Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Ισπανία: Εγκρίνει άδεια εμμηνόρροιας, αμβλώσεις εφήβων και τρανς νόμους

Ισπανία: Εγκρίνει άδεια εμμηνόρροιας, αμβλώσεις εφήβων και τρανς νόμους

Ισπανία: Οι τρεις πρωτοβουλίες συνάντησαν έντονη αντίδραση από τα δεξιά κόμματα που αποτελούν το κύριο μπλοκ της αντιπολίτευσης της Ισπανίας.

Η Μαδρίτη ενέκρινε νομοθεσία που διευρύνει τα δικαιώματα των εφήβων για τις αμβλώσεις και τους τρανς, καθιστώντας παράλληλα την Ισπανία την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα δίνει δικαίωμα στους εργαζόμενους σε άδεια εμμηνόρροιας μετ’ αποδοχών. Η κινητήρια δύναμη πίσω από τους δύο νόμους ήταν η υπουργός Ισότητας Irene Montero, η οποία ανήκει στο κατώτερο μέλος της κυβέρνησης του αριστερού συνασπισμού της Ισπανίας, το κόμμα «Ενωμένοι μπορούμε». Οι αλλαγές που εισήχθησαν την Πέμπτη στα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα σημαίνουν ότι οι 16 και 17 ετών στην Ισπανία μπορούν πλέον να υποβληθούν σε έκτρωση χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων.

Τα προϊόντα περιόδου θα προσφέρονται πλέον δωρεάν σε σχολεία και φυλακές, ενώ τα κρατικά κέντρα υγείας θα κάνουν το ίδιο με τα ορμονικά αντισυλληπτικά και το χάπι της επόμενης μέρας. Το μέτρο της άδειας εμμήνου ρύσεως επιτρέπει στους εργαζόμενους που υποφέρουν από εξουθενωτικούς πόνους περιόδου να πάρουν άδεια με αποδοχές. Επιπλέον, οι αλλαγές κατοχύρωσαν με νόμο το δικαίωμα στην άμβλωση σε κρατικό νοσοκομείο. Επί του παρόντος, περισσότερο από το 80% των διαδικασιών τερματισμού στην Ισπανία διεξάγονται σε ιδιωτικές κλινικές λόγω του μεγάλου αριθμού γιατρών στο δημόσιο σύστημα που αρνούνται να τις εκτελέσουν – με πολλούς να επικαλούνται θρησκευτικούς λόγους. Με το νέο σύστημα, οι γιατροί των κρατικών νοσοκομείων δεν θα υποχρεωθούν να προβούν σε αμβλώσεις, εφόσον έχουν ήδη καταγράψει τις αντιρρήσεις τους εγγράφως.

Ο νόμος για τις αμβλώσεις βασίζεται στη νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2010 που αντιπροσώπευε μια σημαντική αλλαγή για μια παραδοσιακά καθολική χώρα, μετατρέποντας την Ισπανία σε μια από τις πιο προοδευτικές χώρες της Ευρώπης για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα. Το συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας την περασμένη εβδομάδα απέρριψε την αμφισβήτηση του δεξιού Λαϊκού Κόμματος κατά της επιτρεπόμενης αμβλώσεων στις πρώτες 14 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Ένα ξεχωριστό πακέτο μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκε επίσης από τους νομοθέτες την Πέμπτη ενίσχυσε τα δικαιώματα των τρανς, συμπεριλαμβανομένου του να επιτρέπεται σε οποιονδήποτε πολίτη άνω των 16 ετών να αλλάξει το νόμιμα καταχωρισμένο φύλο του χωρίς ιατρική επίβλεψη.

Τα παιδιά μεταξύ 12 και 13 ετών θα χρειαστούν την άδεια του δικαστή για να αλλάξουν, ενώ τα παιδιά μεταξύ 14 και 16 πρέπει να συνοδεύονται από τους γονείς ή τους νόμιμους κηδεμόνες τους. Προηγουμένως, τα τρανς άτομα χρειάζονταν διάγνωση από αρκετούς γιατρούς για τη δυσφορία του φύλου. Ο δεύτερος νόμος απαγορεύει επίσης τη λεγόμενη «θεραπεία μετατροπής» για LGBTQ άτομα και παρέχει κρατική υποστήριξη σε λεσβίες και ανύπαντρες γυναίκες που αναζητούν θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού δέχεται πυρά για ένα άλλο από τα αστέρια του Montero, έναν νέο νόμο περί σεξουαλικής συναίνεσης που είχε σκοπό να αυξήσει την προστασία κατά του βιασμού, αλλά επέτρεψε ακούσια σε εκατοντάδες σεξουαλικούς παραβάτες να μειώσουν τις ποινές φυλάκισης. Ο νόμος «Μόνο ναι σημαίνει ναι» καθιστά τη λεκτική συναίνεση βασικό στοιχείο σε περιπτώσεις υποτιθέμενης σεξουαλικής επίθεσης. Η κυβέρνηση παλεύει τώρα να καταλήξει σε μια τροποποιημένη εκδοχή και να τερματίσει τη διαμάχη ενόψει των εκλογών αργότερα φέτος.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Βουλή του Αϊντάχο περνά την απαγόρευση της ιατρικής περίθαλψης που επιβεβαιώνει το φύλο

Διαμαρτυρία στη Ρώμη για το δικαίωμα στην άμβλωση

Το συμβούλιο των γιατρών της Φλόριντα αυστηροποιεί την απαγόρευση της φροντίδας που επιβεβαιώνει το φύλο

Η Σκωτία αλλάζει την πολιτική της για την αποστολή τρανσέξουαλ κρατουμένων σε φυλακή αποκλειστικά για γυναίκες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κουνούπια τίγρεις;

Κουνούπι τίγρης Ευρώπη: Το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, έκαναν το 2023 την πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί και αυτό οδήγησε σε υψηλότερες βροχοπτώσεις και υγρασία - ευνοϊκές συνθήκες για τα κουνούπια.

Η μετακίνηση από τον καναπέ φέρνει υγιή γήρανση - Μελέτη βρίσκει οφέλη

«Η πολύ ισχυρή πρότασή μου είναι να σκεφτείτε στη δουλειά να αποκτήσετε ένα όρθιο γραφείο, αν μπορείτε, ή ακόμη και ένα χώρο γραφείου για διάδρομο, εάν μπορείτε και έχετε τον χώρο», είπε ο Freeman. «Αν κάθεστε για περισσότερα από 30 λεπτά τη φορά, αυτό είναι μάλλον πολύ μεγάλο και θέλετε πραγματικά να προσπαθήσετε να κινηθείτε λίγο».

Ένα στα πέντε παιδιά παγκοσμίως έχει υπερβολικό βάρος

Παχυσαρκία: Το υπερβολικό βάρος μεταξύ παιδιών και εφήβων συνδέθηκε με ένα μείγμα εγγενών, συμπεριφορικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικοπολιτισμικών επιρροών που χρειάζονται προσοχή και άμεση παρέμβαση.

Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΕΟΔΥ: Κραυγή αγωνίας για το προσωπικό

Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΕΟΔΥ: Γιατί τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών δεν δίνουν τη δυνατότητα στους φορείς να προσλαμβάνουν συμβασιούχους αντί για εργολάβους, που καταφανώς κοστίζουν περισσότερο;

Close Icon