Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Άμβλωση Γερμανία: Αποποινικοποίηση κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης προτείνει ομάδα ειδικών

Άμβλωση Γερμανία: Αποποινικοποίηση κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης προτείνει ομάδα ειδικών

Εκτός από τις συστάσεις της για τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, η επιτροπή είπε ότι για τη μέση φάση της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να εναπόκειται στους νομοθέτες να αποφασίσουν εάν και για πόσο καιρό μια έκτρωση πρέπει να είναι νόμιμη, ενώ στο τελευταίο τρίμηνο οι αμβλώσεις δεν πρέπει να επιτρέπονται εκτός εάν υπάρχει ισχυρός ιατρικός ή κοινωνικός λόγος.

Άμβλωση Γερμανία: Μια ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων συνέστησε τη Δευτέρα ότι η άμβλωση στη Γερμανία δεν πρέπει πλέον να εμπίπτει στον ποινικό κώδικα της χώρας και να γίνει νόμιμη κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Επί του παρόντος, η άμβλωση θεωρείται παράνομη στη Γερμανία, αλλά δεν τιμωρείται εάν μια γυναίκα υποβληθεί σε υποχρεωτική συμβουλευτική και τριήμερη περίοδο αναμονής πριν κάνει τη διαδικασία. Ο προοδευτικός κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας από τους Σοσιαλδημοκράτες του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις, είχε αναθέσει στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων να εξετάσει το θέμα των αμβλώσεων, το οποίο έχει συζητηθεί έντονα εδώ και δεκαετίες. Η προσέγγιση της Γερμανίας για τις αμβλώσεις ήταν πιο περιοριστική από ό,τι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μερικές Γερμανίδες έχουν ταξιδέψει σε γειτονικές χώρες, όπως η Ολλανδία – ειδικά σε μεταγενέστερες φάσεις της εγκυμοσύνης τους, όταν η άμβλωση θεωρείται εντελώς παράνομη στη Γερμανία, εκτός από πολύ σοβαρές περιπτώσεις – για να κάνουν αμβλώσεις εκεί. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε πολύ διαφορετικές θέσεις όσον αφορά την προσέγγισή τους στην άμβλωση. Η Γαλλία, για παράδειγμα, κατέγραψε το κατοχυρωμένο δικαίωμα στην άμβλωση στο σύνταγμά της τον περασμένο μήνα, σε μια παγκόσμια πρωτιά και ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Εν τω μεταξύ, το κοινοβούλιο της Πολωνίας διεξήγαγε μια πολυαναμενόμενη συζήτηση την περασμένη εβδομάδα για την απελευθέρωση του νόμου της χώρας, ο οποίος είναι πιο περιοριστικός από αυτόν της Γερμανίας, αν και πολλές γυναίκες διακόπτουν την εγκυμοσύνη στο σπίτι με χάπια που ταχυδρομούνται από το εξωτερικό.

Ενώ η σύσταση της γερμανικής επιτροπής προς την κυβέρνηση να αποποινικοποιήσει τις αμβλώσεις είναι μη δεσμευτική, είναι πιθανό να πυροδοτήσει ξανά τη συζήτηση για το θέμα στη χώρα. Θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει επίσης στη μεταρρύθμιση του τρέχοντος κανονισμού από το κοινοβούλιο, αλλά σε αυτό το σημείο δεν είναι σαφές εάν και πότε θα συμβεί αυτό. «Η σύστασή μας είναι να απομακρυνθούμε από αυτήν την παρανομία και να χαρακτηρίσουμε την άμβλωση στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης ως νόμιμη», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο η Φράουκε Μπρόσιους-Γκέρσντορφ, καθηγήτρια νομικής που είναι μέλος της επιτροπής. «Αυτό δεν είναι απλώς μια τυπική διαδικασία, αλλά μπορείτε να φανταστείτε ότι έχει μεγάλη διαφορά για τις ενδιαφερόμενες γυναίκες, εκείνες που βρίσκονται στην κατάσταση να σκεφτούν αν θα ζητήσουν άμβλωση, αν αυτό που κάνουν είναι λάθος ή σωστό», πρόσθεσε.  Πολλές γυναίκες που έκαναν άμβλωση στη Γερμανία περιέγραψαν την υποχρεωτική συμβουλευτική ως ταπεινωτική, ενώ άλλες είπαν ότι τις βοήθησε στη λήψη αποφάσεων. Εκτός από το δύσκολο νομικό καθεστώς των αμβλώσεων στη Γερμανία, οι ειδικοί τόνισαν επίσης ότι τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των γιατρών που είναι πρόθυμοι να κάνουν άμβλωση στη χώρα έχει μειωθεί και ότι είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες να βρουν γιατρό στην περιοχή τους για να τις βοηθήσει.

Η επιτροπή είπε ότι εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να καταστήσει νόμιμη την άμβλωση κατά τη διάρκεια των πρώτων 12 εβδομάδων, θα πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι οι γυναίκες που επιθυμούν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη θα έχουν γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε οργανισμούς και γιατρούς που την παρέχουν. Επί του παρόντος, περίπου το 10% των γιατρών που πραγματοποιούν την ιατρική παρέμβαση έχουν αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις, αν και σχεδόν ποτέ δεν κρίνονται ένοχοι. Η Καθολική Εκκλησία, ένας από τους κύριους πολέμιους της απελευθέρωσης των κανονισμών για τις αμβλώσεις στη Γερμανία, καταδίκασε γρήγορα τις συστάσεις της επιτροπής. “Η επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο νομιμοποίησης των αμβλώσεων στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Αυτό θα σήμαινε το τέλος μιας ξεκάθαρης έννοιας προστασίας της ζωής”, δήλωσε η Ίρμε Στέτερ-Καρπ, η πρόεδρος της πανίσχυρης λαϊκής ομάδας Κεντρικής Επιτροπής των Γερμανών Καθολικών. «Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια υπάρχει από την αρχή», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας την πρόταση «απαράδεκτη». Εκτός από τις συστάσεις της για τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, η επιτροπή είπε ότι για τη μέση φάση της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να εναπόκειται στους νομοθέτες να αποφασίσουν εάν και για πόσο καιρό μια έκτρωση πρέπει να είναι νόμιμη, ενώ στο τελευταίο τρίμηνο οι αμβλώσεις δεν πρέπει να επιτρέπονται εκτός εάν υπάρχει ισχυρός ιατρικός ή κοινωνικός λόγος. «Όσο πιο σύντομη είναι η εγκυμοσύνη, τόσο πιο πιθανό είναι να επιτραπεί μια έκτρωση· και όσο πιο προχωρημένη είναι η ηλικία κύησης, τόσο πιο σημαντικές είναι οι ανάγκες του αγέννητου παιδιού», ανέφεραν τα μέλη της επιτροπής σε μια περίληψη της έκθεσής τους, την οποία επρόκειτο να παραδώσουν. στους υπουργούς της κυβέρνησης αργότερα την Πέμπτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Γερμανία σχεδιάζει να καταργήσει νόμο της ναζιστικής εποχής που περιορίζει τις πληροφορίες σχετικά με τις αμβλώσεις

Η Ισπανία εγκρίνει άδεια εμμηνόρροιας, αμβλώσεις εφήβων και τρανς νόμους

Η άμβλωση στην Ιταλία είναι νόμιμη, αλλά η εύρεση μιας είναι δύσκολη

Νέα πρόνοια στην Κύπρο για τις αμβλώσεις – Τι αλλάζει

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σουδάν: Ο πόλεμος βυθίζει τη χώρα σε βαθύτερο χάος

Σουδάν: Η ανθρωπιστική έκκληση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι «θλιβερά υποχρηματοδοτούμενη», καθώς μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί μόνο 441 εκατομμύρια δολάρια - 16 τοις εκατό.

Παιδική παχυσαρκία: Με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας η ημερίδα του ΠΟΥ Ευρώπης

Παιδική παχυσαρκία: Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι η κοιτίδα της διάσημης μεσογειακής διατροφής, αντιμετωπίζει ανησυχητικά υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στους νέους της.

Άδωνις Γεωργιάδης: Το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία Τραπεζών Ιστών και Κυττάρων

Άδωνις Γεωργιάδης: Mε τις προτεινόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες τίθεται το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ίδρυση και τη λειτουργία Τραπεζών Ιστών και Κυττάρων, στο πλαίσιο της εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας προς την οδηγία 2004/23/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 31.3.2004.

Παρέμβαση του προέδρου του Δ.Σ.Α για ακραία βία δικηγόρου κατά της συζύγου του

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, η γιατρός που εξέτασε τη γυναίκα δεν δέχθηκε την εκδοχή του ζευγαριού. Επέμεινε ότι η γυναίκα έχει τραυματιστεί και ότι τα τραύματά της προέρχονται από ανθρώπινο χέρι.

Close Icon