Πολιτική Υγείας

Εμβόλια Phizer: Ταξίδι μετ’ εμποδίων – Λόγοι αποστολής μειωμένου αριθμού – Σε λίστα αναμονής ο πληθυσμός του πλανήτη

Εμβόλια Phizer: Ταξίδι μετ’ εμποδίων – Λόγοι αποστολής μειωμένου αριθμού – Σε λίστα αναμονής ο πληθυσμός του πλανήτη

Πάντως, 150.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι είναι μόνο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μαζί με τους εργαζόμενους στα προνοιακά ιδρύματα όλης της χώρας.

Εμβόλια Phizer: Η Ελλάδα θα παραλάβει τελικά λιγότερες δόσεις των εμβολίων της Pfizer/BioNTech ενάντια στον κορωνοϊό. Έτσι από το 1 εκατομμύριο δόσεις που αναμέναμε μέσα στον Ιανουάριο για την έναρξη των εμβολιασμών, χθες έγινε γνωστό ότι θα παραλάβουμε 300.000 δόσεις. Το ευχάριστο είναι ότι, αν όλα εξελιχθούν ομαλά με την έγκριση του εμβολίων της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) στις 21 Δεκεμβρίου, τότε ίσως 300 χιλιάδες δόσεις εμβολίων να βρεθούν σε ελληνικό έδαφος, πριν από την Πρωτοχρονιά και οι πρώτοι εμβολιασμοί να γίνουν πριν από τον αρχικό σχεδιασμό, για τα μέσα Ιανουαρίου. Ωστόσο, οι 300.000 δόσεις του εμβολίου επαρκούν για τον εμβολιασμό 150 χιλιάδων ανθρώπων, με δεδομένη την επαναληπτική δόση που θα λάβουν.

Πάντως, 150.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι είναι μόνο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μαζί με τους εργαζόμενους στα προνοιακά ιδρύματα όλης της χώρας. Είναι η ομάδα του πληθυσμού, που σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και του Υπουργείου Υγείας, θα λάβουν πρώτοι το εμβόλιο, όσοι τουλάχιστον από αυτούς θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να εμβολιαστούν.

Ο ακριβής αριθμός των υγειονομικών που θα εμβολιαστούν θα προσδιοριστεί σήμερα, μετά από επικοινωνία του Υπουργείου Υγείας και της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, με τους Διοικητές των 7 Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας, ώστε “να μπουν άμεσα στις λίστες αυτές, ως πρώτη προτεραιότητα εμβολιασμού την αμέσως επόμενη χρονική στιγμή, από αυτήν που θα έρθει το εμβόλιο στη χώρα”, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Γιατί, όμως, θα παραλάβουμε λιγότερες δόσεις από το 1 εκατομμύριο, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας, μετά από σχετική συμφωνία με την Κομισιόν;

Λιγότερες οι πρώτες ποσότητες σε όλες οι χώρες της Ευρώπης

Η πρόσφατη αναγγελία της επίσπευσης των διαδικασιών έγκρισης των εμβολίων από τον ΕΜΑ “άναψε” τη συζήτηση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ποσότητες που θα παραλάβει η κάθε μία. Ταυτόχρονα με την Ελλάδα, το Βέλγιο επίσης, πληροφορήθηκε ότι θα παραλάβει λιγότερες από τις 600.000 δόσεις που ανέμενε τον Ιανουάριο. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της χώρας, Φρανκ Βαντενμπρούκε, δήλωσε ότι «Η Pfizer ενημέρωσε την ΕΕ ότι δεν θα υλοποιηθεί η συμφωνία για 25 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου».

Ο λόγος που επικαλέστηκε η εταιρεία είναι ένα πρόβλημα που προέκυψε στη γραμμή παραγωγής. Σύμφωνα με τους Financial Times οι πρώτες ύλες που παρουσιάζουν έλλειψη είναι τα σωματίδια λιπιδίων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του εμβολίου και έχουν σημαντική επίπτωση στην αποτελεσματικότητά του, καθώς εμποδίζουν την αποικοδόμηση του mRNA. Η εταιρεία, ωστόσο, υποσχέθηκε ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση θα ομαλοποιηθεί τον Φεβρουάριο, ώστε να επιτραπεί η συνέχιση των προγραμμάτων εμβολιασμού, όπως έχουν προγραμματιστεί. Στο Βέλγιο η έναρξη του προγράμματος εμβολιασμών έχει προγραμματιστεί για τις 5 Ιανουαρίου.

Στις μειωμένες παραλαβές εμβολίων προηγήθηκε η Μεγάλη Βρετανία, η οποία λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί πληροφορήθηκε από την εταιρεία Pfizer ότι θα παραλάβει ως πρώτη παρτίδα λιγότερα εμβόλια από αυτά που είχαν συμφωνηθεί αρχικά, ως αποτέλεσμα καθυστέρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα των πρώτων υλών. Εν τω μεταξύ, μία – μία όλες οι χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν την ίδια πληροφόρηση: Ότι θα παραλάβουν λιγότερες δόσεις από αυτές που είχαν συμφωνηθεί, γεγονός το οποίο έχει δημιουργήσει ανησυχία στα κράτη-μέλη -προφανώς δικαιολογημένη. Το συγκεκριμένο εμβόλιο, όταν εγκριθεί, θεωρείται “κλειδί” για την άρση των περιορισμών που ισχύουν σε όλην την Ευρώπη.

Pfizer: Όλες οι παρτίδες που έχουν συμφωνηθεί θα παραδοθούν εξ ολοκλήρου

Στην ανακοίνωσή της η Pfizer εξηγεί ότι «Η αύξηση της γραμμής παραγωγής πρώτων υλών χρειάστηκε περισσότερο χρόνο από τον αναμενόμενο» και συμπλήρωσε ότι «η προσαρμογή των γραμμών παραγωγής μας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν πλέον αποκατασταθεί και οι δόσεις θα προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα είμαστε σε θέση να παραδώσουμε έως 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις όπως έχει συμφωνηθεί». Μετά την αναμενόμενη έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον ΕΜΑ, οι πρώτες παρτίδες που θα παραλάβουν όλα τα κράτη της Ευρώπης – “ταυτόχρονα την ίδια μέρα” σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν– χαρακτηρίστηκαν από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας του Βελγίου, ως “συμβολικές δόσεις”.

Αμέσως μετά την έγκριση, όμως, θα οριστικοποιηθούν τα χρονοδιαγράμματα της παραλαβής των εμβολίων από την Κομισιόν, ώστε να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός όλων χωρών, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που δικαιούται η κάθε μία, αναλογικά με τις ανάγκες του πληθυσμού τους. Ο συνολικός αριθμός των εμβολίων που θα παραλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και οι τελικές δόσεις που θα φτάσουν στις χώρες δεν θα επηρεαστούν, διαβεβαιώνει η εταιρεία Pfizer. Έτσι, η Ελλάδα θα παραλάβει τον αριθμό των εμβολίων που της αναλογούν για τον πληθυσμό της, αντίστοιχα με την παρτίδα που θα παραλαμβάνει κάθε φορά η Ε.Ε.

Τη διαβεβαίωση ότι ο προγραμματισμός των εμβολιασμών θα τηρηθεί κανονικά, έδωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση, και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος υπενθύμισε ότι η χώρα μας θα παραλάβει εμβόλια και των άλλων εταιρειών, που αναμένεται να λάβουν έγκριση: “Λίαν συντόμως, την οδό του ΕΜΑ για έγκριση θα πάρουν και άλλα δύο εμβόλια μετά το εμβόλιο της Pfizer. Άρα λοιπόν είναι πολύ πιθανό τις επόμενες εβδομάδες ή μήνα να έχουμε εγκρίσεις και για άλλα εμβόλια. Και επίσης, οι δόσεις είναι η μια πίσω από την άλλη, σύμφωνα με τα συμβόλαια προαγοράς”, σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Κίνδυνος για τις ασθενέστερες χώρες να μην παραλάβουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων

Μετά την υπογραφή της έγκρισης του εμβολίου Pfizer – BioNTech θα ανακοινωθεί εκ νέου ο ακριβής αριθμός των εμβολίων. Μόνη ανησυχία υπάρχει για τις ασθενέστερες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, στις οποίες η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί να παραδώσει ικανές ποσότητες εμβολίων για την προστασία των πληθυσμών τους. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο μεγάλες και πιο πλούσιες χώρες του κόσμου να έχουν παραγγείλει περισσότερα εμβόλια απ’ όσα έχουν ανάγκη, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να μην καλυφθούν με επάρκεια οι μικρότερες χώρες.

Η Mohga Kamal Yanni, γιατρός και ανώτερη σύμβουλος πολιτικής Υγείας της οργάνωσης Oxfam GB τόνισε το πρόβλημα των ανισοτήτων στους εμβολιασμούς κατά της Covid: “Οι πλούσιες χώρες έχουν αρκετές δόσεις για να εμβολιάσουν όλους σχεδόν τους κατοίκους τους τρεις φορές, ενώ οι φτωχές χώρες δεν έχουν καν αρκετά για να καλύψουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τις ευπαθείς ομάδες”, ανέφερε. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), εάν τα ισχυρά κράτη δεν επιλύσουν σύντομα το πρόβλημα αυτό, τότε υπάρχουν χώρες που μπορεί να μην καταφέρουν να εμβολιάσουν τους πληθυσμούς τους πριν από το 2022, τη ώρα που κάποιες άλλες χώρες έχουν πλεόνασμα εμβολίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι υπεραισιόδοξη η πρόβλεψη για διαθέσιμο εμβόλιο μέχρι τον Ιανουάριο;

Ξεκινά ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό την ίδια μέρα για την όλη την Ευρώπη

Πότε θα έρθουν πραγματικά τα εμβόλια covid-19 στην Ελλάδα;

Το 42% των Ελλήνων προτίθεται να εμβολιαστεί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Μπάιντεν και ο σύμβουλός του Fauci χαρακτηρίζουν την ένοπλη βία «κρίση στη δημόσια υγεία»

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε στους πυροβολισμούς ως «επιδημία και διεθνή αμηχανία». Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε επίσης την ένοπλη βία ως «κρίση για τη δημόσια υγεία» όταν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ένα σύνολο εκτελεστικών δράσεων και προτάσεων για τον έλεγχο των όπλων.

Τα εμβόλια covid -19 θα διατίθενται σε βασικά αεροδρόμια της Αλάσκας από την 1η Ιουνίου

Οι λεπτομέρειες που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή διέφεραν από το αίτημα του τμήματος τον Μάρτιο που περιελάμβανε το ενδιαφέρον για χρήση εμβολίου μίας δόσης, βάσει διαθεσιμότητας.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Πόσες δόσεις εμβολίων περιμένουμε

Μάριος Θεμιστοκλέους: Στις 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 55-59 και στις 24 Απριλίου για την ηλικιακή ομάδα 50-54. Το επόμενο διάστημα και αφού έχουμε ένα αποτύπωμα του αριθμού των ραντεβού που θα έχουν κλειστεί, θα αποφασίσουμε το πότε θα ανοίξει η επόμενη ηλικιακή ομάδα, υπογράμμισε. Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως ήδη στην Ελλάδα έγιναν 2.530.000 εμβολιασμοί με έστω μία δόση (ποσοστό 16,75%), ενώ 777.000 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 7,35%.

Μαρία Θεοδωρίδου: Τι συμβαίνει με το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Μαρία Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο προέρχεται από έρευνες δεκαετιών και έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, χρησιμοποιώντας τον ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26. Όπως είπε όμως η πρόεδρος της επιτροπής, το εμβόλιο είναι διαφορετικό ως προς το είδος και το φορέα στον οποίο προσκολλάται σε σχέση με εκείνο της AstraZeneca.

Έκκληση γονέων για άνοιγμα σχολείων στο Λος Άντζελες

Ο Jonathon Zachreson, ένας γονέας από την Καλιφόρνια που ξεκίνησε μια από τις μεγαλύτερες εκστρατείες στη χώρα για να ανοίξει ξανά τα σχολεία, δήλωσε ότι πιστεύει πως τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών λειτουργούν «με το πρόσχημα της ασφάλειας» για να δώσουν προτεραιότητα στις ανάγκες των μελών έναντι της παιδικής εκπαίδευσης.

Η ολική ανοσοποίηση του ενήλικου πληθυσμού του Ισραήλ "έβγαλε" τη μάσκα

"Είμαστε πρωτοπόροι του κόσμου αυτή τη στιγμή που έρχεται να αναδυθεί από τον κορωνοϊό", δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε δημοσιογράφους. "Αλλά δεν έχουμε ακόμη τελειώσει με τον κορωνοϊό. Μπορεί να επιστρέψει."

Aκόμα κι αν η λήψη του εμβολίου της AstraZeneca εγκριθεί από ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές ο Fauci το αρνείται

Εν τω μεταξύ, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ κατηγόρησαν την εταιρεία ότι "συλλέγει κεράσια" δεδομένων για να κάνει ό,τι φαίνεται πως το εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό.

Η κυβέρνηση του Οντάριο του Ντάγκ Φορντ ανακοίνωσε την Παρασκευή χαλάρωση κάποιων μέτρων

"Με όλα τα πρωτόκολλα, προπληρωμένη κράτηση, κλειστά κλαμπ, μάσκες εάν οδηγείτε με κάποιον εκτός του νοικοκυριού, χωρίς συγκεντρώσεις μετά τις ώρες του τσαγιού, το γκολφ είναι τόσο ασφαλές όσο μπορεί," είπε.