Πολιτική Υγείας

ΗΠΑ: Προτείνουν εμβόλιο covid μία φορά τον χρόνο για τους περισσότερους Αμερικανούς

ΗΠΑ: Προτείνουν εμβόλιο covid μία φορά τον χρόνο για τους περισσότερους Αμερικανούς

Τα αρχικά εμβόλια COVID δύο δόσεων προσέφεραν ισχυρή προστασία από σοβαρή ασθένεια και θάνατο ανεξάρτητα από την παραλλαγή, αλλά η προστασία από την ήπια λοίμωξη μειώνεται. Οι ειδικοί συνεχίζουν να συζητούν κατά πόσον ο τελευταίος γύρος των ενισχυτικών εμβολίων ενίσχυσε σημαντικά την προστασία, ιδίως για τους νεότερους, υγιείς Αμερικανούς.

ΗΠΑ: Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων πρότεινε τη Δευτέρα μια απλουστευμένη προσέγγιση για τις μελλοντικές προσπάθειες εμβολιασμού, επιτρέποντας στους περισσότερους ενήλικες και παιδιά να κάνουν μια φορά τον χρόνο ένα εμβόλιο για την προστασία από τον μεταλλασσόμενο ιό. Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί δεν θα χρειάζεται πλέον να παρακολουθούν πόσες ενέσεις έχουν κάνει ή πόσοι μήνες έχουν περάσει από το τελευταίο τους αναμνηστικό εμβόλιο. Η πρόταση έρχεται καθώς τα ενισχυτικά εμβόλια έχουν γίνει δύσκολη υπόθεση. Ενώ πάνω από το 80% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, μόνο το 16% των δικαιούχων έχει λάβει τα τελευταία ενισχυτικά που εγκρίθηκαν τον Αύγουστο. Ο FDA θα ζητήσει από την ομάδα εξωτερικών εμπειρογνωμόνων του σε θέματα εμβολίων να γνωμοδοτήσει σε συνεδρίαση την Πέμπτη. Ο Οργανισμός αναμένεται να λάβει υπόψη του τις συμβουλές τους, ενώ θα αποφασίζει για τις μελλοντικές απαιτήσεις εμβολίων για τους κατασκευαστές. Σε έγγραφα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, οι επιστήμονες του FDA λένε ότι πολλοί Αμερικανοί έχουν πλέον “επαρκή προϋπάρχουσα ανοσία” κατά του κορωνοϊού λόγω εμβολιασμού, μόλυνσης ή συνδυασμού των δύο.

Αυτό το βασικό επίπεδο προστασίας θα πρέπει να είναι αρκετό για να προχωρήσουμε σε ένα ετήσιο αναμνηστικό εμβόλιο κατά των τελευταίων στελεχών που κυκλοφορούν και να καταστήσουμε τους εμβολιασμούς COVID-19 περισσότερο σαν το ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης, σύμφωνα με τον Οργανισμό. Για ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και πολύ μικρά παιδιά, μπορεί να απαιτείται συνδυασμός δύο δόσεων για προστασία. Οι επιστήμονες του FDA και οι εταιρείες εμβολίων θα μελετήσουν τον εμβολιασμό, τα ποσοστά μόλυνσης και άλλα δεδομένα για να αποφασίσουν ποιος θα πρέπει να λάβει ένα μόνο εμβόλιο έναντι μιας σειράς δύο δόσεων. Ο FDA θα ζητήσει επίσης από την επιτροπή του να ψηφίσει σχετικά με το αν όλα τα εμβόλια θα πρέπει να στοχεύουν στα ίδια στελέχη. Αυτό το βήμα θα ήταν απαραίτητο για να καταστούν τα εμβόλια εναλλάξιμα, καταργώντας το σημερινό περίπλοκο σύστημα των πρωτογενών εμβολιασμών και των ενισχυτικών εμβολίων.

Τα αρχικά εμβόλια της Pfizer και της Moderna -η λεγόμενη πρωτογενής σειρά- στοχεύουν στο στέλεχος του ιού που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2020 και σάρωσε γρήγορα όλον τον κόσμο. Τα επικαιροποιημένα ενισχυτικά που κυκλοφόρησαν το περασμένο φθινόπωρο προσαρμόστηκαν επίσης ώστε να στοχεύουν τους συγγενείς του omicron που είχαν κυριαρχήσει. Σύμφωνα με την πρόταση του FDA, ο Οργανισμός, οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες και οι κατασκευαστές θα αποφασίζουν ετησίως για το ποια στελέχη θα στοχεύουν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, επιτρέποντας αρκετούς μήνες για την παραγωγή και την κυκλοφορία ενημερωμένων εμβολίων πριν από το φθινόπωρο. Αυτή είναι περίπου η ίδια προσέγγιση που χρησιμοποιείται εδώ και καιρό για την επιλογή των στελεχών για το ετήσιο εμβόλιο γρίπης. Τελικά, οι αξιωματούχοι του FDA λένε ότι η μετάβαση σε ένα ετήσιο πρόγραμμα θα διευκολύνει την προώθηση μελλοντικών εκστρατειών εμβολιασμού, γεγονός που θα μπορούσε τελικά να αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμού σε εθνικό επίπεδο. Τα αρχικά εμβόλια COVID δύο δόσεων προσέφεραν ισχυρή προστασία από σοβαρή ασθένεια και θάνατο ανεξάρτητα από την παραλλαγή, αλλά η προστασία από την ήπια λοίμωξη μειώνεται. Οι ειδικοί συνεχίζουν να συζητούν κατά πόσον ο τελευταίος γύρος των ενισχυτικών εμβολίων ενίσχυσε σημαντικά την προστασία, ιδίως για τους νεότερους, υγιείς Αμερικανούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ΗΠΑ ανανεώνουν την έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας για τον Covid-19

Οι επιστήμονες βρίσκουν περισσότερες ενδείξεις ότι το μητρικό γάλα όσων έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 μπορεί να προστατεύει τα βρέφη

Προστατευμένοι από σοβαρή νόσηση covid και νοσηλεία όσοι έχουν κάνει επικαιροποιημένη αναμνηστική δόση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Νότια Κορέα επεκτείνει τους περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα

Νότια Κορέα: Η χώρα θα συνεχίσει να περιορίζει την είσοδο βραχυπρόθεσμων ταξιδιωτών από την Κίνα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου λόγω ανησυχιών μετά τις διακοπές της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς.

ΕΟΔΥ: Συνεργασία με το ΙΗΙ για πρόληψη των λοιμώξεων

Το Ινστιτούτο Βελτίωσης Φροντίδας Υγείας (Institute of Health Care Improvement) πραγματοποίησε τρεις εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα με επίκεντρο την πρόληψη των λοιμώξεων σε χώρους παροχής υγείας.

Κατάθεση τροπολογίας με "δώρα" για την κάλυψη κενών στο σύστημα υγείας από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη

Σε ό,τι αφορά τις μονάδες ψυχικής υγείας ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προβλέπεται ότι εφόσον είναι χρηματοδοτούμενες από πόρους της Ε.Ε. ή και από εθνικούς πόρους, δεν υποχρεούνται να αναρτούν συμβάσεις με το Δημόσιο μέχρι 150.000 ευρώ εκτός ΦΠΑ στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) και να έχουν την υποχρέωση χρήσης του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).

Μπορούν οι υποχρεωτικές γνωστικές εξετάσεις για τους ηλικιωμένους οδηγούς να βοηθήσουν στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων;

Οι σωρευτικές εκτιμώμενες μεταβολές στον αριθμό των συγκρούσεων και των τραυματισμών από τον Μάρτιο του 2017 έως τον Δεκέμβριο του 2019 ήταν -3.670 και 959, αντίστοιχα. "Τα μέτρα ασφαλείας πρέπει να ενισχυθούν για τους ηλικιωμένους ποδηλάτες και πεζούς. Θα πρέπει, επίσης, να παρέχουμε στους ηλικιωμένους την απαραίτητη φροντίδα για την προετοιμασία της διακοπής της οδήγησης και ασφαλή, εναλλακτικά μέσα μεταφοράς", δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Haruhiko Inada, Ph.D., μεταδιδακτορικός συνεργάτης στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Johns Hopkins.