Επιστημονικά Νέα

Ανακαλύφθηκε ανοσοπρωτεΐνη που βλάπτει τον SARS-Cov-2

Ανακαλύφθηκε ανοσοπρωτεΐνη που βλάπτει τον SARS-Cov-2

Μια πρωτεΐνη που παράγεται από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αναστείλει έντονα τους ιούς της κορώνας, συμπεριλαμβανομένου του SARS-Cov-2, του παθογόνου που προκαλεί το COVID-19. Μια διεθνής ομάδα από τη Γερμανία, την Ελβετία και τις ΗΠΑ έδειξε με επιτυχία ότι το LY6E-Protein εμποδίζει τους κοροναϊούς να προκαλέσουν μόλυνση. “Αυτό το εύρημα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων κατά των κοροναϊών”, λέει η καθηγήτρια Stephanie Pfänder από το Τμήμα Μοριακής και Ιατρικής Ιολογίας στο Ruhr-Universität Bochum (RUB), επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε από την ομάδα στο περιοδικό Nature .

Ενίσχυση των ιών της γρίπης, μείωση των ιών της κορώνας

Η πρωτεΐνη LY6E παίζει ρόλο σε διάφορες ασθένειες: οι ερευνητές των ΗΠΑ καθηγητής John Schoggins και καθηγητής Charles Rice ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη ενισχύει τη μολυσματικότητα των ιών της γρίπης . Αντιθέτως, οι κοροναϊοί αναστέλλονται από την LY6E.

Χρηματοδοτούμενη από μια ατομική υποτροφία Marie Curie της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Stephanie Pfänder, η οποία τότε εργαζόταν στο Ινστιτούτο ιολογίας και Ανοσολογίας στην Ελβετία, επισκέφθηκε το εργαστήριο του Charles Rice στο Πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης το 2017, προκειμένου να εντοπίσει γονίδια που αποτρέπουν τον κοροναϊό λοιμώξεις. “Αυτό οδήγησε στην ανακάλυψη ότι η LY6E έχει το αντίθετο αποτέλεσμα στους κοροναϊούς σε σύγκριση με τους ιούς της γρίπης”, εξηγεί ο ερευνητής. Περαιτέρω έρευνες έδειξαν ότι η πρωτεΐνη άσκησε αυτό το ανασταλτικό αποτέλεσμα σε όλους τους κοροναϊούς που αναλύθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των παθογόνων που προκαλούν SARS και Mers καθώς και του SARS-Cov-2 που προκαλεί COVID-19.

Οι ιοί δεν μπορούν να συντηχθούν

Δοκιμές με διαφορετικές κυτταρικές καλλιέργειες έδειξαν ότι το LY6E επηρεάζει την ικανότητα του ιού να συντήκεται με τα κύτταρα ξενιστές. “Εάν ο ιός δεν μπορεί να συντηχθεί με αυτά τα κύτταρα, δεν μπορεί να προκαλέσει μόλυνση”, εξηγεί ο αντίστοιχος συγγραφέας καθηγητής Volker Thiel από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης.

Η επικύρωση σε ένα ζωικό μοντέλο πέτυχε χάρη στη συνεργασία με το εργαστήριο του John Schoggins στο Νοτιοδυτικό Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Τέξας. Τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν εκεί οδήγησαν στην ανακάλυψη ότι η παραλλαγή ποντικού της πρωτεΐνης που ονομάζεται Ly6e είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανοσοκυττάρων από λοιμώξεις. Απουσία Ly6e, ανοσοκύτταρα όπως δενδριτικά κύτταρα και Β-κύτταρα γίνονται πιο ευαίσθητα σε μόλυνση και ο αριθμός τους μειώνεται δραματικά. Τα ποντίκια που στερούνται Ly6e σε ανοσοκύτταρα είναι πολύ ευαίσθητα σε έναν κανονικά μη θανατηφόρο κοροναϊκό ποντικού και υποκύπτουν σε λοίμωξη.

Κατανόηση βασικών εννοιών

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο κοροναϊός ποντικού που χρησιμοποιείται στο πείραμα διαφέρει σημαντικά από το παθογόνο που προκαλεί την τρέχουσα εκδήλωση του COVID-19 – για παράδειγμα, προκαλεί ηπατίτιδα παρά αναπνευστική νόσο. Παρ ‘όλα αυτά, είναι ευρέως αποδεκτό ως πρότυπο για την κατανόηση των βασικών εννοιών της αντιγραφής του κορανοϊού και των ανοσολογικών αποκρίσεων σε ένα ζωντανό ζώο.

“Η μελέτη μας παρέχει νέες γνώσεις για το πόσο σημαντικά αυτά τα αντιιικά γονίδια είναι για τον έλεγχο της ιογενούς λοίμωξης και για επαρκή ανοσοαπόκριση ενάντια στον ιό”, λένε οι συγγραφείς. “Επειδή το LY6E είναι μια φυσική ανθρώπινη πρωτεΐνη, ελπίζουμε ότι αυτές οι γνώσεις θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη θεραπειών που μπορεί κάποια μέρα να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία λοιμώξεων από κοροναϊούς.” Μια θεραπευτική προσέγγιση που μιμείται τον μηχανισμό δράσης του LY6E μπορεί να παρέχει μια πρώτη γραμμή άμυνας έναντι νέων μολύνσεων κοροναϊού .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Νανοθεραπευτική προσέγγιση για επιθετικούς όγκους εγκεφάλου

Αποκωδικοποιήθηκε το... κρυφό μήνυμα στο αλεξίπτωτο του Perseverance

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η πανδημία μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά έναν ολόκληρο χρόνο στις ΗΠΑ

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η πανδημία Covid-19, μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά έναν ολόκληρο χρόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας., ενώ  εκτιμάται ότι την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε μία τέτοια δραματική πτώση ήταν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο ρόλος των μονοκλωνικών αντισωμάτων στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Οι νέες μεταλλάξεις του ιού γίνονται όλο και πιο συχνές ανά την υφήλιο, και δημιουργούν εύλογη ανησυχία, κυρίως η μετάλλαξη B.1.351 που πρωτοεμφανίστηκε στη Νότια Αφρική, για την πιθανή ανθεκτικότητα τους, τόσο στις τρέχουσες θεραπευτικές προσεγγίσεις, όσο και στα εμβόλια.

Διεθνής μελέτη διαπίστωσε αυξημένη θνησιμότητα COVID-19 σε ενήλικες με σύνδρομο Down

Κορωνοϊός: Μια νέα μελέτη από διεθνή ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι οι ενήλικες με σύνδρομο Down είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από COVID-19 σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, υποστηρίζοντας την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό ατόμων με τη συγκεκριμένη γενετική διαταραχή.

Η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία ευθύνεται για μια σειρά σοβαρών παθήσεων

Η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας ομάδας σπάνιων γενετικών διαταραχών, αλλά μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε κοινές ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες και η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης.

Πώς νιώθουν οι άνθρωποι που δεν έχουν την αίσθηση της αφής

Αφή: Ένα από τα τεράστια προβλήματα στην ανάπτυξη αυτοκινούμενων ρομπότ είναι η επίγνωση της θέσης του σώματος. Εμείς ως άνθρωποι και ζώα το έχουμε λύσει πολύ καλά - αισθανόμαστε όταν αγγίζουμε κάτι και γνωρίζουμε πολύ καλά τα όρια του φυσικού μας εαυτού. Αλλά πώς - είναι απολύτως κρίσιμη η αίσθηση της αφής;

Η mRNA τεχνολογία των εμβολίων κατά του κορωνοϊού μπορεί να αξιοποιηθεί στη θεραπεία του καρκίκου

Επιστημονικά νέα: Οι επιστήμονες διερευνούν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιείται στα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού ως τρόπου καταπολέμησης του καρκίνου. Σύμφωνα με τους ειδικούς το αγγελιαφόρο RNA ή mRNA - η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού - μπορεί να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος για να αναγνωρίσει τα καρκινικά κύτταρα και να τους επιτεθεί. 

Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανοσία της αγέλης

Εκτιμάται ότι ο κορωνοϊός είναι πάνω από 10 φορές πιο μολυσματικός από τη γρίπη, οπότε η επίτευξη ανοσίας της αγέλης εκθέτοντας σκόπιμα σε κάποιον που είναι άρρωστος με τον ιό είναι επικίνδυνη, λόγω του υψηλού κινδύνου θανάτου.