Πολιτική Υγείας

Πολεμική Τραμπ κατά των αμβλώσεων σε κλινικές που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ

Πολεμική Τραμπ κατά των αμβλώσεων σε κλινικές που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ

Της Γεωργίας Σκιτζή 

Η κυβέρνηση Trump δήλωσε ότι κλινικές οικογενειακού προγραμματισμού που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους, οι οποίες εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο τους Αμερικανούς με χαμηλό εισόδημα, δεν θα είναι πλέον σε θέση να παραπέμπουν τους ασθενείς για αμβλώσεις, κίνηση που οι κριτικοί υποσχέθηκαν να αμφισβητήσουν ενώπιον του δικαστηρίου. Ο νέος κανονισμός ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ στο πλαίσιο του Τίτλου Χ, ενός κυβερνητικού προγράμματος οικογενειακού προγραμματισμού που εξυπηρετεί περίπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Το πρόγραμμα επιχορηγεί επί του παρόντος τα Kέντρα Yγείας όπως αυτά που διοικούνται από το μη κερδοσκοπικό Προγραμματισμένο γονικό σύστημα, το οποίο παρέχει αντισύλληψη, διαγνωστικές εξετάσεις υγείας και αμβλώσεις. Η προγραμματισμένη γονική μέριμνα εξυπηρετεί περίπου το 41% των ασθενών του Τίτλου Χ και λαμβάνει μέχρι 60 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε ομοσπονδιακά κεφάλαια για υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού.

Για να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις των φορολογουμένων στο πλαίσιο του προγράμματος, οι κλινικές υγείας θα πρέπει να συμμορφωθούν με τον νέο κανόνα. Τα βασικά στοιχεία του περιλαμβάνουν την “απαγόρευση παραπομπής για άμβλωση ως μεθόδου οικογενειακού προγραμματισμού”, δήλωσε η υγειονομική υπηρεσία επισημαίνοντας ότι ο κανόνας «εξαλείφει την απαίτηση ότι οι πάροχοι του Τίτλου Χ προσφέρουν συμβουλές και παραπομπές σε άμβλωση».

Ο κανόνας θα απαιτήσει επίσης “σαφή οικονομικό και φυσικό διαχωρισμό μεταξύ των έργων που χρηματοδοτούνται από το κεφάλαιο X και προγραμμάτων ή εγκαταστάσεων όπου η άμβλωση είναι μια μέθοδος οικογενειακού προγραμματισμού”, αναφέρεται. Ο νόμος απαγορεύει ήδη στους αποδέκτες των κονδυλίων του Τίτλου Χ να χρησιμοποιούν τα χρήματα αυτά για να εκτελούν αμβλώσεις.

Συντηρητικές ομάδες επαίνεσαν την κίνηση της διοίκησης. “Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο Trump για τη λήψη αποφασιστικών μέτρων για την αποδέσμευση των φορολογουμένων από τη βιομηχανία μεγάλων αμβλώσεων υπό την καθοδήγηση του προγραμματισμένου γονέα», δήλωσε η πρόεδρος της ομάδας κατά των αμβλώσεων Susan B. Anthony List.

Αλλά αξιωματούχοι από τα κράτη της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνια άρχισαν αμέσως να μιλάνε για προσφυγή στα δικαστήρια: “Θα προβούμε σε νομικές ενέργειες”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λέτιτια Τζέιμς. “Αυτοί οι νέοι κανόνες είναι επικίνδυνοι και περιττοί και θα εμποδίσουν εκατομμύρια Αμερικανούς να αποκτήσουν τη φροντίδα που χρειάζονται και αξίζουν”.

Η πρόεδρος της Planned Parenthood, Leana Wen, χαρακτήρισε τον νέο κανόνα “ασυνείδητο και ανήθικο”. “Αυτός ο κανόνας θέτει σε κίνδυνο τον όρκο που πήρα για να εξυπηρετήσω τους ασθενείς και να τους βοηθήσω να λάβουν την καλύτερη απόφαση για την υγεία τους”, δήλωσε η Wen.  “Οι ασθενείς περιμένουν από τους γιατρούς να μιλούν ειλικρινά μαζί τους, να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους, να τους βοηθήσουν όταν έχουν ανάγκη”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί και αυτό επιβάλλεται να το γνωρίζουν όσοι παίρνουν θέση πίσω από το τιμόνι

Το CDC θα πρέπει να παρακολουθεί περισσότερες πρωτοφανείς λοιμώξεις COVID-19 για να προλάβει την πανδημία, προειδοποιούν οι ειδικοί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κυβέρνηση της Σουηδίας αρνήθηκε να συστήσει τον εμβολιασμό covid παιδιών κάτω των 12 αφού διαπίστωσε ότι θα είχε μικρό ιατρικό όφελος από αυτό

Η Σουηδική κυβέρνηση συνιστά εμβόλια για παιδιά 12 ετών και άνω από τον Οκτώβριο του 2021 και συνιστά εμβόλια για παιδιά υψηλού κινδύνου μεταξύ 5 και 11 ετών.

Μαγιορκίνης: Τάση αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας

Μαγιορκίνης: Στην Ελλάδα, η πανδημία δείχνει σημεία σταθεροποίησης, με μία τάση επίσης αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες, είπε ο επιδημιολόγος - καθηγητής στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την Covid από το υπουργείο Υγείας.

Παπαευαγγέλου: 8 στις 10 νέες εισαγωγές οφείλονται στην Όμικρον

Παπαευαγγέλου: Όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου, σταδιακά παρατηρείται αύξηση των νέων νοσηλειών που οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον. Συγκεκριμένα, 8 στους 1ο ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο είναι με την μετάλλαξη Όμικρον, διευκρίνισε και υπογράμμισε πως η νόσηση με την Όμικρον δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα.

Γκάγκα: Ξεκινά την επόμενη εβδομάδα η διάθεση αντιικών χαπιών κατ' οίκον

Γκάγκα: Η θεραπεία με τα αντιικά χάπια απευθύνεται σε όσους συνανθρώπους μας είναι άνω των 18 ετών και έχουν προβλήματα υγείας, πλην των εγκύων, σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός.

Θάνος Πλεύρης: Επαναφορά μουσικής και απελευθέρωση ωραρίου στη διασκέδαση

Πλεύρης μέτρα: Mερική αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων από 30 Ιανουαρίου αποφάσισε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Τα νέα μέτρα ανακοίνωσε προ ολίγου ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Θετική η επιτροπή ειδικών στη μουσική και το 50% πληρότητας στα γήπεδα

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων μέτρα: Κλείδωσαν τα μέτρα ,σύμφωνα με πληροφορίες του healthweb, επιστρέφει η μουσική μόνο για καθήμενους, χωρίς παράλληλα να επεκτείνεται το ωράριο σε εστίαση και διασκέδαση. 50% πληρότητα στα γήπεδα, μία εβδομάδα παράταση στα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στη Βρετανία από σήμερα

Ηνωμένο Βασίλειο μέτρα: Από σήμερα χαλαρώνουν οι περιορισμοί στη Βρετανία, καθώς το Plan B φαίνεται πως δεν είναι απαραίτητο πλέον και οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να φορούν μάσκες παντού ή να έχουν το Covid pass.

Η Δανία χαλαρώνει τους περιορισμούς της για την COVID παρόλο που η γειτονική Σουηδία παρέτεινε τους περιορισμούς για άλλες 15 ημέρες.

Η Σουηδία διέταξε τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια να κλείνουν στις 23:00 και προέτρεψε τους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι όταν είναι δυνατόν.