Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Σουηδία Κορωνοϊός: Αντιμετώπιση της πανδημίας με συστάσεις & κάποιους περιορισμούς ως έσχατο μέτρο

Σουηδία Κορωνοϊός: Αντιμετώπιση της πανδημίας με συστάσεις & κάποιους περιορισμούς ως έσχατο μέτρο

Σε αντίθεση με μέτρα που υιοθετήθηκαν ευρέως στην Ευρώπη, η Σουηδία ακολούθησε μια διαφορετική στρατηγική βασισμένη κυρίως σε συστάσεις, χωρίς επιβολή γενικών περιορισμών (lockdown) και σχεδόν χωρίς αναγκαστικά μέτρα.

Σουηδία Κορωνοϊός: Την άποψη ότι η Σουηδία δεν έχει αλλάξει στρατηγική για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού παρά την αυστηροποίηση των συστάσεων και των περιορισμών, δήλωσε ο πρωθυπουργός της. «Μπορώ να κατανοήσω ότι μπορεί κάποιος να μπει στον πειρασμό να αναρωτηθεί: “έχει αλλάξει η στρατηγική;” Όχι, είναι ακριβώς η ίδια στρατηγική: φροντίζουμε ώστε να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν την εξάπλωση της μόλυνσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν σε μια συνέντευξη στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT.

«Όμως είναι σαφές πως ανάλογα με την κατάσταση μπορεί επίσης κάποιος να κάνει αλλαγές», είπε.

            

Σε αντίθεση με μέτρα που υιοθετήθηκαν ευρέως στην Ευρώπη, η Σουηδία ακολούθησε μια διαφορετική στρατηγική βασισμένη κυρίως σε συστάσεις, χωρίς επιβολή γενικών περιορισμών (lockdown) και σχεδόν χωρίς αναγκαστικά μέτρα.

Όμως απέναντι στη νέα αύξηση των μολύνσεων και των θανάτων από το φθινόπωρο, η κυβέρνηση υιοθέτησε πιο αυστηρά μέτρα στα μέσα Νοεμβρίου, κυρίως περιορίζοντας τη συμμετοχή σε δημόσιες εκδηλώσεις σε ένα όριο οκτώ ατόμων το πολύ. Ο κάθε πολίτης καλείται πλέον να συναναστρέφεται μόνο τα μέλη του νοικοκυριού του.

Μπορεί ένα λοκντάουν ή το πλήρες κλείσιμο των μπαρ, των εστιατορίων και των καταστημάτων να μην είναι στη ημερήσια διάταξη, όμως ο Στέφαν Λεβέν παρουσίασε την Παρασκευή μια νέα σειρά πιο αυστηρών μέτρων και συστάσεων απέναντι σε ένα δεύτερο κύμα το οποίο έχει ήδη πάρει περίπου 2.000 ζωές στη χώρα αυτή των λίγο παραπάνω από 10 εκατομμύρια κατοίκων.

Τη Δευτέρα, η Σουηδία έκλεισε επίσης για πρώτη φορά τα σύνορά της με το Ηνωμένο Βασίλειο και με τη Δανία, προκειμένου να αποτρέψει με την τελευταία μεταδόσεις που θα συνδέονται με διασυνοριακά ψώνια.

              

Η εισαγωγή ορίων στον αριθμό των επισκεπτών των καταστημάτων και των αθλητικών αιθουσών, ο περιορισμός σε τέσσερα άτομα το πολύ των συνδαιτυμόνων σε ένα τραπέζι στα εστιατόρια, έναντι οκτώ μέχρι τώρα και –μέτρο ακόμη πιο συμβολικό– η σύσταση για χρήση μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες από τις αρχές Ιανουαρίου, κυρίως τις ώρες αιχμής, όταν η τήρηση φυσικής απόστασης είναι αδύνατη, περιλαμβάνονται στα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Η Σουηδία δεν συνιστά μέχρι τώρα τη χρήση μάσκας πουθενά εκτός από τις υπηρεσίες υγείας, μια θέση μοναδική στην Ευρώπη αν όχι σε όλον τον κόσμο.

Η σκανδιναβική χώρα θα παρουσιάσει επίσης έναν προσωρινό νόμο που θα επιτρέπει κυρίως το κλείσιμο των καταστημάτων και των εστιατορίων, αλλά δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από τα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης.

Ωστόσο συζητήσεις είναι σε εξέλιξη για την επιτάχυνση της διαδικασίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες την πανδημία;

Σήμα «κινδύνου» εκπέμπει για τον κορωνοϊό το ECDC στην Ευρώπη

Χρηστάκης: Η πρόβλεψη για το τρίτο κύμα κορωνοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η απόφαση της Γκάμπια να υποστηρίξει την απαγόρευση του ΑΓΓΟ είναι κρίσιμη νίκη για τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών

Μαζί, δεν πρέπει να ησυχάσουμε μέχρι να διασφαλίσουμε ότι όλα τα κορίτσια και οι γυναίκες μπορούν να ζήσουν απαλλαγμένα από βία και βλαβερές πρακτικές και ότι τα δικαιώματά τους, η σωματική τους ακεραιότητα και η αξιοπρέπειά τους προασπίζονται».

Τα παγκόσμια επίπεδα παιδικού εμβολιασμού σταμάτησαν το 2023, αφήνοντας πολλούς χωρίς σωτήρια προστασία

Το πρόγραμμα Ανοσοποίησης 2030 IA2030 είναι μια παγκόσμια στρατηγική που εγκρίθηκε από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας με στόχο να διασφαλίσει ότι όλοι, παντού, σε κάθε ηλικία θα επωφεληθούν από τα εμβόλια για βελτιωμένη υγεία και ευεξία έως το 2030.

Επίσκεψη του Άδωνι Γεωργιάδη και του Μάριου Θεμιστοκλέους στη Σύρο

Υπουργείο Υγείας: "Υπάρχουν πολλά περιθώρια να γίνει το σύστημα καλύτερο υπό τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε πανευρωπαϊκά σήμερα. Θα κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατόν", τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης από τη Σύρο.

ΔΥΠΕ: Σχετικά με ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας Πελοποννήσου

ΔΥΠΕ: Είναι γεγονός ότι μετά την κρίση της πανδημίας το εθνικό σύστημα υγείας αντιμετωπίζει πολύπλοκα προβλήματα και υφίσταται ανάγκη διαμόρφωσης ενός σύγχρονου δικτύου ΠΦΥ το οποίο θα απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις.

Close Icon