Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός ανοσία: Το σώμα μπορεί να δημιουργήσει Β κύτταρα ειδικά για τον SARS-CoV-2

Κορωνοϊός ανοσία: Το σώμα μπορεί να δημιουργήσει Β κύτταρα ειδικά για τον SARS-CoV-2

Μια ομάδα ερευνητών από την Αυστραλία δημοσίευσε μια προκαταρκτική μελέτη, δείχνοντας ότι το σώμα μπορεί να δημιουργήσει Β κύτταρα ειδικά για τον SARS-CoV-2.

Κορωνοϊός ανοσία: Κάθε φορά που καταπολεμάμε μια λοίμωξη αφήνουμε πίσω ορισμένα κύτταρα που θυμούνται πώς μοιάζει αυτός ο εισβολέας. Αυτά ονομάζονται κύτταρα μνήμης και η δουλειά τους, σε περίπτωση άλλης «εισβολής», είναι να προειδοποιήσουν έγκαιρα το ανοσοποιητικό μας σύστημα.  Έχουμε δύο κύρια μέρη της προσαρμοστικής μας ανοσοαπόκρισης: Β κύτταρα και Τ κύτταρα. Και τα δύο μπορούν να δημιουργήσουν «μνήμη». Τα Β κύτταρα δημιουργούν αντισώματα, τα οποία προσδένονται και καταστρέφουν παράγοντες που προκαλούν ασθένειες όπως ιούς και βακτήρια.

Μια ομάδα ερευνητών από την Αυστραλία δημοσίευσε μια προκαταρκτική μελέτη, δείχνοντας ότι το σώμα μπορεί να δημιουργήσει Β κύτταρα ειδικά για τον SARS-CoV-2. Η έρευνα έδειξε ότι αυτά τα κύτταρα διαρκούν τουλάχιστον οκτώ μήνες και πιθανότατα ακόμα περισσότερο.

Ενώ οι ερευνητές από την Αυστραλία είδαν μια πτώση στα κυκλοφορούντα αντισώματα κατά του ιού μετά από δύο μήνες στο αίμα των 25 ασθενών που εξέτασαν, βρήκαν κύτταρα μνήμης Β κατά δύο σημαντικών μερών του ιού: την πρωτεΐνη-ακίδα και μια δομική πρωτεΐνη του ιού.

Έχουν υπάρξει μόλις 26 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις επαναμόλυνσης σε όλο τον κόσμο μέχρι στιγμής. Με 60 εκατομμύρια άτομα που έχουν μολυνθεί παγκοσμίως, η εκ νέου μόλυνση φαίνεται να είναι ένα πολύ σπάνιο συμβάν. Τι γίνεται με τα Τ κύτταρα; Αυτά είναι κύτταρα που συνδέονται άμεσα με μολυσμένα ανθρώπινα κύτταρα μέσα στο σώμα και τα καταστρέφουν. Όλα τα μολυσμένα κύτταρα που έχουν μέσα τους λαθραία τμήματα του παθογόνου εκπέμπουν σήματα SOS που επιτρέπουν στα Τ κύτταρα να βρουν που είναι κρυμμένος ο εχθρός.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημοσίευσαν μια μελέτη τον Σεπτέμβριο που δείχνει τις αποκρίσεις μνήμης Τ κυττάρων στο SARS-CoV-2. Αυτό σημαίνει ότι μια ομάδα από Τ κύτταρα μπορεί να θυμάται πώς να ανταποκριθεί σε μολυσμένα με ιό κύτταρα, πολύ μετά την εκκαθάριση της αρχικής λοίμωξης. Ωστόσο η μελέτη δεν έδωσε στοιχεία για το πόσο διαρκεί αυτό. Μια πιο πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε ως προκαταρκτική έκθεση από ερευνητές στην Κίνα και τη Γερμανία, απαντά σε αυτό το ερώτημα. Οι ερευνητές μελέτησαν ασθενείς από τη Γουχάν, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα περιστατικά COVID και επομένως έχουν τις παλαιότερες ανοσολογικές αντιδράσεις. Οι αποκρίσεις μνήμης των Τ κυττάρων υπήρχαν εννέα μήνες μετά τη μόλυνση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τα βοηθητικά Τ κύτταρα προστατεύουν τους περισσότερους μετά την προσβολή από covid-19

Αποτλεσματικό φάρμακο για την ανάρρωση από Covid-19

"Ξιφουλκούν" οι επιστήμονες για την ανοσία της αγέλης

Επιστήμονες εντοπίζουν θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην πρόληψη βακτηριακών λοιμώξεων

Έρευνα: Επιστήμονες που μελετούν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού κατά των βακτηριακών λοιμώξεων έχουν εντοπίσει μια θρεπτική ουσία - την ταυρίνη - που βοηθά το έντερο να θυμάται προηγούμενες λοιμώξεις και να σκοτώνει τα βακτήρια που εισβάλλουν, όπως το Klebsiella pneumoniae (Kpn).

Πώς μια αγκαλιά πριν το γεύμα βοηθάει στην απώλεια βάρους

Για την παραγωγή ωκυτοκίνης βοηθούν ιδιαίτερα οι σεξουαλικές επαφές ή ο αυνανισμός. Τα χάδια είναι εξίσου αποτελεσματικά. Είναι εντυπωσιακό το πώς κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, η ωκυτοκίνη απελευθερώνεται με τρομερή ταχύτητα – σαν να πατιέται κάποιο κουμπί! - φέρνοντας άμεσα τα ευεργετικά της αποτελέσματα.

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι των θαλασσών

Το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι στον κόσμο - ικανό να τρώει θαλάσσια θηλαστικά που ζυγίζουν αρκετές εκατοντάδες κιλά - είναι ο μεγάλος λευκός καρχαρίας. Τα μόνα δύο ψάρια που είναι μεγαλύτερα από τον μεγάλο λευκό καρχαρία είναι ο καρχαρίας φάλαινα και ο καρχαρίας basking και τα δύο όμως τρ΄ρφονται απλώς με πλαγκτόν.

Έρευνες διαπιστώνουν τα οφέλη της κατανάλωσης στους άντρες

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν τους περισσότερους καφέδες μέσα στην ημέρα είχαν μειωμένο κατά 9% κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σε σχέση με εκείνους που έπιναν ελάχιστους καφέδες έως καθόλου.