Πολιτική Υγείας

Μητσοτάκης: Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων από την 1η Φεβρουαρίου

Μητσοτάκης: Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων από την 1η Φεβρουαρίου

Μητσοτάκης: Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, που εγκαινιάζεται την 1η Φεβρουαρίου.

Στην σημερινή καθιερωμένη επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολίτες, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, που εγκαινιάζεται την 1η Φεβρουαρίου. Μίλησε επίσης για την επικαιροποιημένη λίστα με τις ελλείψεις φαρμάκων του ΕΟΦ, αλλά και για τις προσλήψεις των Διοικητών των νοσοκομείων.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού

«Καλημέρα σε όλες και όλους! Μαζί σας και πάλι με την κυριακάτικη ανασκόπηση, με τις μεγάλες και εμβληματικές αλλά και τις μικρότερες αλλά πολύ σημαντικές δράσεις της εβδομάδας που πέρασε.

Ξεκινώ με το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο. Πρόκειται για μια ιστορική μεταρρύθμιση για τη χώρα μας, και χαίρομαι πρωτίστως επειδή υλοποιούμε τη δέσμευσή μας προς τους απόδημους Έλληνες. Τους διευκολύνουμε στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, ενισχύοντας έτσι ακόμη περισσότερο τον ακατάλυτο δεσμό τους με την πατρίδα. Χαίρομαι όμως και γιατί η πρωτοβουλία μας εξασφάλισε ευρεία πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής…

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις πολιτικές ηγεσίες σε έναν όλο και πιο κατακερματισμένο κόσμο ήταν και το θέμα στη φετινή σύνοδο κορυφής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Μπροστά στους παλιούς και τους νέους κινδύνους, όπως είναι η αύξηση των συγκρούσεων, η οικονομική αβεβαιότητα και η ψευδής πληροφόρηση, οι κοινωνίες χρειάζονται περισσότερη ασφάλεια και συνεργασία, ανάπτυξη και δουλειές, αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης ως θετικής κινητήριας δύναμης για την οικονομία και μακροπρόθεσμη στρατηγική για το κλίμα, τη φύση και την ενέργεια.

Όλα αυτά αποτελούν προτάγματα για την κυβέρνηση μας. Υλοποιούμε και έχουμε δρομολογήσει πολιτικές σε όλα αυτά τα πεδία, και θα σας αναφέρω ορισμένες από τη «σοδειά» της εβδομάδας στη συνέχεια γιατί θέλω πρώτα να επισημάνω την καινοτόμα για το ελληνικό σύστημα υγείας «Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων» που είμαστε πλέον έτοιμοι να εφαρμόσουμε από την 1η Φεβρουαρίου, σε λίγες ημέρες δηλαδή, με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών.

Τι θα είναι λοιπόν αυτή η λίστα; Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην ΗΔΙΚΑ θα απεικονίζεται η σειρά προτεραιότητας των προς εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων στα Νοσοκομεία όλης της χώρας. Η λίστα ενημερώνεται με τα απαραίτητα στοιχεία της κλινικής εκτίμησης του εκάστοτε πολίτη που κρίνεται από τον θεράποντα ιατρό – χειρουργό ότι χρήζει επέμβασης και διαλειτουργεί με κάθε αναγκαίο πληροφοριακό σύστημα δεδομένων, όπως τα Εθνικά Μητρώα Ασθενών και τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας. Για την τελική επιβεβαίωση της παραμονής ή της διαγραφής των ασθενών στη λίστα πραγματοποιείται τηλεφωνική επικοινωνία.

Από αύριο επίσης μπαίνει σε λειτουργία η πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας για τον έλεγχο των ελλείψεων φαρμάκων σε ολόκληρη τη χώρα. Δηλαδή θα αποτυπώνονται σε πραγματικό χρόνο οι πωλήσεις και τα αποθέματα των φαρμακαποθηκών, καθώς και οι πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών σε ημερήσια βάση.

Ο ΕΟΦ θα συνεχίσει να αξιολογεί το επίπεδο σοβαρότητας της έλλειψης, ανάλογα με τον όγκο των αποθεμάτων σε συνδυασμό με τον κίνδυνο ύπαρξης θεραπευτικού κενού. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ασθενείς -εάν δηλαδή μπορούν να καλυφθούν από άλλα φάρμακα, τότε η έλλειψη δεν θεωρείται σοβαρή. Όμως στην περίπτωση που δεν μπορούν, τότε η έλλειψη θα θεωρείται σοβαρή και θα λαμβάνονται μέτρα.

Τρίτη είδηση που αφορά τον χώρο της δημόσιας υγείας είναι οι προκηρύξεις για τους διοικητές των Νοσοκομείων, συγκεκριμένα για την κάλυψη 152 θέσεων Διοικητών και αναπληρωτών Διοικητών σε 95 νοσοκομεία, στο σύνολο των επτά υγειονομικών περιφερειών της χώρας. Ξεκινάμε αυτήν την μεταρρύθμιση από τον ευαίσθητο χώρο της υγείας και σταδιακά θα την επεκτείνουμε σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, εφαρμόζοντας οριζοντίως τα αξιοκρατικά κριτήρια που θεσπίσαμε…

Θα κλείσω τη σημερινή ανασκόπηση με τη μελέτη «Generative AI Greece 2030: Τα ενδεχόμενα μέλλοντα της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα» που εκπόνησε ο «Δημόκριτος» με την υποστήριξη της Ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού. Θεωρώ μια από τις εθνικές προτεραιότητες τη χρήση της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα, καθώς μπορεί να προκαλέσει επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας του Δημοσίου και των επιχειρήσεων. Στοίχημα επίσης είναι πώς θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να κάνουμε τη συμμετοχική δημοκρατία μας πιο αποτελεσματική, εκπαιδεύοντας την κοινή γνώμη σχετικά με τον κίνδυνο των λεγόμενων «deepfakes», μια πραγματική απειλή για τις κοινωνίες μας. Και δυστυχώς, η τεχνολογία μπορεί να είναι ένα βήμα μπροστά από εμάς.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και το ενδιαφέρον σας και σήμερα, σας εύχομαι να έχετε μία όμορφη Κυριακή, και θα τα πούμε ξανά την επόμενη!»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία στις λίστες χειρουργείων υπόσχεται ο Πρωθυπουργός

Μητσοτάκης: "Πρόθεσή μου δεν είναι να διχάσω την ελληνική κοινωνία"

Σχίζας: Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα ανήκουν σε ένα κοινό σύστημα υγείας

Η πολιτική ηγεσία στην ενημερωτική ημερίδα για τους Διοικητές των νοσοκομείων της χώρας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γεωργιάδης: Στόχος μας είναι να μειώσουμε το clawback και το rebate μέσα στο 2024

Γεωργιάδης: Το επενδυτικό clawback δουλεύει, η προστιθέμενη αξία που φέρνει στη χώρα είναι πολύ μεγαλύτερη των χρημάτων που δαπανά το κράτος, άρα δεν έχουμε κανένα λόγο να το σταματήσουμε.

Καρποδίνη: Από τους προϋπολογισμούς στις καινοτομίες - Δημιουργώντας ένα υγιέστερο οικονομικό μέλλον

Καρποδίνη: Η ψηφιακή καινοτομία σε συνέργεια με το δομικό εκσυγχρονισμό του οργανισμού επιστρατεύονται για την άμεση και ποιοτική εξυπηρέτηση των ασθενών, είναι εργαλεία αποτελεσματικής διαχείρισης, είπε μεταξύ άλλων η Διοικήτρια του ΕΟΠΠΥ Θεανώ Καρποδίνη στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Νίκη Τσούμα: Απαραίτητη η ομογενοποίηση των συστημάτων για να δημιουργηθούν κοινά ποιοτικά δεδομένα

Στον Φάκελο Υγείας του ασθενούς αναφέρθηκε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, κα. Νίκη Τσούμα, στο πλαίσιο συμμετοχής της στο πάνελ REVOLUTIONIZING HEALTHCARE: THE POWER OF DIGITIZED HEALTH DATA.

Γεωργιάδης: Διαφωνώ με το ύψος του clawback, έχει ανέβει πάρα πολύ

Γεωργιάδης: Το clawback στο όριο που είναι σήμερα προκαλεί στη φαρμακευτική αγορά περισσότερες ζημίες από τα οφέλη του. Ένα μεγάλο κομμάτι των ελλείψεων στα φάρμακα οφείλεται και στο πολύ μεγάλο ύψος του clawback.

Συνάντηση Γεωργιάδη με τους εκπροσώπους Περιφερειακών Ενώσεων 1.400 Διαγνωστικών Εργαστηρίων σε όλη την Ελλάδα

Γεωργιάδης: Συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, με τους εκπροσώπους των Περιφερειακών Ενώσεων που αντιπροσωπεύουν 1400 Διαγνωστικά Εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα.