Πολιτική Υγείας

Δημήτρης Φιλίππου: Το επόμενο δεκαήμερο θα επέλθει η ομαλοποίηση στην αγορά

Δημήτρης Φιλίππου: Το επόμενο δεκαήμερο θα επέλθει η ομαλοποίηση στην αγορά

Δημήτρης Φιλίππου: Όσον αφορά τα παιδιατρικά φάρμακα, για τα φάρμακα αυτά (π.χ. τα σιροπάκια παρακεταμόλης) φέτος το 2022 έχουμε 34% αύξηση της διαθεσιμότητας. Άρα έχουμε προνοήσει ότι θα γίνει αυξημένη ζήτηση.

Μιλώντας στην έκτακτη συνέντευξη τύπου για τις ελλείψεις φαρμάκων που έχουν διαπιστωθεί το τελευταίο διάστημα σε ολόκληρη τη χώρα, ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, κ. Δημήτρης Φιλίππου, επεσήμανε πως τις επόμενες 10 ημέρες θα υπάρξει σαφής βελτίωση ως προς την επάρκεια των φαρμάκων.

Τι είπε ο κ. Φιλίππου για τις ελλείψεις φαρμάκων;

Πρώτον, είναι η μεγαλύτερη απαγόρευση εξαγωγών με αποτέλεσμα την ομαλοποίηση στην αγορά μέχρι 15 Ιανουαρίου. Όσον αφορά τα παιδιατρικά φάρμακα, για τα φάρμακα αυτά (π.χ. τα σιροπάκια παρακεταμόλης) φέτος το 2022 έχουμε 34% αύξηση της διαθεσιμότητας. Άρα έχουμε προνοήσει ότι θα γίνει αυξημένη ζήτηση.

Οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στις ελλείψεις φαρμάκων:

  • Αύξηση των κρουσμάτων λόγω του ότι όλοι θελήσαμε να βγούμε έπειτα από τόσον καιρό περιορισμών της Covid.
  • Η αύξηση αυτή συνέπεσε την περίοδο των γιορτών, με περιορισμένη προμήθεια λόγω του κλεισίματος των αποθηκών και μειωμένη λειτουργία της προμήθειας.

Το επόμενο δεκαήμερο θα αποκατασταθεί η κατάσταση. Τα εισπνεόμενα παραδείγματος χάριν έχουν ήδη έρθει στη χώρα μας. Τις επόμενες ημέρες θα ομαλοποιείται η κατάσταση για να έρθουμε σε μια διαχειρίσιμη πραγματικότητα μέχρι τέλος Ιανουαρίου, όπως ανέφερε η κα Μίνα Γκάγκα.

Αναφορικά με τον ρόλο του ΕΟΦ στις αναστολές, είναι συνεχής η δουλειά. Η απαγόρευση εξαγωγών φαρμάκων είναι επ’ αόριστον, άρα σε συνδυασμό με άλλα μέτρα θα διαρκέσει για πολύ μεγάλο διάστημα χρονικό . Η αποθεματοποίηση είναι απαγορευμένη και πάντοτε ο ΕΟΦ κάνει δειγματοληπτικά ελέγχους για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν παρανομίες με τις αντίστοιχες ποινικές συνέπειες.

Κάθε φάρμακο έχει πάνω την ταινία γνησιότητας. Προκειμένου να εξαχθεί ένα φάρμακο στο εξωτερικό, ακυρώνεται η ταινία γνησιότητας. Άρα ανά πάσα στιγμή εμείς στον ΕΟΦ είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποια φάρμακα εξάγονται. Καθώς το κάθε φάρμακο πρέπει να συνδέεται με ένα τιμολόγιο, δεν μπορεί να φύγει χωρίς να το γνωρίζουμε. Ακόμα και παράνομα, αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να παραβλεφθεί.

Για τα μη συνταγογραφούμενα, στη σελίδα του ΕΟΦ θα αναρτηθεί μια απλή λίστα για να διευκολυνθούν οι φαρμακοποιοί. Παράλληλα, βγάλαμε για τα συνταγογραφούμενα και ανταλλάξιμα φάρμακα μια λίστα, έτσι ώστε ο γιατρός να μπορεί να συνταγογραφήσει μόνο τα διαθέσιμα φάρμακα. Οι κωδικοί των συνταγογραφούμενων φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη θα πρέπει να κλειδωθούν και φυσικά θα πρέπει να επικαιροποιούνται αυτοί οι κωδικοί, γιατί η επάρκεια είναι δυναμική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έκτακτη ενημέρωση  από το υπουργείο Υγείας για τις ελλείψεις φαρμάκων

Τι είπε ο Θάνος Πλεύρης στη Βουλή για ελλείψεις φαρμάκων

Πλεύρης: Πώς θα καλυφθούν οι ελλείψεις φαρμάκων

Ελλείψεις φαρμάκων: Προτεραιότητα του ΣΦΕΕ η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος νόμος για τις μεταμοσχεύσεις με σκοπό την αύξηση της δωρεάς οργάνων

Σε σχέση με τη δωρεά οργάνων, από όσους υποστήριξαν ότι δεν επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων μετά τον θάνατο, το 35% το αιτιολόγησε αναφέροντας ότι αυτό οφείλεται σε θρησκευτικούς λόγους. Το 36,4% των συμμετεχόντων στην έρευνα υποστήριξε ότι ο νόμος που θα έδινε στο κράτος το δικαίωμα να έχει πρόσβαση στα όργανα ενός εγκεφαλικά νεκρού χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση θα αποτελούσε κατάχρηση εξουσίας. Ένα ποσοστό 30% απάντησε ότι ένας τέτοιος νόμος μπορεί να ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μην χάνονται όργανα.

Γκάγκα Μιχαηλίδου: Στην Άμφισσα για τη συνεχή ενίσχυση της Υγείας & της Πρόνοιας σε όλη την Ελλάδα

Γκάγκα Μιχαηλίδου: Αναφέρθηκαν στα κενά δεκαετιών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση, καθώς και στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 4 χρόνια σε αυτούς τους τομείς μέσα από ενεργητικές πολιτικές.

Οι Έλληνες έκλεισαν τον διακόπτη συντονισμένοι με εκατομμύρια πολίτες σε 190 χώρες για την «Ώρα της γης»

Αναδάσωση, να καθαρίσουμε παραλίες, να καθαρίσουμε τις όχθες των ποταμών μας και τους υγρότοπους ακόμα και να φτιάξουμε ταΐστρες για πουλιά, φωλιές για πεταλούδες ή και ξενοδοχεία μελισσών στην ίδια μας τη βεράντα. «Απλές αλλά δυνατές και συμβολικές ενέργειες οι οποίες μας στρέφουν προς αυτό που έχουμε ανάγκη», είναι οι προτάσεις του VWF. Η αποκατάσταση των υποβαθμισμένων φυσικών οικοσυστημάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της φετινής παγκόσμιας εκστρατείας

Ερευνητές επεκτείνουν τον εντοπισμό ασθενειών στα λύματα

Η ερευνητική ομάδα μελετά ήδη τη σκοπιμότητα παρακολούθησης περισσότερων στόχων μολυσματικών ασθενειών στα λύματα, συμπεριλαμβανομένων άλλων αναπνευστικών και γαστρεντερικών ιών, όπως οι νοροϊοί, οι αδενοϊοί και οι εντεροϊοί. Συνεργάζονται, επίσης, στενά με αξιωματούχους της δημόσιας υγείας για να εντοπίσουν περισσότερους ιούς, μύκητες και βακτήρια προς μελέτη, λέει η Boehm. "Πρέπει απλώς να συνεχίσουμε να κάνουμε έρευνα και να διερευνάμε πόσο μακριά μπορούμε να πάμε την επιτήρηση των λυμάτων για στόχους μολυσματικών ασθενειών".