Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Ιταλία: Διαμαρτυρία στη Ρώμη για το δικαίωμα στην άμβλωση

Ιταλία: Διαμαρτυρία στη Ρώμη για το δικαίωμα στην άμβλωση

Ιταλία: Οι φεμινίστριες διαδήλωσαν στη Ρώμη κατά της νέας πρωθυπουργού Giorgia Meloni, αποκαλώντας την φασίστρια και λέγοντας ότι η κυβέρνησή της απειλεί το δικαίωμα στην άμβλωση στη χώρα.

Οι φεμινίστριες διαδήλωσαν στη Ρώμη κατά της νέας πρωθυπουργού Giorgia Meloni, αποκαλώντας την φασίστρια και λέγοντας ότι η κυβέρνησή της απειλεί το δικαίωμα στην άμβλωση στη χώρα. Η διαμαρτυρία στόχευε πρώτα στην καταδίκη της βίας που ασκείται κατά των γυναικών και στην υποστήριξη των γυναικών του Ιράν, αλλά μετατράπηκε σε καταγγελία της κυβέρνησης της Μελόνι, η οποία ισχυρίστηκαν ότι απειλούσε το δικαίωμα στην άμβλωση.

Αναταραχές στη Ρώμη για το δικαίωμα της άμβλωσης

«Κυβερν. Μελόνι, ετοιμάσου να τρέμεις. είμαστε ελεύθεροι να πολεμήσουμε», φώναζαν οι διαδηλωτές που κρατούσαν και πανό με τις λέξεις «Σου τρώμε την καρδιά» και «φασίστα Μελόνι, θα σε κάνουμε πόλεμο». Όμως η κυβέρνηση απάντησε γρήγορα καταγγέλλοντας την απειλή και κατηγορώντας την αριστερά για την αναταραχή. «Αυτό που συνέβη είναι ανησυχητικό γιατί τροφοδοτεί ένα κλίμα μίσους και προστίθεται σε έναν κατάλογο εκφοβισμού, απειλών και χυδαιότητας κατά του πρωθυπουργού», δήλωσε η υφυπουργός Άμυνας Ιζαμπέλα Ραούτι.

Στην Ιταλία, οι γυναίκες μπορούν να ζητήσουν εκούσια διακοπή της εγκυμοσύνης εντός των πρώτων 90 ημερών της κύησης για λόγους υγείας, οικονομικούς, κοινωνικούς ή οικογενειακούς. Όσον αφορά τη φαρμακολογική μέθοδο, είναι δυνατό να ζητηθούν τα απαραίτητα χάπια εντός εννέα εβδομάδων από την ηλικία κύησης στα δημόσια εξωτερικά ιατρεία.

Ο νόμος είναι σαφής σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αλλά στην πράξη, η πραγματικότητα είναι ότι είναι δύσκολο για πολλές γυναίκες να έχουν πρόσβαση στην άμβλωση, καθώς οι γιατροί μπορούν ακόμα να αρνηθούν να το κάνουν για λόγους συνείδησης ή θρησκευτικών πεποιθήσεων. Το 2016, το Συμβούλιο της Ευρώπης επέκρινε την Ιταλία για τους νόμους περί αμβλώσεων, επισημαίνοντας την αντίρρηση συνείδησης των γιατρών ως ένα από τα κύρια εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην Ιταλία κατά την άσκηση των δικαιωμάτων τους για την άμβλωση.

Η Μελόνι έχει ξεκαθαρίσει σε πολλές περιπτώσεις ότι δεν σκοπεύει να καταργήσει τον νόμο που ρυθμίζει το δικαίωμα στην άμβλωση στην Ιταλία. «Δεν σκοπεύω να καταργήσω τον νόμο 194 (…) Θέλω να εφαρμόσω τον νόμο 194 για να προσθέσω ένα δικαίωμα: αν σήμερα υπάρχουν γυναίκες που αναγκάζονται να κάνουν έκτρωση, για παράδειγμα, επειδή δεν έχουν χρήματα για να μεγαλώσουν αυτό το παιδί ή επειδή νιώθουν μόνοι, θέλω να τους δώσω την ευκαιρία να κάνουν μια διαφορετική επιλογή, χωρίς να αφαιρέσω τίποτα από αυτούς που θέλουν να επιλέξουν την άμβλωση», είπε η Μελόνι τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, η Μελόνι δεν αντιμετώπισε ποτέ το πρόβλημα του μεγάλου αριθμού των γιατρών που αντιτίθενται στα νοσοκομεία, που περιορίζει το δικαίωμα των γυναικών να κάνουν έκτρωση. Το εκλογικό πρόγραμμα Brothers of Italy δήλωσε ξεκάθαρα την πρόθεσή του να επιβάλει τον νόμο 194, να δώσει κίνητρα στην πρόληψη και να δημιουργήσει ένα ταμείο «για να βοηθήσει τις γυναίκες που είναι μόνες και σε οικονομική δυσκολία να ολοκληρώσουν την εγκυμοσύνη τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μοντελοποίηση δείχνει πού έχασαν οι γυναίκες την πρόσβαση στην άμβλωση μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου Dobbs v. Jackson

Οι γυναίκες παρατείνουν τη διαμονή τους στις περιοχές που επιτρέπονται οι αμβλώσεις

Η νέος υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζει πιέσεις για τη στάση των αμβλώσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αγαπηδάκη Κάρπαθος: Να αναπτύξουμε τις υποδομές για ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό σύστημα πρόληψης

Αγαπηδάκη Κάρπαθος: "Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι να σταματήσουμε να μιλάμε για το πως θα μειώσουμε τις επιπτώσεις της νόσου και να χτίσουμε έναν υγιή πληθυσμό".

Κικίλιας: "Με τους εμπρηστές θα είμαστε αμείλικτοι"

Κικίλιας: Σήμερα συνελήφθη ο υπαίτιος εμπρηστής, Τούρκος υπήκοος, που ομολόγησε την εγκληματική του πράξη. Θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη βάσει του νέου νόμου. Το έχουμε πει πολλές φορές: Με τους εμπρηστές θα είμαστε αμείλικτοι.

Μητσοτάκης: Ο αγώνας μας για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας είναι διαρκής

Μητσοτάκης: Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει εξασφαλίσει και τα ειδικά διαμορφωμένα safe houses για τη φιλοξενία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, άλλη μια παρέμβαση που μπορεί να σώσει ζωές.

Οι συνομιλίες για τη συμφωνία πανδημίας τελειώνουν χωρίς συμφωνία

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών για τους διεθνείς κανονισμούς για την υγεία θα παρουσιαστούν επίσης στη συνέλευση της επόμενης εβδομάδας. Οι κανονισμοί παρέχουν ένα νομικό πλαίσιο που καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των χωρών στον χειρισμό συμβάντων δημόσιας υγείας και έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσαν να διασχίσουν τα σύνορα.

Μητσοτάκης: Η πορεία προς την Ευρώπη περνά από την Ελλάδα και από την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου

Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, κάτι που μας το ορίζει η πραγματικότητα που βιώνουν οι ίδιοι οι πολίτες. Είναι, όμως, ζήτημα σύνθετο που δεν αντιμετωπίζεται με λόγια και απλοϊκές λύσεις. Όσο επιμένει, θα επιμένουμε κι εμείς.

Η Σουηδία διατάσσει επανεξέταση μετά την «έκρηξη» των περιπτώσεων ΔΕΠΥ

«Φαίνεται επίσης να υπάρχει η πεποίθηση ότι η διάγνωση ήταν μια επίσημη ή άτυπη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να λάβουμε επιπλέον βοήθεια στο σχολείο». Είπε ότι η αναθεώρηση ήταν μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης για την προώθηση της ψυχικής υγείας και την πρόληψη της αυτοκτονίας μεταξύ παιδιών και νέων.

Κακώς ο χειρουργικός τομέας στο Παίδων εμμένει σε αναστολή

Άδωνις Γεωργιάδης: "Συνεχώς προκηρύσσουμε θέσεις αναισθησιολόγων και στα δύο αυτά νοσοκομεία - Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού. Αν θυμάμαι καλά από τις 8 θέσεις πληρώθηκαν οι 3 γιατί δεν πήγαν άλλοι."

Close Icon