Πολιτική Υγείας

Προσεχώς αναβάθμιση του νοσοκομειακού φαρμακοποιού

Προσεχώς αναβάθμιση του νοσοκομειακού φαρμακοποιού

Με το λεγόμενο νοσοκομειακό συνταγολόγιο και με τον αναβαθμισμένο ρόλο του νοσοκομειακού φαρμακοποιού αναμένεται να αντιμετωπιστεί η χαμηλή διείσδυση των γενοσήμων, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Γιώργο Γιαννόπουλο, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο του Health Daily για το νοσοκομείο και το νοσοκομειακό φάρμακο. «Η πρόσφατη επιτροπή παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης συστάθηκε με γνώμονα τη συγκράτηση της δαπάνης, σε διαφορετική περίπτωση το σύστημα υγείας δεν θα μπορέσει να είναι βιώσιμο» ανέφερε ο ΓΓ και συνέχισε:

«Το μεγάλο κόστος των καινοτόμων φαρμάκων συμβάλλει στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Αναβαθμίζεται συνεχώς η διαδικασία της διαπραγμάτευσης και έχουμε το παράδειγμα της μείωσης του κόστους θεραπειών για την ηπατίτιδα C. Θα αξιολογούνται η τεκμηρίωση, η εκτίμηση κόστους-αποτελεσματικότητας, η προστιθέμενη αξία σε σύγκριση με τις υφιστάμενες θεραπείες και η ανικανοποίητη ιατρική ανάγκη που καλύπτει ένα καινοτόμο φάρμακο. Τα μητρώα χρονίων παθήσεων σε συνδυασμό με τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, θα βοηθήσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων για τις θεραπείες. Η ψηφιοποίηση πρωτοκόλλων και μητρώων επίσης λειτουργούν στην κατεύθυνση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της υγείας».

Τέλος, όπως τόνισε, στο πλαίσιο της διαφάνειας και της πάταξης της διαφθοράς που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Υγείας, θα αναθεωρηθούν όλες οι προωθητικές ενέργειες των φαρμακευτικών εταιρειών και η σχέση τους με τους επαγγελματίες υγείας.

Από την πλευρά της, η Δέσποινα Μακριδάκη, A΄ Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), υπογράμμισε στην ομιλία της: «Στα νοσοκομεία χορηγούνται ειδικά νοσοκομειακά φάρμακα όπως: ορφανά φάρμακα, ευπαθή φάρμακα, φάρμακα κλινικών μελετών και θεραπείες πρώιμης πρόσβασης. Ο πιο ασφαλής τόπος χορήγησης αυτών των φαρμάκων είναι τα νοσοκομεία.

Μέσα στο 2016 σημειώθηκε αύξηση των κυτταροστατικών φαρμάκων και γενικά νέων και ακριβών φαρμάκων. Αυτά τα φάρμακα ανεβάζουν τη δαπάνη και χρήζουν αυστηρότερου ελέγχου. Επίσης υπάρχει μεγάλη κατανάλωση σε αντιρετροϊκά, αντικαταθλιπτικά και καρδιολογικά φάρμακα. Υπάρχει δυσαναλογία αριθμού νοσοκομειακών ιατρών και φαρμακοποιών σε διάφορες υγειονομικές περιφέρειες».

«Μέσα στις προτάσεις μας περιλαμβάνουμε τον σωστό σχεδιασμό προμηθειών, τη χρήση ηλεκτρονικών πρωτοκόλλων, τις ενιαίες βάσεις δεδομένων ασθενών και γενικότερα τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών με σωστό στρατηγικό σχεδιασμό και πνεύμα συνεργασίας» δήλωσε τέλος η κυρία Μακριδάκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το πιθανό σενάριο έναντι της covid για το άνοιγμα των σχολείων

Ο Μπόρις Τζόνσον εγκαινιάζει εθνικό πρόγραμμα για την άνοια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγχορηγός του 9ου Συνεδρίου ISPAH

Άμπου Ντάμπι ΠΟΥ: Η συγχρηματοδότηση της εκδήλωσης από τον ΠΟΥ ενισχύει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας ως προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία και τη συμβολή της στη μείωση της επιβάρυνσης των μη μεταδοτικών ασθενειών και στη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας, της ψυχικής υγείας και ευεξίας. 

Η σχολική περιφέρεια της Φιλαδέλφειας επιβάλλει μάσκες για τις πρώτες 10 ημέρες του σχολικού έτους ενώ τα προνήπια πρέπει να καλύπτονται όλον τον χρόνο.

Η περιφέρεια εφαρμόζει επίσης ένα πρόγραμμα «μάσκα για να μείνει», δηλώνοντας ότι οι μαθητές και το προσωπικό που έχουν εκτεθεί στην COVID-19 μπορούν να παραμείνουν στο σχολείο αλλά πρέπει να φορούν μάσκα για 10 ημέρες.

Μετάβαση ιστότοπων covid σε παρόχους στη Νέα Υόρκη για ανταπόκριση στην ευλογιά των πιθήκων

Σύμφωνα με το Fox 5 New York, τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στη Νέα Υόρκη έχουν ξεπεράσει τα 2.000. Ο ιός της πολιομυελίτιδας έχει επίσης ανιχνευθεί στα λύματα των πόλεων και σε γειτονικές κομητείες.

Ουκρανία: Ο υπουργός Υγείας λέει ότι η Ρωσία εμποδίζει την πρόσβαση σε φάρμακα

Ουκρανία: Ο υπουργός Υγείας της Ουκρανίας κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές ότι διαπράττουν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας εμποδίζοντας την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά φάρμακα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εκφράζει «σαφή δέσμευση» για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας

Τον περασμένο μήνα, ο ηγέτης του Βορρά Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να κινητοποιήσει» την πυρηνική αποτρεπτική της δύναμη σε οποιαδήποτε μελλοντική στρατιωτική σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σεούλ.