ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Θα μπορούσαν τα υπάρχοντα εμβόλια να χρησιμεύσουν στον κοροναϊό

Θα μπορούσαν τα υπάρχοντα εμβόλια να χρησιμεύσουν στον κοροναϊό
Εάν ένα ήδη εγκεκριμένο εμβόλιο θα μπορούσε να μειώσει τη σοβαρότητα του COVID-19, αυτό θα ήταν πραγματικά καλό νέο. Το BCG (εμβόλιο φυματίωσης) έχει προσελκύσει την προσοχή επειδή είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο εμβόλιο που ίσως θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο της νόσου COVID-19.
 
Μερικές μελέτες εντόπισαν μια ενδιαφέρουσα σχέση μεταξύ της σοβαρότητας του COVID-19 σε μια χώρα και του αριθμού των πληθυσμών που εμβολιάστηκαν με BCG. Τον περασμένο αιώνα, αυτό το εμβόλιο έχει προστατεύσει εκατομμύρια ανθρώπους από τη φυματίωση. 
Πάντως, σε απάντηση στα άρθρα που ισχυρίζονται ότι υπάρχει θετικό όφελος από το εμβόλιο BCG στη μείωση της σοβαρότητας της νόσου COVID-19, υπάρχει ίσος αριθμός αναφορών που απορρίπτουν αυτά τα ευρήματα.
 
Είναι προφανές ότι στις αρχικές μελέτες υπήρχαν πολλές αστήρικτες υποθέσεις. Γνωρίζουμε ότι τα ποσοστά πρόσληψης εμβολίων είναι συχνά ανακριβή και οι χώρες υπολογίζουν διαφορετικά τα ποσοστά θνησιμότητας. Υπάρχουν επίσης πολλοί παράγοντες σύγχυσης που παρεμποδίζουν την εξαγωγή συμπερασμάτων, όπως η πυκνότητα του πληθυσμού, η μέση ηλικία και τα ποσοστά των τεστ SARS-CoV-2.
 
Τα ποσοστά λήψης εμβολιασμού για όλα τα εμβόλια σε μία μόνο χώρα είναι συχνά αρκετά παρόμοια. Έχει προταθεί ότι η συσχέτιση της νόσου COVID-19 και του εμβολίου BCG αντανακλά στην πραγματικότητα ένα άλλο εμβόλιο που μεσολαβεί στην προστασία.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ έχουν προτείνει ότι το εμβόλιο κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς (MMR) θα μπορούσε να συμβάλει στην προώθηση μιας προστατευτικής ανοσοαπόκρισης έναντι του SARS-CoV-2.
 
Το MMR χορηγείται συνήθως σε όλα τα βρέφη ηλικίας εννέα μηνών, οπότε αυτή η υπόθεση ταιριάζει με την παρατήρηση ότι τα παιδιά φαίνεται να είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στη νόσο COVID-19. Η ανάλυση της δομής των βασικών πρωτεϊνών στους ιούς της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς έδειξε ότι υπάρχει κάποια απροσδόκητη ομοιότητα με ορισμένες πρωτεΐνες στον ιό SARS-CoV-2. Συγκεκριμένα, η «ακίδα πρωτεΐνης» του SARS-CoV-2 είναι 20% συγκρίσιμη με την «πρωτεΐνη σύντηξης» της ιλαράς. Δεν είναι γνωστό εάν αυτό είναι αρκετά κοντά για να οδηγήσει σε μια διασταυρούμενη αντιδραστική ανοσοαπόκριση, αλλά αυτό είναι πιθανό να είναι το επίκεντρο της μελλοντικής έρευνας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τα ευεργετικά οφέλη της βρώμης στην υγεία

Τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για το σεξ με παιδιά - εφήβους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πέντε γλώσσες της αγάπης: Εσείς ποια χρησιμοποιείτε

Οι πέντε γλώσσες της αγάπης: Σύμφωνα με τον Δρ. Gary Chapman, σύμβουλο γάμου και συγγραφέα του μπεστ σέλερ βιβλίου "Οι 5 Γλώσσες της Αγάπης: Τα μυστικά για μια αγάπη που διαρκεί", το κλειδί για μια υγιή και μακρά σχέση είναι η εκμάθηση των γλωσσών αγάπης. Υπάρχουν πέντε διαφορετικές γλώσσες αγάπης που ο καθένας από εμάς "ομιλεί" προκειμένου να περιγράψει και να εκφράσει  - μαντέψατε τι- αγάπη.

Η ποιότητα της μνήμης των μαρτύρων

Μάρτυρας σε δίκη: Η ποιότητα της μνήμης.Το περιεχόμενό του, οι αναμνήσεις, απέχουν πολύ από το να είναι μια πιστή αναπαράσταση της πραγματικότητας. Όταν λέμε κάτι, το κάνουμε διαφορετικά κάθε φορά. Στην πραγματικότητα, στην ιατροδικαστική ψυχολογία, οι μάρτυρες καλούνται να μην πουν τα γεγονότα σε κανέναν, σε μια προσπάθεια να μην μολύνουν τις μνήμες. Είναι αστείο πώς λειτουργεί το μυαλό μας, και ιδίως η μνήμη των μαρτύρων.

Γιατί η περιέργεια είναι μία από τις γλώσσες της αγάπης

Η περιέργεια στον έρωτα: Όταν κάποιος θέλει να μάθει για εσένα... Οι πέντε ερωτικές γλώσσες—ένα πλαίσιο για το πώς δίνουμε και λαμβάνουμε αγάπη που δημιουργήθηκε από τον ψυχολόγο Γκάρι Τσάπμαν το 1992 ⁠—περιλαμβάνουν ποιοτικό χρόνο, δώρα, πράξεις υπηρεσίας, λέξεις επιβεβαίωσης και σωματική αφή.  Όσο κι αν μου αρέσει να λαμβάνω και τις πέντε επιδείξεις φροντίδας, πάντα ένιωθα ότι η πιο αληθινή μου ερωτική γλώσσα έλειπε από αυτή τη λίστα.

Γιατί μένουμε αμέτοχοι σε μία κατάσταση

Ο αδιάφορος μάρτυρας: Τι κάνει τους ανθρώπους να μένουν αμέτοχοι . Γιατί αποφασίζουμε να μην βοηθήσουμε όταν ξέρουμε ότι ο άλλος περνάει άσχημα; Γιατί μερικές φορές αποφασίζουμε να απέχουμε; Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι οι συμπεριφορές βοήθειας είναι ενστικτώδεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.  Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μην βοηθήσουν. Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Σε χαλάρωση των μέτρων προχωρά η Δανία

Κορωνοϊός Δανία: Η Δανία σχεδιάζει να επιτρέψει σε καταστήματα και κάποια σχολεία να ανοίξουν και πάλι τον Μάρτιο, σε μια πολυαναμενόμενη κίνηση που μπορεί, ωστόσο, να οδηγήσει σε άλμα τις εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω του κορωνοϊού τους επόμενους μήνες.

Εφαρμογή σε κινητό για απόδειξη εμβολιασμού εξετάζουν βρετανικό σύστημα υγείας

Βρετανία κορωνοϊός: Το βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας εξετάζει την παροχή πιστοποίησης εμβολιασμού ή πρόσφατου τεστ κορωνοϊού μέσω κινητών τηλεφώνων ώστε να διευκολύνεται η είσοδος των πολιτών σε κλειστούς χώρους εστίασης και θεαμάτων.

Εντυπωσιακή η μείωση του καπνίσματος την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα

Κάπνισμα: Εντυπωσιακή μείωση του καπνίσματος σε ποσοστό 52,4% καταγράφηκε στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία και ιδιαίτερα στους νέους καπνιστές ηλικίας 16 με 24 χρόνων, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Πως μπορείς να βρεις ξανά τη σεξουαλική σου επιθυμία;

Ερωτική επιθυμία: Η ερωτική επιθυμία δεν μπορεί να μετρηθεί ή να οριοθετηθεί, ενώ καθοριστικό ρόλο παίζουν η φάση της ζωής στην οποία βρίσκεσαι αλλά και άλλοι παράπλευροι παράγοντες όπως η κατάσταση της υγείας και το στρες. Οι προαναφερθέντες λόγοι καθιστούν αδιευκρίνιστο μεγάλο αριθμό πτυχών της υποτονικής σεξουαλικής επιθυμίας.