Πολιτική Φαρμάκoυ

Εμβόλιο κορωνοϊός: Θα χρειαζόμαστε εμβόλιο COVID-19 κάθε χρόνο;

Εμβόλιο κορωνοϊός: Θα χρειαζόμαστε εμβόλιο COVID-19 κάθε χρόνο;

Εμβόλιο κορωνοϊός: Είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός κατά της Covid σε ετήσια βάση με τα μέχρι τώρα δεδομένα ή δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο;

Η επιτυχημένη ανάπτυξη και κυκλοφορία των εμβολίων κατά του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο μας βοήθησε να αναπνεύσουμε ανακούφιση. Αν και σε μια χρονική περίοδο, συνειδητοποιήσαμε τον επιπολασμό των πρωτοποριακών λοιμώξεων, τα διαθέσιμα εμβόλια έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά κατά του ιού SARs-COV-2 και έχουν ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτων σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, κανένα από τα εμβόλια COVID-19 δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Δεδομένης της εμφάνισης νέων παραλλαγών, οι οποίες όχι μόνο είναι μεταδοτικές, αλλά έχουν την ικανότητα να ξεφεύγουν από την επαγόμενη από το εμβόλιο ανοσία, μπορεί κάποιος να χρειαστεί μια άλλη δόση για να ενισχύσει την ανοσολογική απόκριση για να προστατευτεί από τη μόλυνση μετά από μια καθορισμένη περίοδο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν οριστικές απαντήσεις για το αν θα χρειαστούμε ή όχι ένα ετήσιο εμβόλιο για την COVID όπως η γρίπη.

Οι αναδυόμενες παραλλαγές μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση για τα υπάρχοντα εμβόλια για την COVID

Με νέες αναδυόμενες παραλλαγές έρχονται νέες προκλήσεις. Ενώ η παραλλαγή Δέλτα ήταν μία από τις πιο θανατηφόρες του είδους της, προκαλώντας σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες, οδηγώντας σε σοβαρά, οδυνηρά συμπτώματα και στη χειρότερη περίπτωση να στοιχίσει πολλές ζωές, η Όμικρον είναι συγκριτικά πιο ήπια. Όμως λέγεται ότι είναι πολύ μεταδοτική, ενώ διαθέτει την ικανότητα να αποφεύγει τη φυσική και την επαγόμενη από το εμβόλιο ανοσία. Αυτό συμβαίνει επειδή η τελευταία παραλλαγή ανησυχίας λέγεται ότι έχει περισσότερες από 50 μεταλλάξεις, γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα να εξαπλώνεται γρηγορότερα και να αποφεύγει τις ανοσολογικές αποκρίσεις. Τούτου λεχθέντος, η μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι η αποτελεσματικότητα του τρέχοντος εμβολίου κατά των μεταλλάξεων του ιού.

Είναι πιθανό ότι η αποτελεσματικότητα και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μπορεί να μην είναι ίδια με πριν. Ένα υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου COVID-19 δεν σημαίνει ότι θα έχει υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας στον πραγματικό κόσμο. Τις περισσότερες φορές, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου διαφέρει λόγω μεταβλητών που λαμβάνουν χώρα στον πραγματικό κόσμο. Επιπλέον, το στέλεχος του κοροναϊού μεταλλάσσεται συνεχώς και το ίδιο εμβόλιο μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό σε όλες τις μεταλλαγμένες παραλλαγές. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συνέστησαν είτε την ενημέρωση των υπαρχόντων εμβολίων για την COVID είτε την ανάπτυξη εμβολίων για συγκεκριμένες παραλλαγές στο μέλλον.

Οι ειδικοί προτείνουν εναλλαγές στα εμβόλια

Η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρονπροκάλεσε ανησυχίες σε όλο τον κόσμο. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η παραλλαγή περιείχε αρκετές μεταλλάξεις που της επέτρεψαν να ξεφύγει από την ανοσία τόσο από μια φυσική μόλυνση όσο και από τα εμβόλια. Υπό το φως τέτοιων ευρημάτων, γιατροί και επαγγελματίες υγείας πρότειναν την ενημέρωση των διαθέσιμων εμβολίων κατά της COVID-19 ώστε να ταιριάζουν με τις νέες παραλλαγές. Προηγουμένως, το τεχνικό όργανο του ΠΟΥ είχε πει ότι τα τρέχοντα εμβόλια για την COVID-19 μπορεί να χρειαστεί να επεξεργαστούν εκ νέου για να διασφαλιστεί ότι είναι αποτελεσματικά κατά της Όμικρον και των μελλοντικών παραλλαγών του κορωνοϊού.

Η σύνθεση των τρεχόντων εμβολίων για την COVID ενδέχεται να χρειαστεί να ενημερωθεί για να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια θα συνεχίσουν να παρέχουν επίπεδα προστασίας που συνιστά ο ΠΟΥ έναντι λοιμώξεων και ασθενειών. Τα εμβόλια για την COVID-19 πρέπει να προκαλέσουν ανοσοαποκρίσεις που είναι ευρείες, ισχυρές και μακροχρόνιες, προκειμένου να μειωθεί η ανάγκη για διαδοχικές αναμνηστικές δόσεις. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας πιστεύει ότι οι επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δόσεις της αρχικής σύνθεσης του εμβολίου είναι απίθανο να είναι κατάλληλες ή βιώσιμες.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα εμβόλια κατά της COVID-19 θα μπορούσαν να γίνουν τακτική υπόθεση είναι η πιθανότητα μείωσης της ανοσίας. Μετά τις δύο αρχικές δόσεις του εμβολίου, η προστασία που παρέχεται από τα εμβόλια μπορεί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Δεδομένης της ξαφνικής αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων COVID-19 και του επιπολασμού των πρωτοποριακών λοιμώξεων, οι ειδικοί έχουν καταλήξει να πιστεύουν ότι η προκαλούμενη από το εμβόλιο ανοσία μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), “Τα αναδυόμενα δεδομένα δείχνουν σταθερά μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου κατά της λοίμωξης SARS-CoV2 και της COVID-19 με το πέρασμα του χρόνου από τον εμβολιασμό και πιο σημαντική μείωση στους ηλικιωμένους ενήλικες”.

Άρα οι ενισχυτικές δόσεις είναι μονόδρομος;

Τα ενισχυτικά εμβολίων κατά της COVID-19 είναι μια επέκταση των εμβολίων κατά της COVID-19, τα οποία βοηθούν στην εκ νέου έκθεση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού στο ανοσοποιητικό αντιγόνο, η μνήμη του οποίου (μετά τις δύο προηγούμενες δόσεις) μπορεί να έχει εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου. Παρόλο που ο ΠΟΥ είναι της γνώμης ότι τα ενισχυτικά εμβόλια δεν είναι μια βιώσιμη στρατηγική εμβολίου, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, έχουν αρχίσει να χορηγούν το τρίτο εμβόλιο για την COVID. Ενώ η ανοσία από τα εμβόλια για την COVID μπορεί να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να χρειάζεται να ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα συχνά, κάτι που θα μπορούσε να είναι σε διαστήματα μηνών ή και ετησίως. Ωστόσο, δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία που να υποδηλώνουν το ίδιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θεμιστοκλέους: Το καλοκαίρι ορόσημο για επιστροφή στην κανονικότητα

Οι Δανοί σκέφτονται να σταματήσουν τα αναμνηστικά εμβόλια

Η άσκηση μετά το εμβόλιο ενισχύει την ανοσολογική απόκριση

Περιορισμένα είναι προς το παρόν τα διαθέσιμα δεδομένα για τα οφέλη και τους κινδύνους χορήγησης αναμνηστικής δόσης εμβολίου covid σε εφήβους.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΕΚΑΠΥ: ‘’Βροχή’’ θα πέφτουν οι ενστάσεις στους διαγωνισμούς για  προμήθεια νοσοκομειακών φαρμάκων

ΕΚΑΠΥ : ‘’Βροχή’’ θα πέφτουν οι ενστάσεις στους διαγωνισμούς  για  προμήθεια νοσοκομειακών φαρμάκων . Ανεπίδεκτοι μαθήσεως οι υπεύθυνοι στο Υπουργείο Υγείας για το Φάρμακο .

Η πρόταση της Καλιφόρνιας για την παραγωγή ινσουλίνης θα μπορούσε να περιορίσει τις τιμές να βελτιώσει τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με μελέτη

Την CalRx θα μπορούσε κατά πάσα πιθανότητα να την πωλεί σε ολόκληρη τη χώρα, αποδίδοντας οικονομίες κλίμακας στην τιμή και τον ανταγωνισμό, δήλωσε ο Sherkow. "Εάν η CalRx τελικά επιτύχει, θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα της κυβέρνησης στα καλύτερά της: εξομάλυνση των αναποτελεσματικοτήτων της αγοράς, ενώ παράλληλα φροντίζει τους πιο άπορους πολίτες της", είπε.

Διαπυητική ιδρωταδενίτιδα: Θετικά αποτελέσματα για νέα θεραπεία

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι δύο μελέτες Φάσης 3, η BE HEARD I και η BE HEARD II, πέτυχαν τα πρωτεύοντα και τα βασικά δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία τους με στατιστική σημαντικότητα και σταθερή κλινική συνάφεια.