Πολιτική Υγείας

Παπαευαγγέλου: Μας αξίζουν συγχαρητήρια για την αυτοσυγκράτηση και την πειθαρχία

Παπαευαγγέλου: Μας αξίζουν συγχαρητήρια για την αυτοσυγκράτηση και την πειθαρχία

Παπαευαγγέλου: Παρά τους αυστηρούς ελέγχους δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις σχετικά με τη μάσκα. Στα μεγάλα αστικά κέντρα υπολογίστηκε μόλις 16 τοις εκατό αύξηση της κινητικότητας. Έχουμε τη δυνατότητα να προλάβουμε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Παρακολουθούμε καθημερινά όλους τους δείκτες.

Ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας σήμερα, Παρασκευή 22 Ιανουαρίου και ώρα 18:00, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη. Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Όπως δήλωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, “παρατηρείται μια σταθεροποίηση της επιδημίας μέσα στην επικράτεια. Φαίνεται ότι δεν είναι εύκολο μέσα στην καρδιά του χειμώνα να μειωθούν τα κρούσματα. Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει ανάμεσα μας και υπολογίζεται πως περίπου 6.οοο ενεργά κρούσματα εντοπίζονται στη χώρα μας. Επίσης παρατηρείται μείωση του επιδημολογικού φορτίου με εξαίρεση ορισμένες περιοχές. Γίνονται πάνω από 25.οοοο τεστ την ημέρα, ενώ ο συνολικός δείκτης θετικότητας παρέμεινε κάτω από το 2%. Ο πραγματικός αριθμός φορέων είναι μεγαλύτερος αφού δεν γνωρίζουμε τους ασυμπτωματικούς.

Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερός με μικρές πτωτικές τάσεις. Για πρώτη φορά οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν κάτω από τους 300 αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας αλλά και του ΕΚΑΒ η πληρότητα των απλών κλινών και των κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια είναι 23 και 49 τοις εκατό αντίστοιχα. Σήμερα  πια ένα μήνα μετά τα Χριστούγεννα ξεκάθαρα λέμε ότι η έξαρση της επιδημίας λόγω των γιορτών δεν συνέβη. Η πλειοψηφία έδειξε υπευθυνότητα και ωριμότητα και μας αξίζουν συγχαρητήρια. Στο τέλος θα φανεί ποιοι ήταν οι σοβαροί λαοί της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση και πειθαρχία.

Οι εικόνες στο λιανεμπόριο από τα ΜΜΕ αφήνουν ανάμεικτα συναισθήματα, αν και φαίνεται να τηρούνται τα μέτρα. Παρά τους αυστηρούς ελέγχους δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις σχετικά με τη μάσκα. είναι νωρίς όμως για να δούμε το αποτύπωμα ακόμα. Στα μεγάλα αστικά κέντρα υπολογίστηκε μόλις 16 τοις εκατό αύξηση της κινητικότητας. Έχουμε τη δυνατότητα να προλάβουμε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, καθώς παρακολουθούμε καθημερινά όλους τους δείκτες. Στις περιοχές με πολλά κρούσματα συστήνουμε παρέμβαση με αυξημένα τεστ.

Το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, αποτελεί προτεραιότητα. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα ανοίξει την 1/2. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι θα υπάρχουν κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τα παιδιά όλων των βαθμίδων έχουν αποδείξει ότι τηρούν τα μέτρα. Μόλις ο,1 τοις εκατό των τμημάτων της πρωτοβάθμιας είναι σε αναστολή. Στις κόκκινες περιοχές η δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα παραμείνει κλειστή και θα συνεχίσει η τηλεκπαίδευση. Όλοι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Πάντα μάσκα και αποστάσεις. Τα εμβόλια αποτελούν σπουδαίο όπλο αλλά η συμβολή τους θα γίνει εμφανής μετά από επαρκή εμβολιασμό του πληθυσμού.

Αν υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων θα παρέμβουμε. Ο ιός παραμονεύει. Περιμένει ένα λάθος μας βήμα. Στη χώρα μας ωστόσο είμαστε τυχεροί λόγω σύντομου χειμώνα, καθώς επιβεβαιώνεται η συσχέτιση της θερμοκρασίας με τη μεταδοτικότητα του ιού. Κάθε βαθμός σημαίνει μείωση 3 τοις εκατό κρουσμάτων”.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί COVID για τους ηλικιωμένους άνω των 85

Παπαευαγγέλου: Μειώνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού - Στο 55% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Νίκος Χαρδαλιάς: Σε αναστολή παραμένουν λιανεμπόριο, κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία [vid]

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σταθμοί ψυχολογικής υποστήριξης για τους σεισμόπληκτους στην περιοχή της Θεσσαλίας

Σεισμός Θεσσαλία: Από το πρωί της Τετάρτης 3.3.2021, αμέσως μετά την εκδήλωση του πρώτου σεισμού στη Θεσσαλία, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη επικοινώνησε με τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και την Θεσσαλική Εταιρεία Ψυχικής Υγείας, Περίθαλψης και Αποκατάστασης (ΘΕΨΥΠΑ) και έδωσε οδηγίες για την οργάνωση ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης του πληθυσμού.

Στη διαχείριση κινδύνων εστιάζει ο ΠΟΥ - Έμφαση στη μείωση βιολογικών κινδύνων

"Οι πανδημίες είναι τελικά μια μορφή καταστροφής. Και καθώς είναι σημαντικό οι χώρες να θεσπίσουν πρωτόκολλα μεταξύ οργανισμών και συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για τον εντοπισμό φυσικών κινδύνων, όπως κυκλώνες και τσουνάμι, είναι εξίσου σημαντικό να γίνουν παρόμοιες προσπάθειες και επενδύσεις για τη μείωση των βιολογικών κινδύνων και την πρόληψη των εκρήξεων από καταστροφές.

Η Covid-19 θα μπορούσε να φέρει μια νέα εποχή πολιτικής στη δημόσια υγεία - Θα το κάνει;

Η πανδημία Covid-19 θα λάβει χώρα στα χρονικά της ιστορίας ως μια σεισμική παγκόσμια κρίση υγείας. Ένας τρόπος για να αντισταθμίσει τα φρικτά διόδιά της είναι με την ουσιαστική αλλαγή των προσπαθειών δημόσιας υγείας.

Χαρδαλιάς: Σε βαθύ κόκκινο από αύριο η Φωκίδα και ο Δήμος Ανωγίων Ρεθύμνης

Χαρδαλιάς: Αναστέλλεται η ένταξη της Λάρισας στο «βαθύ κόκκινο», λόγω του δεύτερου ισχυρού σεισμού των 5,9 Ρίχτερ. Από τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί ειδικό πλαίσιο για την περιοχή με έμφαση στα ζητήματα δημόσιας υγείας.

Παπαευαγγέλου: Ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε αγγίζοντας το 4%

Παπαευαγγέλου: Η λοιμωξιολόγος τόνισε πως η επιδείνωση της πανδημίας του κορωνοϊού είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Ο χειμωνιάτικος καιρός μας έκλεισε σε κλειστούς χώρους, είπε και συμπλήρωσε παράλληλα πως οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού έχουν διασπαρεί σε όλη την επικράτεια.

Επίσκεψη των πρωθυπουργών Αυστρίας & Δανίας στον Ντετανιάχου για τα εμβόλια

Την Τρίτη, πριν από το ταξίδι του στο Ισραήλ, ο καγκελάριος είχε συνάντηση στη Βιέννη με εκπροσώπους μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών που διαθέτουν μονάδες παραγωγής στην Αυστρία, όπως οι Pfizer, Novartis, Polymun και Böhringer Ingelheim, με στόχο να συνδυαστούν οι δυνατότητες της Αυστρίας στον τομέα της έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής εμβολίων κατά της Covid-19 και μεθόδων θεραπείας και να ενσωματωθούν στις συνομιλίες με τη Δανία και το Ισραήλ για κοινή παραγωγή εμβολίων.