Πολιτική Υγείας

Εμβόλια Phizer: Ταξίδι μετ’ εμποδίων – Λόγοι αποστολής μειωμένου αριθμού – Σε λίστα αναμονής ο πληθυσμός του πλανήτη

Εμβόλια Phizer: Ταξίδι μετ’ εμποδίων – Λόγοι αποστολής μειωμένου αριθμού – Σε λίστα αναμονής ο πληθυσμός του πλανήτη

Πάντως, 150.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι είναι μόνο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μαζί με τους εργαζόμενους στα προνοιακά ιδρύματα όλης της χώρας.

Εμβόλια Phizer: Η Ελλάδα θα παραλάβει τελικά λιγότερες δόσεις των εμβολίων της Pfizer/BioNTech ενάντια στον κορωνοϊό. Έτσι από το 1 εκατομμύριο δόσεις που αναμέναμε μέσα στον Ιανουάριο για την έναρξη των εμβολιασμών, χθες έγινε γνωστό ότι θα παραλάβουμε 300.000 δόσεις. Το ευχάριστο είναι ότι, αν όλα εξελιχθούν ομαλά με την έγκριση του εμβολίων της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) στις 21 Δεκεμβρίου, τότε ίσως 300 χιλιάδες δόσεις εμβολίων να βρεθούν σε ελληνικό έδαφος, πριν από την Πρωτοχρονιά και οι πρώτοι εμβολιασμοί να γίνουν πριν από τον αρχικό σχεδιασμό, για τα μέσα Ιανουαρίου. Ωστόσο, οι 300.000 δόσεις του εμβολίου επαρκούν για τον εμβολιασμό 150 χιλιάδων ανθρώπων, με δεδομένη την επαναληπτική δόση που θα λάβουν.

Πάντως, 150.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι είναι μόνο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μαζί με τους εργαζόμενους στα προνοιακά ιδρύματα όλης της χώρας. Είναι η ομάδα του πληθυσμού, που σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και του Υπουργείου Υγείας, θα λάβουν πρώτοι το εμβόλιο, όσοι τουλάχιστον από αυτούς θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να εμβολιαστούν.

Ο ακριβής αριθμός των υγειονομικών που θα εμβολιαστούν θα προσδιοριστεί σήμερα, μετά από επικοινωνία του Υπουργείου Υγείας και της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, με τους Διοικητές των 7 Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας, ώστε “να μπουν άμεσα στις λίστες αυτές, ως πρώτη προτεραιότητα εμβολιασμού την αμέσως επόμενη χρονική στιγμή, από αυτήν που θα έρθει το εμβόλιο στη χώρα”, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Γιατί, όμως, θα παραλάβουμε λιγότερες δόσεις από το 1 εκατομμύριο, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας, μετά από σχετική συμφωνία με την Κομισιόν;

Λιγότερες οι πρώτες ποσότητες σε όλες οι χώρες της Ευρώπης

Η πρόσφατη αναγγελία της επίσπευσης των διαδικασιών έγκρισης των εμβολίων από τον ΕΜΑ “άναψε” τη συζήτηση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ποσότητες που θα παραλάβει η κάθε μία. Ταυτόχρονα με την Ελλάδα, το Βέλγιο επίσης, πληροφορήθηκε ότι θα παραλάβει λιγότερες από τις 600.000 δόσεις που ανέμενε τον Ιανουάριο. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της χώρας, Φρανκ Βαντενμπρούκε, δήλωσε ότι «Η Pfizer ενημέρωσε την ΕΕ ότι δεν θα υλοποιηθεί η συμφωνία για 25 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου».

Ο λόγος που επικαλέστηκε η εταιρεία είναι ένα πρόβλημα που προέκυψε στη γραμμή παραγωγής. Σύμφωνα με τους Financial Times οι πρώτες ύλες που παρουσιάζουν έλλειψη είναι τα σωματίδια λιπιδίων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του εμβολίου και έχουν σημαντική επίπτωση στην αποτελεσματικότητά του, καθώς εμποδίζουν την αποικοδόμηση του mRNA. Η εταιρεία, ωστόσο, υποσχέθηκε ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση θα ομαλοποιηθεί τον Φεβρουάριο, ώστε να επιτραπεί η συνέχιση των προγραμμάτων εμβολιασμού, όπως έχουν προγραμματιστεί. Στο Βέλγιο η έναρξη του προγράμματος εμβολιασμών έχει προγραμματιστεί για τις 5 Ιανουαρίου.

Στις μειωμένες παραλαβές εμβολίων προηγήθηκε η Μεγάλη Βρετανία, η οποία λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί πληροφορήθηκε από την εταιρεία Pfizer ότι θα παραλάβει ως πρώτη παρτίδα λιγότερα εμβόλια από αυτά που είχαν συμφωνηθεί αρχικά, ως αποτέλεσμα καθυστέρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα των πρώτων υλών. Εν τω μεταξύ, μία – μία όλες οι χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν την ίδια πληροφόρηση: Ότι θα παραλάβουν λιγότερες δόσεις από αυτές που είχαν συμφωνηθεί, γεγονός το οποίο έχει δημιουργήσει ανησυχία στα κράτη-μέλη -προφανώς δικαιολογημένη. Το συγκεκριμένο εμβόλιο, όταν εγκριθεί, θεωρείται “κλειδί” για την άρση των περιορισμών που ισχύουν σε όλην την Ευρώπη.

Pfizer: Όλες οι παρτίδες που έχουν συμφωνηθεί θα παραδοθούν εξ ολοκλήρου

Στην ανακοίνωσή της η Pfizer εξηγεί ότι «Η αύξηση της γραμμής παραγωγής πρώτων υλών χρειάστηκε περισσότερο χρόνο από τον αναμενόμενο» και συμπλήρωσε ότι «η προσαρμογή των γραμμών παραγωγής μας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν πλέον αποκατασταθεί και οι δόσεις θα προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα είμαστε σε θέση να παραδώσουμε έως 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις όπως έχει συμφωνηθεί». Μετά την αναμενόμενη έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον ΕΜΑ, οι πρώτες παρτίδες που θα παραλάβουν όλα τα κράτη της Ευρώπης – “ταυτόχρονα την ίδια μέρα” σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν– χαρακτηρίστηκαν από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας του Βελγίου, ως “συμβολικές δόσεις”.

Αμέσως μετά την έγκριση, όμως, θα οριστικοποιηθούν τα χρονοδιαγράμματα της παραλαβής των εμβολίων από την Κομισιόν, ώστε να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός όλων χωρών, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που δικαιούται η κάθε μία, αναλογικά με τις ανάγκες του πληθυσμού τους. Ο συνολικός αριθμός των εμβολίων που θα παραλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και οι τελικές δόσεις που θα φτάσουν στις χώρες δεν θα επηρεαστούν, διαβεβαιώνει η εταιρεία Pfizer. Έτσι, η Ελλάδα θα παραλάβει τον αριθμό των εμβολίων που της αναλογούν για τον πληθυσμό της, αντίστοιχα με την παρτίδα που θα παραλαμβάνει κάθε φορά η Ε.Ε.

Τη διαβεβαίωση ότι ο προγραμματισμός των εμβολιασμών θα τηρηθεί κανονικά, έδωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση, και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος υπενθύμισε ότι η χώρα μας θα παραλάβει εμβόλια και των άλλων εταιρειών, που αναμένεται να λάβουν έγκριση: “Λίαν συντόμως, την οδό του ΕΜΑ για έγκριση θα πάρουν και άλλα δύο εμβόλια μετά το εμβόλιο της Pfizer. Άρα λοιπόν είναι πολύ πιθανό τις επόμενες εβδομάδες ή μήνα να έχουμε εγκρίσεις και για άλλα εμβόλια. Και επίσης, οι δόσεις είναι η μια πίσω από την άλλη, σύμφωνα με τα συμβόλαια προαγοράς”, σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Κίνδυνος για τις ασθενέστερες χώρες να μην παραλάβουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων

Μετά την υπογραφή της έγκρισης του εμβολίου Pfizer – BioNTech θα ανακοινωθεί εκ νέου ο ακριβής αριθμός των εμβολίων. Μόνη ανησυχία υπάρχει για τις ασθενέστερες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, στις οποίες η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί να παραδώσει ικανές ποσότητες εμβολίων για την προστασία των πληθυσμών τους. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο μεγάλες και πιο πλούσιες χώρες του κόσμου να έχουν παραγγείλει περισσότερα εμβόλια απ’ όσα έχουν ανάγκη, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να μην καλυφθούν με επάρκεια οι μικρότερες χώρες.

Η Mohga Kamal Yanni, γιατρός και ανώτερη σύμβουλος πολιτικής Υγείας της οργάνωσης Oxfam GB τόνισε το πρόβλημα των ανισοτήτων στους εμβολιασμούς κατά της Covid: “Οι πλούσιες χώρες έχουν αρκετές δόσεις για να εμβολιάσουν όλους σχεδόν τους κατοίκους τους τρεις φορές, ενώ οι φτωχές χώρες δεν έχουν καν αρκετά για να καλύψουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τις ευπαθείς ομάδες”, ανέφερε. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), εάν τα ισχυρά κράτη δεν επιλύσουν σύντομα το πρόβλημα αυτό, τότε υπάρχουν χώρες που μπορεί να μην καταφέρουν να εμβολιάσουν τους πληθυσμούς τους πριν από το 2022, τη ώρα που κάποιες άλλες χώρες έχουν πλεόνασμα εμβολίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι υπεραισιόδοξη η πρόβλεψη για διαθέσιμο εμβόλιο μέχρι τον Ιανουάριο;

Ξεκινά ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό την ίδια μέρα για την όλη την Ευρώπη

Πότε θα έρθουν πραγματικά τα εμβόλια covid-19 στην Ελλάδα;

Το 42% των Ελλήνων προτίθεται να εμβολιαστεί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους άνω των 60, διαφορετικά πρόστιμο 100 ευρώ/μήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας άνω των 60. Ο εμβολιασμός σώζει ζωές. Μέχρι τις 16/01 θα πρέπει να εμβολιαστούν. Θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα για να εμβολιαστούν πρώτοι, διευρκίνισε ο Πρωθυπουργός και ανακοίνωσε πως διαφορετικά θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα ο οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ. Όπως είπε, δια νόμου, τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία της επικράτειας.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Από τις 20/12 και μετά το εμβόλιο της Pfizer για τα παιδιά 5 έως 11 ετών

Μάριος Θεμιστοκλέους: Για το εμβόλιο 10 milligram της Pfizer για τα παιδιά 5 έως 11 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι δεν μπορεί να είναι νωρίτερα από τις 20 Δεκεμβρίου στη χώρα μας.

Μαρία Θεοδωρίδου: Αναμενόμενη η κατάσταση που βιώνουμε - Μονόδρομος είναι ο εμβολιασμός

Μαρία Θεοδωρίδου: Για την προστασία των εμβολίων έναντι της νέας παραλλαγής Όμικρον, η κα Θεοδωρίδου είπε, ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις και επαναλοιμώξεις εμβολιασμένων, καθώς ο ιός μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγει ο εμβολιασμός. Ωστόσο, προσέθεσε ότι σύμφωνα με μελέτη, φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τον ιό. Συνεπώς, ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας του λόγω των παραλλαγών, είναι η ασπίδα προστασίας έναντι του.

Γιάννης Οικονόμου: Δεν υπάρχει περίπτωση για νέο lockdown, παρακολουθούμε τις εξελίξεις για την μετάλλαξη Όμικρον

Γιάννης Οικονόμου Όμικρον: Γίνονται συνεχείς κυβερνητικές συσκέψεις για τη μετάλλαξη Όμικρον. Αποκλείεται νέο lockdown. Ωστόσο ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και παρακολουθούνται στενά οι διεθνείς εξελίξεις.

Συνεδριάζει η G7 εκτάκτως για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον

G7 Όμικρον: Οι υπουργοί Υγείας της G7 θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση σήμερα Δευτέρα σχετικά με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, καθώς οι ειδικοί αγωνίζονται να καθορίσουν το επίπεδο απειλής που δημιουργεί το νέο στέλεχος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο σκληραίνει τους κανόνες Covid καθώς έρχεται το νέο στέλεχος "όμικρον"

Έξι χώρες προστέθηκαν στην «Κόκκινη Λίστα» της Βρετανίας. Η Νότια Αφρική, η Ναμίμπια, η Ζιμπάμπουε, η Μποτσουάνα, το Λεσότο και η Εσουατίνι προστέθηκαν στην κόκκινη λίστα ταξιδιών του Ηνωμένου Βασιλείου την Παρασκευή και από τις 04:00 GMT της Κυριακής, η λίστα θα περιλαμβάνει επίσης την Αγκόλα, τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι και τη Ζάμπια.

Οι Ελβετοί καταψήφισαν την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Ελβετία δημοψήφισμα κορωνοϊός: Το 62% των ψηφοφόρων είπε "Ναι" στη διατήρηση του πιστοποιητικού υγείας, το οποίο εισήχθη τον Σεπτέμβριο, χωρίς να επιδιώκουν σημαντικές τροποποιήσεις στη νομοθεσία της Ελβετίας για την COVID.