμπλήρωσε πως επειδή ο ιός θα παραμείνει για πολλά χρόνια, αν όχι για πάντα, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι επαναμολύνσεις είναι κομμάτι της κανονικότητας που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια.