Πολιτική Φαρμάκoυ

Κορωνοϊός πειραματικά εμβόλια: Οι κατασκευαστές, η βιομηχανία φαρμάκων και η έκτακτη ανάγκη

Κορωνοϊός πειραματικά εμβόλια: Οι κατασκευαστές, η βιομηχανία φαρμάκων και η έκτακτη ανάγκη

Κορωνοϊός πειραματικά εμβόλια:Η βιομηχανία φαρμάκων βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι εταιρείες βιοτεχνολογίας θα μπορούσαν να σώσουν χιλιάδες ζωές και να περιορίσουν την πανδημία εάν παράγουν, σε χρόνο ρεκόρ, ασφαλή εμβόλια που αποδεικνύουν ότι αποτρέπουν τη νόσο COVID-19. Όμως, η επιδίωξη κάθαρσης ενός εμβολίου πριν από αυτό, κατά τη διάρκεια των εκστρατειών προεδρικών εκλογών, θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα ήδη διστακτικό κοινό. Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί εδώ και μήνες, καθώς οι αριθμοί των περιπτώσεων κορωνοϊού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Μια πρόσφατη απόφαση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων για την εκκαθάριση της επείγουσας χρήσης αναρρωμένου πλάσματος χωρίς δεδομένα από μια αυστηρή δοκιμή αύξησε περαιτέρω τις ανησυχίες για μια βιαστική διαδικασία έγκρισης.

Η απόφαση του οργανισμού – και η παραπλανητική περιγραφή του Επιτρόπου Stephen Hahn – οδήγησε πολλούς επιστημονικούς εμπειρογνώμονες να αμφισβητήσουν δημόσια την ανεξαρτησία του FDA. Μόλις μια ημέρα νωρίτερα, ο Πρόεδρος Τραμπ είχε επιτεθεί στο FDA στο Twitter για καθυστέρηση των θεραπειών COVID-19. Τα εμβόλια, ωστόσο, είναι μια μεγαλύτερη δοκιμασία, δεδομένης της πιθανής χρήσης τους σε δεκάδες εκατομμύρια υγιείς ανθρώπους. Οι υποψήφιοι από την AstraZeneca, τη Moderna, καθώς και συνεργάτες BioNTech και Pfizer, βρίσκονται τώρα σε δοκιμές Φάσης 3, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer των ΗΠΑ Albert Bourla δήλωσε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να ζητήσει έγκριση έκτακτης ανάγκης ήδη από τον Οκτώβριο.

Καθώς αυτές οι δοκιμές έχουν προχωρήσει, προέκυψαν πολλές αναφορές που υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να παρακολουθήσει γρήγορα ένα εμβόλιο πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Ο Hahn της FDA είπε στους Financial Times ότι θα ήταν πρόθυμος να εγκρίνει ένα εμβόλιο νωρίς, αρκεί τα οφέλη να ξεπερνούν τους κινδύνους. Κατά τη διάρκεια ομιλίας, ο Τραμπ είπε ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο τον Οκτώβριο, σε αντίθεση με τις προβλέψεις των ανώτερων υπαλλήλων υγείας. Η πολιτικοποίηση της διαδικασίας έγκρισης θα μπορούσε να επιδεινώσει την αυξανόμενη δυσπιστία που ορισμένοι Αμερικανοί έχουν τα εμβόλια, παρά τις δεκαετίες των στοιχείων που αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για ευρεία χρήση ενάντια σε μια ποικιλία μολυσματικών ασθενειών.

emvolia.jpg

Διακυβεύεται η φήμη, οι προγραμματιστές εμβολίων έχουν λάβει ισχυρότερες δημόσιες θέσεις ενάντια σε πιθανές πολιτικές παρεμβολές στην έγκριση των προϊόντων τους. Η AstraZeneca, την περασμένη εβδομάδα, δεσμεύτηκε ότι “κινείται γρήγορα χωρίς να κόβει στροφές”. Η εμπορική ομάδα BIO, στις 3 Σεπτεμβρίου, κάλεσε τον FDA να “διατηρήσει την ιστορική της ανεξαρτησία” και για τα μέλη της να διασφαλίσουν ότι η χρήση οποιωνδήποτε νέων προϊόντων θα πρέπει να βασίζεται σε δεδομένα. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι εννέα εταιρειών που, σε συνδυασμό, έχουν κάνει περισσότερα από 70 εγκεκριμένα εμβόλια, υπέγραψαν μια επιστολή που δεσμεύτηκε να υποβάλει μόνο για έκτακτη έγκριση εξουδετέρωσης του ιού κορωνοϊού, αφού έχει αποδειχθεί ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε μια μελέτη Φάσης 3, σχεδιασμένη να ανταποκρίνεται κανονιστικά πρότυπα.

Πρόσθεσαν ότι θα διατηρήσουν τα «υψηλά επιστημονικά και ηθικά πρότυπα» των κλινικών δοκιμών και της παρασκευής εμβολίων και θα εργαστούν για να «διασφαλίσουν επαρκή προμήθεια και εύρος επιλογών εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι κατάλληλες για παγκόσμια πρόσβαση». “Πιστεύουμε ότι αυτή η δέσμευση θα συμβάλει στη διασφάλιση της εμπιστοσύνης του κοινού στην αυστηρή επιστημονική και κανονιστική διαδικασία με την οποία αξιολογούνται τα εμβόλια COVID-19 και ενδέχεται τελικά να εγκριθούν”, έγραψαν οι CEOs.

Fauci-finally.jpeg

Η Pfizer είπε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε εγγράψει περίπου 25.000 από τους 30.000 προγραμματισμένους συμμετέχοντες στη δοκιμή της Φάσης 3. Η Moderna, περίπου 21.000 από την Παρασκευή, είναι λίγο πίσω με τη δίκη της, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες έχει επιβραδύνει την εγγραφή για να προσλάβει έναν πιο διαφορετικό πληθυσμό μελέτης, βασικό μέλημα των προγραμματιστών καθώς προετοιμάζονται για μια εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού. Η AstraZeneca «πάγωσε» τη μελέτη της Φάσης 3, ενώ η J&J και η Novavax θα μπορούσαν να ακολουθήσουν αυτόν τον μήνα. Ο FDA θα συγκαλέσει συμβουλευτική επιτροπή στις 22 Οκτωβρίου, αν και δεν αναμένεται να εξετάσει αιτήσεις έγκρισης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η Ρωσία θα αιτηθεί να καταχωρηθεί το εμβόλιο Sputnik V στην ΕΕ

Νέα έρευνα δίνει περισσότερες επιλογές θεραπείας στους διαβητικούς

Νέες προτάσεις για τη βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας στο COVID-19

Από την αποθήκευση στο απόθεμα και την πρόβλεψη καυτών σημείων για παράδοση και αποθήκευση αποθήκης έως την εξωτερική ανάθεση εφοδιαστικής τρίτων όταν είναι απαραίτητο, πρέπει να βελτιστοποιήσετε την εκπλήρωση της παραγγελίας σας."

Pfizer: Περιορισμός στις καθυστερήσεις του εμβολίου εντός μίας εβδομάδας

Pfizer: «Οι Pfizer και BioNTech ανέπτυξαν ένα σχέδιο που θα επιτρέψει να αυξήσουμε τις ικανότητες κατασκευής στην Ευρώπη και να παράσχουμε πολλές περισσότερες δόσεις στο δεύτερο τρίμηνο», ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες, σε ένα κοινό ανακοινωθέν.

Η AstraZeneca κατέθεσε αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας στον ΕΜΑ

AstraZeneca εμβόλιο: Κατέθεσε αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας στον ΕΜΑ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έλαβε αίτηση για άδεια κυκλοφορίας υπό όρους (CMA) για το εμβόλιο COVID- 19 που παρασκευάστηκε από την  AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η αξιολόγηση του εμβολίου, γνωστού ως COVID- 19 Εμβόλιο AstraZeneca, θα συνεχιστεί κάτω από ένα ταχύ χρονοδιάγραμμα.

Ιορδανία: Το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm χορηγήθηκε σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους

Κορωνοϊός: "Η Ιορδανία συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές του κινεζικού εμβολίου, ο πρωθυπουργός, μερικοί υπουργοί και εγώ ο ίδιος εμβολιαστήκαμε με αυτό", δήλωσε ο Ναζίρ Ομπέιντατ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Έρχεται νέο εμβόλιο κατά της Covid-19 από συνεργασία CureVac - Bayer

Κορωνοϊός: Με βάση τη συμφωνία συνεργασίας, η CureVac θα είναι ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας για το προϊόν, ενώ η Bayer θα υποστηρίξει τη CureVac με διάφορες διαδικασίες στις χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και επιλεγμένων επιπλέον αγορών.

Έγκριση για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V ζητά βραζιλιάνικη φαρμακευτική εταιρεία

Κορωνοϊός Sputnik-V: Ο Φερνάντο ντε Κάστρο Μάρκες, διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας União Química Farmacêutica Nacional δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα είναι διαθέσιμες τον επόμενο μήνα, καθώς η εταιρεία διασφάλισε την έγκρισή του από τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας Anvisa.