Πολιτική Υγείας

Κορωνοϊός: Το εμβόλιο κατά της φυματίωσης στην προστασία από το COVID-19

Κορωνοϊός: Το εμβόλιο κατά της φυματίωσης στην προστασία από το COVID-19

Κορωνοϊός: Το εμβόλιο κατά της φυματίωσης στην προστασία από το COVID-19. Οι επιστήμονες ανέπτυξαν το εμβόλιο BCG (bacillus Calmette-Guérin) πριν από περισσότερα από 100 χρόνια για την προστασία από τη βακτηριακή λοίμωξη φυματίωση (TB).

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), μέχρι το 2004, περίπου 100 εκατομμύρια παιδιά το χρόνο λάμβαναν το εμβόλιο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η BCG έχει εγκριθεί για άτομα με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης φυματίωσης και για τη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει επίσης ότι ο εμβολιασμός με BCG σε πρώιμο στάδιο της ζωής μπορεί να μειώσει την παιδική θνησιμότητα έως και 45%, κυρίως μέσω μειωμένης ευαισθησίας στη σήψη (δηλητηρίαση από αίμα) σε βρέφη, αναπνευστικές λοιμώξεις και πυρετό.

Σε εφήβους και ηλικιωμένους, υπάρχουν επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι η BCG προστατεύει από ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το εμβόλιο προετοιμάζει το “εγγενές” ανοσοποιητικό σύστημα, την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού έναντι των ιών και άλλων εισβολέων οργανισμών. Σε αντίθεση µε την προσαρμοστική ανοσία, η ενδημική ανοσία σπάνια στοχεύει σε συγκεκριμένα παθογόνα που έχει συναντήσει ο οργανισμός στο παρελθόν. Ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες της ΚΑ αναρωτήθηκαν εάν το BCG μπορεί να μειώσει την ευαισθησία στο SARS-CoV- 2, τον ιό που προκαλεί το COVID- 19.

Μεταξύ 11 Μαΐου και 18 Ιουνίου 2020, 6.201 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έδωσαν δείγματα αίματος και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό ιστορικό τους, συμπεριλαμβανομένου του αν είχαν λάβει BCG και εμβόλια κατά δύο άλλων βακτηριακών λοιμώξεων και γρίπης. Συνολικά, 1.836 δήλωσαν ότι είχαν λάβει τον εμβολιασμό κατά του BCG, 4.275 είπαν ότι δεν τον είχαν λάβει και 90 ήταν αβέβαιοι. Όσοι είχαν εμβολιασθεί ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν ότι παρουσίασαν συμπτώματα της COVID- 19 οποιαδήποτε στιγμή κατά τους τελευταίους 6 μήνες. Συνολικά, το 3,5% του συνόλου της ομάδας  βρέθηκε θετικό για αντισώματα SARS-CoV- 2.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Mark Zuckerberg: Κάνει live στο Facebook με τον Τσιόδρα της Αμερικής

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλεται;

Η Moderna υποβάλλει το εμβόλιο για έγκριση

Αυξημένος κίνδυνος θρομβοεμβολής σε ασθενείς με covid-19

Κεραμέως: Έτσι θα ανοίξουν τα σχολεία από 1/2

Κεραμέως: Επαναλειτουργία με τήρηση αυστηρών κανονισμών των Γυμνασίων και Λυκείων από Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. Στις περιοχές με αυξημένο φορτίο τα λύκεια θα λειτουργούν εξ αποστάσεως με τηλεκπαίδευση. Ωστόσο τα λύκεια ειδικής αγωγής θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.

Παπαευαγγέλου: Θα φανεί ποιοι ήταν οι σοβαροί λαοί της Ευρώπης

Παπαευαγγέλου: Παρά τους αυστηρούς ελέγχους δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις σχετικά με τη μάσκα. Στα μεγάλα αστικά κέντρα υπολογίστηκε μόλις 16 τοις εκατό αύξηση της κινητικότητας. Έχουμε τη δυνατότητα να προλάβουμε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Παρακολουθούμε καθημερινά όλους τους δείκτες.

Υπουργείο Υγείας : Συντονισμός και ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης

Για το συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού Δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2, πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, υπό τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Ο Άντονι Φάουτσι εκφράζει το "απελευθερωτικό συναίσθημα" που νιώθει μετά τη λήξη θητείας του Τραμπ

Άντονι Φάουτσι: Το "απελευθερωτικό συναίσθημα" από τη λήξη θητείας Τραμπ. Ο Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος ειδικός για τις λοιμώδεις ασθένειες στις ΗΠΑ, μίλησε την Πέμπτη για ένα "απελευθερωτικό συναίσθημα" ότι μπορεί να πει επιστημονική αλήθεια για τον κορωνοϊό χωρίς να φοβάται τις "επιπτώσεις" από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Φοβος λοιμωξιολόγων για την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος λόγω του ανοίγματος της αγοράς

Η προσπάθεια να παραμείνει η μεταδοτικότητα σε χαμηλά επίπεδα, συνδέεται με το θέμα των εμβολιασμών. Όσο μεγαλύτερη είναι η μεταδοτικότητα, τόσο μειώνεται το όφελος των εμβολίων

Σήμερα η απόφαση για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων -Προβληματίζουν τα 480 ημερήσια κρούσματα

Βασική προτεραιότητα, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός αποτελεί για την κυβέρνηση η επαναλειτουργία των γυμνασίων και των λυκείων και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η επιστροφή των μαθητών στα θρανία την 1η Φεβρουαρίου