Πολιτική Φαρμάκoυ

Νέα θεραπεία του παγκρεατικού καρκίνου μετά από 7 χρόνια

Νέα θεραπεία του παγκρεατικού καρκίνου μετά από 7 χρόνια

 

Ο μεταστατικός καρκίνος του παγκρέατος είναι η 4η αιτία θανάτου,με ποσοστό άνω του 95% των ασθενών να καταλήγουν από τη νόσο σε χρονικό διάστημα από 3 έως 6 μήνες .

Στην αντιμετώπιση του παγκρεατικού καρκίνου υπήρχε ένα μεγάλο κενό οποίο έρχεται να καλύψει μία νέα συνδυαστική θεραπεία nab-πακλιταξέλης και γεμσιταβίνης και στην Ελλάδα από την GENESIS Pharma .

Πρόκειται για την πρώτη θεραπεία που λαμβάνει έγκριση μετά από επτά χρόνια και συνδυάζει καλό προφίλ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας. Το νέο φάρμακο για τον μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος κυκλοφορεί ήδη στην Ελλάδα και σηματοδοτεί μια μεγάλη επιστημονική πρόοδο των τελευταίων ετών για τη νόσο.

Η άδεια κυκλοφορίας που έλαβε από τον FDA (Food and Drug Administration) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βασίστηκε στα αποτελέσματα της έρευνας MPACT, μίας από τις μεγαλύτερες πολυκεντρικές παγκόσμιες μελέτες, καθώς σε αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 850 ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος από 151 κέντρα 11 χωρών, στη Β. Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο χημειοθεραπευτικός συνδυασμός nab-πακλιταξέλης και γεμσιταβίνης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 28% σε σχέση με τη γεμσιταβίνη ως μονοθεραπεία. Επιπρόσθετα, η MPACT κατέδειξε ότι αυξήθηκε κατά 60% το ποσοστό των ασθενών που επιβίωσαν τον πρώτο χρόνο, ενώ το ποσοστό για 2 χρόνια επιβίωσης, διπλασιάστηκε.Έγκριση ως θεραπεία πρώτης γραμμής για τον μετασταστικό καρκίνο του παγκρέατος, σε συνδυασμό με την γεμσιταβίνη, έλαβε από τον FDA τον Σεπτέμβριο του 2013 και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 3 μήνες μετά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Έρευνα: Ενέσιμα εμφυτεύματα και εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2

Pfizer: Περιορισμός στις καθυστερήσεις του εμβολίου εντός μίας εβδομάδας

Η AstraZeneca κατέθεσε αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας στον ΕΜΑ

AstraZeneca εμβόλιο: Κατέθεσε αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας στον ΕΜΑ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έλαβε αίτηση για άδεια κυκλοφορίας υπό όρους (CMA) για το εμβόλιο COVID- 19 που παρασκευάστηκε από την  AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η αξιολόγηση του εμβολίου, γνωστού ως COVID- 19 Εμβόλιο AstraZeneca, θα συνεχιστεί κάτω από ένα ταχύ χρονοδιάγραμμα.

Ιορδανία: Το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm χορηγήθηκε σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους

Κορωνοϊός: "Η Ιορδανία συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές του κινεζικού εμβολίου, ο πρωθυπουργός, μερικοί υπουργοί και εγώ ο ίδιος εμβολιαστήκαμε με αυτό", δήλωσε ο Ναζίρ Ομπέιντατ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Έρχεται νέο εμβόλιο κατά της Covid-19 από συνεργασία CureVac - Bayer

Κορωνοϊός: Με βάση τη συμφωνία συνεργασίας, η CureVac θα είναι ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας για το προϊόν, ενώ η Bayer θα υποστηρίξει τη CureVac με διάφορες διαδικασίες στις χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και επιλεγμένων επιπλέον αγορών.

Έγκριση για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V ζητά βραζιλιάνικη φαρμακευτική εταιρεία

Κορωνοϊός Sputnik-V: Ο Φερνάντο ντε Κάστρο Μάρκες, διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας União Química Farmacêutica Nacional δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα είναι διαθέσιμες τον επόμενο μήνα, καθώς η εταιρεία διασφάλισε την έγκρισή του από τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας Anvisa.

Γιατί καθυστερούν τα εμβόλια, τι φταίει; Υπάρχει λύση;

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή καλούσε τον Απρίλιο τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση σε βασικά φάρμακα κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Η πανδημία είχε αναδείξει σημαντικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά στην διασφάλιση του εφοδιασμού με τα αναγκαία κρίσιμα φάρμακα, καθώς και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μία τέτοια πανδημία στην αλυσίδα εφοδιασμού των φαρμάκων στην ΕΕ.

H ΕΕ εξετάζει την έγκριση για το εμβόλιο Covid-19 της Moderna

Εμβόλιο Κορωνοϊός: Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και το Ισραήλ έχουν ήδη εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου Moderna. Οι ΗΠΑ του έδωσαν το πράσινο φως για χρήση έκτακτης ανάγκης σε άτομα άνω των 18 ετών στις 18 Δεκεμβρίου.