Πολιτική Φαρμάκoυ

Η Βραζιλία μετατρέπεται σε χώρο δοκιμών για εμβόλιο κοροναϊού

Η Βραζιλία μετατρέπεται σε χώρο δοκιμών για εμβόλιο κοροναϊού

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Η Βραζιλία μπορεί να αγωνίζεται στη μάχη της ενάντια στον κοροναϊό, αλλά βρίσκεται στην αιχμή της ανάπτυξης εμβολίων με δοκιμές μεγάλης κλίμακας και την παραγωγή εκατομμυρίων δόσεων στον ορίζοντα.

Η νόσος COVID-19 εξαπλώνεται ραγδαία σε ολόκληρο το λατινοαμερικάνικο έθνος – μια κατάσταση που υπογραμμίστηκε όταν ο Πρόεδρος Jair Bolsonaro έκρινε αναγκαίες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου. Η Βραζιλία, η οποία είναι ο κύριος παγκόσμιος παραγωγός εμβολίων κίτρινου πυρετού, φημίζεται για την εμπειρία της στα εμβόλια, τα οποία παράγει σε μεγάλη κλίμακα σε δημόσια ινστιτούτα.

Οι ηγέτες για δύο από τα πιο προηγμένα προγράμματα εμβολίων – ένα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε συνεργασία με τα εργαστήρια AstraZeneca και ένα από το Sinovac της Κίνας – θα πραγματοποιήσουν τις δοκιμές τρίτης φάσης, την τελευταία πριν από την έγκριση του φαρμάκου, σε χιλιάδες Βραζιλιάνους εθελοντές.

Μόνο τρία προγράμματα εμβολίων στον κόσμο έχουν φτάσει στη Φάση Τρίτη.

Και η Βραζιλία δεν θα αλλάξει σύντομα: και τα δύο έργα έχουν συμφωνίες μεταφοράς τεχνολογίας που θα επιτρέψουν στη χώρα να παράγει τα ίδια τα εμβόλια, εάν οι δοκιμές αποδειχθούν πειστικές. Με τα μέτρα της καραντίνας που εφαρμόζονται άνισα σε εθνικό επίπεδο, η Βραζιλία – μια χώρα ηπειρωτικών διαστάσεων με 212 εκατομμύρια κατοίκους – δεν κατάφερε να συγκρατήσει την πανδημία, η οποία σκότωσε 65.000 ανθρώπους στη χώρα. Είναι το δεύτερο έθνος που έχει πληγεί περισσότερο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

– 100 εκατομμύρια δόσεις –

«Η Βραζιλία είναι ένας καλός χώρος δοκιμών επειδή ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει πολύς και υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία επιδημιολογικών χαρακτηριστικών» σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε η Margareth Dalcomo, ερευνητής του FIOCRUZ, του ερευνητικού οργανισμού που θα βοηθήσει στην παραγωγή του εμβολίου της Οξφόρδης.

“Όσο περισσότεροι εθελοντές εκτίθενται στον ιό, τόσο περισσότερες πιθανότητες είναι να αποδείξουν γρήγορα την αποτελεσματικότητα του εμβολίου”, δήλωσε η Sue Ann Costa Clemens, ερευνήτρια στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο (UNIFESP), η οποία είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή δοκιμών για την Οξφόρδη.

“Εάν καταφέρουμε να προσλάβουμε αυτούς τους εθελοντές ενώ η καμπύλη εξακολουθεί να αυξάνεται, ελπίζουμε να έχουμε αποτελέσματα γρήγορα, ήδη από τον Νοέμβριο”, πρόσθεσε ο Clemens, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Σιένα, στην Ιταλία. Οι δοκιμές τρίτης φάσης για το εμβόλιο ξεκίνησαν τον Ιούνιο στη Βραζιλία, καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική.

“Εάν οι δοκιμές είναι πειστικές, το εμβόλιο θα μπορούσε να καταχωριστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το τέλος του έτους και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, στις αρχές του 2021”, πρόσθεσε ο Clemens, σημειώνοντας ότι η εγγραφή στη Βραζιλία θα πρέπει να είναι ευκολότερη και ταχύτερη λόγω επιτόπιων δοκιμών.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Οξφόρδη και την AstraZeneca, η κυβέρνηση της Βραζιλίας θα επενδύσει 127 εκατομμύρια δολάρια για να επιτρέψει στη FIOCRUZ να αποκτήσει την τεχνολογία και τον εξοπλισμό για την παραγωγή αρχικής ποσότητας 30,4 εκατομμυρίων δόσεων κατά τη φάση του πειραματισμού. Εάν το εμβόλιο περάσει τις κλινικές δοκιμές, η Βραζιλία θα έχει το δικαίωμα να παράγει 70 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις με εκτιμώμενο κόστος 2,30 $ η καθεμία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Johnson & Johnson: Κατέθεσε αίτηση στον ΕΜΑ για έγκριση της ενισχυτικής δόσης

Ο ΕΜΑ ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer σε παιδιά 5 έως 11 ετών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνεδριάζει εκτάκτως αύριο για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA): Αναμένεται αύριο η απόφαση του ΕΜΑ για τον εμβολιασμό των παιδιών 5 έως 11 ετών. Η Ελλάδα θα ακολουθήσει την απόφαση, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.

1 στους 3 ασθενείς που νοσηλεύονται καταλήγουν στις ΜΕΘ από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη

Αντιβιοτικά: Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών.1 στους 3 ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 καταλήγουν στις ΜΕΘ από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη

Η AstraZeneca ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το φάρμακο αντισωμάτων της είναι περισσότερο από 80% αποτελεσματικό στη μείωση του κινδύνου σοβαρής ασθένειας ή θανάτου

Τον Οκτώβριο, η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι είχε υποβάλει αίτημα στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης για το AZD7442 – ή το Evusheld – «για την προφύλαξη από την COVID-19».

Bristol Myers Squibb : Λαμβάνει έγκριση για θεραπεία του γαστρικού καρκίνου και οισοφάγου

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το nivolumab σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία για ασθενείς με HER2-αρνητικό, προχωρημένοή μεταστατικό γαστρικό καρκίνο, καρκίνο της γαστρο-οισοφαγικής συμβολής ή οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα, των οποίων οι όγκοι εκφράζουν το PD-Lμε συνδυαστική θετική βαθμολογία (CPS) ≥ 5Η έγκριση βασίζεται σε θετικά αποτελέσματα από τη μελέτη Φάσης 3 CheckMate -649