Πολιτική Φαρμάκoυ

Ρωσικό εμβόλιο: Η Μόσχα υποστηρίζει 92% αποτελεσματικότητα

Ρωσικό εμβόλιο: Η Μόσχα υποστηρίζει 92% αποτελεσματικότητα

Μετά το ευχάριστο νέο της Δευτέρας που έκανε λόγο για 90% αποτελεσματικότητα του εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού από την σύμπραξη των εταιρειών Pfizer και BioNTec, η Μόσχα «απαντά» με πόρισμα που κάνει λόγο για 92% αποτελεσματικότητα του ανάλογου εμβολίου Sputnik V.

Ενώ οι ειδικοί επισημαίνουν την επιτυχία του τελευταίου εγχειρήματος από το ρωσική πλευρά φαρμακοποιίας, εκφράζουν, ωστόσο, και την έντονη δυσπιστία τους καθώς το εμβόλιο έχει χορηγηθεί σε πολύ μικρό αριθμό εθελοντών. Τα αποτελέσματα συντάχθηκαν βάσει αποτελεσμάτων σε  περιπτώσεις σαφώς λιγότερες σε σύγκριση με τις 94 λοιμώξεις που διενεργήθηκαν από τις εταιρείες Pfizer και BioNTec. Μάλιστα, προκειμένου να εξακριβωθεί με επιστημονική αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους, οι εταιρείες σκοπεύουν να εξετάσουν συνολικά 164 περiπτώσεις Covid-19.

Από την άλλη πλευρά, στην Μόσχα, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων θα συνεχίσει την έρευνα για 6 ακόμα μήνες. O δε Alexander Gintsburg, υπεύθυνος του Ινστιτούτου Gamaleya , το οποίο δημιούργησε το εμβόλιο, υποστήριξε πως τα προσωρινά αποτελέσματα του Sputnik-V είναι ενθαρρυντικά και εξέφρασε την πεποίθηση του πως στους επόμενους μήνες θα μπορεί να διατεθεί στην ρωσική επικράτεια μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Αντίθετα, οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για την βιασύνη της Μόσχας σημειώνοντας: «Δεν είναι αγώνας δρόμου. Θα πρέπει να διεξαχθούν όλες οι δοκιμές με τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τηρούνται τα προκαθορισμένα κριτήρια ώστε να αποφευχθεί μια επιλεκτική συλλογή δεδομένων» επισήμανε ο Eleanor Riley, καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ενώ προσέθεσε «Ένα τέτοιο ρίσκο θα έπληττε την εμπιστοσύνη του κόσμου σε όλα τα εμβόλια και κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό».

«Σας λέμε, με βάση τα δεδομένα, ότι έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο» δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού ταμείου που έχει τα δικαιώματα και υποστηρίζει την ανάπτυξη του εμβολίου και το εμπορεύεται (RDIF), Kirill Dmitriev, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Independent.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Γερμανική εταιρία παγκόσμιων μεταφορών στη σκακιέρα του εμβολίου covid-19

Λογική η τιμή του εμβολίου για τον Covid-19 λένε οι φαρμακοβιομηχανίες

Λινού: "Δεν θα αγκαλιαστούμε όταν μάθουμε ότι βγήκε το εμβόλιο, θα αγκαλιαστούμε όταν εμβολιαστούμε όλοι."

Η AstraZeneca κατέθεσε αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας στον ΕΜΑ

AstraZeneca εμβόλιο: Κατέθεσε αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας στον ΕΜΑ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έλαβε αίτηση για άδεια κυκλοφορίας υπό όρους (CMA) για το εμβόλιο COVID- 19 που παρασκευάστηκε από την  AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η αξιολόγηση του εμβολίου, γνωστού ως COVID- 19 Εμβόλιο AstraZeneca, θα συνεχιστεί κάτω από ένα ταχύ χρονοδιάγραμμα.

Ιορδανία: Το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm χορηγήθηκε σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους

Κορωνοϊός: "Η Ιορδανία συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές του κινεζικού εμβολίου, ο πρωθυπουργός, μερικοί υπουργοί και εγώ ο ίδιος εμβολιαστήκαμε με αυτό", δήλωσε ο Ναζίρ Ομπέιντατ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Έρχεται νέο εμβόλιο κατά της Covid-19 από συνεργασία CureVac - Bayer

Κορωνοϊός: Με βάση τη συμφωνία συνεργασίας, η CureVac θα είναι ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας για το προϊόν, ενώ η Bayer θα υποστηρίξει τη CureVac με διάφορες διαδικασίες στις χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και επιλεγμένων επιπλέον αγορών.

Έγκριση για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V ζητά βραζιλιάνικη φαρμακευτική εταιρεία

Κορωνοϊός Sputnik-V: Ο Φερνάντο ντε Κάστρο Μάρκες, διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας União Química Farmacêutica Nacional δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα είναι διαθέσιμες τον επόμενο μήνα, καθώς η εταιρεία διασφάλισε την έγκρισή του από τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας Anvisa.

Γιατί καθυστερούν τα εμβόλια, τι φταίει; Υπάρχει λύση;

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή καλούσε τον Απρίλιο τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση σε βασικά φάρμακα κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Η πανδημία είχε αναδείξει σημαντικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά στην διασφάλιση του εφοδιασμού με τα αναγκαία κρίσιμα φάρμακα, καθώς και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μία τέτοια πανδημία στην αλυσίδα εφοδιασμού των φαρμάκων στην ΕΕ.

H ΕΕ εξετάζει την έγκριση για το εμβόλιο Covid-19 της Moderna

Εμβόλιο Κορωνοϊός: Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και το Ισραήλ έχουν ήδη εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου Moderna. Οι ΗΠΑ του έδωσαν το πράσινο φως για χρήση έκτακτης ανάγκης σε άτομα άνω των 18 ετών στις 18 Δεκεμβρίου.