Πολιτική Υγείας

Ανήσυχη η παγκόσμια κοινότητα για τα αντιγριπικά εμβόλια

Ανήσυχη η παγκόσμια κοινότητα για τα αντιγριπικά εμβόλια

Ανησυχία επικρατεί στην αγορά φαρμάκου, καθώς επισημαίνεται η πιθανότητα να προκληθούν σοβαρές ελλείψεις στα αντιγριπικά εμβόλια κατά την ερχόμενη εμβολιαστική περίοδο.

Στην αγωνία για την έγκαιρη δημιουργία ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου κατά του ιού SARS-CoV-2, προστέθηκε μία ακόμη: η επιστημονική κοινότητα εκφράζει σοβαρούς φόβους για τα αντιγρπικά εμβόλια, ενόψει της αυξημένης ζήτησης που αναμένεται την επόμενη σεζόν, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κοροναϊού.

Σοβαρές ελλείψεις αντιγριπικών εμβολίων έχουν ήδη παρατηρηθεί στο νότιο ημισφαίριο, το οποίο εισέρχεται σε διαδικασία προετοιμασίας για έναν δύσκολο χειμώνα με την παρουσία κοροναϊού και γρίπης ταυτόχρονα. Η άνευ προηγουμένου ζήτηση επηρέασε τα κρατικά αποθέματα με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν επαρκείς δόσεις για την κάλυψη του πληθυσμού.

Το πρόβλημα επισημάνθηκε από εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, οι οποίοι σημειώνουν ότι, η προτροπή των ειδικών για μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του ιού της γρίπης κατά την ερχόμενη εμβολιαστική περίοδο, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις από την ταυτόχρονη κυκλοφορία δύο ιών, θα προκαλέσει σοβαρή έλλειψη αντιγριπικών εμβολίων.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει στρατηγική απόφαση των υγειονομικών υπηρεσιών και αυστηρή σύσταση για μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού τον επόμενο χειμώνα, είχε αφήσει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην τακτική απογευματινή ενημέρωση για τον νέο κοροναϊό. Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει: “Ο εμβολιασμός για τη γρίπη θα βοηθήσει πάρα πολύ και στην αντιμετώπιση ενός τυχόν δεύτερου κύματος του κοροναϊού, τον επόμενο χειμώνα”

Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις: “Αύξηση της ζήτησης για τα αντιγριπικά εμβόλιά, πάνω από 50%”

Η αύξηση στη ζήτηση του αντιγριπικου εμβολίου κατά την εμβολιαστική περίοδο 2019-2020, η οποία σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας οφειλόταν στην καλύτερη και πιο έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών για τα οφέλη του εμβολιασμού, οδήγησε σε σημαντικές ελλείψεις στην αγορά κατά τον μήνα Νοέμβριο.

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) εκτιμούν ότι αντί για τα 3 εκατ. δόσεις που χορηγήθηκαν σε πολίτες κατά την εμβολιαστική περίοδο τον προηγούμενο χειμώνα, φέτος ενδέχεται να απαιτηθούν 5 εκατ. δόσεις, δηλαδή μια αύξηση άνω του 50%.

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ σημειώνουν ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν έγκαιρα οι απαιτούμενες ενέργειες από την πλευρά της πολιτείας, ώστε να εξασφαλιστούν οι πολύτιμες για τη δημόσια υγεία ποσότητες του αντιγριπικού εμβολίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία από τον καπνό της πυρκαγιάς;

Ο ΠΟΥ κηρύσσει το τέλος της επιδημίας του ιού Marburg στην Ισημερινή Γουινέα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συνεχίζεται το πρόγραμμα Dentist Pass για τα παιδιά ενώ αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν και μέσω ΚΕΠ

Από την Τρίτη, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν πλέον τις αιτήσεις τους και μέσω των ΚΕΠ. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για το Dentist Pass ορίζεται η Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2023, για όλα τα ΑΦΜ και για υποβολή, είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των ΚΕΠ.

Κοινή ανακοίνωση των ECDC & EMA για τους εμβολιασμούς covid - Συστάσεις για το φθινόπωρο

Στην ίδια ανακοίνωσή τους το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων EMA καθιστούν σαφές πως οι μελλοντικές εκστρατείες εμβολιασμού ενόψει του χειμώνα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα σε όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά (ανεξάρτητα από ηλικία) και στις εγκύους.

Τα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών αφορούν συχνότερα τον νοροϊό

"Τα ευρήματα της παρούσας έκθεσης μπορούν να βοηθήσουν τις αρχές δημόσιας υγείας και τον κλάδο των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης τροφίμων να αναπτύξουν βάσει δεδομένων αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την πρόληψη των κρουσμάτων τροφιμογενών ασθενειών", γράφουν οι συγγραφείς.

Έρχονται τα Ψηφιακά ραντεβού στα Κέντρα Υγείας & στα Νοσοκομεία

Εξάλλου, όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Πιερρακάκης πρόσφατα, θέλουμε να φτιάξουμε ένα αντίστοιχο σύστημα για τα ραντεβού στα νοσοκομεία, το οποίο θα είναι σύντομα έτοιμο και το κεντρικό εργαλείο και έργο είναι ατομικός ψηφιακός φάκελος υγείας. Να έχω το ιατρικό μου ιστορικό σε ένα σημείο».