Πολιτική Υγείας

Κορωνοϊός: Το εμβόλιο κατά της φυματίωσης στην προστασία από το COVID-19

Κορωνοϊός: Το εμβόλιο κατά της φυματίωσης στην προστασία από το COVID-19

Κορωνοϊός: Το εμβόλιο κατά της φυματίωσης στην προστασία από το COVID-19. Οι επιστήμονες ανέπτυξαν το εμβόλιο BCG (bacillus Calmette-Guérin) πριν από περισσότερα από 100 χρόνια για την προστασία από τη βακτηριακή λοίμωξη φυματίωση (TB).

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), μέχρι το 2004, περίπου 100 εκατομμύρια παιδιά το χρόνο λάμβαναν το εμβόλιο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η BCG έχει εγκριθεί για άτομα με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης φυματίωσης και για τη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει επίσης ότι ο εμβολιασμός με BCG σε πρώιμο στάδιο της ζωής μπορεί να μειώσει την παιδική θνησιμότητα έως και 45%, κυρίως μέσω μειωμένης ευαισθησίας στη σήψη (δηλητηρίαση από αίμα) σε βρέφη, αναπνευστικές λοιμώξεις και πυρετό.

Σε εφήβους και ηλικιωμένους, υπάρχουν επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι η BCG προστατεύει από ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το εμβόλιο προετοιμάζει το “εγγενές” ανοσοποιητικό σύστημα, την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού έναντι των ιών και άλλων εισβολέων οργανισμών. Σε αντίθεση µε την προσαρμοστική ανοσία, η ενδημική ανοσία σπάνια στοχεύει σε συγκεκριμένα παθογόνα που έχει συναντήσει ο οργανισμός στο παρελθόν. Ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες της ΚΑ αναρωτήθηκαν εάν το BCG μπορεί να μειώσει την ευαισθησία στο SARS-CoV- 2, τον ιό που προκαλεί το COVID- 19.

Μεταξύ 11 Μαΐου και 18 Ιουνίου 2020, 6.201 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έδωσαν δείγματα αίματος και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό ιστορικό τους, συμπεριλαμβανομένου του αν είχαν λάβει BCG και εμβόλια κατά δύο άλλων βακτηριακών λοιμώξεων και γρίπης. Συνολικά, 1.836 δήλωσαν ότι είχαν λάβει τον εμβολιασμό κατά του BCG, 4.275 είπαν ότι δεν τον είχαν λάβει και 90 ήταν αβέβαιοι. Όσοι είχαν εμβολιασθεί ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν ότι παρουσίασαν συμπτώματα της COVID- 19 οποιαδήποτε στιγμή κατά τους τελευταίους 6 μήνες. Συνολικά, το 3,5% του συνόλου της ομάδας  βρέθηκε θετικό για αντισώματα SARS-CoV- 2.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Mark Zuckerberg: Κάνει live στο Facebook με τον Τσιόδρα της Αμερικής

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλεται;

Η Moderna υποβάλλει το εμβόλιο για έγκριση

Αυξημένος κίνδυνος θρομβοεμβολής σε ασθενείς με covid-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού δύο ψαράδες για ανθρωποκτονία από πρόθεση του Σήφη βαλυράκη

 Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο Μανώλης Φωτάκης, ένας από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν την οικογένεια Βαλυράκη, ανέφερε ότι «δύο είναι τα θετικά σημεία ότι η υπόθεση πάει στα δικαστήρια και ότι θα εκδικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Oλοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα Dentist Pass στις 22 Δεκεμβρίου

Το Dentist Pass εντάσσεται στη δράση "Υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης»" του Υπουργείου Υγείας και υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας ΜΑΕ, στο πλαίσιο του "Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0" με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU.

ΠΟΥ: Το 1/3 των γυναικών αντιμετωπίζουν μόνιμα προβλήματα υγείας μετά τον τοκετό

ΠΟΥ: Απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση για τη μείωση των μητρικών θανάτων, εστιάζοντας όχι μόνο στις άμεσες βιοϊατρικές αιτίες τους, αλλά και στη σύνθετη αλληλεπίδραση ευρύτερων συνθηκών.

Φρούριο η Αθήνα εν όψει της επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελληνική Αστυνομία με ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι «απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση κατά το χρονικό διάστημα από 06:00 έως και την 18:00 ώρα της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2023 λόγω της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού στο GREEK ECONOMIC SUMMIT 2023

Ο Δρ. Άρης Αγγελής έκλεισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας, ότι η φαρμακευτική πολιτική θα πρέπει να διασφαλίζει την ισότιμη και καθολική πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική περίθαλψη, αλλά με τρόπο που θα θωρακίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.