Πολιτική Υγείας

Σουηδία Κορωνοϊός: Αντιμετώπιση της πανδημίας με συστάσεις & κάποιους περιορισμούς ως έσχατο μέτρο

Σουηδία Κορωνοϊός: Αντιμετώπιση της πανδημίας με συστάσεις & κάποιους περιορισμούς ως έσχατο μέτρο

Σε αντίθεση με μέτρα που υιοθετήθηκαν ευρέως στην Ευρώπη, η Σουηδία ακολούθησε μια διαφορετική στρατηγική βασισμένη κυρίως σε συστάσεις, χωρίς επιβολή γενικών περιορισμών (lockdown) και σχεδόν χωρίς αναγκαστικά μέτρα.

Σουηδία Κορωνοϊός: Την άποψη ότι η Σουηδία δεν έχει αλλάξει στρατηγική για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού παρά την αυστηροποίηση των συστάσεων και των περιορισμών, δήλωσε ο πρωθυπουργός της. «Μπορώ να κατανοήσω ότι μπορεί κάποιος να μπει στον πειρασμό να αναρωτηθεί: “έχει αλλάξει η στρατηγική;” Όχι, είναι ακριβώς η ίδια στρατηγική: φροντίζουμε ώστε να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν την εξάπλωση της μόλυνσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν σε μια συνέντευξη στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT.

«Όμως είναι σαφές πως ανάλογα με την κατάσταση μπορεί επίσης κάποιος να κάνει αλλαγές», είπε.

            

Σε αντίθεση με μέτρα που υιοθετήθηκαν ευρέως στην Ευρώπη, η Σουηδία ακολούθησε μια διαφορετική στρατηγική βασισμένη κυρίως σε συστάσεις, χωρίς επιβολή γενικών περιορισμών (lockdown) και σχεδόν χωρίς αναγκαστικά μέτρα.

Όμως απέναντι στη νέα αύξηση των μολύνσεων και των θανάτων από το φθινόπωρο, η κυβέρνηση υιοθέτησε πιο αυστηρά μέτρα στα μέσα Νοεμβρίου, κυρίως περιορίζοντας τη συμμετοχή σε δημόσιες εκδηλώσεις σε ένα όριο οκτώ ατόμων το πολύ. Ο κάθε πολίτης καλείται πλέον να συναναστρέφεται μόνο τα μέλη του νοικοκυριού του.

Μπορεί ένα λοκντάουν ή το πλήρες κλείσιμο των μπαρ, των εστιατορίων και των καταστημάτων να μην είναι στη ημερήσια διάταξη, όμως ο Στέφαν Λεβέν παρουσίασε την Παρασκευή μια νέα σειρά πιο αυστηρών μέτρων και συστάσεων απέναντι σε ένα δεύτερο κύμα το οποίο έχει ήδη πάρει περίπου 2.000 ζωές στη χώρα αυτή των λίγο παραπάνω από 10 εκατομμύρια κατοίκων.

Τη Δευτέρα, η Σουηδία έκλεισε επίσης για πρώτη φορά τα σύνορά της με το Ηνωμένο Βασίλειο και με τη Δανία, προκειμένου να αποτρέψει με την τελευταία μεταδόσεις που θα συνδέονται με διασυνοριακά ψώνια.

              

Η εισαγωγή ορίων στον αριθμό των επισκεπτών των καταστημάτων και των αθλητικών αιθουσών, ο περιορισμός σε τέσσερα άτομα το πολύ των συνδαιτυμόνων σε ένα τραπέζι στα εστιατόρια, έναντι οκτώ μέχρι τώρα και –μέτρο ακόμη πιο συμβολικό– η σύσταση για χρήση μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες από τις αρχές Ιανουαρίου, κυρίως τις ώρες αιχμής, όταν η τήρηση φυσικής απόστασης είναι αδύνατη, περιλαμβάνονται στα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Η Σουηδία δεν συνιστά μέχρι τώρα τη χρήση μάσκας πουθενά εκτός από τις υπηρεσίες υγείας, μια θέση μοναδική στην Ευρώπη αν όχι σε όλον τον κόσμο.

Η σκανδιναβική χώρα θα παρουσιάσει επίσης έναν προσωρινό νόμο που θα επιτρέπει κυρίως το κλείσιμο των καταστημάτων και των εστιατορίων, αλλά δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από τα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης.

Ωστόσο συζητήσεις είναι σε εξέλιξη για την επιτάχυνση της διαδικασίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες την πανδημία;

Σήμα «κινδύνου» εκπέμπει για τον κορωνοϊό το ECDC στην Ευρώπη

Χρηστάκης: Η πρόβλεψη για το τρίτο κύμα κορωνοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κοινή ανακοίνωση των ECDC & EMA για τους εμβολιασμούς covid - Συστάσεις για το φθινόπωρο

Στην ίδια ανακοίνωσή τους το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων EMA καθιστούν σαφές πως οι μελλοντικές εκστρατείες εμβολιασμού ενόψει του χειμώνα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα σε όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά (ανεξάρτητα από ηλικία) και στις εγκύους.

Τα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών αφορούν συχνότερα τον νοροϊό

"Τα ευρήματα της παρούσας έκθεσης μπορούν να βοηθήσουν τις αρχές δημόσιας υγείας και τον κλάδο των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης τροφίμων να αναπτύξουν βάσει δεδομένων αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την πρόληψη των κρουσμάτων τροφιμογενών ασθενειών", γράφουν οι συγγραφείς.

Έρχονται τα Ψηφιακά ραντεβού στα Κέντρα Υγείας & στα Νοσοκομεία

Εξάλλου, όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Πιερρακάκης πρόσφατα, θέλουμε να φτιάξουμε ένα αντίστοιχο σύστημα για τα ραντεβού στα νοσοκομεία, το οποίο θα είναι σύντομα έτοιμο και το κεντρικό εργαλείο και έργο είναι ατομικός ψηφιακός φάκελος υγείας. Να έχω το ιατρικό μου ιστορικό σε ένα σημείο».

Νέο ΕΣΥ Διοικητές: Ποιες αλλαγές έρχονται στις διοικήσεις των νοσοκομείων μετά τις εκλογές

Τα πτυχία θα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο με την προϋπόθεση αυτά να συνάδουν με το αντικείμενο της Διοίκησης Επιχειρήσεων Η εμπειρία σε αντίστοιχες θέσεις σε Μονάδες Υγείας της χώρας μας είτε του εξωτερικού Οι manager θα έχουν συμβόλαιο για επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, όπως, αύξηση κερδών μέσω αξιοποίησης χώρων μέσα στο νοσοκομείο. Θα μπορούν, δηλαδή, να στήνουν και επιχειρήσεις εντός του νοσοκομείου που θα αυξάνουν τα έσοδα, όπως ανθοπωλεία, εστιατόρια κ.λ.π. στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα.