Πολιτική Υγείας

Ιταλία: Διαμαρτυρία στη Ρώμη για το δικαίωμα στην άμβλωση

Ιταλία: Διαμαρτυρία στη Ρώμη για το δικαίωμα στην άμβλωση

Ιταλία: Οι φεμινίστριες διαδήλωσαν στη Ρώμη κατά της νέας πρωθυπουργού Giorgia Meloni, αποκαλώντας την φασίστρια και λέγοντας ότι η κυβέρνησή της απειλεί το δικαίωμα στην άμβλωση στη χώρα.

Οι φεμινίστριες διαδήλωσαν στη Ρώμη κατά της νέας πρωθυπουργού Giorgia Meloni, αποκαλώντας την φασίστρια και λέγοντας ότι η κυβέρνησή της απειλεί το δικαίωμα στην άμβλωση στη χώρα. Η διαμαρτυρία στόχευε πρώτα στην καταδίκη της βίας που ασκείται κατά των γυναικών και στην υποστήριξη των γυναικών του Ιράν, αλλά μετατράπηκε σε καταγγελία της κυβέρνησης της Μελόνι, η οποία ισχυρίστηκαν ότι απειλούσε το δικαίωμα στην άμβλωση.

Αναταραχές στη Ρώμη για το δικαίωμα της άμβλωσης

«Κυβερν. Μελόνι, ετοιμάσου να τρέμεις. είμαστε ελεύθεροι να πολεμήσουμε», φώναζαν οι διαδηλωτές που κρατούσαν και πανό με τις λέξεις «Σου τρώμε την καρδιά» και «φασίστα Μελόνι, θα σε κάνουμε πόλεμο». Όμως η κυβέρνηση απάντησε γρήγορα καταγγέλλοντας την απειλή και κατηγορώντας την αριστερά για την αναταραχή. «Αυτό που συνέβη είναι ανησυχητικό γιατί τροφοδοτεί ένα κλίμα μίσους και προστίθεται σε έναν κατάλογο εκφοβισμού, απειλών και χυδαιότητας κατά του πρωθυπουργού», δήλωσε η υφυπουργός Άμυνας Ιζαμπέλα Ραούτι.

Στην Ιταλία, οι γυναίκες μπορούν να ζητήσουν εκούσια διακοπή της εγκυμοσύνης εντός των πρώτων 90 ημερών της κύησης για λόγους υγείας, οικονομικούς, κοινωνικούς ή οικογενειακούς. Όσον αφορά τη φαρμακολογική μέθοδο, είναι δυνατό να ζητηθούν τα απαραίτητα χάπια εντός εννέα εβδομάδων από την ηλικία κύησης στα δημόσια εξωτερικά ιατρεία.

Ο νόμος είναι σαφής σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αλλά στην πράξη, η πραγματικότητα είναι ότι είναι δύσκολο για πολλές γυναίκες να έχουν πρόσβαση στην άμβλωση, καθώς οι γιατροί μπορούν ακόμα να αρνηθούν να το κάνουν για λόγους συνείδησης ή θρησκευτικών πεποιθήσεων. Το 2016, το Συμβούλιο της Ευρώπης επέκρινε την Ιταλία για τους νόμους περί αμβλώσεων, επισημαίνοντας την αντίρρηση συνείδησης των γιατρών ως ένα από τα κύρια εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην Ιταλία κατά την άσκηση των δικαιωμάτων τους για την άμβλωση.

Η Μελόνι έχει ξεκαθαρίσει σε πολλές περιπτώσεις ότι δεν σκοπεύει να καταργήσει τον νόμο που ρυθμίζει το δικαίωμα στην άμβλωση στην Ιταλία. «Δεν σκοπεύω να καταργήσω τον νόμο 194 (…) Θέλω να εφαρμόσω τον νόμο 194 για να προσθέσω ένα δικαίωμα: αν σήμερα υπάρχουν γυναίκες που αναγκάζονται να κάνουν έκτρωση, για παράδειγμα, επειδή δεν έχουν χρήματα για να μεγαλώσουν αυτό το παιδί ή επειδή νιώθουν μόνοι, θέλω να τους δώσω την ευκαιρία να κάνουν μια διαφορετική επιλογή, χωρίς να αφαιρέσω τίποτα από αυτούς που θέλουν να επιλέξουν την άμβλωση», είπε η Μελόνι τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, η Μελόνι δεν αντιμετώπισε ποτέ το πρόβλημα του μεγάλου αριθμού των γιατρών που αντιτίθενται στα νοσοκομεία, που περιορίζει το δικαίωμα των γυναικών να κάνουν έκτρωση. Το εκλογικό πρόγραμμα Brothers of Italy δήλωσε ξεκάθαρα την πρόθεσή του να επιβάλει τον νόμο 194, να δώσει κίνητρα στην πρόληψη και να δημιουργήσει ένα ταμείο «για να βοηθήσει τις γυναίκες που είναι μόνες και σε οικονομική δυσκολία να ολοκληρώσουν την εγκυμοσύνη τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μοντελοποίηση δείχνει πού έχασαν οι γυναίκες την πρόσβαση στην άμβλωση μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου Dobbs v. Jackson

Οι γυναίκες παρατείνουν τη διαμονή τους στις περιοχές που επιτρέπονται οι αμβλώσεις

Η νέος υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζει πιέσεις για τη στάση των αμβλώσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Νότια Κορέα επεκτείνει τους περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα

Νότια Κορέα: Η χώρα θα συνεχίσει να περιορίζει την είσοδο βραχυπρόθεσμων ταξιδιωτών από την Κίνα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου λόγω ανησυχιών μετά τις διακοπές της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς.

ΕΟΔΥ: Συνεργασία με το ΙΗΙ για πρόληψη των λοιμώξεων

Το Ινστιτούτο Βελτίωσης Φροντίδας Υγείας (Institute of Health Care Improvement) πραγματοποίησε τρεις εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα με επίκεντρο την πρόληψη των λοιμώξεων σε χώρους παροχής υγείας.

Κατάθεση τροπολογίας με "δώρα" για την κάλυψη κενών στο σύστημα υγείας από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη

Σε ό,τι αφορά τις μονάδες ψυχικής υγείας ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προβλέπεται ότι εφόσον είναι χρηματοδοτούμενες από πόρους της Ε.Ε. ή και από εθνικούς πόρους, δεν υποχρεούνται να αναρτούν συμβάσεις με το Δημόσιο μέχρι 150.000 ευρώ εκτός ΦΠΑ στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) και να έχουν την υποχρέωση χρήσης του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).

Μπορούν οι υποχρεωτικές γνωστικές εξετάσεις για τους ηλικιωμένους οδηγούς να βοηθήσουν στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων;

Οι σωρευτικές εκτιμώμενες μεταβολές στον αριθμό των συγκρούσεων και των τραυματισμών από τον Μάρτιο του 2017 έως τον Δεκέμβριο του 2019 ήταν -3.670 και 959, αντίστοιχα. "Τα μέτρα ασφαλείας πρέπει να ενισχυθούν για τους ηλικιωμένους ποδηλάτες και πεζούς. Θα πρέπει, επίσης, να παρέχουμε στους ηλικιωμένους την απαραίτητη φροντίδα για την προετοιμασία της διακοπής της οδήγησης και ασφαλή, εναλλακτικά μέσα μεταφοράς", δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Haruhiko Inada, Ph.D., μεταδιδακτορικός συνεργάτης στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Johns Hopkins.