Πολιτική Υγείας

Covid-19: Οι κυβερνήσεις προετοιμάζονται για μελλοντικά κύματα της νόσου

Covid-19: Οι κυβερνήσεις προετοιμάζονται για μελλοντικά κύματα της νόσου

Ο ΠΟΥ έχει πει ότι κάθε χώρα πρέπει ακόμη να προσεγγίσει νέα κύματα με όλα τα εργαλεία στο οπλοστάσιο της πανδημίας – από τους εμβολιασμούς μέχρι τις παρεμβάσεις, όπως τεστ και κοινωνική απόσταση ή κάλυψη.

Covid-19: Η Covid-19 αναμένεται να είναι μια συνεχής ανησυχία, περνώντας στον τρίτο χειμώνα. Καθώς πλησιάζει ο τρίτος χειμώνας της πανδημίας του κορωνοϊού στο βόρειο ημισφαίριο, οι επιστήμονες προειδοποιούν τις κουρασμένες κυβερνήσεις και τους πληθυσμούς να προετοιμαστούν για περισσότερα κύματα Covid-19.

Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να υπάρχουν έως και ένα εκατομμύριο μολύνσεις την ημέρα αυτόν τον χειμώνα, είπε στο Reuters ο Chris Murray, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (IHME), μιας ανεξάρτητης ομάδας μαθηματικών μοντέλων στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον που παρακολουθεί την πανδημία.

Αυτό θα ήταν περίπου διπλάσιο από τον τρέχοντα ημερήσιο απολογισμό.

Σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, οι επιστήμονες προβλέπουν μια σειρά από κύματα COVID, καθώς οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους τους ψυχρότερους μήνες, αυτή τη φορά χωρίς σχεδόν κανένα περιορισμό κάλυψης ή κοινωνικής απόστασης.

Ωστόσο, ενώ τα κρούσματα μπορεί να αυξηθούν ξανά τους επόμενους μήνες, οι θάνατοι και οι νοσηλείες είναι απίθανο να αυξηθούν με την ίδια ένταση, είπαν οι ειδικοί, βοηθούμενοι από τον εμβολιασμό και τις αναμνηστικές ενέργειες, την προηγούμενη μόλυνση, τις πιο ήπιες παραλλαγές και τη διαθεσιμότητα πολύ αποτελεσματικών θεραπειών για την COVID.

«Οι άνθρωποι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι εκείνοι που δεν έχουν δει ποτέ τον ιό και δεν έχει μείνει σχεδόν κανένας», είπε ο Μάρεϊ.

Αυτές οι προβλέψεις εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με το πότε οι χώρες θα βγουν από τη φάση έκτακτης ανάγκης της COVID και θα εισέλθουν σε κατάσταση ενδημικής νόσου, όπου οι κοινότητες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού βλέπουν μικρότερα κρούσματα, πιθανώς σε εποχιακή βάση. Πολλοί ειδικοί είχαν προβλέψει ότι η μετάβαση θα ξεκινούσε στις αρχές του 2022, αλλά η άφιξη της εξαιρετικά μεταλλαγμένης παραλλαγής του κορωνοϊού Omicron διέκοψε αυτές τις προσδοκίες.

«Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη την ιδέα του τερματισμού της πανδημίας, είπε ο Άνταμ Κουτσάρσκι, επιδημιολόγος στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Αυτός και άλλοι βλέπουν την COVID να μεταμορφώνεται σε μια ενδημική απειλή που εξακολουθεί να προκαλεί υψηλό βάρος ασθενειών. «Κάποιος μου είπε κάποτε ότι ο ορισμός της ενδημικότητας είναι ότι η ζωή γίνεται λίγο χειρότερη», πρόσθεσε.

Το δυνητικό μπαλαντέρ παραμένει αν θα προκύψει μια νέα παραλλαγή που θα υπερτερεί των κυρίαρχων υπομεταβλητών της Omicron.

Εάν αυτή η παραλλαγή προκαλεί επίσης πιο σοβαρή ασθένεια και είναι σε καλύτερη θέση να αποφύγει την προηγούμενη ανοσία, αυτό θα ήταν το «χειρότερο σενάριο», σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ευρώπη. «Όλα τα σενάρια (με νέες παραλλαγές) υποδεικνύουν τη δυνατότητα για ένα μεγάλο μελλοντικό κύμα σε επίπεδο τόσο κακό ή χειρότερο από τα επιδημικά κύματα του 2020/2021», ανέφερε η έκθεση, βασισμένη σε μοντέλο από το Imperial College του Λονδίνου.

Συγχυτικοί Παράγοντες

Πολλοί από τους ειδικούς της νόσου με τους οποίους συνεντευξιάστηκε το Reuters είπαν ότι οι προβλέψεις για την COVID έχουν γίνει πολύ πιο δύσκολες, καθώς πολλοί άνθρωποι βασίζονται σε γρήγορες δοκιμές στο σπίτι που δεν αναφέρονται σε κυβερνητικούς αξιωματούχους υγείας, αποκρύπτοντας τα ποσοστά μόλυνσης.

Η BA.5, η υπομεταβλητή Omicron που προκαλεί επί του παρόντος την κορύφωση των λοιμώξεων σε πολλές περιοχές, είναι εξαιρετικά μεταδοτική, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί ασθενείς που νοσηλεύονται για άλλες ασθένειες μπορεί να είναι θετικοί για αυτό και να καταμετρηθούν μεταξύ των σοβαρών περιπτώσεων, ακόμη και αν η COVID-19 δεν είναι η πηγή της αγωνίας τους.

Οι επιστήμονες είπαν ότι άλλα άγνωστα στοιχεία που περιπλέκουν τις προβλέψεις τους περιλαμβάνουν εάν ένας συνδυασμός εμβολιασμού και μόλυνσης από την COVID – η λεγόμενη υβριδική ανοσία – παρέχει μεγαλύτερη προστασία στους ανθρώπους, καθώς και πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι ενισχυτικές εκστρατείες.

«Όποιος λέει ότι μπορεί να προβλέψει το μέλλον αυτής της πανδημίας είτε έχει υπερβολική αυτοπεποίθηση είτε ψεύδεται», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντάουντι, επιδημιολόγος μολυσματικών ασθενειών στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Οι ειδικοί παρακολουθούν επίσης στενά τις εξελίξεις στην Αυστραλία, όπου η αναζωπύρωση της εποχής της γρίπης σε συνδυασμό με την COVID κατακλύζει τα νοσοκομεία.

Λένε ότι είναι πιθανό τα δυτικά έθνη να δουν ένα παρόμοιο μοτίβο μετά από αρκετές ήρεμες περιόδους γρίπης.

“Αν συμβεί εκεί, μπορεί να συμβεί εδώ. Ας προετοιμαστούμε για μια κατάλληλη περίοδο γρίπης”, δήλωσε ο John McCauley, διευθυντής του Worldwide Influenza Center στο Ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο.

Ο ΠΟΥ έχει πει ότι κάθε χώρα πρέπει ακόμη να προσεγγίσει νέα κύματα με όλα τα εργαλεία στο οπλοστάσιο της πανδημίας – από τους εμβολιασμούς μέχρι τις παρεμβάσεις, όπως τεστ και κοινωνική απόσταση ή κάλυψη.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ διέκοψε πρόσφατα τα τεστ ρουτίνας για COVID σε ταξιδιώτες στο διεθνές αεροδρόμιό της, αλλά είναι έτοιμη να επαναλάβει την πρακτική “μέσα σε ημέρες” εάν βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλη αύξηση, δήλωσε η Sharon Alroy-Preis, επικεφαλής της δημόσιας υπηρεσίας υγείας της χώρας. «Όταν υπάρχει κύμα λοιμώξεων, πρέπει να φοράμε μάσκες, πρέπει να κάνουμε τεστ», είπε. «Αυτό είναι να ζεις με την COVID».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εκδίδει μια νέα προειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να δουν 100 εκατομμύρια μολύνσεις COVID-19 αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα

Πώς θα ζήσουμε με τις μελλοντικές επιπτώσεις της Covid

Εμβολιασμός και φυσικές αποστάσεις "ασπίδα" κατά του κορωνοϊού

Κορωνοϊός εξέλιξη: Πότε θα αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της γρίπης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Μπιλ Γκέιτς και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας συζητούν την επέκταση της παγκόσμιας συνεργασίας στον τομέα της υγείας

Ο Γκέιτς συναντήθηκε επίσης με τους ηγέτες της SK Bioscience, η οποία έλαβε χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Συνασπισμό για Καινοτομίες Ετοιμότητας Επιδημίας CEPI για την ανάπτυξη του εμβολίου της για την COVID-19.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγχορηγός του 9ου Συνεδρίου ISPAH

Άμπου Ντάμπι ΠΟΥ: Η συγχρηματοδότηση της εκδήλωσης από τον ΠΟΥ ενισχύει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας ως προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία και τη συμβολή της στη μείωση της επιβάρυνσης των μη μεταδοτικών ασθενειών και στη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας, της ψυχικής υγείας και ευεξίας. 

Η σχολική περιφέρεια της Φιλαδέλφειας επιβάλλει μάσκες για τις πρώτες 10 ημέρες του σχολικού έτους ενώ τα προνήπια πρέπει να καλύπτονται όλον τον χρόνο.

Η περιφέρεια εφαρμόζει επίσης ένα πρόγραμμα «μάσκα για να μείνει», δηλώνοντας ότι οι μαθητές και το προσωπικό που έχουν εκτεθεί στην COVID-19 μπορούν να παραμείνουν στο σχολείο αλλά πρέπει να φορούν μάσκα για 10 ημέρες.

Μετάβαση ιστότοπων covid σε παρόχους στη Νέα Υόρκη για ανταπόκριση στην ευλογιά των πιθήκων

Σύμφωνα με το Fox 5 New York, τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στη Νέα Υόρκη έχουν ξεπεράσει τα 2.000. Ο ιός της πολιομυελίτιδας έχει επίσης ανιχνευθεί στα λύματα των πόλεων και σε γειτονικές κομητείες.