Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Γερμανία: Επιδιώκει να μεταρρυθμίσει τον νόμο των αμβλώσεων της εποχής των Ναζί

Γερμανία: Επιδιώκει να μεταρρυθμίσει τον νόμο των αμβλώσεων της εποχής των Ναζί

Στη Γερμανία, μια γυναίκα που επιθυμεί να κάνει άμβλωση τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης της πρέπει να έχει υποχρεωτική συνεννόηση σε εγκεκριμένο κέντρο. Στόχος αυτού του διαλόγου είναι να «ενθαρρύνει τη γυναίκα να συνεχίσει την εγκυμοσύνη της», ακόμη κι αν τελικά η επιλογή ήταν δική της.

Γερμανία: Μετά από χρόνια διαμάχης και κριτικής από γυναικολόγους, η Γερμανία σχεδιάζει να καταργήσει έναν νόμο της ναζιστικής εποχής που περιορίζει τις πληροφορίες σχετικά με τις αμβλώσεις, ενώ η πρόσβαση στη διαδικασία στη χώρα εξακολουθεί να περιβάλλεται από εμπόδια. Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, που κυβερνούν μαζί ως κυβέρνηση από τον Δεκέμβριο, υποσχέθηκαν στη συμφωνία συνασπισμού τους να αφαιρέσουν από τα καταστατικά βιβλία ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα τμήματα του ποινικού κώδικα.

Η παράγραφος 219α, που υιοθετήθηκε το 1933 λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Αδόλφο Χίτλερ, απαγορεύει την «προώθηση» της άμβλωσης, ένα έγκλημα που τιμωρείται με «φυλάκιση έως δύο έτη ή πρόστιμο».

Σε αυτή τη βάση τα δικαστήρια έχουν επιβάλει κυρώσεις σε επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου που προσφέρουν πληροφορίες για τερματισμό εγκυμοσύνης στο Διαδίκτυο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ιστότοποι πρόσφεραν μια απλή δήλωση ότι ο γυναικολόγος κάνει εκτρώσεις, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες. Ωστόσο, το τέλος έφτασε ένα βήμα πιο κοντά αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν υπέβαλε σχέδιο νόμου στις αρχές του έτους για την κατάργηση της παραγράφου, αν και δεν έχει ψηφιστεί ακόμη στην Bundestag. – Αυστηρά περιορισμένο – Μεταξύ των γιατρών που διώκονται τα τελευταία χρόνια είναι η Kristina Haenel, γενική ιατρός από το Giessen στη δυτική Γερμανία, η οποία έγινε το πρόσωπο της εκστρατείας για την κατάργηση του νόμου μετά την επιβολή προστίμου 6.000 ευρώ (6.558 $).

Οι νομικές της περιπέτειες προκάλεσαν αίσθηση στα μέσα ενημέρωσης, υπενθυμίζοντας στους Γερμανούς ότι η άμβλωση παραμένει αυστηρά περιορισμένη από τον νόμο.

Οι πολλές παγίδες για τους επαγγελματίες αποτρέπουν τους γιατρούς από το να προσφέρουν τη διαδικασία σε μια χώρα που ήταν στην πρώτη γραμμή του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών τη δεκαετία του 1970. Τον Ιούνιο του 2019, σε δύο γυναικολόγους στο Βερολίνο, την Bettina Gaber και τη Verena Weyer, επιβλήθηκαν επίσης πρόστιμα δύο χιλιάδων ευρώ για το ίδιο αδίκημα. «Χαίρομαι που η λήψη μιας τεκμηριωμένης απόφασης θα είναι πλέον δυνατή» για τις έγκυες γυναίκες, είπε η Haenel όταν ανακοινώθηκε το σχέδιο για την κατάργηση του νόμου.

Οι μαχητές κατά των αμβλώσεων, οι οποίοι οργανώνονται στο διαδίκτυο, βρίσκονται πίσω από τις περισσότερες καταγγελίες που έγιναν κατά ιατρών, ενώ ένας ακτιβιστής καταδικάστηκε πρόσφατα για σύγκριση των αμβλώσεων με το Ολοκαύτωμα.

Υπό την πίεση των ακτιβιστών, πολλοί γιατροί έχουν αφαιρέσει όλες τις σχετικές πληροφορίες από τους ιστότοπούς τους και αρνήθηκαν να συμπεριληφθούν σε λίστες οικογενειακού προγραμματισμού που κοινοποιούνται σε γυναίκες που θέλουν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους.

Η κατακραυγή που προέκυψε ως απάντηση στις διώξεις οδήγησε την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ να χαλαρώσει ελαφρώς τη νομοθεσία, επιτρέποντας σε γυναικολόγους και νοσοκομεία να δηλώσουν στο Διαδίκτυο ότι προσέφεραν αμβλώσεις. –Ωστόσο, ο προσδιορισμός των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν εξακολουθούσε να απαγορεύεται, μια συμβιβαστική λύση που δεν ικανοποιούσε τους επαγγελματίες.

Η αντίθεση από το εσωτερικό των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ είχε αποτρέψει την πλήρη διαγραφή της παραγράφου από τον ποινικό κώδικα. Η κατάργηση της παραγράφου θα σήμαινε ότι δεν θα μπορούσαμε πλέον να γνωρίζουμε «αν η διαφήμιση προήλθε από μια κλινική καλλυντικών ή μια κλινική αμβλώσεων», είπε ο συνάδελφος του κόμματος της Μέρκελ, Χέλγκε Μπράουν, ένας από τους στενότερους συνεργάτες της και ο οποίος είναι και ο ίδιος γιατρός.

Στη Γερμανία, μια γυναίκα που επιθυμεί να κάνει άμβλωση τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης της πρέπει να έχει υποχρεωτική συνεννόηση σε εγκεκριμένο κέντρο. Στόχος αυτού του διαλόγου είναι να «ενθαρρύνει τη γυναίκα να συνεχίσει την εγκυμοσύνη της», ακόμη κι αν τελικά η επιλογή ήταν δική της.

Μετά τη διαβούλευση οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν μια «περίοδο προβληματισμού» τριών ημερών.

Εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας ή σε περίπτωση βιασμού, οι αμβλώσεις δεν πληρώνονται από την ασφάλιση υγείας, παρόλο που μερικές φορές κοστίζουν εκατοντάδες ευρώ. Περίπου 100.000 αμβλώσεις πραγματοποιούνται στη Γερμανία κάθε χρόνο, αν και ο αριθμός έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Το θέμα εξακολουθεί να είναι ταμπού στη Γερμανία, σύμφωνα με αρκετούς γυναικολόγους, και μπορεί να είναι σαν εμπόδιο για τους ασθενείς, ιδιαίτερα στην παραδοσιακά καθολική Βαυαρία. Σε ορισμένα μέρη της τεράστιας νότιας πολιτείας, κανένα νοσοκομείο δεν προσφέρει τη διαδικασία, με πολλούς ανθρώπους να επιλέγουν να περάσουν τα σύνορα με την Αυστρία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νομοσχέδιο στην Καλιφόρνια δίνει τη δυνατότητα αμβλώσεων σε νοσηλευτές, χωρίς επίβλεψη γιατρού

Το Ελ Σαλβαδόρ έχει απαγόρευση των αμβλώσεων από το 1998, ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού ή εάν η υγεία της γυναίκας ή του εμβρύου βρίσκεται σε κίνδυνο.

Σε 32 πολιτείες, των ΗΠΑ οι φαρμακευτικές αμβλώσεις πρέπει να συνταγογραφούνται από γιατρούς

Νίκη Κεραμέως: Καλώς αποσύρθηκε το βίντεο της προγεννητικής αγωγής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κουνούπια τίγρεις;

Κουνούπι τίγρης Ευρώπη: Το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, έκαναν το 2023 την πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί και αυτό οδήγησε σε υψηλότερες βροχοπτώσεις και υγρασία - ευνοϊκές συνθήκες για τα κουνούπια.

Η μετακίνηση από τον καναπέ φέρνει υγιή γήρανση - Μελέτη βρίσκει οφέλη

«Η πολύ ισχυρή πρότασή μου είναι να σκεφτείτε στη δουλειά να αποκτήσετε ένα όρθιο γραφείο, αν μπορείτε, ή ακόμη και ένα χώρο γραφείου για διάδρομο, εάν μπορείτε και έχετε τον χώρο», είπε ο Freeman. «Αν κάθεστε για περισσότερα από 30 λεπτά τη φορά, αυτό είναι μάλλον πολύ μεγάλο και θέλετε πραγματικά να προσπαθήσετε να κινηθείτε λίγο».

Ένα στα πέντε παιδιά παγκοσμίως έχει υπερβολικό βάρος

Παχυσαρκία: Το υπερβολικό βάρος μεταξύ παιδιών και εφήβων συνδέθηκε με ένα μείγμα εγγενών, συμπεριφορικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικοπολιτισμικών επιρροών που χρειάζονται προσοχή και άμεση παρέμβαση.

Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΕΟΔΥ: Κραυγή αγωνίας για το προσωπικό

Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΕΟΔΥ: Γιατί τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών δεν δίνουν τη δυνατότητα στους φορείς να προσλαμβάνουν συμβασιούχους αντί για εργολάβους, που καταφανώς κοστίζουν περισσότερο;

Close Icon