Ρεπορτάζ Υγείας

Γερμανία: Επιδιώκει να μεταρρυθμίσει τον νόμο των αμβλώσεων της εποχής των Ναζί

Γερμανία: Επιδιώκει να μεταρρυθμίσει τον νόμο των αμβλώσεων της εποχής των Ναζί

Στη Γερμανία, μια γυναίκα που επιθυμεί να κάνει άμβλωση τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης της πρέπει να έχει υποχρεωτική συνεννόηση σε εγκεκριμένο κέντρο. Στόχος αυτού του διαλόγου είναι να «ενθαρρύνει τη γυναίκα να συνεχίσει την εγκυμοσύνη της», ακόμη κι αν τελικά η επιλογή ήταν δική της.

Γερμανία: Μετά από χρόνια διαμάχης και κριτικής από γυναικολόγους, η Γερμανία σχεδιάζει να καταργήσει έναν νόμο της ναζιστικής εποχής που περιορίζει τις πληροφορίες σχετικά με τις αμβλώσεις, ενώ η πρόσβαση στη διαδικασία στη χώρα εξακολουθεί να περιβάλλεται από εμπόδια. Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, που κυβερνούν μαζί ως κυβέρνηση από τον Δεκέμβριο, υποσχέθηκαν στη συμφωνία συνασπισμού τους να αφαιρέσουν από τα καταστατικά βιβλία ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα τμήματα του ποινικού κώδικα.

Η παράγραφος 219α, που υιοθετήθηκε το 1933 λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Αδόλφο Χίτλερ, απαγορεύει την «προώθηση» της άμβλωσης, ένα έγκλημα που τιμωρείται με «φυλάκιση έως δύο έτη ή πρόστιμο».

Σε αυτή τη βάση τα δικαστήρια έχουν επιβάλει κυρώσεις σε επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου που προσφέρουν πληροφορίες για τερματισμό εγκυμοσύνης στο Διαδίκτυο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ιστότοποι πρόσφεραν μια απλή δήλωση ότι ο γυναικολόγος κάνει εκτρώσεις, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες. Ωστόσο, το τέλος έφτασε ένα βήμα πιο κοντά αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν υπέβαλε σχέδιο νόμου στις αρχές του έτους για την κατάργηση της παραγράφου, αν και δεν έχει ψηφιστεί ακόμη στην Bundestag. – Αυστηρά περιορισμένο – Μεταξύ των γιατρών που διώκονται τα τελευταία χρόνια είναι η Kristina Haenel, γενική ιατρός από το Giessen στη δυτική Γερμανία, η οποία έγινε το πρόσωπο της εκστρατείας για την κατάργηση του νόμου μετά την επιβολή προστίμου 6.000 ευρώ (6.558 $).

Οι νομικές της περιπέτειες προκάλεσαν αίσθηση στα μέσα ενημέρωσης, υπενθυμίζοντας στους Γερμανούς ότι η άμβλωση παραμένει αυστηρά περιορισμένη από τον νόμο.

Οι πολλές παγίδες για τους επαγγελματίες αποτρέπουν τους γιατρούς από το να προσφέρουν τη διαδικασία σε μια χώρα που ήταν στην πρώτη γραμμή του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών τη δεκαετία του 1970. Τον Ιούνιο του 2019, σε δύο γυναικολόγους στο Βερολίνο, την Bettina Gaber και τη Verena Weyer, επιβλήθηκαν επίσης πρόστιμα δύο χιλιάδων ευρώ για το ίδιο αδίκημα. «Χαίρομαι που η λήψη μιας τεκμηριωμένης απόφασης θα είναι πλέον δυνατή» για τις έγκυες γυναίκες, είπε η Haenel όταν ανακοινώθηκε το σχέδιο για την κατάργηση του νόμου.

Οι μαχητές κατά των αμβλώσεων, οι οποίοι οργανώνονται στο διαδίκτυο, βρίσκονται πίσω από τις περισσότερες καταγγελίες που έγιναν κατά ιατρών, ενώ ένας ακτιβιστής καταδικάστηκε πρόσφατα για σύγκριση των αμβλώσεων με το Ολοκαύτωμα.

Υπό την πίεση των ακτιβιστών, πολλοί γιατροί έχουν αφαιρέσει όλες τις σχετικές πληροφορίες από τους ιστότοπούς τους και αρνήθηκαν να συμπεριληφθούν σε λίστες οικογενειακού προγραμματισμού που κοινοποιούνται σε γυναίκες που θέλουν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους.

Η κατακραυγή που προέκυψε ως απάντηση στις διώξεις οδήγησε την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ να χαλαρώσει ελαφρώς τη νομοθεσία, επιτρέποντας σε γυναικολόγους και νοσοκομεία να δηλώσουν στο Διαδίκτυο ότι προσέφεραν αμβλώσεις. –Ωστόσο, ο προσδιορισμός των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν εξακολουθούσε να απαγορεύεται, μια συμβιβαστική λύση που δεν ικανοποιούσε τους επαγγελματίες.

Η αντίθεση από το εσωτερικό των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ είχε αποτρέψει την πλήρη διαγραφή της παραγράφου από τον ποινικό κώδικα. Η κατάργηση της παραγράφου θα σήμαινε ότι δεν θα μπορούσαμε πλέον να γνωρίζουμε «αν η διαφήμιση προήλθε από μια κλινική καλλυντικών ή μια κλινική αμβλώσεων», είπε ο συνάδελφος του κόμματος της Μέρκελ, Χέλγκε Μπράουν, ένας από τους στενότερους συνεργάτες της και ο οποίος είναι και ο ίδιος γιατρός.

Στη Γερμανία, μια γυναίκα που επιθυμεί να κάνει άμβλωση τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης της πρέπει να έχει υποχρεωτική συνεννόηση σε εγκεκριμένο κέντρο. Στόχος αυτού του διαλόγου είναι να «ενθαρρύνει τη γυναίκα να συνεχίσει την εγκυμοσύνη της», ακόμη κι αν τελικά η επιλογή ήταν δική της.

Μετά τη διαβούλευση οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν μια «περίοδο προβληματισμού» τριών ημερών.

Εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας ή σε περίπτωση βιασμού, οι αμβλώσεις δεν πληρώνονται από την ασφάλιση υγείας, παρόλο που μερικές φορές κοστίζουν εκατοντάδες ευρώ. Περίπου 100.000 αμβλώσεις πραγματοποιούνται στη Γερμανία κάθε χρόνο, αν και ο αριθμός έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Το θέμα εξακολουθεί να είναι ταμπού στη Γερμανία, σύμφωνα με αρκετούς γυναικολόγους, και μπορεί να είναι σαν εμπόδιο για τους ασθενείς, ιδιαίτερα στην παραδοσιακά καθολική Βαυαρία. Σε ορισμένα μέρη της τεράστιας νότιας πολιτείας, κανένα νοσοκομείο δεν προσφέρει τη διαδικασία, με πολλούς ανθρώπους να επιλέγουν να περάσουν τα σύνορα με την Αυστρία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νομοσχέδιο στην Καλιφόρνια δίνει τη δυνατότητα αμβλώσεων σε νοσηλευτές, χωρίς επίβλεψη γιατρού

Το Ελ Σαλβαδόρ έχει απαγόρευση των αμβλώσεων από το 1998, ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού ή εάν η υγεία της γυναίκας ή του εμβρύου βρίσκεται σε κίνδυνο.

Σε 32 πολιτείες, των ΗΠΑ οι φαρμακευτικές αμβλώσεις πρέπει να συνταγογραφούνται από γιατρούς

Νίκη Κεραμέως: Καλώς αποσύρθηκε το βίντεο της προγεννητικής αγωγής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Gilead Sciences θα δώσει 5 εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις για πόρους ΛΟΑΤΚΙ για την ευλογιά των πιθήκων

«Με αυτή τη συνεργασία θα είμαστε σε θέση να κάνουμε περισσότερα», είπε. Τα κεφάλαια θα βοηθήσουν τις ομάδες να παράγουν βίντεο, γραφικά και άλλες πηγές πληροφοριών για διανομή στα μέσα ενημέρωσης και σε κοινοτικά κέντρα, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, πάρτι και εκδηλώσεις.

Το tweet της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας για εστιατόριο της Ταϊβάν προκαλεί γελοιοποίηση στο διαδίκτυο

Το tweet της Κυριακής απέχει πολύ από την πρώτη φορά που οι διπλωμάτες του Πεκίνου σήκωσαν τα φρύδια με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που η δική τους κυβέρνηση απαγορεύει.

Οι γυναίκες θέλουν απεγνωσμένα να εργαστούν στο Αφγανιστάν που κυβερνούν οι Ταλιμπάν

Ακόμη και πριν από την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, το Αφγανιστάν ήταν μια βαθιά συντηρητική, πατριαρχική χώρα με την πρόοδο στα δικαιώματα των γυναικών να περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στις μεγάλες πόλεις.

Συμβούλεψε τους νέους να κάνουν ένα τεστ κορωνοϊού πριν επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υπογράμμισε ότι πλέον δεν μιλάμε για ανοσία της αγέλης και θύμισε ότι οι ειδικοί ανέφεραν πως μια πανδημία κρατά από 3 έως και 5 χρόνια, και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν θα εμφανιστεί κάποια μετάλλαξη – έκπληξη.

Οποιαδήποτε επίθεση σε πυρηνικό εργοστάσιο είναι «αυτοκτονική», λέει ο Γκουτέρες

«Βρισκόμαστε μάρτυρες μιας ριζοσπαστικοποίησης στη γεωπολιτική κατάσταση που κάνει τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου ξανά κάτι που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε εντελώς», είπε.

Η Κίνα συνεχίζει τις στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν

«Εάν η μάχη περιορίζεται στην περιοχή ακριβώς γύρω από την Ταϊβάν, το σημερινό κινεζικό ναυτικό είναι ένας επικίνδυνος αντίπαλος – και αν οι Αμερικανοί και οι Ιάπωνες δεν επέμβουν για κάποιο λόγο, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την Ταϊβάν».