Πολιτική Υγείας

Ευρωπαϊκή Ένωση: Εισάγεται σύστημα επισκόπησης της πανδημίας με εθελοντική συμμετοχή των χωρών

Ευρωπαϊκή Ένωση: Εισάγεται σύστημα επισκόπησης της πανδημίας με εθελοντική συμμετοχή των χωρών

Το ποσοστό νέων κρουσμάτων ή η συχνότητα ανά 100.000 κατοίκους τις προηγούμενες 14 ημέρες και το ποσοστό των θετικών τεστ κορωνοϊού αποφασίζουν με ποιο χρώμα θα αποδοθεί μια δεδομένη περιοχή

Ευρωπαϊκή Ένωση: Τη χρήση ενός συστήματος «φωτεινού σηματοδότη» (πράσινο, πορτοκαλί και κόκκινο) αποφάσισε να χρησιμοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ζώνες κινδύνου από κορωνοϊό, στοχεύοντας στην καλύτερη επισκόπηση της πανδημίας σε όλη την ήπειρο. Υπάρχει όμως μια παγίδα: Οι χώρες συμμετέχουν σε εθελοντική βάση.

Προκειμένου να δώσει στους ταξιδιώτες στην Ευρώπη μια καλύτερη επισκόπηση των λοιμώξεων και των περιορισμών του κορωνοϊού, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εισαγάγει ένα σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» με ζώνες με χρωματική κωδικοποίηση, βάσει των επιπέδων κινδύνου: Πράσινο, πορτοκαλί και κίτρινο. Υπάρχει, επίσης, μια γκρίζα ζώνη όπου δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα.

Ένα ενιαίο σύστημα για την επικινδυνότητα κάθε περιοχής εισάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Πώς μπαίνει όμως κάθε περιοχή σε ένα από τα τρία χρώματα;

Το ποσοστό νέων κρουσμάτων ή η συχνότητα ανά 100.000 κατοίκους τις προηγούμενες 14 ημέρες και το ποσοστό των θετικών τεστ κορωνοϊού αποφασίζουν με ποιο χρώμα θα αποδοθεί μια δεδομένη περιοχή:

  • Το πράσινο είναι για περιοχές που αναφέρουν λιγότερα από 25 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και τα θετικά τεστ είναι κάτω από 4%
  • Το πορτοκαλί είναι για περιοχές που αναφέρουν λιγότερα από 50 νέα κρούσματα και τα θετικά τεστ είναι πάνω από 4% ή η συχνότητα είναι μεταξύ 25 και 150 και τα θετικά τεστ είναι κάτω από 4%.
  • Το κόκκινο είναι για περιοχές με περισσότερα από 50 νέα κρούσματα ανά 100.00 περιστατικά και τα θετικά τεστ είναι πάνω από 4% – ή η συχνότητα είναι πάνω από 150 ανά 100.000 τις τελευταίες 14 ημέρες.

Πώς ενημερώνονται οι πληροφορίες;

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) στη Στοκχόλμη θα δημοσιεύσειέναν χάρτη της ΕΕ στην ιστοσελίδα του, που θα επισημαίνει ποιο χρώμα έχει χρησιμοποιηθεί για μια δεδομένη περιοχή. Η ιστοσελίδα προσφέρει ήδη μια επισκόπηση των ταξιδιωτικών κανονισμών για καθένα από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ έχει καθορίσει ζώνες κινδύνου σύμφωνα με τη διακριτική του ευχέρεια. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε πως η προσέγγιση αυτή δημιούργησε ένα συνονθύλευμα που ήταν δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί.

«Είναι δύσκολο να γνωρίζεις πού μπορείς να ταξιδέψεις, ποιους κανόνες πρέπει να ακολουθήσεις όταν φτάσεις εκεί και ποιοι κανόνες ισχύουν όταν επιστρέψεις στην πατρίδα σου», είπε. «Πρέπει να συντονίσουμε αυτά τα μέτρα για να διευκολύνουμε τη ζωή των Ευρωπαίων». Το κορυφαίο ινστιτούτο μολυσματικών ασθενειών της Γερμανίας, το Ινστιτούτο Robert Koch, το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στον καθορισμό της πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης, θα προσαρμόσει τα μέτρα του για να κηρύξει τις περιοχές σε ζώνες κινδύνου. Μέχρι στιγμής, η υπηρεσία χρησιμοποιεί τα 50 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 7 ημέρες ως σημείο αναφοράς έως τώρα -και όχι τις 14 ημέρες που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Σήμα «κινδύνου» εκπέμπει για τον κορωνοϊό το ECDC στην Ευρώπη

Κορωνοϊός έρευνα ΕΚΠΑ: Ποιο είναι το ποσοστό της ανοσίας στον ελληνικό πληθυσμό

O Μητσοτάκης επικαλείται ευρωπαϊκό κανονισμό για πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας

Οι αλλαγές στις μετακινήσεις μετά την επιβολή των νέων μέτρων

Για άλλα πρόσωπα που χρειάζεται να μετακινηθούν για επαγγελματικούς σκοπούς, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αυτοαπασχολούμενους, αυτοί συμπληρώνουν στην ΕΡΓΑΝΗ σχετικό έγγραφο με τους κωδικούς του TAXISNET.

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θέτει όρια στην τεχνητή νοημοσύνη

Οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου, όπως για παράδειγμα αυτές που διαθέτουν ικανότητες αυτοδιδασκαλίας, πρέπει να σχεδιάζονται με τρόπο που να εξασφαλίζει τη δυνατότητα παρέμβασης από τον άνθρωπο ανά πάσα στιγμή

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας 00.30 με 05.00

Σε ισχύ από τις 6 το πρωί του Σαββάτου τα νέα μέτρα - «Δεν είναι επιλογή μου το lockdown», είπε ο πρωθυπουργός - Επέκταση της τηλεργασίας και μήνυμα-έκκληση στους νέους να τηρήσουν τα μέτρα

Χτυπάει η καμπάνα από Μητσοτάκη και Τσιόδρα

Τσιόδρας Κορωνοϊός: Κατεβαίνει το ηλικιακό όριο που προσβάλλεται από το ιό.  Αναλυτική παρουσίαση των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και της κατάστασης του Συστήματος Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα έγινε σήμερα από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα αμέσως μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού. Πρώτη σε κρούσματα είναι πλέον η ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών και δεύτερη η ηλικιακή ομάδα […]

Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει νέα μέτρα στο σημερινό του διάγγελμα

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Το απόγευμα η ανακοίνωση των μέτρων. Σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό αναμένεται να προχωρήσει απόψε στις 19:00 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με τα μέτρα που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως ενημέρωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα […]

Κίνα: Διαβεβαιώνει για αποτελεσματικές δοκιμές αξιόπιστου εμβολίου της κατά του κορωνοϊού

Κανένα εμβόλιο παγκοσμίως δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση για εμπορική διανομή σε μεγάλη κλίμακα. Όμως, οι κινεζικές Αρχές έδωσαν το «πράσινο φως» για επείγουσα χρήση ορισμένων από αυτά τα εμβόλια.